18.2.2018

HTM Katja Tammisen opissa

Lauantaina osallistuttiin HSKH:n järkkäämään Katja Tammisen koiratanssikoulutuksiin. Mentiin HTM ryhmään mukaan. En ole vielä lyönyt lukkoon, mitä Gava tulisi tekemään mutta tunnustellaan. Selvisin paikalle keskustasta autolla suoraan synttäreiltä, ajoin kahden kohdan vähän pidemmin ohi risteyksen, tuli itä-helsinki sightseeing myös. :D

Vadilla opetetaan pyöriminen molempiin suuntiin, koiran hakeutuminen suoraan eteen (nimetty front ja voi hyödyntää rallyn mestarissa). Gava pyörähti myös vadilla takaperin seuraus asentoon ja sitäkin voisi naksutella/nimetä. Takapäänkäytön pitää olla hyvää ja koiran liikkeiden yhden suuntaisia ohjaajan kanssa. Sen jälkeen, kun koira osaa pyöriä ohjaajan edessä, aletaan naksutella sivulletuloa. Sitten myös matalalla kohteella pyörimistä, frisbee tai muu läpyskä. Samaa voi tehdä sitten vieressä ilman kohdetta. Ja sama sivuaskeleeseen että yhdistää niitä korokkeeseeen.
-> Gavalle piti muistutella oikeaa, sitten haki hyvin sinne. Sai katsoa vain ettei mene ylikin ja että annan hyvään kohtaan namin. Sujui matalalla kohteella myös. Oikeaan ei tajunnut sivuaskelta.

Korokkeella opetetaan seisominen laudalla ensin edessä. Sitten voi siirtyä itse positioihin ja koira hakee laudalle. Korokkeena oli myös sitä lämpöalustaa tms.
-> Gava keksi nopeasti idean. Haki laudalle myös vinosta. Seisomaan mun eteen siis. Palkan jälkeen vaihdoin sijaintia molemmille sivuille ja palkkasin. Namin heitosta voisi saada hyvin uusia toistoja.

Asenne seuraus: Kaikki positiot loivassa ympyrässä noin 5m säteellä, olipas vaikeata kävellä ympyrää! Ohjaaja on hiljaa, naksutellaan tai jessitellään kun koira eksyy lähemmäs. Ensin helppo vasen seuraus. Voin vaikeuttaa heiluttamalla käsi tai tekemällä jotain tanssia. Sitten oikealla puolella, aikas hyvää käsi taskun luona, jopa seurausta! Käsi rentona vähän väljempi. Itse peruuttaen ja koira tulee etuperin koira siis housun sauman luona. Sivuttain on helpoin laukata ja pidetään paino päkiöillä (seisotaan varpailla) niin liike sulavampaa ja koiran ei tarvitse väistellä meidän jalkoja. Palkataan etureunaan eli ekana menevän jalan luokse.

Htm ohjelma (alo) vaatii 4 positiota jos ne on eteenpäin meneviä. Muuten jos 2 positiota niin joka suuntiin eli eteen, sivuihin ja taakse. 25% saa olla muuta, mutta se täyttyykin klikeistä (jos sama termi?) mitkä on esim pyörähdystä tai jalkojen ali menoa yms seuraavaan positioon. Koira ei saa mennä 2m kauemmas (jos menee juosta perään ;). Pyörähdyksiin omat nimet vasempaan ja oikeaan. Seurauksissa ei saisi painaa.

Testattiin musiikin kanssa ohjelmaa: missä hidasta kävelyä, tavallista, 3 pyörähdystä vasemmalla, jalkojen välistä, oikeanpuolen seurausta, siinä 3 pyörähdystä. Sitten etukautta vasemmalle, peruutusta itse (koira eteenpäin), sivuttaislaukkaa (?) tai oliko se normi seurauksessa. Mentiin ympyrällä, sai hyvin ideaa.

Ylipäätänsä kaikki ohjelma täytyy treenata niin, että tuntee musiikin. Osaa paikata ohjelmaa korjaamalla oikeaan kohtaan jos missaa vaikka jotakin esim koiran tehdessä muuta ja musiikki "karkaa". Muuten koko loppuohjelma tulee väärään tahtiin. Kun ohjelma sovitetaan eri nopeuden muutoksiin musiikissa. Koiran täytyy osata se myös monessa tilanteessa ja käskyinäkin (tai pienin käsiavuin häivytetty omaan tanssiin). Tokojutuista ei tykätä suorituksissa, esim kaukoista tai ehkä jäävistä enemmin.
Freestylessa mietitään mitä kappale kertoo, onko siinä tarinaa, mitä leffassa tapahtui mistä oli, onko siitä videoita tai jotain tanssiesityksiä esim. Minkälainen liikkuminen sopii siihen kappaleeseen ja sopiiko se koiran luonteelle.

Lasketaan kuin tanssissa kahdeksan tahdin mukaan (yy kaa koo nee vii kuu see kasi), kappale läpi joten tietää milloin tapahtuu aina mitä. Kirjoittaa asioita ylös, kuuntelee musiikkia ja testailee. Voi ottaa alkuun 1-5 kappaletta ja karsia niitä sen mukaan mitä keksii.

Musiikkikajarit, opettaa että bluetooth kajarit on kiva juttu. Eri merkeissä tulee puhetta esim jos ei saa yhteyttä tai joku avaus ääni kahjahtaa (meillä kotona juuri sen merkkinen eikä Ruuti tykkää äänestä).  Kotona esim ruoka-aikaan, kajari päälle, musiikit, käsi ylös aloitusasennossa ja ruoka. Tai yksi tehtävä ja ruoka.

Häiriötä ottavan koiran kanssa, yleisö istumassa laidalla. Koiraa seurautetaan kohti. Jos koira katsoo häiriötä tai lähtee seuraamasta, ohjaaja pinkoo vastakkaiseen suuntaan ja paras vielä jos on esim näkösuoja. Siellä koira palkataan. Myöhemmin voi ottaa enemmän häiriötä esim leluja tai namia häirikköihmisille. Ja koiran kanssa tullaan lähemmäs.

Freestyle ohjelma sisältää taas 75% liikkeitä, yleensä ei edes seurausta yhtään. Pyörimisiä, ohjaajan ympäri (ohjaaja istuu tai seisoo), peruuttaen ohjaajan ympäri, itsensä ympäri pyörimiset, kohteen ympäri, pujotellen jalkoja tai käsiä. Koira peruuttaa ohjaajan jalkojen väliin. Tai pujottelu peruuttaen. Lähetys kiertoon tai kohteelle. Koira voi juosta flankillä ympyrää, opettaa kiertämään alkuun merkkejä. Yhdistelee temppuja esim jalkojen pujottelua 2-4, pyörähdys ohjaajan ympäri ja sama uusiksi. Kohteet mitä käyttää täytyy olla selkeä tarkoitus. Koira vetää säkkiä, kiertää huivia jne variaatioita. Hyppää jonkun asian yli. Koira tekee etänä pyörähdystä, tassun antoa tai pyörii korokkella. Koira  ja ohjaaja pyörii, tai koira kiertää kohdetta ja ohjaaja pyörii erisuuntaan.

Se vaatisi sitten tekniikkatreeniä ja koreokrafian keksimistä ja ensin biisin valintaa. Ja taustan kartoitusta. Gava tykkäsi naksutteluista ja treenistä vaikka mentiin namipainotteisesti. Koulutuksen jälkeen odotteli nätisti makuulla meidän tavaroiden luona.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!