Villilä, Heli Siitarin malttiwebinaari 31.3.2023 (Tallenne on vielä toistaiseksi saatavilla) Sisälsi myös useita esimerkkivideoita. Suosittelen! Reilu 2,5h asiaa. Noutointo, itsehillintä, maltti, vire..
- Koira, joka pystyy keskittyä korkeassa vireessä on huippukoira. Virettä tarvitaan huippusuoritukseen. Maltin ideana kasvattaa itsehillintää. Luopumisen harjoittelu on osa malttitreeniä, sillä opetetaan itsehillintää. Täytyy myös muistaa, että koiralla säilyy noutointo! Koiralla ja ohjaajalla oltava hyvä suhde.
Aloittelevat ohjaajat usein käyvät kokeista hakemassa oppeja ja ideoita harjoituksiin. Ei aina osata miettiä, mitä palasia koesuoritukset vaativat. Koiralla osa on luontaisesti, mutta osan saa opettaa. Kokeneempien ohjaajien koirille on opetettu tehtävät pienistä palasista ja sitten yhdistetty. Harjoitukset ei ole myös vain pelkkää damien heittelyä ja noutoa. Sillä saa monenkin koiran kuumumaan. Koira voidaan siis viedä liian aikaisin kokeisiin, vaikka yksittäisissä paloissa olisi vielä opettamista. Kokenut ohjaaja osaa myös opettaa jo pennulle tarvittavia taitoja ja vaikeuttaa harjoituksia sopivassa tahdissa.
Koulutusote= taippariote (voi käyttää senkin jälkeen). Silloin kun koiralla ei ole vielä malttia pysyä paikallaan tai halutaan keskittyä vain toiseen tehtävään. Voidaan myös tukea koiraa pysymään. Tarkoitus ei ole kuitenkaan, että koira nojaa hihnaan eikä luovu heitoista ja pysy itse paikallaan. Jos liian aikaisin vaatii odottamista vaikeassa tehtävässä tai joutuu kieltämään koiraa, se voi tuoda ääntelyä. Koira ei vielä henkisesti kykene odottamaan rauhallisesti, itsehillintä ei ole vielä sillä tasolla.
Mielummin sitten esimerkiksi katsoo vähän, kääntyy, seuruuttaa lenkin ja palaa takaisin. Pitkä odottelu on koiralle vaativaa ja kun mitään ei tapahdu. Erityisesti nuoren koiran kanssa! Tällä saa myös tehtyä luopumista. Voi myös seurauttaa taippariotteessa (koira opetettava siihen).
Sama lähetyksessä, ei ole tarkoitus kiusata koiraa ja viivytellä pitkään lähetyksessä, ikään kuin odottaen jos koira yrittäisi varastaa. Vaan opetellaan lähetysasento, jonka näyttämiseen ei kestä ikuisuutta ja kun koiran silmät katsoo oikeaan suuntaan, lähetetään. Rauhallisin ja "kaarevin liikkein".
Yleisemmin koira ottaa painetta ohjaajan lähellä:
1. Käsikosketus tavalla on hyviä tuloksia. Koiralle on selkeämpää, kun se tietää kuinka luovutuksessa toimitaan. Noudon jälkeen voi ottaa käsikosketusleikkiä vielä lisää.
2. Seurauksesta pitää tehdä oletusarvoista. Koira osaa tarjota sitä ilman käskyäkin ja aluksi koira on hihnassa. Seuraaminen rauhoittaa koiraa ja ohjaajaa.
3. Ohjaajan käyttäytymisellä ja äänensävyllä on merkitystä. Normaali puheääni on riittävä. Ei tarvitse huitoa luoksetuloa ja luovutukseen käsi on valmiina ottamaan vastaan. Palautukseen vain pilli piip piip ja muuten hilaja tai kehua lähellä. Koiraa voi kehua ja pitää yhteyden luovutuksessa. Voi myös mennä kyykkyyn.
4. Epäselvässä tapauksessa koira voi pissata, hidastella, pysähtyä, ei lähde lähetyksestä, äännellä, hyppiä, jne. Jos tällaisesta kieltää niin lisää koiran epävarmuutta. Vs tekee helpomman tehtävän.
Koiran luovutus eteen. (vaikka säännöt ei kiellä sivuuntuomista niin ei suositella, koska)
1. Koiraan pystyy kontakti
2. helpottaa omimisessa (sivulle tuova voi juosta ohi)
3. Sivulla jos koira katsoo toiseen suuntaan, dami tai riista voi tippua.
4. Koiran tehtävä on rauhoittua edessä luovutukseen. Itse olen myös huomannut, että koiran pitää silloin myös luopua takana olevasta. Oikeassa mielentilassa se pääsee sivulle, jossa on taas odotusarvoa noudoista. Vs. Jos koira tulee sivulle hätäisenä ajatellen jo seuraavaa lähetystä.
Luovutuksessa joskus otetaan heti dami ja odottamista. Tai jättää pitämään damia, peruuttaa ja ottaa luoksetulon.
Perusnouto (sokkonoutoihin valmisteleva):
Seuruuttaen viedään dami suoraviivaisesti yhdessä koiran kanssa. Koira jätetään istumaan ilman hihnaa ja ohjaaja vie damin rauhallisesti noin 3-5m päähän. Kehutaan koiraa, kun dami tippuu maahan. Palataan koiran sivulle, hihna ja käännytään vasemman kautta eli ohjaaja kävelee koiran ja damin välistä. Seurausta voi palkata. Kun käännytään kohti damia, mennään muutamia askelia kohti (vaatii koiralta myös itsehillintää) ja koira oppii näin suuntaamista. Lähetyskäsimerkin kanssa. Taippariotteessa tai ilman. Matkalla voi vaikeuttaa tehtävää tai jos tekee molempiin suuntiin damien viennit yms.
Kun koira tuonut eteen, voi pyytää istumaan vielä vähän aikaa ja peruuttaa askeleen. Sen jälkeen ohjaaja menee koiran sivulle ja käännytään yhdessä oikean kautta ympäri. En tiedä onko vain nuoren koiran kanssa?
Myös lähihakua ja luoksetulo pillikäskyjä nuorelle.
Nuorelle koiralle aluksi yksi koira häiriönä voi tuoda haastetta luovutukseen. Samoin useampi koira. Tilannetta voi helpottaa ottamalla etäisyyttä muihin. Koira saattaa myös kokeessa paineessa luovuttaa suoraan sivulle, vaikka normaalisti tuo eteen.
Jos koira seuratessa nuuskii sijaistoimintana, koska se kokee tilanteen ahdistavana. Jos tästä kielletään niin se nuuskiminen vahvistuu. Kuin jos puheäänellä kannustaa ja jopa kehuu niin koira saa tsemppausta tehdä oikein. Monesti voidaan myös liian käskevästi sanoa "seuraa" tai jankuttaa. Ohjaaja saattaa myös sanoa itselleen "oi oi", tuo negatiivista tunnetilaa ja koira vain hämmentyy.
Jos koira seurauksessa jää pissan hajuun, siitä voi komentaa.
Mieti kuinka otat hihnan pois, voit myös tukea oikealla kädellä päästä.
Seurauksesta istumista pysähtyessä voi sanoa kun alkaa pysähtymään iiiistu.
Seuraus hihnalenkillä: vaikea lähteä rakentamaan jos koira on aina saanut hihnalenkeillä kulkea hihnan päädyssä. Pikkupennulle aluksi vain kehutaan parina ekana viikkona kun se on lähellä. Sen jälkeen voidaan ottaa nameja avuksi.
Koira kulkisi esimerkiksi fleksissä, joka on auki asennossa. Koira pyydetään sivulle ja palkkaillaan siitä. Luvalla se vapautetaan nuuskimaan kauemmaksi. Kesken lenkkiä ja loppulenkistä koira kuitenkin otetaan välillä sivulle kävelemään. (Tofu sai paljon lenkillä palkkaa sivulle ja söi ruokaansakin siitä)
Helpointa pitää kriteeri kauniista hihnakävelystä on, kun asuu kaupungissa vs maalla, jolloin hihnakävely on koulutuksissa käyntiä tms.
Koira pitää opettaa myös seuraamaan pellolla ja metsässä tms. Aluksi kun malttaa seurata, voi päästä juoksemaan.
Alussa rauhoitutaan kuulumistenvaihtoon:
Treenin alussa kuulumistenvaihto tai kahvitteluhetki on tärkeä osa nuoren koiran tai reaktiivisen koiran koulutusta. Koira ehtii tottua ympäristöön. Uusia asioita harjoitellaan tutussa paikassa yksin.
Kun koira osaa uida niin tehdään seurausta, oleskelua yms rannalla. Istuminen ja dami tipahtaa 3m päässä ohjaajan vierelle. Kun tietävät uimisen niin alkavat helposti kuumentua sen jälkeen.
Vire nousee:
Koiran vire voi alkaa nousta tutussa treenipaikassa tuttujen koirien kanssa. Namimatto alussa. Namimatto nyppylöillä rauhoittaa (märkäruoka tai maksamakkara) myös tai namien etsiminen maassa. Namien heittely maahan ja niiden etsiminen. Seuraaminen ja liikkuminen rauhoittaa, luopuminen (poispäin häiriöstä). Pääsee noutamaan, kun on keskittynyt.
Välinouto, koira jätetään istumaan, ohjaaja kävelee n.7-10m ja jättää damin n. 2-3m päähän itsestään. Kutsutaan koira luokse/noutoon ja koira ottaa matkan varrella damin ja luovuttaa sen. Dami otetaan joko heti ja koiraa muistutetaan istumaan vielä. Tai sitten jätetään koira pitämään damia, peruutetaan ja palataan takaisin hakemaan dami tai otetaan luoksetulona uusi luovutus. Näissä koira on kokoajan ohjaajan silmien alla vs lähetykset poispäin, jossa koiralla on enemmän mahdollisuuksia lähteä kaarrattamaan tai omia damia. Tärkeää, että koira rauhoittuu istumiseen, oma rauhallinen kehu ja liikkuminen.
Markkeerausheiton jälkeen, kehu, kun dami tippuu.
1. käänny vasemman kautta ympäri ja seurauta koiraa lenkki aluksi hihnassa. Sitten käänny ympäri, pysähdy ja kävele vielä muutama askel kohti.
2. Toinen mahdollisuus jättää koira istumaan, kävellä lähemmäs damia ja jäädä seisomaan nenä kohti damia. Kutsu koira sivulle ja tee sitten lähetys damille käsimerkin kanssa. Koiran pitää odottaa ja totella luoksetulossa pysähtyä ohjaajan sivulle. Täytyy olla kuulolla!
3. tehkää joku pieni tehtävä muualla ennen noutoa.
Drive: kun katsonut damit niin voi seurauttaa pois ja ottaa jonkun muistidamin kauempana. Sitten yksi dami drivesta. Sitten vaikka seuruutetaan ja otetaan lähihaku. Älä kiirehdi treenissä. Vahvista luopumista.
Harjoitus vain oleskelu:
- ensin kotona pyytää koiran viereen maahan. Ollaan niin kauan kuin koira rauhoittuu eikä yritä lähteä pois.
- Myöhemmin ajan pitäisi lyhentyä.
- Tätä tehdään myös muualla, metsässä yksin ja sitten ryhmässä.
Ryhmätreenit:
Kouluttajan omat koirat ei mene ryhmään missä kaikki noutaa. Suurinosa 1-2v koirien treeneistä tehdään yksin tai kaksin. Perusharjoitteita, ei noutoon liittyviä voi tehdä tutussa ryhmässä.
Parityö on samalla lailla opetettava asia kuin seuraaminen.
Luovutaan säännöllisesti etusuuntaan tehdyistä jätetyistä/heitoista. Seuraus toiseen suuntaan tai joku pieni tehtävä esim muisti.
"Jätä" käskyllä voi kertoa, että ei haeta tuota vaan joku toinen. Tähän voi opettaa vaikka kaksoismarkkeerausten yhteydessä tms.
Noudon jälkeen ei ole kiire mihinkään!
Käsimerkki:
95% lähettää kaiken kädellä (viime viikonloppuna tuomaripäivillä muistutettu asiasta, ollut sallittua sääntöjen mukaan 2016 lähtien. Silti jotkut tuomarit huomauttanut aiempina vuosina, mutta se on sääntöjen vastaista.). Hakuruudussa ja parkkeerauksissa. Koira katsoo kuitenkin aina damia. Koiralle selkeää että noutoon lähdetään käden kanssa ja voi rauhoittua sivulle. Ohjauksissa ja markkeerauksissa sama käsky. Hakuruudussa oma käsky.
Luovutuskuva: Krista Leinonen
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kiitos kommentistasi!