Bordercolliet FIN TVA TK2 TK3 RTK2 BH
Serica's Bamir "Ruuti ja BH RTK1 PPR1 PAIM1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutaja
ja TK1 Siipiveikon Vahva Vainu "Nova"

Ruuti bcu

FIN TVA TK2 TK3 RTK2 BH Serica's Bamir - Ruuti
s. 2.3.2008

Ruuti on meidän pikkupiru: pallohullu, äänekäs ja lahjottavissa oleva oman tien kulkija.
 Se on paukkuarka, rakastaa lapsia, muttei kaikkia koiria. Ruuti kastroitiin 28.2.13. Korkeus on 50cm ja paino on vaihdellut 16-18kg.

Agility: Ruuti kilpaili agilityssa maxi3:ssa muutamat startit saaden yhden nollan 2014, kunnes jäi lajista eläkkeelle. Kastraatio pehmensi liikaa ja tuli epävarmuutta hyppäämiseen. 

Tokossa: kilpailee EVL:ssä, lukuisia startteja on kertynyt mutta plakkarissa on 1-tulokset vuosilta 2014, 2015 ja 2016 uusilla säännöillä. 2016 tokovalion arvo saavutettiin, 8-vuoden työ oli takana ja 23 koetta evl:ssä. 

Rally-toko: aloitettiin Ruutin ollessa evl:ssä tokossa. Epävirallisten aikaan RTK1 titteli ja virallisten aikaan RTK2. Kisat pistein ALO 2x96p ja 99p, AVO 78p, 95p ja 94p, VOI 78p. Vuonna 2014 käytiin myös parin kuukauden innostuksesta kisaamassa yksi koiratanssin freestyle kilpailu saaden tyydyttävät pisteet. Ruuti äänteli jonkun verran. Haudattiin koiratanssi toiveet, ehkä vielä jonkun toisen koiran kanssa. 

Pk-puoli: BH on suoritettu. Laukauksia ei saatu treenattua, pahenivat vain. Hakua tehtiin silti kaksi kesää ja Ruuti oppi sitä nopeasti. Haukkuilmaisu oli helppo rakentaa, kun on muutenkin aika haukkuherkkä. Jälkeä tehtiin myös välillä ja jälken opetin takaperinketjuttamalla eli ensin keppi-ilmaisu ja sitten keppiä harventaen jäljeltä. Ruuti helposti sähelti ja pyöri, jos kadotti jäljen. Jälki on vähemmän sosiaalinen laji eikä ole omia lemppareita, ehkä jos siinä tulisi enemmän onnistumisia. 


Muut: 
Dobo-kurssilla käytiin 2013. Näyttelyistä on vara-serti ja useampi eri. 

Ruuti on luonteeltaan aika kova ja tuonut haastetta välillä kouluttamiseen. Rasmuksen jäljiltä en aluksi uskaltanut tehdä tarpeeksi mustavalkoisia sääntöjä. Palkkautuu hyvin namilla ja lelulla, mutta lelulla kierrokset voi nousta ja silloin tulee ääntäkin. Ääntely onkin Ruutin huonoja puolia sekä että se on aika kekseliäs tokossa ja mistään suoritusvarmuudesta ei voi puhua. Agilityssa taas kierrokset nousi ja ei välittänyt, jos joku rima kolahti. Parhaat ajat agilityssa olikin kastraation jälkeen, kunnes pehmeni liikaa. Palkattomuus on ollut myös vaikea opettaa, Ruuti tarvitsee syyn miksi tekisi ilman palkkaa. Mun iloisuus ei kiinnosta ellei siitä seuraa jossain vaiheessa palkkaa tai rapsutuksia. Ja tässä taas kamppaillaan oikean vireen kanssa. Ruuti tekee asioita nopeasti, mutta ei silti omaa sellaista sähäkkyyttä että menisi täysiä merkille yms. 

Tavallisesta bortsun profiilista poiketen se on aika kippurahäntäinen, haukkuherkkä, ei vakavasti työskentelevä (osaa keksiä omiaan), ei tajua lampaita, on ympäristölleen pehmeä (voi pelätä jotain), mutta ohjaajalle kova (useammin varoitellaan pehmeistä bc:istä, ei paineistu tokossa kerrottaessa ettei sitä noin tehdä). Sille on pitänyt opettaa kaikki palkatta työskentely yms (alkuperäinen tapakaan ei enään sovi). Rasmuksen kanssa hupsis sitä mentiin vain kehään ja kisamaisista treeneistä ei oltu kuultukaan.  Joskus, kun on lukenut bortsuista esittelyä niin on miettinyt, että miten erilaisen Ruutista saisi. 

Arjessa on myös riittänyt nuorempana haasteita ja tarkkana saa olla edelleen. Ruuti ei myöskään ole mikään koirapuistokoira, sillä vain tietyt koirat on ok.

Erittäin opettavainen, mutta silti ihana koira. :) Kun oppii tuntemaan sen metkut.

- Ruuti kotisivuilla
- Koiranet
- Tuloksia kotisivuilla
- Youtube: uusimmat, agility/toko

Saavutukset:
- Tokovalion arvo 2016
- Vuoden 2016 Toko-koira AST:lla

2017
2017
2017


2016

2011
5v
Syksy 2013, 5v