Siirry pääsisältöön

Reijan tottisvalmennuksessa

To 30.11 Reija Niemisen, Haamuja Tuulessa BH-Tottistreenit. Paikka oli Tofulle uusi parkkis Tuusulan Hyrylässä. Ja uudet treenikaverit.

Siruntarkastus: palkattiin kosketus kosketuskeppiin, joka oli kasassa ja samassa oli naksutin. Aluksi pari käsikosketusta ja palkkasin ne. Sitten "sirunlukijaan" kosketuksen palkkaus, muutama toisto. Sitten sirunlukijan kosketuksen hidas nami palkkaus ja Reija liikutti samalla lukijaa niskaan. Näitä muutama toisto.


Yksitellen seurausta ja henkilöryhmä:

Tofun kanssa alkuun lelu. Hihna vasemmassa kädessä sääntöjen mukaan. Palkkasin ensin sivulle tulon ja muutamaa lyhyttä pätkää, lelu kainalossa. Teki niin hyvin. 

Lelun irroituksessa istumaan, siirtyy koiran sivulle ja siitä seuraamaan. Laitoin lelun taskuun, näissä Tofu ei ollut alkuun ihan yhtä skarppina. Kun katsoo, henkäys=jännite, jaksotus=odotus 3sek, käsky seuraa. Ennen palkkaa sama. Tässä itselle työstettävää. Käännöstä oikealle, nopeutusta, oma ryhti hyvänä, ei kumarruta päälle! Kun sai kiinni ja tsemppasi niin kehua. Sitten palkka. Vaihdoin namipalkkaan, siinä antaa myös jahdata namia. Saatiin kierrettyä ihminen ja palkka. Yhdessä pysähdys keskelle, muutama askelta ja uusi pysähdys niin oli parempi sijainti. 

Oma seuraus asento, ryhdikäs, pää taakse. Koiraa ei välttämättä näe, mutta oppii tuntemaan. Koiran ideaali katsoa kainaloon/kyynerpäähän. 

Palkkaukseen kieppi vasemmalle ja takakautta lelu, jos edistää. 


Ilmoittautuminen: tehtiin nämä kolmen parina. Pidettiin n. 5-10m välit. Sakemanni ja tervu uroksen kanssa. Tofun kanssa alussa suoraan kohti tuomaria. Nyt tuli autosta jo paremmalla treeniasenteella ja paikka oli tuttu. Jatkoin namilinjalla. Hyviä seurauspätkiä saatiin, aluksi palkkasin liikkeestä. Sitten kontaktista. Reija käveli myös lähelle tai puhui. Seuraavaksi vaihdettiin paikkoja, mentiin toiseen reunaan. Kokeiltiin lopuksi lisätä omaan ilmoittamiseen oma nimi ja koiran nimi. Ekassa Tofu katsoi muualle. Toisessa piti kontaktia. Jos saa katsoa muualle, on mahdollista antaa istu käsky. 

Paikkis: Tofu liinalla kiinni ja palkkasin maahanmenon käsiavulla. Sitten yritti ennakoida maahanmenoa. Käskin maahan. Kehuin kun olin edennyt vähän. Häiriöksi luoksetulo kahteen suuntaan. Ekassa heeleriuros vähän murahti ja kaarsi lelun kanssa n. 10m päästä. Tofu pysyi, mutta häntä vähän liikkui. Toisesssakin pysyi tarkkaavaisena. Palkkasin ekan jälkeen. Ja toisen myös, silloin sai rasiasta makkaraa. Meinasi nostaa kyynerpäitä kun toin rasian.

Kyynerpäiden maahanlaittoon voi opettaa peruuttamista makuulla, nami koiran jalkojen väliin lähelle. Sama käsky seisaalla peruuttaessa. 



Nova pääsi avustamaan ohitustreenissä ja käveltiin ympyrää, välillä palkkasin kontaktin ja lopussa sai vähän leikkiä. Tein myös ennen treenejä sille muutaman seurauspätkän ja jäävän. 


Olipa kivat treenit - 3 pakkasessa vaikka varpaat menikin jäisiksi. Tofu on aika vähän käynyt missään tottis/toko valmennuksissa tai olikohan eka, niin tekee hyvää. 

Ei varsinaisesti jännittänyt itseä, mutta ihan pieni takaraivossa oli että tekeekö miten. Mutta aika normaaliin tapaan ja hyvä että alussa näki myös sitä jähmeyttä ja jätätystä. Palkkaan myös kommenttina, että käyttää sitä mistä palkkautuu hyvin. Hyviä läksyjä myös talvikaudelle. Ja mittaukseen liittyen sirunlukijatreenikin auttaa. N. 40min suuntaansa, menomatkalla oli ruuhkaa vaikka tulin vähän lähempää töistä. 

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...