Bordercollie
FI AVA FI AVA-H BH RTK1 RTK2 PPR1 PAIM1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
FI JVA FI MVA HK1 BH RTK1 TK1 Siipiveikon Vahva Vainu "Nova" ja BH Burning Red's Dude Where is my Duck "Tofu"

11.9.2015

Agilityn alkeet videoin: nuoren koiran opetus

Alkeistreenejä nuorelle koiralle tai pennulle. Gavan pentuajalta vuodelta 2014-2015 ja muita harjoituksia. Lisäksi Novan alkeistreenejä, käännöskäsky harkat 17-18 ja suullisia käskyjä -19 . 

- päivitetty 21.3.2020 

Kotona harjoiteltiin laatikkolle 2on-2off ja puiden kiertoa itsenäiseksi. Nova harjoitteli irtoamista ja käännöskäskyjä lisäksi. 
Hyppyihin tuli lisää korkeutta vasta lähempänä vuoden ikää, mutta ne on lähinnä koiran osaamistasosta riippuvaisia. Mielestäni, jos koiralla on vielä täysityö keskittyä noudattamaan ja hoksaamaan, mitä asiaa haetaan treeneissä, ei sen tarvitse samanaikaisesti myös keskittyä hyppäämiseen. Nämä kaikki harjoitukset, "pentutreenit" voi yhtä hyvin tehdä aikuisen koiran kanssa matalilla korkeuksilla, jos se aloittelee lajia. Naksuttimen sijaan voi käyttää myös naksutinsanaa esim "jes", "zip"...


Hyppy etupalkalla: Jos koira ei meinaa tarjota (tai kun hoksaa näillä idean voidaan koittaa tarjoamista), voidaan jättää koira myös odottamaan hypyn toiselle puolelle ja kosketusalusta/namialusta/namirasia/lelu toiselle puolelle. Voit myös yksin treenatessa laittaa lelun päälle ämpärin tai kakkuvadin niissä harjoituksissa jos koira meinaa varastaa lelulle väärää reittiä. Kutsutaan hyppykäskyllä yli. Aluksi voit heittää myös palkan maahan. Video 1 hyppy:



Hypyn tarjoaminen. Aluksi siivekkeen päädyssä ja heitellään nameja, kun koira on astumassa hypyn yli Video alla. Korkeus voi olla koirasta riippumatta matala, koska se ei ole treenin aihe. Aluksi ollaan siivekkeen lähellä, sitten kasvatetaan sivuttaisetäisyyttä. Toinen esimerkki tollerin kanssa.



Katseen hakeminen hypylle, aluksi ohjaaja selkeästi kohti estettä. Mutta myös harjoiteltava, että koira on lähempänä hyppyä ja ohjaajalla sivuttaisetäisyyttä. Tämä on hyödyllinen taito esimerkiksi lähdössä, missä voi tällä tavoin lähettää koiran kauempaa ja sijoittuen pois esteiden linjalta. Halutaan saada koiraa myös miettimään. Yllä olevassa videossa tarjoamisesta seuraava kohta suoralinkki tässä.
Tätä saa vahvistettua myös muun harjoittelun ohessa, jos muistaisi kutsua koiran silloin kun se katsoo estettä. :)
Tässä myös esteelle hakeutumista eri kulmista, pelkällä lähetyksellä.


Käännöskäskyt:
Uusin trendi euroopasta alkaa yleistyä Suomessa. Kannattaa harjoitella vaikka unohtaisi käskyt tai käyttäisi välillä. Voit myös käyttää yhtä sanaa, joka tarkoittaa kääntymistä ohjaajaa kohti.
Käskyjä esim vas(en) vas vas tai right right (rai rai rai)/ oi(kea) oi oi tms. sik sik / sak sak, roi roi (oikea), kä kä kä (käänny).

Käännöskäskyt voi opettaa kotona alkuun puunkierron tai jonkun kohteen kierrolla. Sitten tehdä hypyllä. Käännöskäskyjen alkeet opetin aiemmin Trkmanin cik&cap dvd:n avulla.
Käännöskäskyjen ekat harjoitukset
- puunkierron sheippaus kerta 1 ja kerta 2.
- Yhdellä hypyllä suunnat kerta 1,  hieman liikettä kerta 2,  riman nosto video,
- Eteenmeno vs käännöskäsky video erottelu harjoitus.

Panu Erolan AgilitySharks ryhmän käännöstreenit. Panun kurssilla on opetettu kääntyminen 90 asteen käännöksiin esim käsky "käänny" eli loivempi käännös ja koiran pitää kuitenkin koota. Sitten on jyrkälle käännökselle, kuten Trkmanilla että on toistettu suuntasanaa.
- Video esimerkit Panun kurssilta 1 yksittäinen käännös, 2 radalla käännös.
- Trkmanin käännöksiä esim1, 2.


Suulliset käskyt: 
Täällä enemmän harjoituksia suullisiinkäskyihin blogikirjoituksessa.

- takaakierrot tarjoamista videolla,(vaikka niitä on enemmän vasta 2-luokassa), 3 siivekkeen&3 hypyn harjoitus.
- ohjaajan puolelta in-in lähelletulo. Videolla aloiteltu in-in käskyä joka aluksi sylikäännöstyyliin. Tässä sylikäännöksen eka harjoitus ja välistävetoa, videolla. Video kierrosta in-in kun tietää käskyn.



Putki: ensin suorana video alla, sitten mutkaputkena. Ekat kerrat tehtiin vieden lelun yhdessä suoran putken toiseen päätyyn ja koira pannasta pitäen tai sylissä toiseen päätyyn. Ja päästetään putken läpi irrottaen pannasta, kun on menossa oikein. Ehkä tehtiin näitä sen verran, ettei putki jännittänyt yhtään ja meni sinne innoissaan. Jos on avustaja niin se voi pitää myös koiraa ja ohjaaja menee putken toiselle suulle kutsumaan. Sen jälkeen siirryttiin tarjoamiseen.

Tein tässä myös tarjoamista eli naksuttelin jos Gava keksi mennä putkeen, kun lähestyin sitä. Alkuun oli suora lyhyempi putki. Hyvin sai varmuutta näistä. Ei ole ollut ongelmia irtoamisessa eikä leikkauksissa putkeen. Näissä tehtiin myös kaikenlaisia kulmia sisäänmenoon. Kun putki sujuu, lisää välimatkaa lähetykseen sekä sivuttaisetäisyyttä. Tee myös pimeitä putkikulmia vaikeuttaen kulmaa pikku hiljaa. Toinen putkitreeni tarjoamistakin.


Renkaan tarjoaminen (koiralle, jolle on naksuteltu jotakin)
Menin lähelle rengasta ja palkkasin alkuun siihen koskemisetkin. En pitänyt myös tärkeänä mistä suuntaa menee renkaan tai meneekö välissä kehikon läpi. Alkuun oli vain kriteerinä renkaaseen koskeminen tai läpimeno. Kun tajusi idena paremmin ei mennyt enään kehikon läpi. Äkkiä pystyin ottaa myös sivuilta ja kävellen lähetyksiä. Aika nopeasti onnistui myös jonkun esteen kautta. Aluksi korkeus oli matala ja samaan aikaan kun hypytkin nousi, nostin reangasta asteittain (noin 2-3 osassa). Videolla tässä kohtaa.  Toinen video renkaan tarjoamista, eka treeni.


Pussin opetus. Tässä käytän lelua ja kyseisen pussin kangas oli aika kevyt. On painavempiakin kankaita. Saalisviettiä hyödyntäen lelu kiinni hihnassa ja laittaa sen näkyviin. Alkuun pidetään vähän koholla kangasta, että siitä näkee läpi. Sitten myös ilman kankaan nostamista. Helpoin tämä on avustajan kanssa, joka nostaa kangasta + vahtii lelua. Videolla tässä kohdassa.


Keinun opetus. Tässä lähdin liikkeelle itse pamahduksesta. Aloitettiin nämä treenit ekojen asioiden joukossa, jotkut taas opettavat keinun melkein vikana. Yleensä koirat vierastavat heilahdusliikettä. Alkuun keinun alasmeno on 5cm korkeudella ja siitä kasvattaen. Siiveke laitetaan laskevan päädyn alle niin toisen puolen saa säädettyä hyvälle korkeudelle. Saatoin aluksi auttaa, omalla sijainnilla että koski keinuun. Myöhemmin riitti naksutella mistä tahansa suunnasta keinulle pamauttamista. Ja palkkasin myös ruhtinaallisesti, jos eksyi 2on-2off asentoon. Näitä tehtiin siihen pisteeseen, että joutui hypätä alasmenolle eli keinun liikettä tuli siinä jo ehkä puolet oikeasta.
Keinun pamauttelu ja toinen pamauttelu treeni sivusta pyöräyttäen

Kun nämä sujui, minä tai avustaja hidasti vähän keinun liikettä. Avustaja voi hidastaa ylösmenon puolen päätä, astumalla päälle ja siitä laskemalla hitaasti. Myös niin, että menin keinun päähän, kutsuin ja annoin siellä namia (keinu edelleen paikallaan alastulo ylhäällä) ja sitten laskettiin hidastaen. Jotkut tekee näitä vielä enemmän, että saisi koiran suoraan juoksemaan päätyyn. Alle 15kg koiralle on paras opettaa, että se jää seisomaan kokonaan keinulaudalle jolloin isku ei kohdistu vain takaosaan. Mutta jos iso koira ehtii aina 2on-2off asentoon niin sekin käy. Osalla on kriteerinä koiralle keinussa, että kun se pamahtaa saa hypätä pois. Siinä saa olla vain tarkkana ettei koira ala hyppiä liian aikaisin. Opetin kolmelle, että vain käskystä saa tulla ja yhdelle pamautuksella, joka välillä nappasi lentokeinuja kun hyppäsi vähän liian aikaisin. Pienillä koirilla pamautuskriteeri toimii aika hyvin.
- itse hidastaen, ilman avustajaa (paljon treenejä alla, niin pitkään ettei arasta pamauttelua)


Puomin ja mahdollisesti A:n opetukseen 
vilkaise 2on-2off laatikkomenetelmä. Tällä tavalla voit opettaa kontaktit aika pitkälle ihan kotona ja sitten nopeammin yhdistää ne esteisiin. Voi myös aloittaa jo pentuna, kunhan laatikko on turvallinen eikä liian korkea. Pysäytyskontaktit on hieman hitaammat, mutta nopeammat opettaa. Voit miettiä kauan haluat käyttää aikaa ja minkälaisia kontakteja ohjata radalla.

- Juoksukontaktit on yleistyneet, niihin opetetaan matto kotona ellei käytä eri metodia. Siinäkin on kotitreenejä. Osa voi opettaa A-esteelle juoksukontaktin (joka hieman helpompi) tai sitten puomille myös. Facebookissa on Juoksukontaktit ryhmä ja löytyy kursseja Suomesta kuin ulkomailta nettikursseina näihin. Videoesimerkkejä Trkman dvd tilattavissa, Trkmanin kurssin valmistumisvideo, Anne Lenz kurssin valmistumis video1 ja video2Mona Grefenstein video, valmistumisvideo Podlipnikin kurssilta. Youtubessa "running contacts mat method".



Lähtö:
- Pommin varmat lähdöt kurssin kulku täällä, kannattaa perehtyä! Lähtö opetetaan sheippaamalla. Metodista video 1, video 2, video 3 (väleissä on treenattu kotiläksyjä.

Aluksi oli erikseen opetettu paikallaan pysyminen sekä pysymistä niin, että heilutan lelua tai teen jotain häiriöliikettä. Voi myös harjoitella niin, että avustaja houkuttelee koiraa paikaltaan (nuorelle riittävän helppoja, että tulee onnistumisiakin). Vaikka koira on nuori niin alusta pitäen olen ollut tarkkana, ettei tulla ilman käskyä (palautetaan takaisin, ei kielletä). Ei saa nytkähtää eri asentoon tms. Palkkasin alkuun namilla, myöhemmin ehkä enemmän lelullakin. Kävelin siis kutsumiskohtaan ja tulinkin palkkaamaan. Radoilla on joskus kohtia, missä on apua jos pääsee jopa 5 estettä edelle. Joten on hyvä harjoitella vähitellen pidempää matkaa jopa 30m. Lisäksi keksiä itselle hyppimistä, hiipimistä..

Yksi asia millä koiran saa äkkiä varastamaan on, jos radalle lähtiessä samanaikaisesti kutsuu koiran ja tekee samalla liikettä eli lähtee juoksemaan tai näyttää käsimerkin. Sellaisen koiran tunnistaa sitten siitä, kun ohjaaja tekee kädellä samanlaisen liikkeen ilman ääntä ja jos koira lähtee.
Tärkeintä olisi muistaa, ensin käsky ja sitten vasta liike. Katseenhakemisissa ainakin parasta oli, ettei sitä ongelmaa synny että koira lähtisi liikkeen mukana. Voi myös tehdä niin, että itse jo kävelee tai hölkkää, kutsuu ja alkaa ohjata. Jolloin kutsun kohta ei korostu ohjaajan liikkeestä. Ja yksinkertaisesti, jos koira nousee niin se viedään takaisin. Voi tehdä myös kaksi turhaa pysähtymistä ennen oikeaa kohtaa mistä kutsuu, ettei koira ennakoi pysähtymistä. Tietty on sitten hitaita koiria tai muita, joille voi tehdä hyvää se että ne pääsee itse lähtemään esimerkiksi "n-y-t nyt" virittelystä vähän varastaen, mutta silti en sallisi että lähtevät selän takaa.

Jos koiran vire on korkea ja joskus on löystänyt kriteereissä niin opettaminen voi olla hankalaa. Kannattaa kiinnittää huomiota myös koiran viretilaan. Jos koira tuntuu liian ylivireiseltä siihen on helpoin puuttua heti alussa kuin tilanne ehtii äityä pahaksi eikä kaikkea saa opetettua pois.



Kepit:

  • Kepit voi opettaa esimerkiksi 2x2 metodilla, kujakeppeinä, verkot &/ohjurit tai vanhanaikaisesti käsiohjauksella (sillä tavalla voi kyllä hetkellisesti auttaa). Youtubessa "weave poles lyötyy myös videoita. Itse pujottelevaa liikettä ei suositella alle 10-12kk, mutta 2x2 metodilla ja kujalla koira juoksee aluksi suoraan, kuja on leveä ja palkka edessä, esimerkkinä kavennettu kuja.
  • 2x2 tai 2 by 2 kepeissä on aluksi yksi pari eli 2 keppiä, sitten 4 keppiä (2 paria), 6 keppiä ja sitten 6+6 keppiä. Tällä metodilla on helppo opettaa pienessä tilassa sisäänmenoja.  Video esimerkki. Novan 2x2 ekoja treenejä treeni 1, treeni2treeni3, 4 kepin kujaa kavennettu
  • Kepit voi opettaa myös verkoilla ja joko vähentää niitä tai siirtyy ohjureihin. 
  • Ohjurit opetin myös kun siirryttiin kentälle kisakeppeihin ja halusin hallikautta varten ehtiä saada kepit siihen kuntoon että siellä voi helpottaa ohjurilla, kun ei ole mahdollisuutta kujaan tai 2x2 keppeihin. Lisäksi niihin tottuneelle koiralle voi hyvin helpottaa radan sisäänmenoa. Jos koira on paljon liikkessä kiinni eikä kestä kaikkia ohjauksia niin ohjureista on myös apua (tai verkoista jos tilanne vaatii). 
  • Totutin ohjureihin 4 kepeillä, aluksi hihnassa ja seuraavaksi namikädellä ohjaten. Palkka tai namimaatti linjassa. Voi alkuun palkata myös välipalkan keppien välissä. Video1 ohjurit 12 kepillä, video2 ohjurit 2 alussa 4 lopussa, video3 ohjaajan liikettä

Itse olen hyödyntänyt eri metodeja, kotona on helpompi tehdä 2x2 keppejä, kentällä 2x2 ja ohjureilla, hallissa hyvät verkot. Voi kokeilla mikä tuntuu hyvältä omalle koiralle ja kouluttajana. Kuitenkin jokin metodi on vietävä alusta loppuun tai niin, että keppitreeneihin saadaan aina sopivasti haastetta. Epävarman koiran kanssa tarvitaan paljon onnistumia, ei liikaa toistoja eikä huomauteta virheistä, jopa palkannut kun melkein onnistuu jos fiilis on pääasia.


Irtoamista voi olla karkeasti jopa puolet treeneistä, riippuen vähän koirasta. Sekä opettaa  koira  kääntymään myös irtoamisen jälkeen, kun irtoaminen on riittävän varmaa. Irtoamisessa avustaja palkkaamassa (lelu heitetään, on maassa tai roikkuu avustajan kädestä tai voi olla myös namialusta) tai lelu valmiina (tai namirasia/alusta). Irtoaminen on tosi tärkeä taito, kunhan koira opetetaan myös kääntymään etäällä. Alkuun esteet on linjassa, vaihtele omaa sijaintia ja sivuttaisetäisyyttä. Myöhemmin myös niin, että esteet on vähän lomittain (alkuun yksi) ja koiran pitää ratkaista itse menemällä edessä olevalle. Myös vähän viistoilla hypyillä.

Irtoamisessa käytän takaperin ketjuttamista eli alkuun aloitetaan ratapätkän lopusta. Yksi hyppy lelulle, kaksi lelulle jne. Helpoin on aluksi harjoitella ihan suoria, mutta myös myöhemmin ympyrää tai u-harjoitusta.


Irtoaminen suoran putken jälkeen, tähän samaan ratapätkään valmistaa ne katseen haut koira lähempänä estettä. 


2-3 esteenharjoitukset:

Irtoaminen- kohdassa näistä helpoimmat.

Tässä on esimerkki ratapätkästä, missä hyödynnetään katseen hakua, sen sijaan että ohjaaja juoksee koko lenkin (kuten minä ekalla toistolla). Meillä varsinkin noin nuorena ohjaajan liike kiihdytti koiraa. Huomioitava myös erot paimenkoiran välillä.




Hyppytekniikkaa. Pentu 4-6kk 1krt/kk ja yli 6kk 2krt/kk speedbumbeilla). 10-12kk iässä voi ottaa mukaan rimojakin. Pennulle vain suoria. Speedpumpit ovat siis niitä puolikkaita putken pätkiä. Ohjatulle kurssille kannattaa osallistua ainakin jos ongelmaa hyppäämisessä on mutta ilmankin, Facebookissa on "hyppytekniikka" ryhmä. 
Yleensäkin aikuisellakin koiralla rimat on ihan matalimmassa paitsi jos on pidempi etäisyys ja esim korkeuden arviointi, jolloin viimeinen rima nousee. On tutkittu ettei rimakorkeus hyppyjen välillä edesauta harjoitusta.  Hyppyjä on aina puolet radasta niin tosi tärkeätä on myös jättää treeniaikaa myös hyppytekniikalle! Kannattaa myös videoida ja katsoa hidastettuna, paras jos treenatessa on apusilmät mukana. Etäisyydet esitetty jalkoina, laske jalan mittoina. 



5,5kk iässä speedpumpeilla perussarja (maxi 6 jalkaa-6-6-6-6)

Lähempänä vuoden ikää myös korkeuden arviointia, Gava 13kk (maxi 6-6-6-9)


ekoja toistoja ja treenattavaa riitti.  



Lisää vaikeustasoa:

Kun esteosaaminen alkoi olla aika kunnossa niin vielä täytyy harjoitella lisäämällä vaikeustasoa. 

Viistohypyt ja serpentiini:
Ensimmäinen treeni videolla.

Erikoisesteiltä tiukka kääntyminen: eli rengas, pituus ja okseri. Tässä esimerkki video renkaalta. Tarjoamisen kautta ei ollut ihmeellistä koiralle toi pyöritys, täytyi vaan olla selkeä ohjaus.

Jokaiselle esteelle irtoaminen pitäisi olla myös niin varmaa, että koira lähtee 5-10m päästä esteelle ihan paikaltaan lähetyksestäkin. Näkee sellaistakin ohjausta, että ohjaaja menee aina metrin päähän.


Takaaleikkauksen alkeita: tarvitsee melkeimpä myös avustajan ja koiran pitää irrota ohjaajan edelle. Videolla Lotan treeneissä. Toinen kouluttaja selventi hyvin itselle, että jokaisella hypyllä täytyy liikkua selkeässä kulmassa kohti hyppyä, kun näkee, että koira on lukinnut hypyn lähetys ja ohjaajan pitää ehtiä vaihtaa puoli ennen sitä. Ajattelee takaaleikkaukset siksak kuviona. Ohjaaja kohti estettä, ohjaaja esteen suunnassa eteenpäin jne. Tuossa videolla sellaista ei tullut niin selkeästi, mahdollisesti vähän selkeämmän kulman takaaleikkaus olisi helposti, jossa tulisi useampi askel kohti estettä. Edistyneempi vaikeampi treeni. 



Takaakierto:  (näitä kävin jo vähän suullisissa käskyissä) Tarvittaessa apuna voi olla rima poikittain, jos koira ponnistaa liian läheltä.

Harjoiteltiin itsenäisiksi takaakierrossa pyöritystä, jossa lähdin liikkeelle ja tein persjätön. Näissä koira helposti kiertää hypyllä, jos ohjaaja lähtee liian aikaisin liikkeelle, varsinkin jos ohjaus ei ole koiralle tuttu. Sen takia halusin opettaa näitä varmaksi, ettei tyhmiä kieltoja tule. Nostin samalla rimojen korkeutta pikkuhiljaa ja tehtiin molemmin puolin. Tässä video esimerkki treenistä.


Saksalaisen eli takaakierto ja päällejuoksun alkeita tehtiin ensin yksittäisenä hyppynä lelulle viistosta kulmasta ja sitten ohjauksessa. Joko tiputtaen lelun tai valmiille lelulle. Tässä esimerkki. Toinen Liuhdon treeneissä.


Lisäksi Trkmanin pentukurssin videoissa on paljon hyödyllisiä asioita opettaa kaikenikäisille.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!