Siirry pääsisältöön

hiihtoa, tokoa ja agia

Ollaan käyty hiihtämässä poikasten kanssa n. 40min kolmesti ja kerran ilman koiria.

Tiistaina TOKOiltiin Emmin ja bc tyttöjen kanssa Vermossa.

Ruutin kanssa

seuraus: Emmi käskytti ja tehtiin myös ruutua päin. Oli aika mallikasta, välillä hiljaista ääntä muttei piippaukseksi asti. palkkasin paristi välissä kun meni nätisti. Yllätyin itsekin, välillä se osaa yllättää ja keskittyä.

luoksetulo: otin kaksi palloa ja toisen jätin takapalkaksi salaa. Ensin läpi juoksu, sitten seisominen takapalkalle ja molemmat stopit, kierto jalkojen välistä ja takapalkalle. Tuli vauhdilla ja nopeat stopit, hieman kääntyy seisomisessa mutta pitää tehdä niin ettei pääsisi aina siitä heti takapalkalle kierron tai maahanmenon kautta.

ruutu: Tehtiin evl-ruutuna ja merkit oli suht hyviä. Ensin tarjosi paikan narun jälkeen, mutta olin hiljaa niin korjasi oikein taaemmaks. otin lyhyemmältä matkalta ja sain heitettyä pallon kun oli oikeassa paikkaa. vielä loppu kävelyllä ja menin sitten syöttämää nameja ruutuun. En muistanut treenata seuraamaan tuloa, sitä voisi ottaa kohteen kierroilla.

jäämiset: istumiset muistissa, mutta mutta ne seisomiset ei muistanu yhtään. Steppasi paikallaan, no pallo takapalkkana oli vähän liikaa kuumentava mutta voisi tehdä namilla palkaten kaikkia.

ohjattu: merkki hieno, enää ei koita mennä suoraa kapuloille. suunnat lähti oikein, pientä epäröintiä kapuloille menossa -> treeniä. totteli oikein suunnat, ei lähtenyt väärään. oli hieman helpotetusti mutta keskikapulalla. Tehtiin ensin vauhtinoutona, sitten ajattelin ottaa eteen, mutta ruuti ei ja juoksi osittain jalkaan ennen kuin kerkesin kokonaan väistää. sitten osasi tulla täysiä eteen :D

tunnari: nuuski oikein, mutta vei emmin eteen ja sitten tiputti kun ei ottanut ja vähän haukkui. kun kehotin tuomaan, toi vasta. vika tehtiin sitten että sanoin käskyn "tuo" kun nosti kapulan. Treeniä liikkuri ensin kauempana ja sitten tulee lähemmäksi.

Treenaa, Ruu:
- luoksetulo stopista eteenpäin -> kääntyminen
- ruudun seuraamaan tulo, paikan vahvistus taakse
- liik. seisomiset
- paik. istumista
- tunnari avustajan kanssa + yksin
- ohjattu: keskikapulolla, kapuloiden lähentämistä pikku hiljaa, namiohjattu tai palloilla

AGIT Juvanmalmi, Miia Laamasen opissa

Tehtiin kahta harjoitusta ja taas oltiin puoltatuntia ennen poikki :D toisella oli putken pimeää kulmaa, okseri ja A. Toisella puomi ja hyppykuvioita.

Puomin kontakteilla sain paristi huomauttaa että pitää jäädä, mutta koski joka kerran selvästi. Kesti vedätyksen, vaikka ajattelin ettei kestäisi helposti. pari kontaktia oli tosi hienoa, kunhan oisi saanut palkattuakin ne :D tehtiin kaikki valsseilla, mikä saatiin viime treeneissä läksyksi, koska ruuti menee ohjauksen läpi takaaleikkauksissa ja muissa.

Vaikeinta oli valssilla hyppy ja toisen takaakierto + putki veti, eli loivassa kulmassa olevat hypyt. Sitten tiukka haltuunotto hypystä ja linjan saamalla saada koira menemään seuraava hyppy oikein, lähti helposti takaata. Hypyt kun on lähellä pitää muistaa joissa kulma viettää hypyn takaakiertoon, muistaa miettiä haltuunotot tai vekitys, Ruuti myös laskeutuu niin pitkälle. Rimat johtuu joko nopeasta vartalon liikkeestä tai huonosta linjasta. Muista ratsastus istunta, ei heilumista kuin heinämies! ei liian äkkinäisiä liikkeitä kun koira rimalla. Vaikeinta oli hypylle tulo viistosta kulmasta, jolloin koira pystyi mennä helposti takaakin.

Toisella radalla vaikein oli pimeän kulman putki toiseen suuntaan mennessä. piti muistaa ottaa haltuun lähetettyä, muuten kiersi joko putken tai toiseen sisäänmenoon. ja piti mennä ottamaan putken keskikohdalta vähintään niin kääntyi oikein. A:lla bumbin paikka oli noin vähän päälle puolen välin. Pari huonoa, mutta myös hyviä. Hyvästä heti palkka ja jos en ole varma ei palkkaa. Kai kohta opin näkemään sen oikean. Varsinkin tässä apu on tullut niin tarpeen.

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...