Siirry pääsisältöön

Agilitya x2: haltuunottoa, aan juoksaria ja uusia taitoja

TI Saijan agilitytreenit

Ei olisi huvittanut lähteä treeneihin, mutta mentiin Gavan kanssa silti. Tehtiin yhteen kierrokseen 

- haltuunottoa

- kepeillä sivuttaisetäisyyttä Kepit avokulmasta vaikeat (kohdassa oli ansakeppiviennin varrella).

- välistävetoa (in-in ei toiminut vauhdikkaassa kohdassa, mutta "tässä näin" toimi)

Gavalla oli vauhtia ja huomautteli itseä, jos ohjaus ei ollut hyvä. 


TO Hau:n hallilla Josefinan, Gavan, Novan ja Tofun kanssa

Nova pääsi aloittamaan. Aa:n juoksaria: 

- ensin kokonaisena muutama loiva käännös, Josefina edessä palkan kanssa. Hyvin meni. Juoksin perässä ja osassa vilkaisi taakse. Pituuden keppi kulmalla. 

- sitten pelkällä aan alasmenolla juoksu alas ja siivekkeen kierto. Palkkasin ensin pelkän kierron. Niin että sanoin "koske" ja kierto. Alussa vilkaisi Aan jälkeen mua varmistaakseen, mutta muutamassa juoksi suoraan kiertoon. Jossakin vähän korkeampi alasmeno, moni hyvä. 

- tarjoaminen, kontaktipinnalta laukka ja palkka. Niin, että keskittyisi koskemaan kontaktiin ja siitä saa palkan. Samalla ei tarvitse tehdä koko estettä. 

- tarjoaminen kontaktiin "täppäys" ja kierto, kokeiltiin myös mahdollisimman suullisin avuin. Siiveke oli kierrettävänä n. 6m päässä. Näin saa häivytettyä etupalkkaajaa pois. 

- Kontaktipinnan yläpuolella odottaminen, kiinni pitäen ja kiertoon virittely. Laukka kontaktipinnalta ja kiertoon. Ainakin yksi lopussa niin ettei katsonut yhtään taakseen ja irtosi hyvin. :) 

Uusia vinkkejä, joilla pilkkoa kontaktia ja saada focusta alasmenoon/kontaktipintaan. 


Gava teki takki päällä Josefinan kanssa 

 -poispäinkääntymisiä "pois" käskyllä ja ohjauksella. Putkesta siivekkeen kierto ja yksittäisenä. Myös keinun kertaus. 


Tofu kävi tekemässä 

-seurausta ja odottamista korokkeella, kun Gava lämmitteli Josefinan kanssa sekä teki siivekekiertoja. Pääosin keskittyi mun kanssa, ehkä kolmesti haukahti kun eksyi katsomaan Gavan treeniä. Seurauksissa namikäsi ylhäällä. Ja korokkeella tein vähän omaa liikkumista häiriönä ja jos lähti ilman lupaa niin odotin että menee takaisin. Keskittyi tehtävään eikä edes katsellut Gavan siiveketreeniä. Vau! Viime kerralla Tofu sai treenata ilman isompaa häiriötä, mutta alkuinnostuksesta oli nopeasti kuulolla. 


Novan toisella kierroksella treenaattiin putkesta putkeen menoa, itse leijeröin ministi puomin ylösmenolla. Sitten sama toiseen suuntaan, putki ja irtoaminen hypylle: palkkaajan ollessa edessä ok. Sitten ilman palkkaajaa ekalla ohi ja muut niin että joutui korjata linjan hypylle viistosta. Muistaa huutaa jo kun koira on putken sisällä hyppyä. Monesti sanon eteen, joka ei niin toimi, kun ei tiedä mille esteelle. 

Keinu yksittäin ja sitten lelu etupalkkana hyppy, putki ja keinu. Novalla vähän hakusessa mikä kohta keinulla olisi ok odottaa, jää usein 4 tassua laudalle, jonka voisin sallia niin ei turhaudu, kun käsken 2on-2offiin. Lisäksi pitäisi harjoitella eri kulmista menoa ja että ohitan alasmenolla.

Kepit loivaan avokulmaan hyvin.


Gava teki Josefinan kanssa ansaesteen ohittamista, reisiläpsyllä ja "tässä" käskyllä. Hyvin sujui! Ja erottelua, että välillä piti irrota. 

Kaikilla koirilla oli hauskaa! Ja tällä kertaa jäi itsellekin hyvä fiilis siitä, että löytyi asioita mitä treenata ja saatiin onnistumisia. Vähän uuttakin ideaa Aa:n juoksarin edistämiseen. Ja vähän suunnitelmaa, mitä harjoitella jatkossa. 


Treenaa Nova: 

- helpot leijeröinnit (irtoaminen)

- aan juoksari ja alasmeno siivekkeen kierrolla

- kepeillä vaikeammat kulmat

- ohjaus paikaltaan/kävellen? - haastetta


Treenaa Gava: 

- kepeille vientiin ansahyppy

- poispäinkääntö leikkaus "pois"

- in-in ristiin (Gavalle tosi tarkkaa miten ohjaa, enemmän suulliselle vihjeelle painoa)


Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...