Siirry pääsisältöön

Maanantain tokot @ Tiltun halli

Maanantaina tokoiltiin Heidin & holsku Metkan kanssa, kun muut ei päässeet paikalle. Otin Rasmuksenkin mukaan.

paik. istuminen: kävin palkkaamassa kahdesti ja ruuti istui hienosti! jee epäonnistumiskierre katkaistu. Ras istui nätisti.

Rasmus sai tehdä vähän merkiltä merkille ohjausta ihan aktivointina. Noutoa yksisuuntaisena. Seurausta ja jääviä.

Ruutin teemana oli möllitokon epäonnistunut tunnari.. se on mennyt pilalle noiden hallitreenien aikana, koska ruuti kuumuu hallissa tai huoneessa kun katsoo muita koiria. Tehtiin alkuun sitä että oli avustaja joka kutsui ruutin pois ja silloin laitoin aina kapulan eri paikkaan ja ruu luovutti sen aina mulle ja haki avustajalta namin. Tää sujui hyvin, ruutin vire pysyy kasassa.

Sitten niin että tunnari vietiin joukkoon, mutta heti sain todeta että käskysanasta ruuti rupee tuijottamaan liikkuria, kun liikkuri toistaa käskyn, nytkähtää ja on niin valmiina juoksemaan täysiä kapuloille. No odotin sitten tai käskin ottamaan kontaktin ja että vähän rauhoittuisi, sitten vasta sai mennä kapuloille. Ekoilla vähän meinasi nappasta väärää, mutta toi oman ja sai palkkaa. Tein sitten pari liikaa toistoa, koittaen saada ilman mitään väärään koskemista niin sitten ruuti hermostui ja toi vaan nuuskimatta, ekan kapulan, joka eteen tuli. Vein sitten nameja joukkoon ja kun oikea tuli palkkasin.
Miten vaikeeta on lopettaa ajoissa! ei voi olla liian tiukka kriteeri epäonnistuneen jälkeen, pitää muistaa pienemmät askeleet.. seuraavalla kerralla ei haittaa jos meinaa ottaa väärän mutta tajuaa tuoda oikean. Tehtiin siis kahteen eri kertaan näitä, että toinen koira tuli välissä.

Yhteenvetona siis tunnaria tunnaria tunnaria - leikkinä ja heti jälkeen pari käskytyksellä, ehkä voisi välillä käskytyksen jälkeen palkata ja ottaa vaan uusiksi odottelun käskytyksellä. pitäisi saada se unohtamaan se "käsky" sanasta itsensä kuumentaminen.

Ruuti teki myös kaukot, suht hyvät, seisomiset ei aina ole niin täydellisiä, muttei liiku eteen koska tekee korjausaskeleella vähän liiankin taakse. Pari ennakointia myös. Koitin muistaa pitää aika väliä ja kehuin välissä ettei vaihda asentoa.

Loppuun koitin aktivointi lelua Nina Ottersonin.
Oli hauska katsoa poikien eroja. Rasmus nuuski rauhassa jokaisen ja sitten alkoi tökkimään oikeata, toistoilla sitten meinasi vähän hermostua, vähän vinkua ja unohtaa tutkia kaikkia, lopulta kuitenkin löysi oikean ja otin luun pois.

Ruutin logiikka oli hajota ja hallitse, eli luut kuuluu ottaa kaikki pois, tassulla, hampailla tai tönimällä. Kun se irtoaa luu otetaan suuhun ja viedään matolle, jossa sitä voi jyrsiä. Se ei tajunnut ollenkaan etsiä namia. Saattoi ottaa luun pois namin päältä ja ei huomannut namia. Mulla oli tosin vain yksi oikean alla.
Tossa ois vähän tunnarin ideaa, vääristä ei saa myös palkkaa. Tosin jos ruuti tykkää mielummin syödä vaivallaan irrotettuja luita.

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...