Bordercollie
BH RTK1 PPR1 PAIM1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutaja
TK1 Siipiveikon Vahva Vainu "Nova"

11.9.2015

Agilityn alkeet videoin: nuoren koiran opetus

Ajattelin koota hyödyllisiä Gavan pentuajan videoita, kuinka on tehty agilitya. Aina välillä tulee noita etsittyä ja linkitettyä, nyt kaikki on "saman katon alta". Saatiin hyvin neuvoja Gavan pentuaikana Lotta Vuorelalta sekä muu oli pohjaa mitä itse tiesin tai olin jostakin katsonut. Pentuaikana treenejä tuli kerran viikkoon, jos aina sitäkään hallivuorolla. Kotona harjoiteltiin laatikkoa 2on-2offiin ja puiden kiertoa itsenäiseksi. Hyppyihin tuli lisää korkeutta vasta lähempänä vuoden ikää, mutta ne on lähinnä koiran osaamistasosta riippuvaisia. Mielestäni, jos koiralla on vielä täysityö keskittyä noudattamaan ja hoksaamaan, mitä asiaa haetaan treeneissä, ei sen tarvitse samanaikaisesti myös keskittyä hyppäämiseen. Nämä kaikki harjoitukset, "pentutreenit" voi yhtä hyvin tehdä aikuisen koiran kanssa matalilla korkeuksilla, jos se aloittelee lajia. Täytyy sanoa, että vaikka puhun välillä tarjoamisesta niin en ihan 100% sheippaa toimintoa, tykkään käyttää apuna pientä liikettä tms mutta antaa kuitenkin tajuta itse jujun. 

Nämä keinot ovat meille toimineet, koirasta riippuen saattaa toimia jokin toinenkin tapa. Jos tarjoaminen ei luonnistu niin tekisin naksuttelulla esim kosketusalustaa, että koiralle tulee ideata tai sitten samoja asioita lelulle tai namialustalle etupalkkana, mutta ihan samaa asiaa se ei aja. Naksuttimen sijaan voi käyttää myös naksutinsanaa esim "jes", "zip"...

Osa videoista on suoraan katsottavissa, osa linkkejen takana ajastettuna oikeaan kohtaan (aukeavat uudessa ikkunassa).


Hypyn tarjoaminen. Aluksi siivekkeen päädyssä ja heitellään nameja, kun koira on astumassa hypyn yli. Korkeus voi olla koirasta riippumatta matala, koska se ei ole treenin aihe. Aluksi ollaan siivekkeen lähellä, sitten kasvatetaan sivuttaisetäisyyttä. Video,


Kun suoraan hyppy sujuu, voi myös harjoitella kääntymistä pyörittämällä koiraa 1-3 kertaa siivekkeen ympäri ja palkkaamalla niin, että koira joutuu kiertämään siivekkeen tiukasti eli oikeastaan lelun heitto kohti koiran ponnistuspaikkaa tietty vasta, kun koira on kiertämässä siivekettä. Gavan kanssa tehtiin näitä aika vähän, mutta ehkä olisi voinut enemmänkin vahvistaa. 


Katseen hakeminen hypylle, aluksi ohjaaja selkeästi kohti estettä. Mutta myös harjoiteltava, että koira on lähempänä hyppyä ja ohjaajalla sivuttaisetäisyyttä. Tämä on hyödyllinen taito esimerkiksi lähdössä, missä voi tällä tavoin lähettää koiran kauempaa ja sijoittuen pois esteiden linjalta. Halutaan saada koiraa myös miettimään. Yllä olevassa videossa tarjoamisesta seuraava kohta suoralinkki tässä.

Tässä on esimerkki ratapätkästä, missä hyödynnetään katseen hakua, sen sijaan että ohjaaja juoksee koko lenkin (kuten minä ekalla toistolla). Meillä varsinkin noin nuorena ohjaajan liike kiihdytti koiraa ja sai väärää mielentilaa aikaan.


Tässä myös esteelle hakeutumista eri kulmista, pelkällä lähetyksellä.

Haastavempi kulma rataprofiilia ajatellen, ei sujunut kyseisessä koulutuksessa. 


Renkaan tarjoaminen (koiralle, jolle on naksuteltu jotakin)
Menin lähelle rengasta ja palkkasin alkuun siihen koskemisetkin. En pitänyt myös tärkeänä mistä suuntaa menee renkaan tai meneekö välissä kehikon läpi. Alkuun oli vain kriteerinä renkaaseen koskeminen tai läpimeno. Kun tajusi idena paremmin ei mennyt enään kehikon läpi. Äkkiä pystyin ottaa myös sivuilta ja kävellen lähetyksiä. Aika nopeasti onnistui myös jonkun esteen kautta. Aluksi korkeus oli matala ja samaan aikaan kun hypytkin nousi, nostin reangasta asteittain (noin 2-3 osassa). Videolla tässä kohtaa. 


Putki: ensin suorana, sitten mutkaputkena. Ekat kerrat tehtiin vieden lelun yhdessä suoran putken toiseen päätyyn ja koira pannasta pitäen tai sylissä toiseen päätyyn. Ja päästetään putken läpi irrottaen pannasta, kun on menossa oikein. Ehkä tehtiin näitä sen verran, ettei putki jännittänyt yhtään ja meni sinne innoissaan. Jos on avustaja niin se voi pitää myös koiraa ja ohjaaja menee putken toiselle suulle kutsumaan. Sen jälkeen siirryttiin tarjoamiseen.

Tein tässä myös tarjoamista eli naksuttelin jos Gava keksi mennä putkeen, kun lähestyin sitä. Alkuun oli suora lyhyempi putki. Hyvin sai varmuutta näistä. Ei ole ollut ongelmia irtoamisessa eikä leikkauksissa putkeen. Näissä tehtiin myös kaikenlaisia kulmia sisäänmenoon. Kun putki sujuu, lisää välimatkaa lähetykseen sekä sivuttaisetäisyyttä. Tee myös pimeitä putkikulmia vaikeuttaen kulmaa pikku hiljaa.

Tässä edistyneemmille harjoitus (videolla Gava 8,5kk), nuoren koiran kanssa avustajasta apua. 2 suoraa putkea ja leijeröintiä.


Pussin opetus. Tässä käytän lelua ja kyseisen pussin kangas oli aika kevyt. On painavempiakin kankaita. Saalisviettiä hyödyntäen lelu kiinni hihnassa ja laittaa sen näkyviin. Alkuun pidetään vähän koholla kangasta, että siitä näkee läpi. Sitten myös ilman kankaan nostamista. Helpoin tämä on avustajan kanssa, joka nostaa kangasta + vahtii lelua. Videolla tässä kohdassa.


Keinun opetus. Tässä lähdin liikkeelle itse pamahduksesta. Aloitettiin nämä treenit ekojen asioiden joukossa, jotkut taas opettavat keinun melkein vikana. Yleensä koirat vierastavat heilahdusliikettä. Alkuun keinun alasmeno on 5cm korkeudella ja siitä kasvattaen. Siiveke laitetaan laskevan päädyn alle niin toisen puolen saa säädettyä hyvälle korkeudelle. Saatoin aluksi auttaa, omalla sijainnilla että koski keinuun. Myöhemmin riitti naksutella mistä tahansa suunnasta keinulle pamauttamista. Ja palkkasin myös ruhtinaallisesti, jos eksyi 2on-2off asentoon. Näitä tehtiin siihen pisteeseen, että joutui hypätä alasmenolle eli keinun liikettä tuli siinä jo ehkä puolet oikeasta.
Keinun pamauttelu (33vk)

Kun nämä sujui, minä tai avustaja hidasti vähän keinun liikettä. Avustaja voi hidastaa ylösmenon puolen päätä, astumalla päälle ja siitä laskemalla hitaasti. Myös niin, että menin keinun päähän, kutsuin ja annoin siellä namia (keinu edelleen paikallaan alastulo ylhäällä) ja sitten laskettiin hidastaen. Jotkut tekee näitä vielä enemmän, että saisi koiran suoraan juoksemaan päätyyn. Ja miettiä voi haluaako erillistä 2on-2offia tai ainakin suoraan päätyyn juokseva koira voi jatkaa siitä kohdin suoraan rataa.
- itse hidastaen, ilman avustajaa (paljon treenejä alla, 13kk)


Puomin ja mahdollisesti A:n opetukseen vilkaise 2on-2off laatikkomenetelmä.
Tällä tavalla voit opettaa kontaktit aika pitkälle ihan kotona ja sitten nopeammin yhdistää ne esteisiin. Voi myös aloittaa jo pentuna, kunhan laatikko on turvallinen eikä liian korkea.


Irtoamista voi olla karkeasti jopa puolet treeneistä, riippuen vähän koirasta. Sekä opettaa  koira  kääntymään myös irtoamisen jälkeen, kun irtoaminen on riittävän varmaa. Irtoamisessa avustaja palkkaamassa (lelu heitetään, on maassa tai roikkuu avustajan kädestä tai voi olla myös namialusta) tai lelu valmiina (tai namirasia/alusta). Irtoaminen on tosi tärkeä taito, kunhan koira opetetaan myös kääntymään etäällä. Alkuun esteet on linjassa, vaihtele omaa sijaintia ja sivuttaisetäisyyttä. Myöhemmin myös niin, että esteet on vähän lomittain (alkuun yksi) ja koiran pitää ratkaista itse menemällä edessä olevalle. Myös vähän viistoilla hypyillä.

Irtoamisessa käytän takaperin ketjuttamista eli alkuun aloitetaan ratapätkän lopusta. Yksi hyppy lelulle, kaksi lelulle jne. Helpoin on aluksi harjoitella ihan suoria, mutta myös myöhemmin ympyrää tai u-harjoitusta.


Irtoaminen suoran putken jälkeen, tähän samaan ratapätkään valmistaa ne katseen haut koira lähempänä estettä. 


Kääntyminen: 
Gavan koulutuksessa tehtiin suhteessa tosi vähän kääntymisiä. Jotenkin ajattelin sen pilaavan irtoamista, mutta sekin on koulutettava asia erikseen ja eri käskystä tai eri ohjaajan liikkeestä. Keskityttiin niihin vasta vuoden iän tienoilla, jolloin alettiin nostaa rimoja kun terveyskin oli tutkittu.

Nykyään on Suomessa kuitenkin uutuutena ollut Panu Erolan AgilitySharks ryhmän käännöstreenit. Lisäksi Trkmanilla on ollut jo pidempään cik-cap käännöskäskyt, jotka opetetaan ensin puun kierroilla. Näissä molemmissa on ollut oma käskynsä kääntymisille, toisessa vahvistettu vain kerran kääntymistä toisessa useampaan kertaa pyörittäen. Panun kurssilla on opetettu kääntyminen 90 asteen käännöksiin esim käsky "käänny" eli loivempi käännös ja koiran pitää kuitenkin koota. Sitten on jyrkälle käännökselle, kuten Trkmanilla että on toistettu suuntasanaa. Esim vas(en) vas vas tai right right (rai rai rai)/ oi(kea) oi oi tms. Itse olen vierastanut noita ja ajatellut lähinnä, että kertoo ohjauksella, nopealla koiralla tosin saa olla sitten oikealla ajoituksella liikenteessä. Rataantutustumisessa tms pystyy miettiä oikeat käskyt ja vaikka ne olisi vääriäkin, koira katsoo eniten ohjausta. Video esimerkki Panun kurssilta 1 yksittäinen käännös, 2 radalla käännös. Trkmanin käännöksiä esim1, 2.


Ohjaajan liike jatkuu: (rataharjoituksissa) yksi asia, mikä helposti unohtuu eivätkä kaikki kouluttajat tästä painotakaan. Esimerkiksi paimenilla ja joillakin muilla koirilla on kova hoppu ohjaajan perään. Hyvä olis muistaa, että ohjaaja jatkaa liikkumista koiran palkkauskohdan ohikin. Esimerkiksi jos radalla tehdään 2 estettä ja avustaja palkkaa siihen, niin ohjaaja jatkaa samaa ohjausta kolmannelle. Tai jos itse tiputtaa lelun niin jatkaa juoksemista/ohjaamista vielä 5-10m. Kouluttaja voi myös heittää palkan kohdassa, mitä ohjaaja ei tiedä.

Jos koira ei pysähdy lelulle täytyy tehdä pidemmässä hihnassa/liinassa sellaista missä, koira odottaa ja ohjaaja menee vähän edelle. Antaa luvan ja molemmat lähtevät juoksemaan. Tiputetaan lelu ja kannustetaan koira tuomaan. Ohjaaja jatkaa silti juoksemista. Koiran pitää pysähtyä ja tuoda lelu. Avustaja katsoo juuri liinan kanssa, että jos koira yrittää juosta lelun ohi, sille ei anneta mahdollisuutta siihen. Ohjaajan luo pääsee vain ottamalla lelun mukaan.


Lähtö: tämän opettamisen haasteellisuus riippuu koiran viretilasta. Gava sai harjoitella kentän laidalle rauhoittumista ihan pikku pennusta "käy siihen" käskyllä. Alussa vire oli myös rauhallisempi ja saatiin hyvin onnistuneita toistoja. Aluksi oli erikseen opetettu paikallaan pysyminen sekä pysymistä niin, että heilutan lelua tai teen jotain häiriöliikettä. Voi myös harjoitella niin, että avustaja houkuttelee koiraa paikaltaan (nuorelle riittävän helppoja, että tulee onnistumisiakin). Vaikka koira on nuori niin alusta pitäen olen ollut tarkkana, ettei tulla ilman käskyä. Ei saa nytkähtää eri asentoon tms. Palkkasin alkuun namilla, myöhemmin ehkä enemmän lelullakin. Kävelin siis kutsumiskohtaan ja tulinkin palkkaamaan. Ruutin kanssa lelu on odottanut myös takana.

Yksi asia millä koiran saa äkkiä varastamaan on, jos radalle lähtiessä samanaikaisesti kutsuu koiran ja tekee samalla liikettä eli lähtee juoksemaan tai näyttää käsimerkin. Sellaisen koiran tunnistaa sitten siitä, kun ohjaaja tekee kädellä samanlaisen liikkeen ilman ääntä ja jos koira lähtee. Tärkeintä olisi muistaa, ensin käsky ja sitten vasta liike. Katseenhakemisissa ainakin parasta oli, ettei sitä ongelmaa synny että koira lähtisi liikkeen mukana. Voi myös tehdä niin, että itse jo kävelee tai hölkkää, kutsuu ja alkaa ohjata. Jolloin kutsun kohta ei korostu ohjaajan liikkeestä. Ja yksinkertaisesti, jos koira nousee niin se viedään takaisin. Ruutin kanssa tehtiin myös sellaisia, että tein kaksi turhaa pysähtymistä ennen oikeaa kohtaa. Tietty on sitten hitaita koiria tai muita, joille voi tehdä hyvää se että ne pääsee itse lähtemään esimerkiksi "n-y-t nyt" virittelystä vähän varastaen, mutta silti en sallisi että lähtevät selän takaa.

Jos koiran vire on korkea ja joskus on löystänyt kriteereissä niin opettaminen voi olla hankalaa. Esimerkiksi Ruutin kanssa 6 vuotta tahkottiin (ei se hypännyt estettä ilman lupaa, mutta jos liikkui siellä se tarkoitti aina kisatilanteessa lähtöriman pudottamissa, treeneissä ei niinkään). Ruuti ei myös osannut rauhoittua muutenkaan kentän laidalle ja lähdössä vire oli liian korkea. Joidenkin koirien pääkoppa ei niin kestä oikea oppista lähtöä ja jotkut pääsee taas helpolla, jos ovat johdonmukaisia. Nykypäivän radoilla on tärkeää, että koiran voi jättää odottamaan, joillakin radoilla koira voi joutua odottamaan 5 hypyn takanakin.


Hyppytekniikkaa. Pentu 4-6kk 1krt/kk ja yli 6kk 2krt/kk speedbumbeilla). 10-12kk iässä voi ottaa mukaan rimojakin. Pennulle vain suoria. Speedpumpit ovat siis niitä puolikkaita putken pätkiä. Yleensäkin aikuisellakin koiralla rimat on ihan matalimmassa paitsi jos on pidempi etäisyys ja esim korkeuden arviointi, jolloin viimeinen nousee. Hyppyjä on aina puolet radasta niin tosi tärkeätä on myös jättää treeniaikaa myös hyppytekniikalle! Kannattaa myös videoida ja katsoa hidastettuna, paras jos treenatessa on apusilmät mukana. Etäisyydet esitetty jalkoina, laske jalan mittoina. 5,5kk iässä speedpumpeilla perussarja (maxi 6 jalkaa-6-6-6-6)

Lähempänä vuoden ikää myös korkeuden arviointia, Gava 13kk (maxi 6-6-6-9)


ekoja toistoja ja treenattavaa riitti.  Lisää vaikeustasoa:

Kun esteosaaminen alkoi olla aika kunnossa niin vielä täytyy harjoitella lisäämällä vaikeustasoa. 


Erikoisesteiltä tiukka kääntyminen: eli rengas, pituus ja okseri. Tässä esimerkki video renkaalta. Tarjoamisen kautta ei ollut ihmeellistä koiralle toi pyöritys, täytyi vaan olla selkeä ohjaus.

Jokaiselle esteelle irtoaminen pitäisi olla myös niin varmaa, että koira lähtee 5-10m päästä esteelle ihan paikaltaan lähetyksestäkin. Näkee sellaistakin ohjausta, että ohjaaja menee aina metrin päähän.


Takaaleikkauksen alkeita: tarvitsee melkeimpä myös avustajan. Videolla Lotan treeneissä. Toinen kouluttaja selventi hyvin itselle, että jokaisella hypyllä täytyy liikkua selkeässä kulmassa kohti hyppyä, kun näkee, että koira on lukinnut hypyn lähetys ja ohjaajan pitää ehtiä vaihtaa puoli ennen sitä. Ajattelee takaaleikkaukset siksak kuviona. Ohjaaja kohti estettä, ohjaaja esteen suunnassa eteenpäin jne. Tuossa videolla sellaista ei tullut niin selkeästi, mahdollisesti vähän selkeämmän kulman takaaleikkaus olisi helposti, jossa tulisi useampi askel kohti estettä. Edistyneempi vaikeampi treeni. 


Takaakierto: näitä enemmän vasta, kun pystyy alkaa nostamaan hyppykorkeutta. Koska ainakin maxilla ponnistuskohta on eri kuin matallalla hypyllä. Tarvittaessa apuna voi olla rima poikittain, jos koira ponnistaa liian läheltä.

Harjoiteltiin itsenäisiksi takaakierrossa pyöritystä, jossa lähdin liikkeelle ja tein persjätön. Näissä koira helposti kiertää hypyllä, jos ohjaaja lähtee liian aikaisin liikkeelle, varsinkin jos ohjaus ei ole koiralle tuttu. Sen takia halusin opettaa näitä varmaksi, ettei tyhmiä kieltoja tule. Nostin samalla rimojen korkeutta pikkuhiljaa ja tehtiin molemmin puolin. Tässä video esimerkki treenistä.

Saksalaisen eli takaakierto ja päällejuoksun alkeita tehtiin ensin yksittäisenä hyppynä lelulle viistosta kulmasta ja sitten ohjauksessa. Joko tiputtaen lelun tai valmiille lelulle. Tässä esimerkki. Toinen Liuhdon treeneissä.

Välistävedot: tärkeintä jarruttava ohjaus edellisellä hypyllä tai käskytys kääntyä. Gava meinasi myös imeytyä mun liikkeen mukana, eikä kuunnella mitä sanon. Täytyi palkata yksittäisenä sekä harjoitella, että voin liikkua mutta pyytää välistä. Video 1.

Kepit: 2x2 tai 2 by 2 kepeissä (weave poles) on alkutreenit suoraan mentävää paria. Kujakepeissä myös. Itse pujottelevaa liikettä ei suositella alle 10-12kk. Video esimerkki.


Lisäksi Trkmanin pentukurssin videoissa on paljon hyödyllisiä asioita opettaa kaikenikäisille.

Mahdollisesti päivityksiä on tulossa, jos jotain tulee mieleen. Voi myös sanoa, jos tuntuu jonkun asian puuttuvan tai kaipaa tarkempaa selitystä. :) Toin tähän videoiden perusteella asioita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!