Siirry pääsisältöön

Ruutin osteopatia

Veinkin tänään Ruutin osteopaatille, päätin että Rasmus menee ensi vuoden puolella. Ruutia hieman jänskätti paikka. Maaria huomasi heti ruutin seisomisesta eroa takajaloissa.

Käsittelyssä huomattiin että lonkat oli vähän epätasapainossa. Oikea lonkka on ruutin vahvempi tukijalka, joka ottaa kovemman rasituksen. Ei ollut kuitenkaan kovin paha, mutta erottui kuitenkin. Jaloissa oli ihan hyvät lihakset mutta niitä saa kehittää edelleen, metsässä juoksemisella, lumessa kahlaamista, uimista, ylämäkiä (voisin ottaa avustajan ylös tai sitten jos heittelis lelua ylämäkeen ;). Rasitus heijastui sitten vasempaan olkapäähän, joka oli vähän jumissa. Oikea etujalka ja vasen takajalka oli hyvässä kunnossa.

Laittoi miettimään ruokintaa, suositteli raakaruokintaa tai Acanaa. Lisäksi oli kuullut kehuja Joserasta, Eagle holistic, golden eagle (tai sinnepäin) ja joku m:llä alkava. Ruuista joiden koostumus on lähellä luonnonmukaista ruokavaliota. Raakaruokaa voisi syöttää puoletkin, mutta siinä on muistettava 12h tauko kuivaruokaan, muuten maha menee sekaisin. Esim. kana-riisipötköä, mahaa ja siipiä. Itse niin korvaavaa öljyä ei varmaan ole tai ei maininnut. Mutta ruokavaliolla on merkitystä kudoksiin, ruuan öljyillä ja muilla. Onneksi vein Ruutin vuorostaan, nyt osaa tarkkailla erilaisin silmin.

Kuitenkin kanta oli se, että liikuntaa saa tarjoja. Agilityssa lämmittelyt ja jäähdyttelyt. Hieronta EI saa olla liian voimakasta lonkille, koska se riikkoo lihaksien suojaavuutta. Kaikkia ei saa aukoa lonkista. Mahdollisia vammoja voi ennaltaehkäistä, että verenkierto on hyvä lonkissa, lihakset on hyvässä kunnossa ja ruokavalio. Varmaankin tullaan hakemaan mankkaalta tarvikkeita raakaravintoon, jos saisin osan syötettyä sitä. En sitten tiedä onko esim. prisman tai cittarin koirien pakastealtaissa mitään laadukasta raakaravintoa? vai onko ne vain "koiran makkaraa". Ehkäpä täytyy alkaa tyhjentämään pakastelokeroita ja tehdä ruutille oma hylly. :D Ja selvittää vähän noita ruokamerkkejä.. sanoinkin että opiskelijabudjetilla ei tekisi mieli maksaa säkistä jotain 70e.  siihen verrattuna puolet raakaravintoa, voisi olla hyvä vaihtoehto. Saa kommentoida jos on vinkkejä. Olen aika tietämätön näissä ruoka-asioissa.

Kommentit

  1. Tässä pari hyvää linkkiä barffauksesta, mulla Linka barffas pitkään, mutta pakastin on liian pien niin vaihdoin Canidaen Grain Free -nappulaan. Tosi laadukasta, eikä älyttömän hintasta!
    http://www.murrenmurkina.com/
    http://www.vauhti-raksu.net/
    http://www.s8.createphpbb.com/barfsuomi/

    VastaaPoista
  2. Kiitos linkeistä, täytyy tutustua! Tulikin surfattua myös uusia merkkejä. Voisin ajan kanssa kysyä sbcak:n palstalle kokemuksia, hieman tuntemattomista merkeistä.

    Katselinkin Canidaen kotisivuja, siellä oli myös Cibau merkistä, sitä näytti löytyvät lähieläinkaupasta.

    VastaaPoista
  3. Orijen on myös hyvä ruoka, suosittelen! Meillä molemmat syö sitä ja sopii erinomaisesti. Manta saa nappulan lisäksi toisen aterian lihaa, Penni syö vielä toistaiseksi pääasiassa nappulaa. Onhan toi kyllä aika suolasen hintasta sapuskaa, mutta aika pitkään se säkki kestää kun antaa tosiaan vaan toisen aterian sitä. Acanahan taitaa olla aikalailla Orijenia vastaavaa, mutta vähän edullisempaa.

    VastaaPoista
  4. Murren murkinasta saa valmiita pötköjä raakaruokaa, ne on ainakin helppoja. Jos halvemmalla haluat päästä, niin koiran jauhelihaa ja sekoita siihen kasvissosetta (pyöräytä soseuttajalla vaikka porkkanaa ja parsakaalia). Lisäksi silloin tällöin sisäelimiä ja pötsiä.
    Toinen vaihtoehto on, että ruokit puolet nappulaa (johon siihenkin voi laittaa välillä raakaa lihaa sekaan) ja puolet broilerinsiipiä (raakoja). Siivissä on se hyvä puoli, että ne on aika 50-50 lihaa ja luuta.

    Kysele jos kiinnostaa, itse olen raakaruokkinut kaikki koirani pennusta saakka eikä meillä ole ikinä syöty nappuloita :)

    VastaaPoista
  5. Joo tosiaan, meilläkin menee päivässä n. 2dl nappulaa per nuppi, eli aika vähän :>

    VastaaPoista
  6. Elsa: Joo Ruutilla on nyt ehkä 3-4dl päivässä. Voisin kyllä kun saadaan tuo just avattu Roal Caninin setteriruoka loppuun (lahjakortti), vaihtaa merkkiä. Tässä on aikaa vähän vertailla noita. Osteopaatti suositteli Acanaa.

    Monsteri: Kiitos vinkistä, mietinkin sitä puolet tai sitten jos ottaisi paremman ruokamerkin ja viikonloppuisin tai iltaisin antaisi raakaruokaa. Osteopaatti sanoi että pitäisi olla 12h kuivaruokaan, vatsa menee helposti sekaisin eli ettei sekottaisi.. Ruuti on maistanut siipiä ja niitä soseita (silloin juuri ruuan sekaan) ja onneksi vatsa kestää aika hyvin. Tietenkin raakaruokinta olisi aina paras vaihtoehto, mietin sitä puoli vuotta sitten.

    VastaaPoista
  7. Osa koirista pystyy sulattamaan ravinnon hyvin vaikka ruokkii nappulalla ja luilla eikä pidä 12h välissä, mutta kaikki ei. Luut ja nappulat sulavat eri ph arvossa, joten sen takia niitä ei kannata syöttää samanaikaisesti tai ateriat liian lähekkäin.

    Mulla toinen koirista syö pelkästään raakaa ja toinen (pentu) syö yhden aterian nappulaa ja toisen lihaa/luita. Nappuloiden lisäks voi esim. syöttää toisella aterialla murren kana-mixiä, sika-mixiä ym... Raakaruokinta on mun mielestä mainettaan halvempaa, vaikka syöttääkin monipuolisesti eri lihoja ja luita (sika, nauta, poro, peura, hirvi, hevonen, lammas, lohi). Kasviossoseiden teko on talvella kalliimpaa kun vihannekset on kalliimpia mutta kesällä onkin sitten aika edullista.

    Ja lisäks kannattaa antaa erilaisia öljyjä (rypsiöljy, Nutrolin, pellavansiemenöljy, vehnänalkioöljy, lohiöljy).

    Tsemppiä :)

    VastaaPoista
  8. Mulle eräs todella kokenut barffaaja neuvoi näin:

    50%-50% lihaa ja luita (hän itse antaa pelkkiä lihaisia luita), tai valmiita seoksia joissa on myös luuta jauhettuna

    1x viikossa naudan mahaa

    1x viikossa lohta

    päivittän ruuan sekaan pellavansiemenrouhetta

    kasviksia ei tarvita välttämättä, mutta kasvissoseen (saa valmispötköissä pakasteena) avulla saa säädeltyä koiran ulosteen pehmeyttä. eli jos on maha liian kovana, niin lisää kasvista enempi.

    ja barffaus kannattaa aloittaa naudan mahalla, lohella, broilerilla jne. helposti sulavalla sapuskalla

    kun antoi tuota lohta kerran viikossa ja pellavansiemenrouhetta päivittäin, niin ei tarvitse mitään muita öljyjä

    VastaaPoista
  9. Meillä koirat syö puolet lihaa ja puolet nappulaa (nyt on olleet pari viikkoa pelkällä nappulalla, kun en ole jaksanut niitä lihaköntsiä sulatella). Ja mä laitan ne sikanaudat ihan vaan nappulan sekaan, se 12h väliä tarkottaa ilmeisesti vaan luita ja nappulaa? Kun ei meillä tuosta lihasta ole koskaan mennyt maha kummallakaan sekaisin, eikä lohestakaan, mitä joskus yhden laatikollisen syöttelin pois. Sandra toki onkin rautamaha ja oksentaa/ripuloi vain syötyään 2 kg Dumleja ja vihreitä kuulia :silmienpyörittely:

    Niin ja nappulana menee tällä hetkellä Aidanilla Personal Activea (saa Lemmikkiasemalta), Sandra syö ANF:ää. Hau-Hauta meni ennen, mutta sitä piti antaa Aidanille ihan sikana, että sai tarpeeksi energiaa, niin vaihdoin sen sitten energiaruualle ja Sandralle otin kokeiluun tuon. Mullekin kriteeri on se, ettei nappula saa maksaa paljoa, jotta voi sitten panostaa siihen että koirat saa läskiä leivän päälle :) Canidae on kanssa aika halpaa ja Santeri sitä söi muutaman vuoden erittäin menestyksellisesti, mutta Aidanille ei sopinut niin Sandrakaan ei sitä enää syö. Ja sitä saa muuten Sellon Faunattaresta, varmaan on myös Murren Murkinassa?

    VastaaPoista
  10. Mun koirat syö 50/50 nappulaa ja lihaa, eli yleensä päivän toisen aterian nappulaa ja toisen lihaa. Ollaan kokeiltu erilaisia nappuloita ja välillä Humppa barffasikin, mutta tää tuntuis olevan molemmille ihan ok. Nappulana on Jahtivahti kana-riisi, joka on varmaan halvin mitä löytyy. Lihaa tosiaan voi ostaa sieltä Prisman pakastekaapistakin, sieltä löytyy ihan hyvää ja suht edullista jauhelihaa, lohta ja mahaa. Murrenmurkina on näissä ihan huippupaikka, suosittelen!
    Lisänä meillä koirat saa öljyä, pellavansiemenrouhetta ja joskus monivitamiinia.

    VastaaPoista
  11. 12h aterioiden väliin suositellaan jos siis syöttää nappuloita ja luita, jos taas nappulaa ja lihaa niin ei ole ajalla väliä.

    Meillä barffaava koira syö 75%lihaa ja luita, ja 25 % kasviksia. Eli aamuruoka on esim. kanansiipiä, kalkkunan siipiä, kanankauloja, poron liha&luu ym ja iltaruoka on sitten pelkkää lihaa ja kasviksia.

    Jos teet kasvisoseet itse niin kannattaa soseuttaa kasvikset koska koira ei pysty hyödyntämään kasviksia kovinkaan hyvin ellei kasvisten soluseinämiä ole rikottu. Ja esim. kukkakaalit, parsakaalit kannattaa keittää muutaman minuutin ennen soseutusta koska myös silloin soluseinämät menee rikki.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...