Siirry pääsisältöön

Nome-noviisien 1/6 Anninan koulutus ja muuta

Su Annina Nurmikiven nome-noviisiryhmän treenit:

Treenattiin Luukin Vaakkoissa ja kaikki uudesta ryhmästä pääsi paikalle. Siirryttiin yhdessä järven jäälle, Tofu otti vähän kierroksia tästä ja yhden aussien näkemisestä ja käveli häntä kippuralla perille. Tultiin toiseksi vikana rauhassa perässä ja palkkailin vähän sivulle. 

Ensin juttelua ja palkkailin Tofun odottamista ja vähän sai pureskella leluakin. 

Kontaktin tarjoaminen: kuljettiin edestakaisin ja vaihdeltiin etäisyyttä muihin. Mun piti peruutella koira edessä niin sai kontaktia vs seurausta. 

Seurausta vastapäivään: hyviä kohtia, enään ei haitannut ryhmäläiset. 

Damin kantamista, tein myös muutamia luovutuksia. 

Yksilötreeninä perusnouto, vietiin yhdessä n. 30m ja sitten palattiin. Kävellessä meinasi vähän nuuskia maata. Noutoon lujempaa vs paluuvauhti. Voi palkata lelullakin paluuta. Tehty niin paljon luovutusasentoon.. Ja tehdä myös viistoja ei kohti suoraan metsää tms. 

Odottelu ajan käveltiin hissukseen ja palkkasin kontaktista tai sitten makaamista. Oli pääosin hiljaa. Jotain tylsistymistä pari piippausta ja vähän ryhmän tyttötollerille vinkumista. Mutta keskittyi sitten hyvin. Noudoissa hiljaa ja hommissa. Eikä haittaa muiden noudot, mutta toisaalta olen palkannut jonkinverran luopumista niistä. Enkä anna pitkiä aikoja katsella. Vaikkakin Novan treenatessa on niin tehnyt ja vapaana odottanut. Tauon jälkeen ei ollut myös täysi luotto ja välit pidin kytkettynä. Eipä yrittänyt kyllä kertaakaan karata, mutta olisi voinut lähteä nuuskimaan. 

Ääntelystä oli kouluttajan kanssa yleisesti puhe. Siihen voi olla eri syitä ja myös tiedostamatonta. 

Koira voi turhautua kun muut noutaa - > tehdä maltista palkitsevaa. 

Koira voi ennakoida, kiihtyä noudon ajatuksesta - > oletus että pääsee noutamaan. Rikotaan kaavoja ja suunnitelmankin voi muuttaa. Alkulämpätkin oli keskittymistä. Miettiä mihin kohdin treeniä tekee noudot ja mikä vire jää treenin jälkeen/lopuksi. 

Tollerien tilanne kisoissa on epäedullinen, kun säännöissä ääntely toistuvana nollaava. Kun taas muut kiihtymisen merkit: tärinä, tassujen tepsuttelu yms ei vähennä pisteitä. Muilla roduilla vire näkyy myös niin tai juoksemisena tms. 

Siinä on vaihtelua ketkä välttelee ryhmätreenejä koiran ollessa nuori ja menee vasta vanhempana. Tai on tarkkana, mitä koira saa seurata. 

Tai sitten voi opettaa, että kun toinen lähtee noutoon niin toisesta suunnasta saa hyviä herkkuja. Odottelusta yhtä palkitsevaa, joskus jopa enemmän kuin noudot. 

Tällä tyylillä ehkä vahingossakin on menty, kun pääsääntönä ollut että nuorena ei saa katsoa muiden noutoja. Luopuminen 1 prioriteetti. Ja kun se sujuu niin sitten voi alkaa pienissä määrissä lisätä "katsomista". Opettaen alkuun odottamiseen häiriöt ja erikseen tehnyt noutojuttuja. 

Tofu treeni:

+ luovutukset toimi
+ oli hiljaa tehtävissä 

Läksyksi:
- nouda- käskyllä ei lähde kuin käsimerkillä. Muistitehtäviin koiran vastuulle. 
- koiralla katseen lukitus damiin 
- palautusvauhti on hitaampi, välillä lelulla vauhtipalkka heittäen ohjaajan taakse.
- Damien viennissä välillä nenä meinasi painua maahan jälkiä haistelemaan. 
- tyttökoirasta vähän häiriötä sekä ohikulkevista koirista

Anninan kertomaa:
- ryhmätreenissä antaa katsoa noutoon lähetys, palkkasana ja käännytään oikean kautta palkkaamaan koira. Myöhemmin aikaa pidennetään eikä tarvitse kääntyä. Koira luopuu noudon katselusta ja saa oman palkkion. 
- sokkolähetyksiä rakentaa kohteilla/lipuilla, koiran pitää luottaa juosta eteen. Ja osittain muistiaikaa pidentämällä.
- harjoitella myös paljon pitkiä matkoja 80-150m
- seuraus etupalkalla, tarvittaessa voisi olla sana millä saa mennä etupalkalle "saa ottaa", "ole hyvä" tms. 

Jäälle mennessä vire korkealla ja häntä kippurassa, kertoo hyvin vireestä. 

Taukomaton vieressä :D 
Damin kanto ja luovutukset, kuvakin piti ottaa sivussa. 


Ke 16.3
Kodin lähellä tehtiin ruuhka-aikaan koirien ohitustreeniä, jäin vilkkaaseen kohtaan missä kentän vierestä pääsee 8 suuntaan, laskien molemmat kulmaukset. Palkkailin kontaktia, sivulletuloa, seurausta ja vähän suullista palkkaa. Aluksi oli vähän nihkeä nappuloilla, sitten oli paremmin kuulolla.

Lenkkipolulla välillä sujuu, osassa innostuu liikaa eikä namit kiinnostaisi. Tai jos toinen tulee lähempää. Jos tilaa on, niin on jääty kauemmas ettei pääse menemään vinkumiseksi. 
Ohituksissa helpottaa, että Gava tai Nova harvemmin reagoi muihin. Gava tosin tuijottaa tuimasti. Ja ellei Novan mielestä ole liian kiva tyttö tai röhkivä lyttykuono, joita inhoaa.


Muutamana päivänä saatu koiralenkki seuraa ja Tofu äkkiä tottunut siihen ja antaa kavereiden olla rauhassa. 

Kohta jos ulkona sulaisi kentät paremmin niin pitäisi päästä eri rotuistenkin ja vähemmän tuttujen kanssa tokoilemaan/tottistelemaan. Ainakin perustottelevaisuuden takia. Tässä on tullut tarpeen talven tauko mahdollisuus ja toki ollut muutakin ajateltavaa, asunnonmyynnin yms talojuttujen kanssa. Hulluna siivoilin ainakin ennen valokuvausta, joka nyt ohi.

Viime lauantaina Tofu ja Gava pitkästä aikaa matkusti junalla Kauklahteen, kun käytiin katsomassa reittiä tontille. 15min junassa ei paha ja saatiin oma 4-paikka kun oli tilaa. Kallistunut on Espoon sisäinen 2.80e/hlö/80min. N. 2.5km kävelyä oli toisessa päädyssä suuntaansa. Toki dieselin hinnatkin on korkealla niin yksin ollessa jäisi vähän voitolle vs kaksin. Mutta toki auton kilsoja säästyy. Ja näin saa enemmän hyötyliikuntaa suhteessa aikaan.




Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...