Siirry pääsisältöön

Vuoden 2024 tavoitteet ja mennyt vuosi 2023

Tavoitteiden läpikäynti, ei jaksettu hirveästi panostaa kokeissa käyntiin mutta kyllähän syksypainoisesti ehdittiin, kun kevät ja kesä meni hääjutuissa. Sinisellä uudet kommentit. 


Tavoitteet 2023 ja toteuma

Nova

- näyttely: valioittava sert -> Nova sai sertin, siitä tuli Suomen Muotovalio ja saatiin myös 2x veteraaniserti! 

- Suurempia muita tavoitteita ei nyt ole, ehkä Tollerimejään jos ohjaisi kaksi koiraa (ja tekisi jäljet). Nova pääsi mejässä purkamaan jälkeä.

- Tokoa/rallya arkitokonkin vuoksi aina välillä. Hieman aloitettu oikean puolen seurausta. Ei tehty kuin arkitottiksena. 

- Nosework kurssikin voisi olla kiva tai opettaa sienien ilmaisua, tai ne tulisi ehkä molemmat samalla metodilla. -> Nova aloitti vähän noseilmaisua loppuvuodesta omatoimisesti. Sienestämässä olivat mukana, muttei koirilla ollut hajua, mitä siellä kyykitään. :D 


Tofu:

taipparit: koevalmiiksi? wt/nome alon liikkeitä, epävirallisissa pystyisi osallistua wt epiksiin. -> Treenattiin ja käytiin parissa Anniinan koulutuksessa. Loppuvuodesta alkoi varikset sujua, ainakin 3 peräkkäin. Ei kuitenkaan ollut sopivia kokeita, eikä pieni lisäaikakaan ollut sitten pahasta. Lähetin parin koeilmon, mutta ei niihin ollut toivoa päästä. Ex nome-noviisien porukalla pidettiin treenejä vuoden aikana epäsäännöllisesti. :)

näyttelytreenejä ja 1 nly -> keskityttiin Novaan virallisissa näyttelyissä. Tofu kävi loppuvuodesta yhden Bisquit mätsärin ja käsittelytreenit on tuoneet tulosta. Oli paljon vapautuneempi. 

haku treenataan ilmaisua kuntoon, eka tyhjä. Tottista bh kuntoon. (sama kuin viime vuosi, mutta Tofu ykköskoirana) -> Käytiin keväällä ja syksyllä Reijan hakuviikonlopuissa sekä yhdessä tottiksessa. Tofun eka "ohjattu tottiskoulutus". Haku edistyi kivasti, saatiin kokeiltua jo kisapituista ilmaisua ja tyhjiä oli 3kpl enemmillään! Tottistakin tehtiin ahkerammin syksyllä ja kyllä se alkoi jo edistyä. Vaikkei vielä ollut bh-kunnossa. Tofulle kestää, että saadaan rakennettua pitkäkestoisuutta. Parasta oli meidän hakuryhmään 2x SM kultamitalia Sisun ja Boltin ansiosta, joita juhlittiin. <3 

koiratanssi kiinnostaisi ehkä vihdoin ottaa aikaa tälle kivalle lajille, jos harjoiteltaisiin temppuja tai positioita.. Ehkä jos löytäisi jonkun koulutuksen tai seminaarin josta saisi ideoita. -> Juuri tänään mietin tätä mahdollisuutta, jätetään korvantaakse. 

- videoida taas treenejä ja treenata vähän suunnitelmallisemmin

- Mejästä Tofu sai ekasta kokeestaan avo1 tollerimejässä. 

- Lisäyksenä Tofu harjoitteli syksyllä myös nosework ilmaisua eukalyptuksella. Ja Gavakin kerran. 

- Tofun lenkki koiraohitukset alkoi sujua jo paremmin. Kun aiempana talvena ne sujui vaan koiranmakkaran tai superpalkan kanssa. Nyt alkaa toimia perusnameillakin, vaikka välillä on takapakkia. Ja jos ei jaksa ottaa kontaktia tai saa otettua niin sitten vinkuu toiselle tai ulisee. Välillä on tuntunut raskaalta, jos on Novakin joka välillä lähtee mukaan, mutta yleensä ei. Jolloin ollut helpompi lenkittää yksin tai Gavan kanssa. Mies onneksi lenkkeilee myös meidän kanssa ahkerasti ainakin töiden jälkeen ja viikonloppuina. :) Huomaa myös eroa, jos on tottistelu niin auttaa arjessa. Tofulla on kodin lähellä muutamia koiria, jotka kiihtyy nollasta sataan ja sitten Tofukin tekee, tai en ole varma kumpi tekee ekana. Niiden kanssa joskus onnistuu ohitus. Välillä Tofuun ei meinaa myös ensin saada kontaktia niin käännytään takaisin päin, kunnes saan luopumaan lähestyvästä koirasta. 


Gava

Pysyä terveenä, tehdä kivoja juttuja, bongata lintuja ja kurreja.. Varsinaisia kisatavoitteita ei ole, vaikka jos jotain niin toko evl ja rally-toko voi, mutta ne vaatisi jonkin verran panostusta ja asiaan innostumista. 

-> Tehtiin vain kotiaktivointia, en muista käytiinkö me keväällä kerran lampailla talkoilun yhteydessä? Gava on ollut terveenä ja hyvässä kunnossa. Ei ole myöskään ollut niin pelokas, kuin pahimpina vuosina 2019-2021. Toki kesällä välillä pääsi säikähtämään potkulautaa tai skeittiä, mutta sähköpotkulaudat ei ole Gavan mielestä pelottavia.

Kaikki kävivät säännöllisesti kraniossa, Nova on usein se joka on eniten jumissa. Tofun jumit aika pientä, yleensä myös Gavalla. Paitsi kerran silläkin oli vähän enemmän jumeja. Ketunkullan kranio ja Mari on kultaista!

Äitini kilpailuhenkisenä toimi hyvänä kannustajana ilmoittaa näyttelyihin ja mejään. :D Välillä tuntuu, että tehdään niin vähän, mutta toisaalta olen halunnut jättää aikaa myös muuhun. Ja kyllähän tässäkin oli sisältöä. :) Välillä myös tolleripoika kaksikko on aika ryhmärämä ja vain kiihdyttää toisiaan. :0 Ovat välillä aika fyysisiä ja voimakkaita. Gava on niin siro menijä noihin verrattuna ja kuuliainen. Joskus pojilta meinaa korvat kadota. Mutta ovathan ne niin söpöjä!


Tavoitteet 2024: 

Tofu:

- Pk-puoli: Bh-koe

- taipparit/nome/wt: kokeillaan tolleritaippareita ja jatketaan treenejä. Wt-koe olisi hienoa kokeilla jos taipparit menee läpi. Tai sitten epävirallisia.

- Mejä: toinen avo1 

- Näyttely käynti ja treenataan esiintymistä. 

- Nosetreenit jatkuu ja ehkä koiratanssia, ainakin temppuja? 


Novalla 

- Näyttelyistä veteraaniserti ja kyllä tänä vuonna jäi vähän mietityttämään pitäskö Novan mennä vielä kerran messariin. Kävi viimeksi juniorina. 

Gava&Nova: 

- Nosework treenejä jatketaan, kotitottista, temppuja yms.

- Toivotaan, että kaikki pysyy terveenä!


Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...