Siirry pääsisältöön

Ruotsin kautta Lofooteille

Päätettiin lähteä lomalla Norjaan koirien kanssa, toista kertaa sitten koronan. Tällä kertaa suosituille Lofooteille pääosin telttaillen. Kännykkäkuvia ohessa. 

Koirille hain ekinokokkilääkitykset 28pv:n säännöllä, jossa 2 matolääkettä ennen reissua ja 1 jälkeen eläinlääkäriltä. Maksoivat n. 80€/kerta/2 koiraa. Päästiin oikaisemaan Ruotsin kautta näin ollen. 

Ajattiin keskiviikkona Poriin yöksi. 

To: Menomatkalle varattiin etukäteen laivapaikka Wasalinesta eli Vaasa-Uumaja/Umeå reitiltä. 4h laivamatka kustansi noin 160e, auto, koirat ja 2hlö. Paikalle saavuttiin silti jonottamaan n. 1h ennen lähtöä. Autokannella soi monesti autojen varashälyttimet. 

Koirien kanssa mentiin Wasalinen kannelle ja oli myös koirahuone, missä häkkejä ja vesipiste. Käytiin me laivan käytävilläkin, missä Gava kauhistui lasten suunnistuskilpailua.. Koirille oli myös tekonurmipissa paikka, ei kelvannut. 

Pe 7.7: Kohta saavutaan Norjan Lofoottien saarelle (laiva Bodo-Moskenes n. 86e). Varattiin myös etukäteen n. 1vk etukäteen vain osa lipuista oli ennakkomyynnissä. 1h aiemmin silti paikalle. N. 4h matka koirien kanssa kannella ja muutama häkki oli kannen päädyssä, muuten ei saanut olla sisällä. Hissillä sai tuoda kannelle. 

Ruotsin puolella nähtiin pe hirvi, tänään poro ja kettu. Nukuttiinkin autossa. :D 

La 8.7 herättiin Å kallioilta teltasta. Edellisiltana oli mäkäräisiä sen verran vähän, että huomasin vasta koirien massuista puremajäljet. Laitoin oliiviöljyä vatsoihin niin se auttoi ja telttapaikalla heti koirien päälle itikkaverkko. Uusi ostos tuli tarpeeseen. Verkko tosin aika ohutta ja pienisilmäistä niin jonku pieni reikäkin tuli, kun oksan irroitin siitä (sea to summit nano mosquito pyramid net - double). Tofu nukkui absidissa verkon alla. Tofulle liian kuuma teltassa, kun Gavalla oli taas toppatakki päällä. 


Su 9.7: Pari telttayötä takana, viime yö Kvalvika beachille johon piti kulkea Ryten vuoren läheltä. 

Auto jätettiin maksulliseen parkkiin 110nok päiväreissu tai yön yli eli n. 10e. Tarjolla oli myös ihmisten kakkapusseja "Piggy pag", otettiin varalle. Parkkiksella oli roskis niille. Haluavat vähentää jätettä luontoon. Osa jättää wc paperit näkyviin, ne pitää piilottaa puskaan niin on siistimpi. 

Sumuinen päivä ja oltiin ihan pilvessä ylhäällä kävellessä. :D matkalla oli pitkospuita ja osa puomin tyylistä 1-1,5m korkeudella olevaakin. Lammetkin ylhäällä. Reitti oli "hyvin merkattu" ja suosittu. 

Reitti alasrannalle oli aika pelottavakin, onneksi oli vedenpitävät vaelluskengät nilkkatuella. Pilvi oli kastellut nurmen ja vettäkin valui lähellä, joka teki osan reitistä mutaiseksi. Osassa kohtaa oli myös rakkaa eli kiviä. Koirilla onneksi takana käsky, vaikkakin Tofua sai jarrutella ja auttaakin. 


Meillä oli rinkat mukana ja teltta laitettiin ruohikolle, hiekkarannan lähelle. Gavalla ilta meni lampaita bongaillessa, joita oli rannan rinteissä vapaana. :D Gava paimentanutkin fleksissä, lampaat ei tottele koiraa niin kokeiltiin vain flankkisuuntia ja stoppia ja kauempaa ajoa. 

Lämpötila +11 ja +14 välillä. Kevytuntsikka, kuoritakki, fleece ja merinovilla toppi joita vaihdella. :D Pysähdyttyä hikisenä, tuli viileä onneksi oli kerroksia! yöllä tarkennut hyvin, itsellä oli kesä makuupussi comfort +7. Merinovilla kerrasto ja otin hupparin myös eteen ja lanteille kevyttoppiksen ja pörrösukat. Myöhemmin kun kelit lämpeni +19 niin tarkeni topilla ja pussi auki. 


Su 9.7 illalla illalla auringonlaskussa Ballstad:issa Nonstinden huiputus Tofun ja Gavan kanssa. Reitti oli helppokulkuinen ja ylhäällä oli lammasylänköä. 


Maanantaina 10.7 käytiin Nordfjord kalastajakylässä, joka oli sisäänpääsy maksullinen. Oli galleriaa ja vanhoja rakennuksia työkaluineen. Hieno paikka, vaikka maksoikin n. 10e/nenä. 

Volanstind vuorelle noustiin ma 10.7 illalla auringonlaskussa, lähdettiin ehkä 21:30 kipuamaan. Molemmin puolin vuorta sinne pääsi ja reitti oli suht helppo kuljettava. 



Kaksi lämmintä telttayötä (su-ti) tai aamulla telttasauna. :D beach campingissä aurinko ekana yönä osui klo 6 telttaan, toisena parempi sijainti ja klo 8:30 asti pystyi nukkua. Tätä ennen haaveilinkin saunasta, kunnes vikana yöpymisaamuna huomattiin että olisi ollut ihan hyvään hintaan uudehko sauna vuokrattavissa biitsinäkymällä ehkä 150nok, jos oikein muistaa. 

Auringonlaskua katsottiin ma klo 2 asti. :D Aamulla ostettiin poletit suihkuun, että saa lämmintä vettä. 6min suihkun sillä sai. 

Ekana iltana jouduin pesemään kriittiset paikat kylmällä vedellä. 😂


Ti 11.7 jatkettiin eteenpäin saarella kohti pohjoista ja aavempaa merta. Matkalla Eggum luonnonsuojelualueella piipahdus. Siellä lampaita, järvi ja merta. Vuorien tuulensuojassa kuuma. Auto näytti n. 21 astetta. Kärpäsiä riitti tuulensuojassa kaveriksi! 

Illaksi ajettiin Henningsværin lähelle Festvågtind vuoren juurelle, tätä ennen oleva ilmainen beachi majoitus paikan parkkis oli täynnä ja useampi telttakin siellä. Tuolla juurella oli veneappi jolla ostaa pysäköinti ja yöpyminen, oli ilman palveluita camping hinnoissa, rahastusta! Löydettiin kalliolta telttapaikka ja koska olib niin väsynyt niin päätettiin siirtää aamuun hikingki. 


Ke 12.7 Aamulla noin klo 10 lähdettiin kipuamaan aika jyrkkää rinnettä molempien koirien kanssa. Varjoa riitti vielä. Käytiin vain matalemman vuoren huiputus ja siellä myös järvi uinnit Gavalle ja Tofulle. Itsellä tuntui jo jaloissa. Ei nyt ollut yhtä hieno kuin aiemmat.. Alasmennessä irtohiekkaa ja sai olla varovainen. Aika paljon väkeä meni kaupunkiin ja vuorellekin oli porukkaa menossa. 

Ke päivällä Henningsvær kaupungissa käytiin katsomassa urheilukenttää hienoissa maisemissa ja siellä oli paljon turisteja. Otettiin kahvit ja vohvelit Norjan ruskealla juustolla ja kermavaahdolla. Vähän vanhan Porvoon tapaista kaupunkia. 


Ke iltapäivästä Fast Hotelli Solvaer kaupungissa (n. 119e ilman aamupalaa, avainkoodilla ei receptionia, ei koiramaksua). Oltiin paikalla heti klo 15. Luksusta, kun pääsi hotelliin tai sisätila majoitukseen ja suihkuun! Käytiin illalla syömässä ja koirat jäi huoneeseen. Itse kävin shoppailemassa myös. 


Torstaina 13.7 käytiin Stø kärjessä ja beachillä, Henkka jopa uimassa. Itselle tuntui jo nilkkojen kastelu. Vähän oli pettymys, aiempien maisemien jälkeen ja pitkiä ajomatkoja. Solvaeriin asti oli tiheästi nähtävää. 

Jatkettiin Andenes saarelle, Måntid vuoren huiputus vielä illalla ja campingiin yöksi klo 2:20 aikoihin. :D

Pe 14.7 Bleik beachillä aamupala (yllä) . Ajettiin siitä Harstad kaupunkiin Scandic yöksi, päätettiin ottaa hotelli ja eka hotelli aamupala syöty!


La 15.7 ajomatkalla Narvikiin käytiin Trollkirka (Evenes) luolalla, johon sai suunnistaa sijaintiin paikalle. Ensin mäen ylös, kuusikkoa vasemmalle ja puron uoman lähellä seuraten löytyi luolan suu. Kiivettiin alas laskuveden aikaan. Nyt ollut kuivaa, muuten ojassa voisi olla enemmänkin vettä. Pieni virtaus oli nytkin. Muitakin oli liikenteessä, mutta saatiin yksin etsiä perille. 


Ajettiin Narvik kaupunkiin, josta laskettelukeskuksesta Gondolilla ylös (ja myöhemmin alas) n. 60e, 2hlö. Koirat ei olleet moksiskaan.

Narvikin Fiskekroken restaurant - ravintolassa Henkka otti valasta, ylempi punainen kalanliha ja itse paikallista grillattua boknafish:tä. Hinnat oli edullisemmat ja paljon valinnan varaa. 

Omaan huoneeseen yöksi Ose campingiin/(Roy Arne Bertheussen), hyvät sängyt ja palvelut. Gavalle oli divaanisohva ja oma ovi ulos. Keittiö ja wc tilat oli rempattu ja siistit. Saunakin olisi ollut 250nok, 2h. Seuraavana päivänä ajettiin Haaparannan kautta Suomeen n. 4,5h. 


Huomioita, äppejä yms:

- Loofoottien kärjestä lähtiessä saa ajella pitkään vain yhdellä radiokanavalla. Meiltä löytyi yksi cd autosta ja välillä Spotify. 

- Easypark on monessa paikkaa käytössä, pysäköinnit meillä n. 2-7€. Mutta ei kaikkialla, kallein oli Hennigsvaerin vaelluksen lähellä ja siellä muutenkin kaikki paikat täynnä.

- Lyhyille ferrymatkoille nettisivuilla rekisteröidä "FerryPay" tunnus ja kortti, lukee auton rekkarin vain. 

- Tullimaksuihin (Ruotsi ja Norja) rekisteröidä Epass24 apin kautta "Autopass" tunnus + maksukortti ja auton rekisterinumero. Noin kerran kuussa saa silloin maksun, muuten menee n. 1v. 

- Koirista Ruotsin tulliin ilmoitus nettilomakkeella (kun tietää päivämäärän ja passinumerot), niin voi mennä "ei tullattavaa" kaistaa. Norjan tullissa käytiin näyttämässä koirien paperit eli passit. Kysyi vain onko ekinokokkilääkitys ja vastasin kyllä.

- Google mapsissä Offline kartat (wifillä ilmaisesti ladattavissa, oma pyöreä kuvake oik ylä - >offline-kartat) oli hyvät silloin kun vuoret veivät kuuluvuuden. :) Google maps tiesi aika hyvin myös nopeusrajoituksen. Maastokarttoihin käytettiin Gaia GPS (ja UT äppiä).


Laitan Facebook Tollerwich koirakoulutus- sivulle lisää kännykkäkuvia ja järkkärin kuvia tulee myöhemmin. :)

Päivittelen mahdollisesti tekstiä jos tulee jotain mieleen. 

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...