Siirry pääsisältöön

Nome käsikosketus video esimerkein: käsikosketus kestolla, damin luovutus ohjaalle ja kestoa

Noutajalle damin pidon opettaminen, käsikosketus ja kestoa

Tofun luovutukseen saatiin hyviä vinkkejä talvella Mervi Salon ja Tiina Mursulan koulutuksista (Tmi Mervi Salo ja Noutajakoulu MurCas). Ajattelin tehdä yhteenvedon tänne. Koska tuon työstäminen on ollut pidempi prosessi.

* Teksti kirjoitettu 12.4.2021, mutta päivitetty 1.1.2024 myöhemmin. 

LUOVUTUS: (Youtubessa Soittolista-tähän liittyvistä videoista)

Näihin on 2 tapaa, joilla on paljon yhteistä. Käsikosketus ja siihen kestoa. Tosin jos sellaisen naksuttelee niin koira aktivoituu liikaa ja vire nousee, sitä ei haluta. Joillekin se voi toimia, mutta naksuttelu perustuu myös turhaumaan joka voi tuoda levottomuutta tai pureskelua. 

1. KÄTEEN RAUHOITTUMINEN ja tunnetila:

Syöminen rauhoittaa, etenkin kun ruokkii ahnetta kylläisenä. Aluksi ei edetty harjoituksissa, koska ajattelin hyödyntää ruokakupin nappuloita mutta meillä koira oli silloin varsinkin kiireinen ja hätäinen. Tehtiin treenit sitten vasta illemmalla syömisen jälkeen. 

Juustolla syöttely käteen -> juuston siivupalat myös pysyy hyvin kädellä. Koira oppii tässä samalla, että on kiva olla lähellä, syödä ja pitää kuonoa kämmenellä. Siinä huomaamatta menee myös käsikosketuskriteeristä. Liu'utetaan namit rauhallisesti kämmenelle ja syötetään tasaisella rytmillä esimerkiksi 5-10kpl jolloin samalla tulee kestoa kämmenessä pysymiseen.

Itse olin ehtinyt opettaa käsikosketuksen tätä ennen. Ei haitannut. Mutta olennaista oli löytää ja opettaa tähän rauhallinen tunnetila. Kun uutta opetaan niin se millä mielentilalle koira opettelee asiaa vahvistuu ja tulee tavaksi. Siksi aluksi kotona, kun koira on rauhallinen. Tässä ahne myös oppi, että namit voi olla kädessä ja niitä saa, kun malttaa koskea käteen. 

N. 1kk pelkkää luovutusasennon asennetta/tunnetilaa, kestoa ja toistoja eri paikoissa. Eri luoksetulomatkalta jne. Olisi nopeuttanut, jos näitä olisi tehnyt aiemmin. Aloitettiin Tofun ollessa n. 8-9kk. Mutta tämän pystyy opettamaan aikuisellekin. :) 


Kuva: Krista Leinonen


Ensimmäinen video (19.11.2020), tässä vire liian korkea ruokailuaikaan. Lisäksi kupin sijainti häiritsee.  Namit valmiiksi käteen ja taskusta. Ei ollenkaan ruokakuppia josta kiihtyy. Laitetaan malliksi video lähtötilanteesta.


Toinen video: oikea oppisesti liu'utetaan juusto kämmenelle. Rauhallinen syöttelyrytmi.

- Namista luopumista myös ohessa

2. KESTON LISÄÄMINEN

Pidennetään namien syöttö aikaa tai odotetaan, että koira tarjoaa käteen koskemista. Koska takana on ainakin 5-10 treeniä niin pitäisi edetä. 

3. ERI PAIKAT

Tehkää aluksi kotona. Sitten kotipihassa, metsässä, pellolla, treeneissä tai muiden koirien läheisyydessä ja luoksetulon matkaa voi kasvattaa. 

Käsikosketusta treenin aluksi niityllä, Tofu 9kk, video

Luoksetulo (12.12.2020) luovutusasentoon, videolla


4. PITO: 

Ensin käsiin rauhoittumista eli käsikosketusta muutama toisto. 

Sitten pito: pienellä damilla (150-250g), tein niin, että pidin käden alla. Palkkasin, kun painoi damin käteen. Pidin toisella kädellä damia ja toinen käsi oli käsikosketus asemissa. Koska taustalla oli kuukauden treenit käsikosketusta niin tajusi heti idean! Oltiin tutussa metsässä rauhallisella mielentilalla, mutta kotona olisi ihanteellisin kokeilla ensin.

- keston pidentämistä


5. Kädestä dami ja luovutukseen

Videolla (12.12.2020) ekaa kertaa kokeillaan pitoa yhdistettynä käsikosketukseen


- damien suurentamista

Videolla 250g ja 500g dameilla luovutusta ja pitoa. 


- erilaiset damit: sorsan mallinen, 3-osainen, (lisäksi jopa1800g, fasaanidami, riistat.. )

Videolla, toki aluksi voisi tehdä vain pitoa eikä noston kanssa. Kaikki ei kriteerien mukaisia. 

6. Maasta dami ja luovutukseen

- Aluksi heti käteen tuonnista syöttelyä kädelle. 

- Tässä vaiheessa myös aloin harjoitella sitä, että Tofu istui luovutusasentoon ja piti damia hetken kättä vasten. Ja oppi hakeutumaan käden luokse eri kulmista. 


7. Dami mun ja koiran välissä ja luovutukseen 

8. Matkan pidentäminen -> vauhti kasvaa, häiriöt 

- Lyhyellä matkalla perusnouto eli dami ohjaajan ja koiran välissä. 


- Damin luovutus eteenmeno linjalla, 2 damin jono ja markkeeraus, 5.3.2021 videolla: tässä huomasi, että kun vauhti kasvoi niin toi käteen, mutta vasta hetken päästä tajusi tarjota lisää pitoa. 


- Videolla 24.8.2021 eteenmeno linja apparin viemä, vauhdin kanssa tiputtaa vielä jalkoihin. Mutta läheltä näkyy hyvää pitoa. 

- Videolla 5.9.2021 eteenmeno linja lipulle, tässä osaa jo istua ilman apuja eteen. Vaikka damin asento vähän huono. Paikka oli uusi, mutta käveltiin tuolta suunnasta aiemmin. 



Taippareissa saa tuoda jalkoihinkin, mutta parempi jos koira tuo käteen. Nomessa ja wt:ssä pitäisi tuoda käteen. Wt:ssä vielä tarkempaa. Jotta on koiran vastuulla, että ohjaaja ehtii ottaa käteen eikä tarvitse kumartua koiran päälle niin koira opetaan tuomaan dami lähelle, tarjoamaan sitä ylös ja odottamaan pitäen että ohjaaja saa otettua. Voi seistä tai istua. Halusin pk-puolta ajatellen istumisen. Apuna käsi luovutusasennossa kun tuo damia, tarkoitus häivyttää sitä vielä pois. 

Tollereissa on paljon vaihtelua, osalla on omimista jolloin eivät haluaisi tuoda damia. Näissä koiralle muodostuu vahvaksi noudon loppuasento ja koira oppii jo pienestä pitäen tulemaan siihen. Toki jossain treeneissä myös helpotin koiralle luoksetulemista ollen kylki koiraan tai menemällä kyykkyyn.


9. Riistatreeneihin liittyen tehtiin damin päällä linnun siipiä, silloin tekniikka huononi. Sitten varista sukassa ja ilman. Sitten tavi/naakka eli pieni lintu.


- Videolla (2.2.2023) 1kg damin päällä variksen siivet, pelkkää nostoa ja luovutusta. Toisena päivänä sujui jo paremmin. 


- Videolla 20.3.2023 Tofu 3v käsikosketus, siipidamin luovutus ja variksen nostoa (vaikea). Mutta vuoden jälkeen tilanne alkoi olla jo parempi! Jotkut koirat on jo 2v:nä valmiita, mutta kaikki ei.



10. Vedestä luovutukseen tulo 

- video (29.5.2021), aluksi vain kahlauksesta ja ohjaaja vesirajassa. Sen jälkeen ohjaaja voi siirtyä kauemmaksi tai koira käydä syvemmällä. Näitä useammin. 
Ravisteluun yhdistetty "Ravista" käskyä, että koira myöhemmin odottaisi lupaa ravistella. Koska jos ravistelee lintu suussa, se voi mennä rikki, karata tippuessaan tai se myös nollaa nomessa liikkeen (koira saattaa tulla esim 20m aiemmin jo rantaa pitkin).




Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...