Bordercollie
BH RTK1 RTK2 PPR1 PAIM1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
BH RTK1 TK1 Siipiveikon Vahva Vainu "Nova" ja Burning Red's Dude Where is my Duck "Tofu"

15.12.2011

Ruutin osteopatia

Veinkin tänään Ruutin osteopaatille, päätin että Rasmus menee ensi vuoden puolella. Ruutia hieman jänskätti paikka. Maaria huomasi heti ruutin seisomisesta eroa takajaloissa.

Käsittelyssä huomattiin että lonkat oli vähän epätasapainossa. Oikea lonkka on ruutin vahvempi tukijalka, joka ottaa kovemman rasituksen. Ei ollut kuitenkaan kovin paha, mutta erottui kuitenkin. Jaloissa oli ihan hyvät lihakset mutta niitä saa kehittää edelleen, metsässä juoksemisella, lumessa kahlaamista, uimista, ylämäkiä (voisin ottaa avustajan ylös tai sitten jos heittelis lelua ylämäkeen ;). Rasitus heijastui sitten vasempaan olkapäähän, joka oli vähän jumissa. Oikea etujalka ja vasen takajalka oli hyvässä kunnossa.

Laittoi miettimään ruokintaa, suositteli raakaruokintaa tai Acanaa. Lisäksi oli kuullut kehuja Joserasta, Eagle holistic, golden eagle (tai sinnepäin) ja joku m:llä alkava. Ruuista joiden koostumus on lähellä luonnonmukaista ruokavaliota. Raakaruokaa voisi syöttää puoletkin, mutta siinä on muistettava 12h tauko kuivaruokaan, muuten maha menee sekaisin. Esim. kana-riisipötköä, mahaa ja siipiä. Itse niin korvaavaa öljyä ei varmaan ole tai ei maininnut. Mutta ruokavaliolla on merkitystä kudoksiin, ruuan öljyillä ja muilla. Onneksi vein Ruutin vuorostaan, nyt osaa tarkkailla erilaisin silmin.

Kuitenkin kanta oli se, että liikuntaa saa tarjoja. Agilityssa lämmittelyt ja jäähdyttelyt. Hieronta EI saa olla liian voimakasta lonkille, koska se riikkoo lihaksien suojaavuutta. Kaikkia ei saa aukoa lonkista. Mahdollisia vammoja voi ennaltaehkäistä, että verenkierto on hyvä lonkissa, lihakset on hyvässä kunnossa ja ruokavalio. Varmaankin tullaan hakemaan mankkaalta tarvikkeita raakaravintoon, jos saisin osan syötettyä sitä. En sitten tiedä onko esim. prisman tai cittarin koirien pakastealtaissa mitään laadukasta raakaravintoa? vai onko ne vain "koiran makkaraa". Ehkäpä täytyy alkaa tyhjentämään pakastelokeroita ja tehdä ruutille oma hylly. :D Ja selvittää vähän noita ruokamerkkejä.. sanoinkin että opiskelijabudjetilla ei tekisi mieli maksaa säkistä jotain 70e.  siihen verrattuna puolet raakaravintoa, voisi olla hyvä vaihtoehto. Saa kommentoida jos on vinkkejä. Olen aika tietämätön näissä ruoka-asioissa.

11 kommenttia:

 1. Tässä pari hyvää linkkiä barffauksesta, mulla Linka barffas pitkään, mutta pakastin on liian pien niin vaihdoin Canidaen Grain Free -nappulaan. Tosi laadukasta, eikä älyttömän hintasta!
  http://www.murrenmurkina.com/
  http://www.vauhti-raksu.net/
  http://www.s8.createphpbb.com/barfsuomi/

  VastaaPoista
 2. Kiitos linkeistä, täytyy tutustua! Tulikin surfattua myös uusia merkkejä. Voisin ajan kanssa kysyä sbcak:n palstalle kokemuksia, hieman tuntemattomista merkeistä.

  Katselinkin Canidaen kotisivuja, siellä oli myös Cibau merkistä, sitä näytti löytyvät lähieläinkaupasta.

  VastaaPoista
 3. Orijen on myös hyvä ruoka, suosittelen! Meillä molemmat syö sitä ja sopii erinomaisesti. Manta saa nappulan lisäksi toisen aterian lihaa, Penni syö vielä toistaiseksi pääasiassa nappulaa. Onhan toi kyllä aika suolasen hintasta sapuskaa, mutta aika pitkään se säkki kestää kun antaa tosiaan vaan toisen aterian sitä. Acanahan taitaa olla aikalailla Orijenia vastaavaa, mutta vähän edullisempaa.

  VastaaPoista
 4. Murren murkinasta saa valmiita pötköjä raakaruokaa, ne on ainakin helppoja. Jos halvemmalla haluat päästä, niin koiran jauhelihaa ja sekoita siihen kasvissosetta (pyöräytä soseuttajalla vaikka porkkanaa ja parsakaalia). Lisäksi silloin tällöin sisäelimiä ja pötsiä.
  Toinen vaihtoehto on, että ruokit puolet nappulaa (johon siihenkin voi laittaa välillä raakaa lihaa sekaan) ja puolet broilerinsiipiä (raakoja). Siivissä on se hyvä puoli, että ne on aika 50-50 lihaa ja luuta.

  Kysele jos kiinnostaa, itse olen raakaruokkinut kaikki koirani pennusta saakka eikä meillä ole ikinä syöty nappuloita :)

  VastaaPoista
 5. Joo tosiaan, meilläkin menee päivässä n. 2dl nappulaa per nuppi, eli aika vähän :>

  VastaaPoista
 6. Elsa: Joo Ruutilla on nyt ehkä 3-4dl päivässä. Voisin kyllä kun saadaan tuo just avattu Roal Caninin setteriruoka loppuun (lahjakortti), vaihtaa merkkiä. Tässä on aikaa vähän vertailla noita. Osteopaatti suositteli Acanaa.

  Monsteri: Kiitos vinkistä, mietinkin sitä puolet tai sitten jos ottaisi paremman ruokamerkin ja viikonloppuisin tai iltaisin antaisi raakaruokaa. Osteopaatti sanoi että pitäisi olla 12h kuivaruokaan, vatsa menee helposti sekaisin eli ettei sekottaisi.. Ruuti on maistanut siipiä ja niitä soseita (silloin juuri ruuan sekaan) ja onneksi vatsa kestää aika hyvin. Tietenkin raakaruokinta olisi aina paras vaihtoehto, mietin sitä puoli vuotta sitten.

  VastaaPoista
 7. Osa koirista pystyy sulattamaan ravinnon hyvin vaikka ruokkii nappulalla ja luilla eikä pidä 12h välissä, mutta kaikki ei. Luut ja nappulat sulavat eri ph arvossa, joten sen takia niitä ei kannata syöttää samanaikaisesti tai ateriat liian lähekkäin.

  Mulla toinen koirista syö pelkästään raakaa ja toinen (pentu) syö yhden aterian nappulaa ja toisen lihaa/luita. Nappuloiden lisäks voi esim. syöttää toisella aterialla murren kana-mixiä, sika-mixiä ym... Raakaruokinta on mun mielestä mainettaan halvempaa, vaikka syöttääkin monipuolisesti eri lihoja ja luita (sika, nauta, poro, peura, hirvi, hevonen, lammas, lohi). Kasviossoseiden teko on talvella kalliimpaa kun vihannekset on kalliimpia mutta kesällä onkin sitten aika edullista.

  Ja lisäks kannattaa antaa erilaisia öljyjä (rypsiöljy, Nutrolin, pellavansiemenöljy, vehnänalkioöljy, lohiöljy).

  Tsemppiä :)

  VastaaPoista
 8. Mulle eräs todella kokenut barffaaja neuvoi näin:

  50%-50% lihaa ja luita (hän itse antaa pelkkiä lihaisia luita), tai valmiita seoksia joissa on myös luuta jauhettuna

  1x viikossa naudan mahaa

  1x viikossa lohta

  päivittän ruuan sekaan pellavansiemenrouhetta

  kasviksia ei tarvita välttämättä, mutta kasvissoseen (saa valmispötköissä pakasteena) avulla saa säädeltyä koiran ulosteen pehmeyttä. eli jos on maha liian kovana, niin lisää kasvista enempi.

  ja barffaus kannattaa aloittaa naudan mahalla, lohella, broilerilla jne. helposti sulavalla sapuskalla

  kun antoi tuota lohta kerran viikossa ja pellavansiemenrouhetta päivittäin, niin ei tarvitse mitään muita öljyjä

  VastaaPoista
 9. Meillä koirat syö puolet lihaa ja puolet nappulaa (nyt on olleet pari viikkoa pelkällä nappulalla, kun en ole jaksanut niitä lihaköntsiä sulatella). Ja mä laitan ne sikanaudat ihan vaan nappulan sekaan, se 12h väliä tarkottaa ilmeisesti vaan luita ja nappulaa? Kun ei meillä tuosta lihasta ole koskaan mennyt maha kummallakaan sekaisin, eikä lohestakaan, mitä joskus yhden laatikollisen syöttelin pois. Sandra toki onkin rautamaha ja oksentaa/ripuloi vain syötyään 2 kg Dumleja ja vihreitä kuulia :silmienpyörittely:

  Niin ja nappulana menee tällä hetkellä Aidanilla Personal Activea (saa Lemmikkiasemalta), Sandra syö ANF:ää. Hau-Hauta meni ennen, mutta sitä piti antaa Aidanille ihan sikana, että sai tarpeeksi energiaa, niin vaihdoin sen sitten energiaruualle ja Sandralle otin kokeiluun tuon. Mullekin kriteeri on se, ettei nappula saa maksaa paljoa, jotta voi sitten panostaa siihen että koirat saa läskiä leivän päälle :) Canidae on kanssa aika halpaa ja Santeri sitä söi muutaman vuoden erittäin menestyksellisesti, mutta Aidanille ei sopinut niin Sandrakaan ei sitä enää syö. Ja sitä saa muuten Sellon Faunattaresta, varmaan on myös Murren Murkinassa?

  VastaaPoista
 10. Mun koirat syö 50/50 nappulaa ja lihaa, eli yleensä päivän toisen aterian nappulaa ja toisen lihaa. Ollaan kokeiltu erilaisia nappuloita ja välillä Humppa barffasikin, mutta tää tuntuis olevan molemmille ihan ok. Nappulana on Jahtivahti kana-riisi, joka on varmaan halvin mitä löytyy. Lihaa tosiaan voi ostaa sieltä Prisman pakastekaapistakin, sieltä löytyy ihan hyvää ja suht edullista jauhelihaa, lohta ja mahaa. Murrenmurkina on näissä ihan huippupaikka, suosittelen!
  Lisänä meillä koirat saa öljyä, pellavansiemenrouhetta ja joskus monivitamiinia.

  VastaaPoista
 11. 12h aterioiden väliin suositellaan jos siis syöttää nappuloita ja luita, jos taas nappulaa ja lihaa niin ei ole ajalla väliä.

  Meillä barffaava koira syö 75%lihaa ja luita, ja 25 % kasviksia. Eli aamuruoka on esim. kanansiipiä, kalkkunan siipiä, kanankauloja, poron liha&luu ym ja iltaruoka on sitten pelkkää lihaa ja kasviksia.

  Jos teet kasvisoseet itse niin kannattaa soseuttaa kasvikset koska koira ei pysty hyödyntämään kasviksia kovinkaan hyvin ellei kasvisten soluseinämiä ole rikottu. Ja esim. kukkakaalit, parsakaalit kannattaa keittää muutaman minuutin ennen soseutusta koska myös silloin soluseinämät menee rikki.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!