Bordercollie
FI AVA FI AVA-H BH RTK1 RTK2 PPR1 PAIM1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
FI JVA FI MVA HK1 BH RTK1 TK1 Siipiveikon Vahva Vainu "Nova" ja Burning Red's Dude Where is my Duck "Tofu"

16.5.2024

Hakutreenit Korsossa, onnistunut treeni

Ke 15.5.2024 Tofu Korson puomi tokaa kertaa uusi vasen puoli.

Keskilinjalla kuva ennen aloitusta. 


 1.pisto löytö, hyvät haukut. 2 tyhjä, kääntyi oikein! 3. Tyhjä, teki silmukan mutta jatkettiin. 4. Pistolla löytö, lyhyt haukku. 5 pakeneva. Oli lämmintä hieman yli 20 astetta.

Tarkoituksella ei siirtyviä maalimiehiä, Tofu oli ekana. 


Hyvä treeni ja oltiin neljästään ripeitä! Umpparikin unohtui autoon. 😂

Suunnistajia tuli 18:30 jälkeen Lilan vuoron lopussa.

Ma nosework ja ti riistatreenit

Ma 13.5.2024 nosework kurssin vika kerta. Tehtiin ilmaisua.

Tofun vika nosework kurssin kerta. Jatkettiin ilmaisun parissa sisällä. Ensin yhdellä purkilla haju, istu ja palkka. Muutama toisto.

Sitten kolmella purkilla ja oikeaa siirrettiin. Kerran yritti ilmaista väärää, ei huomioitu tai otettiin alusta. 

Tauon jälkeen magneettipiilon etsintä tuolinjalasta, patterista yms. Muutama piilo ja tauolle. Ekoista etsinnöistä piti sanoa istu. Vikoissa kahdessa Tofu istui viiveellä. Mutta tajusi tarjota ilmaisua! :)


Taustalla tuoleja ja jakkaroita, joista oli magneettirasian etsintää. 


Ti 14.5.2024 riistatreenit Tiinan ja Uskon kanssa Petikossa. 

Hakuruutu pitkästä aikaa, Tofu on tehnyt niitä harvemmin. Kolme palautui nopeasti naakka1, naakka2 ja varis sukassa. Ojan yli hypyn jälkeen kaikki tippui ja nostolla käteen. Ekassa vaati useammsn yrityksen. 

Sitten etsi 3min eikä löytynyt ja meni juomaan. Ei käynyt vasemmassa kulmassa tuulen alapuolella, kun vasta kun mentiin yhdessä etsimään. Näin että sai hajua ja kun paikansi linnun nappasi suuhun ja toi. Tämä oli treenikaverin uusi varis. Tuli käteen. 

Ehkä hakuruutua täytyy tehdä 4-6 noudolla.. Mutta dameilla ensin. 

Video kolme ekaa riistaa:


10.5.2024

Vuoden eka mejäjälki

Pe 10.5.2024 mejäjälki mökillä, lyhyehkö Tofulle avomallinen eli kaksi kulmaa. Toisesta tuli vähän loivempi, jottei menisi niin lähelle alkua. Vanheni yön yli ja muutama pisara tuli yöllä vettä, muuten aika kuiva maa.

Tofu innostui, kun sai valjaat. Tien ylityksessä meni vähän jäljen vieressä. Ekasta kulmasta n. 10m päässä, risukkossa lähti tarkastamaan kahta väärää suuntaa. Palattiin sieltä takaisin kulmaan. Sitten päästiin oikeaan suuntaan. Lie häiriöhajuja?
Toinen kulma ok. Ojan ylitystä ennen meni vähän sivuun, kunnes totesi että pitää palata katsomaan mistä se menee yli. 

Peuransorkkaa jäi nuuskimaan. Palkkasin makkaralla, kun toi sorkan. Muutaman kerran. Sitten heiteltiin sorkkaa ja lopuksi kytkettynä jätettiin se Novalle odottamaan. Tärkeä olisi, että sorkka kiinnostaa. Koska jos jää ilmaisematta niin nollaa.

Tallauskuva:



Jälkikuva (Tofun) :


Nova pääsi vapaana samalle jäljelle. Näytin alun kiinni pitäen. Kulmat ok ja pysyi hyvin jäljellä. Ekan makauksen ohitti, kun oikaisi kulmaa. Sorkka oli kiva! Meni aluksi jäljen vieressä eikä löytänyt sorkkaa, sitten korjasi jäljelle ja löysi. 

^Tofu
^Nova


Mökillä ja kotona tehtiin muutama koiratanssi temppu: pujottelua, Vasten&pyörähdys, kepin kierto, kepin yli hyppy. 

8.5.2024

Hakua Korsossa uudessa paikkaa

Ti 7.5.2024 hakutreenit Korson puomilla, harvennus hakkuiden takia mentiin korkeammalle mäelle uuteen paikkaan. 

Ideana oli katsoa tyhjillä kääntymistä ja tyhjän 3 ja 4 jälkeen tuli lähimaalimies n. 10m päästä. 

1. Piston aikaan kulki suunnistajia kaukana ja ohi. Kokeilin lähettää kun olivat ehkä 50m päässä, mutta meinasi lähteä sinne. Parilla yrityksellä sitten vähän vajaa tyhjä myötätuuleen, kelpuutin. 

2. Häiriönä oli sadeviitta pikku männyssä. Tofua vähän pelotti se, vähän haukahti ja kurkkasi kaula-aukosta sisään. Sitten päätti edetä alueella ja löysi maalimiehen. :) siellä n. 40 haukkua ja ehdin melkein piilolle, mutta ei kiinnittänyt muhun mitään huomiota. 

3. Tyhjä, jonka kääntyi oikein "täällä päin" huudolla tuli myös. Lähetys toiselle puolelle, oli vähän hätäinen ja piti uusia. 

4. Lähimaalimies löytyi heti. Lyhyt ilmaisu ja palkka. Sitten lähetys 4 tyhjälle, ohi kuuman paikan. Kääntyi kohti 2 piiloa eli vasemmalle. Toinen lähetys samaan ja kääntyi taas vasemmalle. Vähän eteenpäin radalla ja uusi lähetys, etenin reilusti ja huutelin täällä päin. Vähän vajaa, mutta kääntyi oikealle, radalla eteenpäin. Kääntyminen oli pääasiassa, vaikka pisto huononisikin. 

5. Lähimaalimies löytyi helposti. Lyhyt haukku. :) 

Vähän oli treenin jälkeen fiilis, että menikö nyt hyvin. Mutta treenin idea täyttyi oikeaan suuntaan kääntymisestä. Ja sai aina palkan toiselta puolelta. Vaikeampi siinä mielessä että rata oli uudessa paikkaa, niin vastasi vähän koetilannetta. 




6.5.2024

Nosework ilmaisua kotiläksynä

To 2.5.2024 kotitreeninä ilmaisua 2krt. 

Tajusin videota käsitellessä, että naksutin aina hajun nuuskimisesta. Kun piti naksuttaa istuminen. Sanoin aina hajun jälkeen "istu" ja palkka jos istui. Kouluttajan kanssakin toi oli vaikea tottua, kun oppinut nyt naksuttamaan hajun nuuskimisesta. :D 


Pe 3.5.2024 ulkotreeninä eukalyptuksen etsintä ja ilmaisua. 

Tuuli kovaa niin haju kulkeutui puskiin, Adakin teki saman tyylisesti. Itseltä moka, että haju oli vähän liiankin vanha näihin olosuhteisiin. Täytyi toisessa auttaa vähän että rajasin aluetta. Tehtiin sitten löydettyä muutama ilmaisutoisto. Välillä tarjosi suoraan istumista, livenä mietin etten ehtinyt reagoida siihen. Mutta videolta huomasin, että niissä ei nuuskinut hajua lähempää. Haluaisin että nuuskii hajun ja istuu sitten. Tässäkin taisin naksutella hajua. 

Kiva oli nähdä kuitenkin miten innoissaan Tofu oli. Hihna saisi olla vähän pidempi, kouluttaja suositteli n. 3m mutta saa olla kai pidempikin. Nosekoulutuksissa oon käyttänyt valjaita. 


La-su tehtiin pihahommina kivetystä ja hoidossa oli Ada parson. Meni paljon paremmin kuin viime vuonna. Äitille meni muut koirat ja Tofu oli Adan kanssa.

La illalla käytiin Tofun kanssa moikkaamassa 55min vuorolla Nuuksion suunnilla yksityisessä Pikkutähti koirapuistossa Katia ja Swiiti belgiä. Vähän leikkivät, mutta enemmän oli hajuja mitä tutkia. Ja katsella hevostalleille puiston rinteestä. 

1.5.2024

Reijan hakukoulutus omalla ryhmällä

1.5.2024 vappuhakuilua, yhdellä sentään oli lakki ja haalarit! :D Reija Niemisen hakukoulutus meidän omalle hakuryhmälle.

Koska oli toinen treeni niin otettiin nyt vaikeampi treeni. 

- 4 tyhjää

- yhdessä haukkui siihen asti kun tulin piilolle

- vaneriumppari ok

- tyhjiltä luoksetuloa pitää saada paremmaksi, tarvittaessa maalimies voi viedä tyhjältä vähän eteenpäin ja otetaan uusiksi luoksetulo

- lähetyksestä aiemmin kutsu ja luoksetulosta palkka, vaikka olisikin vajaa mutta koirahan tekee silloin oikein. Tässä pitäisi olla joku vahviste luoksetulo vs ne joissa pyytää palaamaan takaisin vinosta pistosta.. Pilli on jo noutajajutuissa ellei olisi erilainen pillitys. 

- tyhjiltä voi luoksetulon palkata namipalkalla, vaikka se olisi vähän pakkopullaa. Myöhemmin palkka on seuraava lähetys. 

- Lähetyksissä koiraan ei saa koskea kokeessa. Jatkossa niin, että koira katsoo suunnan ja kun oikea, niin tuodaan käsi viereen - > vahviste oikealle katsomiselle. 1,2 ja lähetys. Ei odotella pitkiä aikoja. Jos koira hiippailee eteen, pyydetään takaisin. Tofu teki näin yhdessä. 

Alkutreeneissä taas valjaista kiinni pitäminen on hetsannut, jos olisi tarve osittain pitää niin pitäisi löysätä ainakin ennen lähetystä. (harvemmin Tofulla, paitsi jos apuja) 

Tänään oli vaikeahko ja pitkä treeni, Tofu teki kuitenkin tosi hienosti! Mitä nyt hätätilanne tuli 1 maalimiehen vieressä piti käydä kakalla ja sitten vasta ilmaista. Ei aiemmin malttanut käydä, vaikka ehdittiin käydä kävelemässä. Oli niin täpinöissään menossa treenaamaan. 



Läksyksi, jotain jo ylempänä. 

- vahvistaa oikeaa kääntymistä tyhjillä, uppoaa hyvin ja kattaa alueen

- keskilinjalla sisääntulossa siirtymä

- lähetys keskilinjalla yksinkertainen

- maalimiehet takakautta piiloille, tarkastaa siirtyvän jäljen




Ma nosework alkeis/jatko 3/4 ja muuta kuulumista

Nosen 3/4 kerta Tofulle ja tällä kertaa keskityttiin ilmaisuun sisällä. 

Hajuerottelu 3 purkkia, ekassa setissä vähän koitti ilmaista vääriäkin. Tauon jälkeen kaikki meni oikein. Tofu tarjosi paristi jalkojen väliintuloa. :D 

Yhden purkin ilmaisu: kun nuuskii - >käsky istu (ei käsimerkkiä) - > naksaus ja palkka. Joskus voi palkata kahdestikin. Kerran ekassa setissä tarjosi itse istumista, muuten alkoi vaan steppaamaan. Ja kahdesti meni maahan, silloin otettiin uusiksi. Heitin palkan jälkeen namin sivuun, ja sai sen jälkeen uuden toiston. 

Näitä tehtiin kaksi kierrosta, että välissä tauko. 

Kun nämä sujuu niin yhdistetään treeniin hajuerottelu. 

Nyt kun keväällä alkaa olla muita treenejä ja kiireitä niin motivaatio nosetreeneihin kotona ja sellaisen muistaminen ollut aika nollassa. Ilmaisuun tarvitsee kyllä muistaa kotiläksyjä tehdä. Sitten voi jäädä sopivalle tauolle kesäksi, kun on muita lajeja. 


Ilmoitin Tofun Riihimäen näyttelyyn 29.6.

Novalla on kastraatio ke 29.5, koska veritippoja tuli taas useampina päivinä. Tänä keväänä myös sen turkki on ennätyshuono. 


Hajuerottelu purkit taustalla