Bordercollie
FI AVA FI AVA-H BH RTK1 RTK2 PPR1 PAIM1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
FI JVA HK1 BH RTK1 TK1 Siipiveikon Vahva Vainu "Nova" ja Burning Red's Dude Where is my Duck "Tofu"

Tofu nsn

Tofu novascotiannoutaja uros,
Burning Red's Dude Where is my Duck
s.29.2.2020, koiranetFI22909/20
uros

- Tofun pentukuviaKuinka Tofu tuli meille ja mistä nimi?

Olin aiemmin ihastellut kasvattajan sivuja, mutta oli jäänyt laittamatta viestiä ja kysyä tapaamista. Huomasin nettisivuille päivittyneen yhdistelmän, joka tuntui ainutlaatuiselta. Isänä ihannoimani Welho, jonka olin nähnyt 2017 nomekurssilla ja siitä lähtien seurannut, ja ihastutti aina kun sitä näki. Lähetin sitten ennen Messaria viestiä, siellä näin emä Mairen kehässä ja noutajanäytöksessä, mutta jälkikäteen selvisi että viesti oli mennyt roskapostiin. Ja kun soiteltiin ensimmäisen kerran Ninnin kanssa puhuttiin tunti puhelimessa. Menin ennen pentujen syntymistä Poriin käymään ja näin Mairea, onneksi koska sitten tuli Uudenmaan sulku. Joten pentujen synnyttyä pidettiin videopuhelua ja me nähtiin pentuja. Sekä Fb:n livevideoita pennuista, joista katsoin kaikki.
Toivoin alunperin narttua, mutta kyllä tästä yhdistelmästä uroskin kelpasi ja ihana tulikin! 
Tyttönimistä oli lista, joten piti alkaa ehdottelemaan poikanimiä. Satuin sitten Hauhaun kalenterista löytämään Tofun ja se sai perheen kannatusta. :) Pentujen syntymän odotus oli hidasta, sitten odottaa että riittäisikö niistä yksi meille. Heti kun Uudenmaan rajat avattiin siitä seuraavana päivänä mentiin Uudenmaan alueelta katsomaan 7vk pentuja ja hakemaan 8vk iässä. Pennun ottaminen tuntui hieman aikaiselta, kun on kuitenkin 2 treenikoiraa mutta kyllä se on sujahtanut hyvin arkeen. 

Tofu, Toffe, Toffeli, Toffifee, Tohveli, Tohveli eläin, Tof Tof, Too, Tofi.. 


Esittely (ikää kohta 8kk): 
Tofun tultua kotiin se vähän ihmetteli juna-aseman ääniä ekalla viikolla, mutta kotiumisen jälkeen ei mitkään kauppakeskus vierailut ihmetyttäneet. Välillä se tykkää pysähtyä pohdiskelemaan asioita. Skeittiramppeja näki heti nuorena, ensin niitäkin ihmeteltiin mutta toisella kertaa ei enään huomattu. 

Kotona kesti opettaa, että vapautta rajoitetaan aitauksilla ja piti hirveätä meteliä. Harjoiteltiin pikkuhiljaa odottamista ja onneksi oli mahdollista siirtää sen harjoittelua myöhemmäksi, kun vähän kun ikää tuli lisää niin pystyi jättämään hyvin puolikkaaseen asuntoon esim luun kanssa. 

Tofu on ollut pennusta lähtien ahne ja leikkisä. Tokin leikkimistä saanut harjoitella, jos on ruokaa esillä. Tajusin pentutreenien jälkeen, joita tein yleensä ruokakupin kanssa että se oli liian suuri häiriö ja kiire pitoon ja esineen tuomiseen. Joten treenattiin niitä lelupalkalla ja joskus niin, että palkan saa taskusta. Leikkimistä sai vähän treenata ja taisteluotetta, joka oli alkuun löysä. 
Tofu on kiltti ja sopivan pehmeä. Luonnetta löytyy siinä mielessä, että varasti isojenkin koirien lelut ja änkesi viereen tai päälle nukkumaan/istumaan. (Huomaa, ettei ole Ruutin aikana kasvanut) Tofu tykkää olla myös sylissä tai lähellä tai rapsuteltavana. 

Oudonnäköiset koirat on saattanut kummaksuttaa alkuun, mutta pöhinän jälkeen oltu kavereita. Joskus jotkut ihmiset. Mutta ruualla saa lahjottua puolelleen. Tofu pääsi myös hakutreeneihin pennusta lähtien aina välillä mukaan. 

Tofu oli kotiin tullessa aika äänekäs verrattuna Gavaan ja Novaan. Ruuti oli oma lukunsa haukkumisensa kanssa. Autohäkissä haukkui alussa, siellä harjoiteltu rauhoittumista. Ruokailun yhteydessä opetin maahanmenon, kun ruokaa laitetaan niin odotti hiljaa. Yllättävissä tilanteissa siltä voi päästä haukku. Oon palkkaillut niitä, jotta siirtäisi sen katsekontaktiin. Tofua on palkattu myös paljon lenkillä sivulle, että tarjoisi kontaktia ja paikkaa. Lenkillä ahneus näkyy pupunpapanoiden etsimisenä.. Tehdessä Tofu on hiljaa. 

Treeneissä Tofu on keskittynyt pennusta lähtien yllättävän hyvin. Sitä ei häiritse agility, lähellä olevat koirat yms jos on ruoka kyseessä! Eikä ihmiset tms. Paikallaan pysyminen on rakentunut aika helposti. Pentuna tavoite oli kirsikkapuistoon 10vk iässä paikalla pysyminen niin, että pystyn apparin kanssa tai jalustalta kuvata. :D Aluksi Tofu vaikutti tosi rauhalliselta. Mutta siitä onkin löytynyt paljon vauhtia ruokapalkalla treenatessa. Aika helppo ollut tehdä vauhdikkaita istu-maahan siirtoja yms. Tofu on saanut vähän rennommin olla ja harjoitella odottamista, bortsuille opetin ehkä enemmän kaikkea mutta kyllä sitä ehtii. 

Tofulla on meidän tollereista tuuhein turkki ja laineikkain/kiharin. Pitäisi suoristua vähän, kun saa aikuisturkin. Tällä hetkellä Tofu on pentueensa siroin uros, oikein passeli meille, jos agilityyn vanhempana eksytään. 

Lajeista tarkoitus keskittyä noutajapuolelle, toko/tottis tukee sitä hyvin ja Tofu harjoittelee myös pk-puolen hakua, kun Novan treeneiltä jää aikaa. Agility on pannassa ainakin ratoja ajatellen kunnes tietää terveyden ja näkee kuinka noutajapuoli lähtee luistamaan. Siellä taipparit on tavoitteena ja nome/wt alo korkkaus. 
Näyttelyitä varten on myös treenattu seisomista kasvukuvien myötä ja muutama muukin treeni. Näyttelykävely on ollut muuten vaikea opettaa aikuiselle vahvan tokotaustan jälkeen.. Onhan Tofulla kauniit ja komeat vanhemmat, jotka kyllä rotunsa parhaimmistoa myös nomepuolella.
6kk^

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!