Bordercollie
FI AVA FI AVA-H BH RTK1 RTK2 PPR1 PAIM1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
FI JVA FI MVA HK1 BH RTK1 TK1 Siipiveikon Vahva Vainu "Nova" ja Burning Red's Dude Where is my Duck "Tofu"

25.2.2019

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa

Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita. Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020). 

Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai koulun lähellä, sosialistaa pentua käymällä eri paikoissa. Tavatkaa samanikäisiä kokoisia pentuja tai ystävällisiä aikuisia koiria. 

1. Leikkiminen, hauskanpito ja noutaminen: 

Ihan ekoina asioina tehtiin leikkimistä monessa paikkaa. 
Aluksi mitä tahansa tapa, mikä koiraa kiinnostaa, oli se heitetyn lelun jahtaamista, jolloin voitte juosta sinne kilpaa ja heittää sen uusiksi. Tai kädessä olevan lelun jahtaamista. Voit myös heittää lelun, pidellä koiraa ja juosta kilpaa lelulle. Tai käskeä koiran odottamaan, ottaa vähän etumatkaa ja juosta kilpaa lelulle. Jos ehdit ensiksi, nappaa lelu ja pidä voiton juhlat. Seuraavalla kerralla anna koiran voittaa "juuri ja juuri". Jos koira on huono taistelemaan, anna voittaa kun se vähän kiskoo ja päästä itse irti. Voi myös auttaa jos vastustat koiraa rinnasta tai työnnät kevyesti kädellä lavasta sivuunpäin. Kuin yrittäisit fuskaten saada lelua itsellesi. Kannattaa pitää myös speciaalileluja tai treenileluja, joilla ei muulloin leikitä kuin omistajansa kanssa. Muuten lelun arvo laskee, jos sillä voi milloin vain leikkiä. :) Voit antaa koiran myös valita erilaisista leluista, millä leikitään. Lopeta leikki, vielä kun koira leikkii innoissaan ja olisi halunnut vielä jatkaa leikkimistä. Videolla ekoja leikkejä vieraassa paikassa. 

Kahden lelun leikkiä: Kahdella samanlaisella lelulla. Alkuun voidaan pitää molempia leluja eri käsissä, leikitään ensin toisella. Sitten kuolletetaan eka lelu laittamalla esimerkiksi jalan alle, nyrkkiin tai pitämällä paikallaan, lelu menettää mielenkiintoaan. Samaan aikaan toista lelua heilutetaan ja pyritään, että koira tulee leikkimään toisella lelulla.  Tähän voi yhdistää myös sanan, esim "kii/okei/zip" joka tarkoittaa leluleikkiä. Kun kahden lelun leikki sujuu, lisätään matkaa eli eka lelu heitetään. Kun koira nostaa ekan lelun. Näytetään toinen lelu, aletaan houkutella koiraa leikkimään ja vaihtamaan lelua. Koiran vaihtaessa lelun, otetaan koiran jättämä lelu ja houkutellaan taas sillä leikkimään jne. Aluksi riittää, että koira nostaa lelun ja myöhemmin odotetaan, että lähtisi tuomaan lelua kohti.  Tämä on yleensä vaikeata alkuun, mutta auttaa myös noutamisen opettamisessa ja jos koira haluaa omia vain lelut itselleen. 

Ahneille voi joutua opettamaan leikki-nami-leikki vaihtamista kesken treenin, jos ruokapalkka on niin vahva leikkimiseen verrattuna. Jos koira ei namin syömisen jälkeen haluaisi enään leikkiä. Pentu voi oppia vielä tavasta pois.

Leikkikää erilaisilla leluilla kotona, ulkona ja häiriössä. Pennulle ei hirveästi noutamista, jossa tulee kiihdytystä ja äkkijarrutusta. Niissä myös mietittävä, että ei ihan kylmiltään laita juoksemaan koiraa täysiä. Vähän verryttelylenkkiä alle tai muuta harjoitusta. 

On mahdollista myös sheipata/naksutella koiralle namipalkalla nouto:  alkuun pallon katsominen, tarttuminen, nostaminen, tuominen ja tästä kaikesta koira saa namia palkaksi. 

Jos koiraa ei kiinnosta lelut niin on myös leluja, joiden sisälle saa namin. 


1b. Noutaminen

Aloitin lelulla, joka oli noutokapulan tyyppinen, voit tehdä myös lelulla. Saatoin antaa jahdata lelua innostaen, sitten heitin sen 2-5m ja kun koira lähti tuomaan kehuin tai kannustin nostamaan (tai sitten odotin hiljaa, että lähtee kohti). Vaihdettiin palkka namiin tai leluun, yleensä nami on alkuun helpompi. Olin käytävällä, missä koiran piti tulla ohi, että pääsisi isommalle alueelle. Jolloin sain palkattua ohitusyrityksen "noutona". 
Toinen mahdollisuus on tehdä itsestä kiinnostavampi kuin toisesta lelusta tai kapulasta. Tämä on ollut meillä noudon toinen vaihe. Kahden lelun leikistä on myös apua tähän.
Video esimerkki lelun noudosta. 

Pennun ekoista käytävänoutamisesta toinen esimerkki, ensin lelu ja sitten metallikapula
Metallinoutokapulan nouto pentuna, video

Vauhtinouto: Seuraavaksi tehtiin kevyellä ohjatun puisellakapulalla ja sen jälkeen myös metallilla. Heitin kapulan, samalla pitäen pentua pannasta. Kun pentu tarttui kapulaan aloin heiluttamaan ja vinguttamaan lelua. Niin pitkään houkuttelee lelulla, että vaihtaa kapulan. Tässä olen käyttänyt sanaa "kii", joka tarkoittaa juuri leluun vaihtamista. Jotkut käyttää ihan vain "irti" käskyä tai naksutinsanaa "jes/zip". Videolla esimerkki pennun vauhtinoudosta eli heitän kapulan ja vaihdetaan leluun, vaikkei ihan heti meinannutkaan vaihtaa. 

Kapulan jahtaamista/saalistamista: Ohella tehtiin myös treeniä, missä pidin kapulaa helposti otettavissa koiraa kohden ja suun korkeudella vein kapulaa poispäin koirasta tai alkuun heiluttelin sitä villiten koiraa ja sitten pidin hetken aikaa helpommin saatavissa, että siihen pystyisi tarrata. Halusin vähän taisteluotetta eli koira sai kiskoakin kapulaa. Koitin myös antaa tarttua kapulaan niin, että sen sai vain kulmahampaiden taakse. Heti otteesta palkka lelu/nami. 

Kapulan pitoaPitoa lähdin opettamaan niin, että otin koiran istumaan jalkojen väliin ja itse istuin sohvan reunalla (riippuen koiran koosta). Sen jälkeen myös itse seistessä, jolloin koira istui edessäni. Koira voi istua sivulla tai edessä alokasluokan 5s pitämisessä, esine on puinen. Vähitellen aikaa pidentäen ja vaihdellen. Voit opettaa, myös positiiviseksi sen että voit laittaa käden kuonon päälle. 

Pitoa voi opettaa myös kun koira osaa luopua namikädestä joka on näkyvissä. Muistuttele pari toistoa luopumista ensin. Otetaan kapula toiseen käteen ja kun koira ottaa kapulan suuhun, niin palkataan luovuttavalla namilla. 
Saa olla tarkkana, ettei koira ota kapulaa ennen lupaa tai kurottele sitä kohti. Jos niin älä annan kapulaa vasta, kun koira odottaa nätisti. 

Jos koira ei tykkää kapulasta niin käytä vaikka lelun tapaista, tee kapulalla leikkimistä/jahtaamista, harjoittele tunnarikapulan pitämistä, patukan.. 

Noutokapulan eteentuonti (metallinen tässä ettei pureskele pidossa ja koira voi pitää kapulaa sivullakin)


2. Istu, maahan, odota, luoksetulo 

Luoksetulo: on yksi tärkeimmistä käskyistä niin arkena kuin harrastuksissa. 
Kun pentu tulee kohti mennään kyykkyyn ja kutsutaan nimeltä ja voi sanoa "tänne" kun koira on tulossa. Palkataan namilla ja/tai rapsutuksilla. Ruokailun aikaan voit käyttää myös käskyä. Odota, että koira lähtee seikkailemaan ja mene sitten taas kyykkyyn ja kutsu iloisella äänellä ja kehuen. 
Samaa kotona, ulkona ja vieraassa paikkaa. Käskyä voi tehdä vapaana ja hihnassa. 

Jos koira ei tottele, annetaan vielä mahdollisuus. Kun koira tulee luokse siitä ei koskaan toruta. Jos koira ei tottele vaikka pitäisi voit hakea sen "rikollispaikalta" ja silloin huomauttaa, että täytyy totella. Harjoittele käskyä muiden koirien läheisyydessä. Kun koira pääsee kivaan paikkaan juoksemaan.  Mitä enemmän toistoja ja varsinkin saaden palkkaa, sitä kivempaa on tulla luokse! Jos koira pääsee olemaan noudattamatta käskyä niin pitä koiraa liinassa tai fleksissä. Koiran pitää pystyä totella käskyä myös riistaa nähdessään ellet toisin halua. Jos koira ei tottele käskyä hihnassa, niin ei se varmaan vapaanakaan. Opeta esim jäniksen nähdessä, että koiran täytyy tulla luokse, vaikka se olisikin hihnassa. 

Jos koira väistää pannasta kiinni ottamista niin ota luoksetuloharjoituksessa ensin pannasta ja palkkaa koira vasta sitten. 

Luoksetulo tokotreeneissä: avustaja piti koiraa kiinni, juokse tai kävele kauemmaksi. Kutsu koiraa alussa runsaasti, palkka namilla tai lelulla. Tätä myös koirahäiriössä. Myöhemmin käytä vain yhtä käskyä, tokossa saa yhdistää nimen luoksetulo käskyyn. Harjoiteltiin myös odottamista paikallaan ja joskus siitä kutsuin. 

Istuminen on helppo opettaa, joko odottamalla, että koira istahtaa tai nostamalla namikättä vähän kuonon yläpuolelle. 

Maahanmeno
A) Maahanmeno on koirille helpoin istumisen kautta. Vie nami vähän etuviistoon maahan. 

Tottelevaisuudessa ja rally-tokossa koiran pitää kuitenkin osata se kahdella tapaa. Joista jälkimmäinen ei ole yhtä luontainen kaikille koirille. 

B) Houkutellaan koira siis namilla joka viedään jalkojen väliin ja pidetään vähän kämmenen alla piilossa. Ideana että koira kumartaisi ja menisi maahan etupää edellä tai hissinä. Tätä harjoitusta vaikeutetaan sillä, että liikutaan ja siitä pyydetään maahan. Nopeuteen vaikuttaa myös kuinka nopeasti vie käden maahan. Joskus koiraa opetettu myös hyppäämään namin perässä ja sen jälkeen ohjataan maahan.  Video seisomasta maahanmenosta. Tässä liikkeestä maahanmenoa ilman apuja takapalkalla ja itse palkaten. 

Odottamista kannattaa harjoitella myös heti, kun istuminen sujuu. Tähän voi hyödyntää myös luopumista ja käänteistä houkuttelua (kohta 7). Alkuun puolikaskin askel ja vaihdellen askelten määrää. Palkataan koira aina istumiseen. Jos koira kurottelee namin perään niin on muistuteltava, että sen saa silloin, kun ei kurottele namia vaan ottaa kontaktia ohjaajaan. Odottamisessa voi aluksi käyttää käsimerkkiä apuna. Ja liikkuu rauhallisesti. Tottelevaisuudessa lähdetään sivulta usein vastakkaisella jalalla. Kun koira osaa istua paikallaan, lisätään siihen "odota" tai "paikka" käskyä. Jos koira lähtee paikaltaan, palauta se vain samaan paikkaan.
Samaa makuulla. 


3. Rauhoittuminen: 

Rauhoittumisen harjoittelu on hyödyllinen kaikille ja sitä on hyvä opettaa jo pennulle. Koiran kanssa on helppo olla reissussa, jos se on opetettu rauhoittumaan tuttuun häkkiin tai viltille/alustalle. Lisäksi kilpailuissa koira, joka osaa levätä tauoilla jaksaa paremmin ja päivä ei ole yhtä stressaava. Koirissa on myös eroja, kuka ottaa rauhallisesti, joka paikassa ja joku pysyisi vain hetken paikallaan. Harrastuksissa koira saattaa aluksi olla rauhallinen, mutta kun tietää miten hauskaa siellä on kierrokset nousee pikku hiljaa. 
Alla on eri tilanteita, joihin opettaa rauhoittumista, mutta kaikki tukevat myös toisiaan tai voi valita sen, mikä tuntuu itselle parhaimmalta. :) 

  • Kytkettynä ja vapaana odottaminen: harjoiteltiin tätä ajatuksena, kun treenikentän laidalle jättää välillä koiran odottamaan. Laitoin pennun hihnan kiinni kotipihan aitaan ja poistuin alkuun vain 3-10m päähän ettei se ylettänyt jalkoihini. Kun pentu istui, heitin namin tai vein sen. Alkoi tarjota näissä myös makaamista ja siitäkin palkkasin. Makaamiseen yhdistin vihjettä "käy siihen", alkuun sanoin sen koiran maatessa. Myöhemmin palkkasin vain makaamista. Kun tämä sujui, sama agilitykentällä ja poistuen auton taakse piiloon tms. Periaatteessa hihna alkoi olla jo turha, joten kun koira tiesi idean koira oli vapaanakin odottamassa. Vikana lisättiin häiriöitä, jos lähti ilman lupaa palautin vain takaisin. Ja kun pysyi paikallaan sai palkkaa.  
  • Koira oppii samoin, että treenilähtee rauhoittumisesta. Aloitinkin yleensä harjoitukset sillä, että koira tarjosi makaamista ja sitten vasta mentiin hommiin. 


  • Maahanmenon tarjoaminen: Toiselle opetin sen, että kun istuin maassa tai kyykyssä, että silloin on koirankin aika rauhoittua odottamaan. Palkkasin alkuun istumista ja sitten makaamista. Yhdistin oikeaan toimintoon "käy siihen" käskyä. Nousin häiriöksi seisomaan ja palkkailin maahan. Kun alkoi sujua lisäsin etäisyyttä, Sitten jätin koiran hihnasta kiinni, kun oli mennyt maahan. Vikana lisättiin häiriöitä, jos lähti ilman lupaa palautin vain takaisin. Ja kun pysyi paikallaan sai palkkaa.  Kun koira osasi käskyn, laitoin myös sillä makaamaan. 


  • Häkissä odottaminen: Koira sai mennä namien perässä häkkiin tai jos meni ilman käskemistä sai sinne palkkaa. Palkkasin taas makaamisesta ja ovi saattoi olla auki tai raollaan. Tehtiin näitä kotona ja kisapaikoilla. Alkuun olin näköyhteydellä, sitten myös kävin piilossa. Grate games dvd:ssä treenivinkkejä. 


  • Alustalla odottaminen: Koiralle naksutellaan tai palkataan, kun lähestyy pyyhettä/vilttiä. Palkat alkuun viltille. Vähitellen koiran pitää seisoa viltillä, sitten istua ja vikaksi maata. Meillä on häkissä samanlainen alusta. Koiralle tehdään viltistä tuttu ja turvallinen asia. Sillä on silloin treeneissä paikka missä pitää odottaa, jos ei pysty häkkiä ottamaan mukaan. Samoin kotikoiralla se voi olla autossa tai vieraassa paikkaa yöpyessä. Koira opetetaan hakeutumaan kauempaa alustalle ja lisätään matkaa, missä omistaja voi käydä. Myös piilossa tai odottamista muussa häiriössä. 
  • Kyljellä makaaminen: tämä on myös hyvä temppu. Naksutellaan koiralle tai yhdistetään käskyä, kun koira on lepäämässä. Tämä ei ole helppoa koiralle jos se ei pysty keskittymään siihen, että pysyy lepoasennossa. Vähän kuin kuolemistemppu "pam" video

Häiriötä odottamiseen: Häiriötä jo itsessään kotipihassa, treenikentällä ja kisoissa. 
Vaikein monille kuitenkin on oman toisen koiran häiriö. 
- Ekana tehtiin lelujen heittelyä häiriönä, videolla
- Sitten otin toisen koiran vain mukaan kävelemään ja palkkailin odottavaa koiraa. 
- Sen jälkeen, pyysin toista koiraa tekemään jotain rauhallista. Sitten vauhdikkaampaa. 
- Jos odottava koira lähti/nousi, vein takaisin. Kun se pysyi, palkkasin. 
Keskityin näissä odottavan koiran opettamiseen. Häiriötä voi olla myös ohikulkevat ihmiset ja koirat. Vapaana odottaessa koiran vastuulla on pitää oma mielentila sen verran hyvänä, että malttaa odottaa. Hihnaan kytkettynä, hihna taas pitäisi koiraa paikallaan. Koiran vastuulla on myös saako se palkkaa. 

Vireensäätely treeni: Yksi harjoitus, kun odottaminen sujuu jo hyvin. Laittaa koiran odottamaan ja kun se on rauhoittunut tai odottaa hyvin. Palkataan, vapautetaan ja otetaan treenaamaan tai leikkimään. Sen jälkeen taas viedään takaisin rauhoittumaan ja pääsee taas uudestaan treenaamaan, kun odottaa nätisti. Jos koira lähtee ilman lupaa, voit katsoa osaako se mennä itse paikalleen (josta palkata) tai palauttaa sinne.  
    
Control Unleashed- kirjoituksen dvd:llä opetetaan rauhoittumista myös yhdistämällä se tiettyyn makuualustaan. 

Ensimmäisiä treenejä

4. Sivulletulo 
Sivulletuloksi sanotaan sitä, kun koira tulee ohjaajan viereen istumaan vasemmalle puolelle. Koiran pitäisi olla suorassa ja suunnilleen lapa ohjaajan jalan kohdalla. Tähän on kaksi opetustapaa tai sitten voi tehdä molempia. Yleisin tapa on opettaa koira tulemaan vasemmalta pyörähtäen sivulle. Mutta koira saa myös kiertää ohjaajan selän takaa ja tulla sivulle. Tämä on hyvä joskus isolle koiralle. Sivulletulon opettamisesta vasemmalta pyörähtäen on hyötyä seurauksessa ja käännöksissä, vaikka sen opettamisessa voi kestää vähän kauemmin. 

Houkutellen sivulle: Ohjaajan vasemmassa kädessä olevalla namilla ohjataan koira seläntaakse (mahdollisesti ota apuaskel vasemmalla jalalla), käännä koiran ympäri vasemmalle päin eli kohti sinua ja ohjaa suorassa linjassa jalkojesi viereen. Nosta kättä kun koira saavuttaa oikean paikan ja odota koira, että istuu. Tokossa koiran kuuluu istua, rally-tokossa muutamissa liikkeissä seisotaan sivulla. Myöhemmin jätetään apuaskel pois ja vähennetään käsiapua, siihen asti että vain ranne tai kämmen liikkuu tai käsi on jalan vieressä paikallaan/taputtaa. Käsiapua kannattaa lähteä taas suht nopeasti vähentämään, samankin treenin aikana, mutta aloita helpommalla harjoituksella. Esimerkki, pienen pennun kanssa (ei tarvitse apuaskelta taakse). 

Tempun kautta sivulle: koira opetetaan pyörimään etutassut alustalla/vadilla/tasapanotyynyllä kohti ohjaajaa. Alkuun palkataan seisomiseen ohjaajan vieressä. Kun koira tietää idean, otetaan istuminen mukaan. Kohdetta voidaan joutua pienentämään ja häivyttämään. Tai sitten ottaa käsiapua sen sijaan. 

Vatitemppu: 
Koira laittaa etujalat vadille ja pyörii siitä, jolloin takajalat kiertää ympyrää. Temppu voidaan naksutella koiralle, opettaen alkuun vadille menon ja yksittäiset jalan siirrot. Pyörimisessä olen joskus hyödyntänyt sivulletulon osaamista tai auttanut alkuun käsiavulla esim reittä taputtaen. Tavoitteena, että koira pyörii ohjaajaa kohden. Temppu auttaa myös kropan hallintaan. Elefanttitemppu tarkoittaa samaa asiaa. Video https://youtu.be/9gk3wxve3_U?t=4
Tasapainotyynyllä molempia suuntia videolla, ekaa kertaa oikeaa puolta. 

Paikallaan käännökset: nämä on lisähaaste niin sivulletuloon liittyen (kun koira osaa sen idean käsiavulla tai ilman). Ohjaaja kääntyy oikeaan tai vasempaan lähes paikallaan. Koiran pitää kääntyä mukana. Etenkin vasempaan kääntymisestä on apua seurauksessa. Video paikallaan käännöksistä


5. Seuraus 
Seurausta tarvitaan lenkillä koirien ohitamisessa, tokossa, rally-tokossa, koiratanssissa ja agilityssa voi siirtyä radalle näin tai hyödyntää seurausta odotusalueella. Tokossa koira seuraa vasemmalla. Rally-tokossa on myös oikealla puolella seurausta, jota osa opettaa samaan aikaan koiralle. Alla olevien tapojen lisäksi seurauksessa voi käyttää apuna kosketuskeppiä tai käsikosketusta. Omille koirille on opetettu tähän virittely tai oikeastaan, käsky katsekontaktin pitämiseen eli "katso". Se voi olla myös "seuraa". Koira tietää silloin, mitä ollaan menossa tekemään. 

Nirsolle ja rauhallisella koiralle haluttiin ensin saada hyvää asennetta. Ruuasta tehtiin tavoittelemisen arvoista. Nameina esimerkiksi penturuokaa, Frolicceja pieninä paloina, Natural Menua tai muuta herkkua. Mia Skogsbergin seminaarissa pennulle opetettiin seurausta lyhyinä pätkinä, joissa oikeassa kädessä pidettiin namia ja vasen käsi silitti koiraa kyljestä ja samalla piti koiran sivulla. Käveltiin pientä ympyrää kehuen innostavasti ja silityksellä villiten. Koira sai jahdata vähän aikaa kättä ja sai namia. Näitä tehtiin useita treenejä ja namit maistui. Video esimerkki. 

Imutusseuraus eli nami vasemmassa kädessä. Koira sai maistella tai haistella herkkuja kädestä. Koiralle tehdään kivaksi asiaksi kävellä lähellä ohjaajan jalkaa. Tokokoiralle opetetaan myös imuttamisen ohessa, että kun ohjaaja pysähtyy sen kuuluu istua. Tämä tapahtuu taas namikättä nostamalla vähän koiraankin päin, koira kurottautuu kohti ja takapuoli laskee. 
Vasempaan käännöksissä (esim) nami oli sormien välissä tai peukun alla ja sormen päät käännettiin taaksepäin jolloin käden liike aiheutti sen, että koiran piti kääntyä yltääkseen namiin. Alkuun pienestäkin takapään liikkeestä kohti ohjaajaa, koira sai palkkaa. Peruuttamisia ja sivuaskeliakin voi tehdä. Video imutuksesta ekoja kertoja. 
Toinen video sivulletulot ja imutusseurausta sekä vasempaan käännöstä. 

Seurauksen opettaminen sivulletulon kautta: 
Koiralle opetetaan ensin sivulletulo vahvaksi. Sen jälkeen otetaan yksi lyhyt askel ja palkataan taas sivulletulosta. Tehdään myös eri suuntiin kääntymistä. Pikku hiljaa matkaa lisätään ja vaihdellaan. Tämä on hyvä tapa myös pienelle koiralle.
Video pennun opetuksesta Trkmanin pentukoulusta. 

Seurauksen apujen häivyttäminen: Kun koira osaa imutusseurauksen pitäisi jo 80% treenien sujuessa vaikeuttaa. Oppiminen vaikeutuu, mitä pidemmäksi jämähtää tekemään samalla tavalla. Ei ole pahitteeksi, myös testata saisiko apuja häivytettyä. 
Häivytän apuja esimerkiksi nostamalla kättä hieman ylemmäksi reidelle ja palkkaamalla taas imutuskorkeudelle. Tai tämä riippuu koiran korkeudesta. Kun se sujuu, nostan kättä vielä ylemmäs. Seuraava vaihe on viedä käsi seläntaakse. Koiralle näiden kesto on alkuun 1-2 askelta, niin nopea ettei se ehdi mennä kauemmas seurauspositiosta. Pikku hiljaa aikaa pidennetään. Saatan tehdä myös niin, että koira saa ekalla kertaa nostetusta kädestä palkkaa, sitten käsi jää ilman namia ja nostan sen ylemmäs. Nopeasti kun seuraus on vielä hyvää, vien namin oikeasta kädestä vasempaan ja palkkaan imutuskohtaan. Vien namin siis esim reidellä olevaan käteen. Kun käsi voi olla seläntakana, voin vaihtaa namin myös seläntakaa ja palkata imutusseurauksen kohtaan. 
Sanon aina palkkasanan "jes", mutta voit käyttää myös naksutinta. Häivytys pitäisi tehdä sellaiseen tahtiin, ettei koiran seurauksesta tule väljempää. Tai muuten seuraavaksi saa palkkailla kohtia, missä on tiiviimpi. Yksi treeni on myös palkata katsekontaktia, vaikka tavoite itsellä on että kontakti pysyy 99% ajasta. Toinen video, missä imutuskäsi on 5-10cm koiraa korkeammalla. Tässä tehdään sisällä muutamia askelia, eikä apua kuin naminyrkissä. 

Seurauksen liikkeellelähtö: tämä on ehkä hienosäätöä, mutta toisaalta myös ensimmäinen vaihe seuraamisen opettamiseen ilman apua. Eli yhden pienen askeleen ottaminen eteen, jalan mitan tai puolikkaan askeleen verran. Alkuun voi palkata jalan nostamisestakin. Keskitytään siihen, että koira säilyttää kontaktin.


6. Katsekontakti 

Katsekontakti harjoitus, missä otetaan namia molempiin käsiin ja nosta kädet levälleen. Voit istua maassa tai seisoa. Kun koira katsoo silmiin tai alkuun irrottaa katseensa namista, palkkaa jommasta kummasta kädestä. 

Kun koira osaa sivulletulon ja pysyä siinä. Harjoitellaan katsekontaktia palkaten sivulletulon jälkeen useammalla namilla. Ekoilla kerroilla namikäsi vatsan päällä. Sitten käsi normaalisti, koiran vasemmalla puolella, seläntakana, käsi tyhjänä. Sanoin "jes" tai naksutin, kun koira katsoi silmiin. Kun koira tiesi idean yhdistin käskyn "katso". 

Sivulletulon katsekontakti leikki: ensin leikittiin, laitoin lelun piiloon ja pyysin sivulle istumaan (koira osasi tulla ilman apuja). Olin jähmettyneenä paikalleen kuin kovasti jännittyneenä. Laskin sekuntteja 0-10sek ennen palkkaamista leikillä. Tavoite oli, ettei katsekontakti ehdi kertaakaan tippua. Ja että koira pitää kontaktia sivulla, vaikka ohjaaja olisi jännittynyt. Muuta käskyä ei anneta kuin "sivulle" ja muuten ollaan hiljaa. Halusin, että koira tarjoaa kontaktia ja jos koira tajuaa tulla sivulle ilman käskyä, siitäkin palkkasin. 

Katsekontakti avustajan häiriöllä: Lisättiin tottelevaisuuden liikkeenohjaajan häiriötä. Liikkeestä riippuen koiran ollessa sivulla liikkuri sanoo "liike alkaa, seuraamisliike, liikkeelle mars". Periaatteessa ei ole väliä, mitä avustaja puhuu. Pyysin koiran sivulle istumaan, liikkuri aloitti pölinän. Aluksi palkkasin heti ekasta sanasta, jos kontakti pysyi. Otettiin alusta, jos ei pysynyt. Vaihdeltiin 1-10sek välillä palkkausta tai otin yhden askeleen seurausta mukaan. 

Vaikeampia häiriötä: Häiriöiden idea opetettiin ensin makaamisen yhteydessä. Koska koiralle on helpompi hoksata ero maasta lähtemiseen kuin pään kääntämiseen.  Avustaja teki häiriötä ja ideana oli saada koira lähtemään paikaltaan. Kun se lähti, palautettiin takaisin paikalleen. Palkkasin tiheästi pysymisestä. Alkuun sai katsoa häiriötä, myöhemmin piti pystyä ottaa kontaktia ohjaajaan. Koira tajusi, että kannattaa keskittyä ohjaajan katsomiseen ettei mene häiriöihin lankaan. Aina välillä pääsi leikkimään ja vapautettiin. Koiralle ei huomauteta, jos se epäonnistuu mutta jos haluaa voi sanoa normaaliin äänen "hups, oho" ideana, että sen kuullessa koira tietäisi että kannattaa petrata. Nämä oli hyvä testi myös paikallaan makaamiselle. Ja koira oppii myös, että ei saa katsoa häiriötä. Vaikka nämä on hankalia asioita niin mielummin esitellään ne koiralle treenitilanteessa kuin, että se keksii kisoissa lähteä häiriöiden perään. Tässä koira teki istumiseen häiriöitä, ohjaajan ollessa lähellä.

Seuraava vaihe on tehdä häiriöitä koiran ollessa sivulla katsekontaktissa. Tässä sanoin, jos katsoi muualle. Alkuun palkkausta niin tiheästi, että koira onnistuu paljon. Vaikka samaan aikaan, kun häiriö tulee. Saman häiriön toistamista, jos ekalla ei sujunut. Muista myös vapauttaa välissä ja tehdä sopiva määrä.
Näitä on tehty myös keskittymisharjoituksina. Itse voi toimia häiriönä viemällä namin vasemmassa kädessä koiran posken lähelle tai ylä etuviistoon. Tai viemällä lelun sinne. Koira palkitaan silloin katsekontaktista. Samaa seurauksessa liikkeessä. Videolla kapulahäiriötä ja seurauksessa lelu mistä luopua. 

Koiralle näissä vaikeat häiriöt oli joskus helpompiakin, ainakin kun oppi eron paikaltaan lähtemiseen vs pysyä paikallaan. 


Lyhyt ja ytimekäs treeni:
hyvin suunniteltu on puoliksi tehty! 

Tärkeätä oli myös pitää treenit lyhyinä, tehdään täysillä ja sitten lopetetaan. Sitten koira autoon ja tauolle. Saatoin hakea vielä toiseksi kerraksi. Ei mitään rupatteluja välissä, suunnitelma tehdään ennen koiran ottamista treenaamaan. Jos ei osaa itse laskea aikaa niin ottaa rajallisen määrän nameja. :) Tämä ainakin silloin, jos koira treenin lopuksi lähtee nuuskimaan tai karkaa. Pidä koira myös kytkettynä, jos on riski että se lähtee omille teilleen. 


7. Luopuminen, kosketusalusta ja kiertäminen: 

Luopuminen: 
Tämä taito on hyödyllinen kaikille koirille. 

- Istumisen opettamisessa: voidaan opettaa paikallaan pysymistä luopumisen ja käänteisen houkuttelun avulla. Aluksi nami on kädessä ja jos koira yrittää ottaa sen suljetaan käsi nyrkkiin. Koira saa palkan toisesta kädestä tai sitten samasta. Aluksi riittää, että koira ei ota namia, myöhemmin voit vaatia katsekontaktia. 
1. nami koiran edessä silmien korkeudella tai vähän ylempänä. 
2. nami matalalla kädessä
3. nami maassa, kuitenkin niin että voit laittaa käden eteen tai tallata namin päälle
4. namin ollessa kädessä, mutta otat aina yhden askeleen kauemmas tai vaihtelet matkaa. 
5. Leluhäiriötä voi tehdä myös roikottamalla lelua, heittämällä lelua tai useampaa koiran eri puolille. Alkuun niin, että ehdit napata sen pois, jos lähtee ilman lupaa. Nosta lelu ja kävele koiran luokse ja vapauta leikkimään tai palkkaa ensin namilla. Joskus voi vapauttaa maassa olevalle lelulle, mutta näitä harvemmin ja koiran täytyy odottaa nätisti. 

Tottelevaisuudessa hyödynnetään välillä palkan jättämistä koiran taakse. Ja oikeastaan agilitykisoissakin kerran, koira nappasi palkkahihnan takaata ja lähti sillä leikkimään. Jos koiralle ei olla opetettu sitä, harjoitus ei usein onnistu, koska koira ajattelee vain sinne jäänyttä palkkaa. 
Agilityssa taas voidaan käyttää palkkaa radalla jossain kohdassa ja joskus koirat yrittää oikaista suorinta reittiä palkalle. Koira oppii näin kuuntelemaan, milloin se saa ottaa palkan. Kokeneemman koiran kanssa leluja voi olla vaikka valmiina radan kohdissa ja ne ottaa lelun vain luvalla. 

Video muualta, ruokakiposta luopuminen. Jossakin Canis lehdessä harjoitus oli Zen - nimellä myös. 


Kosketusalusta: Koira laittaa etujalat kohteelle (pakasterasian kansi, hiirimatto, kaakeli/laatta). Voit palkata myös nuuskimisesta. Tässä harjoituksessa koira keksii nopeasti myös naksuttimen idean tai "jes" sanan. Palkataan ensin päänkääntöä, katsomista, liikkumista kohti, koskemista, seisomista, molempia tassuja. Voit alkuun palkata alustan päälle, mutta kun koira osaa alustan niin palkataan pois alustalta, jolloin saa uuden toiston. Jos koira menettää kiinnostuksen alustaan, ota se pois ja laita koiran nähden maahan. Videolla kosketusalustan opetus naksuttelemalla.

Tästä on apua kohdetyöskentelynä. Koiraa voidaan lähettää kauemmas. Oppii myös etujalkojen asettamista alustalle sekä paikallaan pysymistä. Tokossa tätä voi käyttää ruudun opetuksessa. Alustan hyödyntäminen kaukokäskyissä seisomisen etujalkojen taakse siirrossa. 


Kiertäminen: 
Kiertämistä harjoiteltiin aluksi puilla, tolpilla, korkealla tötteröllä tai sisällä esim pöydän jalalla. Houkuttelin namilla kiertämään, "halaamalla" kierrettävää kohdetta. Sitten kokeilin seisoa vieressä, osoitin kohdetta ja odotin, että lähtee kiertämään. Sen jälkeen pidensin matkaa laskien askeleita. Tokossa on avoimessa luokassa merkin kierto 10m matkalta, myöhemmin 20m. Jos koira osuu merkkiin, voi auttaa että tekee puulla tai tolpalla. 
Tämä on hauska liike koiralle. Tietyillä roduilla on myös vaikea lähteä ohjaajan luota ja jos suurin osa harjoittelusta tapahtuu lähellä ohjaajaa. Tokokentällä haastetta tuo muut merkit, ihmiset tai mitä on takana/viistossa. Alusta ja puun kiertoa 17vk https://youtu.be/bHtAz-zLt0o 



8. Kaukokäskyt ja ruutu: 

Kaukokäskyt:
Koiralle hyvää jumppaa ja kropanhallintaa. Samalla voi pohtia haluaako tekniikaksi, että takajalat pysyy paikallaan vai etujalat. Alemmissa luokissa koira tekee istu-maahan- vaihtoa. 

- takajalat paikallaan: Koiran takajalat ei liiku. Maasta seisomaan nousu on mahdollista "hissinä" jolloin mikään jalka ei liiku. Tai opettamalla, että koira siirtää etutassuja vähän taaksepäin seisoessaan. Joskus koira on liian etupainoinen, jolloin voidaan joutua muistuttelemaan painoa takajaloilla esimerkiksi kevyesti vetämällä pannasta eteenpäin. Osa opettaa, että koira tekee etujaloilla pompun esimerkiksi istumasta seisomaan. Maahan-istu siirtoa läheltä namikädellä. 

- etujalat paikallaan tavassa alo/avoin siirrot on kaikkein vaikeimmat vaihdot. Jos kisaa vain alemmissa luokissa niin ehdottomasti takajalat paikallaan tapa. Tämä tapa on myös vielä harvinaisempi ja välillä arvostelussa tapahtuu virheitä. Koiran tassut on tosin helpommin nähtävissä ja usein koira tiedustaa etujalat paremmin. 

Huippuvideo, toisen tekemä: kaukokäskyt 


Ruutu: 

- Ruutua tehtiin leikinkin varjolla, kun ikää oli vähän enemmän tai vähemmän. Aluksi niin, että lelu vietiin ruutuun (vähän yli keskikohdan) ja sinne juostiin. Alkuun koiran nähden, sitten salaa jätettynä tai pienen hiekkavallin taakse. Lelu ruudussa videolla.

- Myöhemmin, kun kosketusalusta osattiin niin alkuun leluruudut ja sitten lyhyeltä matkaa kosketusalustalla. Video kosketusalustasta, johon ei malta aina pysähtyä (tavallisesti on kaakeli 10x10cm).

- Toinen mahdollisuus on, että itse tai avustaja käy "taputtamassa" keskikohtaa ilmassa (ei jätetä hajuja maahan) ja jos koira juoksee siihen lähelle, heitetään palkka sinne tai juostaan palkkaamaan. 

- Paikan hakemista eri puolilta ruutua (ajatellen kisoissa virhetilannetta missä koira on ruudusta ulkona), video. Tällä voi opettaa koiralle myös oikeata paikkaa.

Palkkaus pääosin ruudussa. Tokossa liike tulee jo avoimessa luokassa (15m), joten kannattaa tehdä tätä jo pentunakin tai opettaa vähitellen ohessa. Oppimisessa usein kestää ja koiran mukaan voi joutua vaihdella tekniikkaa. Koiralle on hauska liike. 
Jos ei pysty aina itse ruutua tehdä niin tekee edes irtoamista lelulle, namirasialle tai kosketusalustalle 2-20m matkalta. 

Videoita:
- Nova 6kk Jessican tokokoulutuksessa
- Nova 7,5kk Jessican tokokoulutuksessa

Jos tähtää kisoihin niin tässä myös videot kokeista, mihin nämä palaset tähtää. :)
- Toko Nova alo 200/200p, Gavan alo1 (1. luokka)
- Toko Gava avoin  (2.luokka)
- Rally-toko Gava alokasluokka 2016, Rasmus 100p 2013 (1.luokka) Rally-tokossa on enemmän kylttejä ja uusiakin on tullut.

Muita blogikirjoituksia
- dvd pennusta koiratanssijaksi
- Mia Skogsterin seurausklinikka (pk-tottis kuunteluoppilaana)


Pääkaupunkiseudulla koulutuksia 

Yksityisyrittäjiä:
- Helsinki, Konala: Koirakoulu Kompassi
- Helsinki, Konala: Koirakoulu Taitoa Tassuihin
- Itä-Helsinki, Mellunmäki: Koirakoulu Sportti Hurtta
- Espoo, Olari: Tiltun Koirakoulu / Espoon koirakeskus
- Espoo, Juvanmalmi: Agimesta (myös tokoa ja rallya)
- Espoo, Juvanmalmi ja Suomenoja: Koirakoulu Pro Dog (rally-toko)
- Espoo, Karamalmi / Nurmijärvi: Koirakoulu Hulaluppa
- Vantaa, Petikko: Koirapalvelu Virike 
- Vantaanpuisto: Koirakeidas
- Vantaa, Hämevaara: Koirapalvelu Kultahäntä
- Vantaa, Kivistö: Agility Akatemia (myös toko- ja rallykursseja)

Yhdistyksiä:
- mm. Helsinki Konala/Malminkartano: Helsingin seudun kennelpiiri tokojaosto (pentukurssit ja tokokurssit)
- mm. Helsinki, Konala tai Espoo Juvanmalmi: Uudenmaan Noutajakoira yhdistys (myös muun rotuisia)
- Helsinki, Lauttasaaren Koirakerho

Muut: 
- Vantaa, Tammisto: Showhau center
- Nurmijärvi: Koirakoulu Visio
- Nettikursseja, Sporttirakki.fi 
- Koirat.com tapahtumat


Mitäs tykkäsitte? Jos bongaat korjattavaa laita yv:llä, maililla tiia.hamalainen(at)iki.fi tai kommenttina. Ja päivittelen tähän, jos tulee sopivia videoita. :)

Yksityiskoulutustakin on tarjolla pk-seudulla. Kirjoittaja on kouluttanut kaksi tokovaliota.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!