Siirry pääsisältöön

Koiratanssia, nameja/ruoka ja terveyttä + punkkilääke yms

Omatoimitreenejä koiratanssiin Tofun kanssa. 

Ke 19.3.2025 koiratanssia lenkkipolulla ja kotipihassa, Tofu

- lenkillä harjoiteltiin uutta temppua jossa hyppii mua kohti ja itse pyörähtäisin ympäri. Kerran hyppäsi myös ja huitaisi silmän viereen, hui! Sitten kun huomasi, että koira lähestyy niin keskittyminen katkesi. 

- pihassa jalkojen väliin ja hyppy kepin yli. 2 toistoa etupalkkana nami. Sitten kaksi niin, että heitin hypätessä namin, jota ei nähnyt ja joutui etsimään. 

- keksittiin ulkona uusi sarja: pujottelua 2 kpl, sitten hyppää vasten ja ohjaaja peruuttaa 2 askelta jolloin koira kävelee etujalat ylhäällä kättä vasten tukeutuen. Tofun kanssa totesin että kepin kanssa vasten tempussa mulla pitää olla käsivarsi koukussa etujaloille, jos tarjoan kepin niin ottaa sen suuhun. 

- kepin kantaminen ja pito. Eka ok. Sitten tokassa puri ja siitä huomautin kunnolla. Sitten oikein ja palkka. Muistuteltiin myös käsikosketus ja että kepin kanssa voi tehdä käsikosketuksen, jossa pidin kättä korkeudella jolla on helpompi pitää keppiä oikeassa hammasvälissä. Eli ettei pää ole liian pystyssä. 

- aiempina päivinäkin Tofu harjoitteli sekä Gava temppua, jossa itse on polvillaan ja koira ryömii jalkojen välistä ja mahdollisesti istuu eteen (selkä muhun). Samoin ryömii jalan ali, joka on polven kohdalta koukussa. Tai hyppää jalan yli, joka on vähän maasta koholla. 

- Kerrattiin myös sisällä "kosinta asento" jossa koiran etujalat tulee reiden päälle. 


Nameja ja ruoka: Tilasin aiemmalla viikolla puolikosteata koiran nappulaa Winner.dogista pussitin osan grip-pusseihin, namipurkkeihin ja loppu pussi sulkijalla. Viimeksi oli jokin sekoitusnappula, nyt oli pelkkää possua. Oli super hyvää Tofun mielestä! Koska epäilynä, että kana ja vähän lohikin kutittaa Tofua ja Gavaa (molempia ovat syöneet eniten). Nykyinen Happydog nappula on hevosta.

Peruna*, hevosproteiini* (17,5 %), perunaproteiini*, auringonkukkaöljy, juurikasmassa (sokeriton), hydroloitu maksa, rypsiöljy, omenamassa*, natriumkloridi, hiiva* (uute)

Raakavalkuainen 21,0 %, rasva 10,0 %, kuitu 3,0 %, tuhka 10,0 %, kalsium 1,6 %, fosfori 1,2 %, natrium 0,4 %, kalium 0,9 %, magnesium 0,1 %, omega-6-rasvahapot 2,5 %, omega-3-rasvahapot 0,3 %

Ja kesää ajatellen päätin myös, että otetaan kakkosruuaksi sekoitettavaksi Hau Hau:n lammas riisi kaura ruoka (toinen samantyylinen oli Brit lammas sensitive) ja molempia löytyi Sysmänkin Tokmannilta ja K-supermarketista. Aiemmin myös toinen ruoka oli suomalaista, tämäkin Nokian nappulatehtaalta mutta lammas Uusiseelantilaista. Ruuan tuoksu oli omaankin nenään ihan miellyttävä ja pojillehan kaikki uppoaa. Vähän epäilen, että pääproteinina kana ei sovi näille, vähän mietin että kaikissa markettiruuissa melkein oli kanaa jossain muodossa ja tässä toki herne pienenä määränä voi pierettää. Toinen mahdollisuus oli lohi, jota oli toisessa ruuassa joka saattoi närästää. Pientä kutittelua tai silmien rähmintää myös oli ja Novalla oli viime vuonna turkki huonommassa kunnossa.

Lampaanlihajauho 28 %, riisi 26 %, kaura 20 %kananrasva 7 %, kuivattu omena 6 %, kuorittu herne 6 %, panimohiiva, hydrolysoitu kananmaksa 2 %, camelinaöljy 1,5 %, mannaanioligosakkaridit 150 mg/kg, frukto-oligosakkaridit 100 mg/kg, jukkauute 100 mg/kg.
Ravintotiedot: Raakavalkuainen 24 %, raakarasva 14 %, kosteus 10 %, hehkutusjäännös 7,5 %, raakakuitu 3,3 %, kalsium 1,8 %, fosfori 1,2 %, natrium 0,2 %, omega-3-rasvahapot 1,6 %, omega-6-rasvahapot 0,6 %. Proteiinista eläinperäistä 70 %. Metabolinen energia: 3750 kcal/kg.

Petellä 4.7/5 tähteä, 10 arvostelua, auttanut kutinaan.

  • Lammas on helposti sulavaa: herkkävatsaisen koiran ruoka.
  • Avainlipputuote ja kotimainen koiranruoka valmistetaan Nokialla.
  • Raaka-aineiden kotimaisuusaste on yli 70 %.
  • Sisältää 28 % uusiseelantilaista lammasta.
  • 24 % proteiinia, josta 70 % on eläinperäistä.


Novalla ollut nyt toinen etujalka kipeänä 17.3- ja sen takia lyhyemmät lenkit. Oliskohan haun mökkikylässä tai jossain sen loukannut. Kranio oli myös viimeksi joulukuussa. 

Varasin ajan toiselle hoitajalle Viiville kranioon pika-ajan to 20.3. Nova vain käveli makuulle patjalle eikä haitannut toinen hoitaja. Niskan ja päänseudulla oli paljon jumeja, joiden aukeaminen näkyi säpsymisenä ja useana venyttelynä makuulla. Selän seudulla ja alempana oli vähemmän. Tuolla niskan seudulla yksi kohta on luutumassa ja ei tiedä onko se miten lähellä hermoa. Ehkä nyt on taas helpompaa liikkuminen, kun on lepopäivät pidetty. Novan etujalassa ei ollut mitään isompaa, on vain koittanut varoa niskaa keventämällä. 

Kranio heti auttoi ja nyt sujuu vähän paremmin vaikka on meno aika vaihtelevaa. 

Onneksi Gava gaselli on ollut niin terve ja rakenne on niin atleettinen. Hammaskiven poistoon pitää viedä vain jossain vaiheessa. 

Uudistuneessa tollerilehdessä oli tollereista tilastoa, viime vuosina yhdistelmiä joissa toisella oli taipumuskoe suoritettuna oli n. 30%. Parina huippuvuotena oli n. 50%. Muutamia n. 40% vuosia löytyi myös. MH- testin osuus oli vähän isompi. Myös on tiettyjä matadoriuroksia, jotka oli käytetyimpien urosten listalla 4v ajanjaksolta. 


To 20.3 koiratanssia Tofulle ja Gavalle olkkaritreeninä

- Tofu teki väliintuloa

- vasten temppua että käännyin itse 360 käännöksen tai sitä vähän osissa. Alkoi jo hoksata ideaa. 

- jalan ali ryömimistä ja ryömiminen mun ali kun olen polvilla. Ja jalan yli hyppy sekä siihen nojailu.


Gava teki

- jalan ali +itse polvillaan ollen ryömimistä ja väliintulon

- jalan päälle etutassuilla

- jatkettiin peruutusta jalkojen välistä temppua (tai joka voi olla myös kasi peruuttaen myöhemmin). Hoksasi jo vähän ideaa. 


Pe 21.3 punkkilääkkeet Gavalle ja Tofulle, eläinlääkäriltä saadut Bravectot, ne toimi aiempina vuosina. Tosin Gavalla oli viime vuonna liuos, siihen tarttuu vähemmän punkkeja, mutta nyt sai tabletin joita löytyi kaapista. Tofulla käveli eka punkki päässä aamulenkin jäljiltä.

Ti 25.3 oli hakutreeneissä ilmaisua Tofulle: tehtiin haukkuja n. 10-50 välillä. Ekalla kerralla uudelle maalimiehelle pätkäisi n. 15 paikkeilla, sitten jatkoi vähän epävarmasti. Muut haukkui hyvin. Kiersin Tofua myös muutamassa, kaikissa en ehtinyt perille. Mutta paremmin kestää senkin nykyään. Enemmän pitää myös muistaa tehdä 40-60kpl haukkuja. 


Kolmikko tuli meille vanhempien reissun ajaksi (2vk). Hihnalenkit on yksinään vähän säätöä, tein niin että yhdellä on fleksi, yhdellä 3m liina ja yhdellä monitoimitalutin mihin voi kiinnittää fleksin tai sitten monitoimitalutin olan yli niin saa kahdelle remmille käden vapaaksi. Nova sai myös välillä oman lenkin. 

Oltiinkin Sysmän mökillä to 27.-su 30.3, siivousta ja risusavottaa. Kokeilin myös miten sujuisi että jokainen toisi omat risunsa, Novan suhteen piti luovuttaa siihen, että omi vain ja halusi syödä tai hylätä oksan. Gava hoksasi idean, Tofu yritti muutamaan kertaan vaihtaa oksan keppiin tai Gavan risuun. Monien käskyjen, kehujen ja kehotuksien jälkeen päästiin lopulta tietä pitkin n. 50m matka Gavan ja Tofun tuodessa omat kepit. :D 

Jäällä oli vielä pilkkijöitä, hiihtäjää ja potkukelkkailijaa, mutta me pysyttiin maan päällä paitsi ihan rannassa koirat kävi vain kuvia ottaessa. 

Gava nautti ulkona olosta, mutta sisällä oli pelottavia kärpäsiä, pelottava ilmalämpöpumppu ja ekana yönä palohälytinkin piippaili. Gava oli silloin sängyssä meissä kiinni, kun yleensä ei ole eikä saa olla. Ekan yön jälkeen malttoi olla sohvalla tai sängyn vieressä eli vähän rauhallisemmin otti. 




Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...