Siirry pääsisältöön

Teoriaa, hakua ja hiihtoa

Eilen illalla oli haussa ilmaisutreenit. Juteltiin ensin aika pitkästä, hyväkin kuinka puuttua Ruutin käyttäytymiseen. Bc/kelpi ihmiset varmaan huomanneet kun kyselin apua, mitä tehdä noiden tappeluille. Niitä siis tullut ulkona kun molemmat olleet samassa hajussa ja vetässyt remmillä pois sieltä, tai koiran tullessa ohi Ruuti hyökkää Rasmuksen kimppuun ja kotona välillä jostain asiasta. Nyt on pari päivää säästytty tappeluitta, ja koitetaan kokonaan päästä niistä eroon, sekä kaikesta kyräilystä. Vilin poistuttua noilla on ollut tiukemmat välit, Vili oli pomo ja piti myös Rasmuksen puolia. Ruuti ei usko äitiäni niin hyvin, joten hän käyttää ne eri lenkeillä jos tarvetta.

- kun joku tulee kotiin koirat mennään rauhallisesti käskemään paikalle. Kun näytin esimerkin, liikutin liian nopeasti käsiä yms. eli raauuhallisesti, ei koiriin silmä kontaktia. sama jos tulen kotiin käskeä ne paikalle ja kun nätisti saa tulla. Harjoitella ovikellon soittamista, jos koirat ei pysy vieras menee pois. Mahd. myös laittaa koirat eri huoneisiin ja laskea sieltä sitten vanhin ensin.
- Lenkillä puututaan heti jos askel tihentyy, korvat menee eteen, koiran siis tullessa vastaan. Muistettava että ryhti hyvä, mielummin hartiat liian takanakin.
- hajun voi lenkillä omia itselleen ja käskeä koirat pois, Ruutilla voisi harjoitella luun tai lelun kanssa samaa
- jos Ruuti lähtee haahuilemaan, eikä tottele käskyä. Haku niskasta paikalle mistä kutsuin ja sitten uusinta kutsu mistä kehut. Ei enempää sättimistä. Eli kerrotaan että pakko totella, tullaan hakemaan vaikka itse ja sitten jatkuu treenit ja kun tottelee kehut. Ei bileitä pystyyn, vire nousee liikaa. Hmm pitää yrittää hillitä itseä, puhetta ja ääntä.
- olikohan muuta, varmaan, lisäilen kun tulee mieleen.

Ilmaisutreeni:
n. 7 pistoa. tehtiin ensin lämmittelyhaukut, haukkui ensin vähän epävarmasti sitten vähän paremmin. Pistot oli iisiä, oltiin parkkiksella missä ihminen meni kyykkyyn parkkiksen reunaan. Ruuti oli vähän muissa maailmoissa myös, kävi ekalla merkkaamassa lumikasalla ja kerran ainakin karkasi toisella maalimiehelle. Haukut parantui loppua kohden, aluksi ne oli vähän vaimeita.

Mentiin sitten Hakuninmaalle hiihtämään Shantin, aussien Danten&Dracun ja göötti Brien kanssa. Tällä kertaa ei ollut taas päivä että pysyisin pystyssä. Sukset oli kauhean liukkaat, kaarteessa liukui alas. :D Kaaduin lukuiset kerrat, ja välillä oli pakko jarruttaa maahan istuen. Hiihdin hiiren ja Dracun päältä, Dracu hyppäsi suksien eteen ja jäi alle, itselle tuli naamaan jäljet. Hiihdettiin 1,5h tuli koirille hyvä lenkki ja loppu lenkin Ruuti pokaili Brietä.

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...