Bordercolliet FIN TVA TK2 TK3 RTK2 BH
Serica's Bamir "Ruuti ja BH RTK1 PPR1 PAIM1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutaja
ja TK1 Siipiveikon Vahva Vainu "Nova"

23.8.2017

Sumussa ja agilityvalintoja

Tiistai Anun agility

Etukäteen rata näytti kivan juostavalta. Linjat toi kuitenkin haastetta. Ja kerran omat fiilikset oli aika sellaiset että teki mieli saada itkupotkuraivari jo kivestä kengässä, kuten lapsena tuli kiukuteltua sukkahousuja. Pari rankkaa työpäivää niin oli ihan poikki.

Nova: Radalla rimat 45cm ja 50cm, ei ongelmia niissä ellei ohjaus ollut oikeasti huono ja epäreilu. Valitsin ehkä liian vaikeita pätkiä osan tai sitten tein liikaa töitä koiran puolesta. Pitäisi saada koiran lukitusta esteille paremmaksi. Ei niin pelkkää irtoamista. Silloin vasta saadaan takaaleikkaukset yms onnistumaan, kun koiran pitää mennä edelle. Novaa voi helposti vedättää, jos nyt vain ehtii tai juosta rinnalla (Gavalle piti taas opettaa tarkemmin teknisiä juttuja ettei ole niin tarkkaa jos en ehdi millilleen oikein sekä vieressä lenkittäen juosten olisin jäänyt kakkoseksi ja toisenaan se kiihdytti, kun juostiin kilpaa). Nova kanssa yritän ohjauksella jeesata kaikki vaikeat kohdat.. Tehtiin erikseen muuria. Sitten 1-5. Persjättö 4-5 jonka ehtiminen vaihteli. Ja ehdin koska Nova ei osaa lukea puomia.. 5-8 pätkässä ongelmallinen oli 8 hyppy, jos en ehtinyt juuri oikeaan kohtaan oikaisi palkkaajalle hypyn ohi. Sitten 21-24 pätkää. Pyöritykseen laitoin vähän kauempaa, mutta sitten ongelmana oli mun liike käännöksen suuntaan, halusin ottaa helpommin päin etten pyöri ympäri eli persjättö kun koira laskeutumassa. Näitä treeniin. Käännös ei ollut yhtä tiivis. Sitten ongelmana oli takaaleikkaus 23, ei sujunut ilman palkkaajaa edessä. Valssilla meni, mutta vähän venähti.

Gava: Sanoin, että käytetään Novalle myös Gavan aikaa. Joten Gavan kanssa pari käännöstä hypyltä 2. Kääntyi hyvin ja otin vain oikealle, missä oli tilaa. Sitten paneudettiin keppien kohtaan. Pelkät kepit ja Anu palkkaamassa ennen hyppyä. Matalalta poispäinkääntö ja Gava kääntyi tosi pienesti lähelle keppejä. Sitten kun tajusi lelun ja seuraavissa jäin vähän pidemmäksi näyttämään irtoamista kauemmaksi, lähti jo paremmin. Sen jälkeen putkeen irtoaminen sujui. Kokeiltiin vielä pätkänä 13-15, tässä ongelmana alkuun että hyppäsi hypyn keppien sijaan. Selkeä katse ja haltuun. Sitten piti saada oikeaan väliinkin. Kun onnistui, sujui pätkänä. Kerran hypyltä 18 niistolla vasempaan käännös. Valahti ohjauksesta seläntaakse ja sen tajusin itsekin. Uusiksi ja nyt hyvä. Keppien treeni oli samantyppinen kuin viimeksi puomilla. Noita täytyy muistaa aina välillä kerrata ja varioida. :)


Nova teki keppejä toisella kentällä. 4 keppiä sujui helpommalta puolelta. Koira oikealla oli edelleen vaikeammat. Jollakin kerralla taisin ottaa taas 4+4 missä pieni 2m väli keskellä.

Nova teki myös keinun pamauttelua. Noin 30-50cm korkeudesta. Yhdistin siihen 2on-2off asentoa, mitä lähti hyvin tarjoamaan molemmin puolin. Avitin sen verran että tallasin laudalle ettei se kerran pamautettua tule tassuille. Kun takajalka tai molemmat meni laudalle niin palkkasin maahan, jolloin etujalat meni 2on-2offiin.

Novan kontaktit on olleet kovasti mietinnässä. Ja mikä on realistista tällä aikataululla, tilanteella ja osaamisella. On niin monta rautaa tulessa ja asuu vielä kilsan päässä, eikä löydy omia kontakteja ja kentälle ei ehdi niin usein. Toki tuli vain testattua vähän aikaa Trkmanin mattoa puomia varten, heitin hanskat tiskiin kun en osaa olla riittävän selkeä niissä. Novalla ehkä on myös niin pitkälaukka ja helposti pomppiva.. Mattotavalla (pieni matonpala mihin laukka) nähnyt myös hyviä kontakteja, mutta ei sekään niin nopeaa ole ja vaatii erikseen käännösten opettamisen. Jos kontakti valinnat on myös sitä, ettei ole lähes koko kesään niitä tehnyt niin ehkä ne on pielessä. Ja täytyy hylätä ainut perustelu, että ne olisi hienot ja nopeammat.
Keinulle nyt 2on-2off, puomille 2on-2off ja A:lle voisi käyttää speedbumpeja ja rakentaa juoksarin. Kepeissä ei varmaan enään hirveän pitkään mene, kunnes loksahtaa ja ne alkaa sujua. Ekaa kertaa ollaan ehkä siinä tilanteessa että koira ei kisaiässään osaa kumpiakaan keppejä eikä kontakteja. No Gavalla kesti keppien kanssa. Ruutilla venytti silloin myös juoksarit jotka tiivistyi A:alle vain. Ja onhan tuo tekninen ohjaaminen ratojen kanssa vielä niin huteralla pohjalla näillä treenimäärillä. Ja Novalla on nyt alla treenejä viime vuoden syksystä alkaen, silloin omatoimitreeniä kun sattui olemaan mukana, talvella muutamat tuurauskerrat ja kesällä touko-kesäkuussa. Talvella meillä on Saijalle treenipaikka, jossa Nova saa treenata viikottain suurimman osan kun Gavalla on mammalomaa. Päässyt ehkä niin helpolla, että tuntuu pitkältä ajalta. Ja oma motivaatio on nollassa jos ei edisty. Joskus tuntuu hölmöltä, että agility on melkein meidän päälaji kaikkien kanssa ollut, mihin käytän eniten aikaa, seuratyössä, treeneissä, kouluttaen ja saavutuksia on kuitenkin enemmän tokopuolella.Aamun kauniissa sumussa oli 5min extra aikaa ikuistaa muutamilla kuvilla. Jotain hyötyä olla kuuden aikaan ylhäällä.
- kuvat
Luka sheltti agiliitää viime su koulutuksessa, otin Lukasta muutamat kuvat :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!