Bordercollie
FI AVA FI AVA-H BH RTK1 RTK2 PPR1 PAIM1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
FI JVA FI MVA HK1 BH RTK1 TK1 Siipiveikon Vahva Vainu "Nova" ja Burning Red's Dude Where is my Duck "Tofu"

16.5.2024

Hakutreenit Korsossa, onnistunut treeni

Ke 15.5.2024 Tofu Korson puomi tokaa kertaa uusi vasen puoli.

Keskilinjalla kuva ennen aloitusta. 


 1.pisto löytö, hyvät haukut. 2 tyhjä, kääntyi oikein! 3. Tyhjä, teki silmukan mutta jatkettiin. 4. Pistolla löytö, lyhyt haukku. 5 pakeneva. Oli lämmintä hieman yli 20 astetta.

Tarkoituksella ei siirtyviä maalimiehiä, Tofu oli ekana. 


Hyvä treeni ja oltiin neljästään ripeitä! Umpparikin unohtui autoon. 😂

Suunnistajia tuli 18:30 jälkeen Lilan vuoron lopussa.

Ma nosework ja ti riistatreenit

Ma 13.5.2024 nosework kurssin vika kerta. Tehtiin ilmaisua.

Tofun vika nosework kurssin kerta. Jatkettiin ilmaisun parissa sisällä. Ensin yhdellä purkilla haju, istu ja palkka. Muutama toisto.

Sitten kolmella purkilla ja oikeaa siirrettiin. Kerran yritti ilmaista väärää, ei huomioitu tai otettiin alusta. 

Tauon jälkeen magneettipiilon etsintä tuolinjalasta, patterista yms. Muutama piilo ja tauolle. Ekoista etsinnöistä piti sanoa istu. Vikoissa kahdessa Tofu istui viiveellä. Mutta tajusi tarjota ilmaisua! :)


Taustalla tuoleja ja jakkaroita, joista oli magneettirasian etsintää. 


Ti 14.5.2024 riistatreenit Tiinan ja Uskon kanssa Petikossa. 

Hakuruutu pitkästä aikaa, Tofu on tehnyt niitä harvemmin. Kolme palautui nopeasti naakka1, naakka2 ja varis sukassa. Ojan yli hypyn jälkeen kaikki tippui ja nostolla käteen. Ekassa vaati useammsn yrityksen. 

Sitten etsi 3min eikä löytynyt ja meni juomaan. Ei käynyt vasemmassa kulmassa tuulen alapuolella, kun vasta kun mentiin yhdessä etsimään. Näin että sai hajua ja kun paikansi linnun nappasi suuhun ja toi. Tämä oli treenikaverin uusi varis. Tuli käteen. 

Ehkä hakuruutua täytyy tehdä 4-6 noudolla.. Mutta dameilla ensin. 

Video kolme ekaa riistaa:


10.5.2024

Vuoden eka mejäjälki

Pe 10.5.2024 mejäjälki mökillä, lyhyehkö Tofulle avomallinen eli kaksi kulmaa. Toisesta tuli vähän loivempi, jottei menisi niin lähelle alkua. Vanheni yön yli ja muutama pisara tuli yöllä vettä, muuten aika kuiva maa.

Tofu innostui, kun sai valjaat. Tien ylityksessä meni vähän jäljen vieressä. Ekasta kulmasta n. 10m päässä, risukkossa lähti tarkastamaan kahta väärää suuntaa. Palattiin sieltä takaisin kulmaan. Sitten päästiin oikeaan suuntaan. Lie häiriöhajuja?
Toinen kulma ok. Ojan ylitystä ennen meni vähän sivuun, kunnes totesi että pitää palata katsomaan mistä se menee yli. 

Peuransorkkaa jäi nuuskimaan. Palkkasin makkaralla, kun toi sorkan. Muutaman kerran. Sitten heiteltiin sorkkaa ja lopuksi kytkettynä jätettiin se Novalle odottamaan. Tärkeä olisi, että sorkka kiinnostaa. Koska jos jää ilmaisematta niin nollaa.

Tallauskuva:



Jälkikuva (Tofun) :


Nova pääsi vapaana samalle jäljelle. Näytin alun kiinni pitäen. Kulmat ok ja pysyi hyvin jäljellä. Ekan makauksen ohitti, kun oikaisi kulmaa. Sorkka oli kiva! Meni aluksi jäljen vieressä eikä löytänyt sorkkaa, sitten korjasi jäljelle ja löysi. 

^Tofu
^Nova


Mökillä ja kotona tehtiin muutama koiratanssi temppu: pujottelua, Vasten&pyörähdys, kepin kierto, kepin yli hyppy. 

8.5.2024

Hakua Korsossa uudessa paikkaa

Ti 7.5.2024 hakutreenit Korson puomilla, harvennus hakkuiden takia mentiin korkeammalle mäelle uuteen paikkaan. 

Ideana oli katsoa tyhjillä kääntymistä ja tyhjän 3 ja 4 jälkeen tuli lähimaalimies n. 10m päästä. 

1. Piston aikaan kulki suunnistajia kaukana ja ohi. Kokeilin lähettää kun olivat ehkä 50m päässä, mutta meinasi lähteä sinne. Parilla yrityksellä sitten vähän vajaa tyhjä myötätuuleen, kelpuutin. 

2. Häiriönä oli sadeviitta pikku männyssä. Tofua vähän pelotti se, vähän haukahti ja kurkkasi kaula-aukosta sisään. Sitten päätti edetä alueella ja löysi maalimiehen. :) siellä n. 40 haukkua ja ehdin melkein piilolle, mutta ei kiinnittänyt muhun mitään huomiota. 

3. Tyhjä, jonka kääntyi oikein "täällä päin" huudolla tuli myös. Lähetys toiselle puolelle, oli vähän hätäinen ja piti uusia. 

4. Lähimaalimies löytyi heti. Lyhyt ilmaisu ja palkka. Sitten lähetys 4 tyhjälle, ohi kuuman paikan. Kääntyi kohti 2 piiloa eli vasemmalle. Toinen lähetys samaan ja kääntyi taas vasemmalle. Vähän eteenpäin radalla ja uusi lähetys, etenin reilusti ja huutelin täällä päin. Vähän vajaa, mutta kääntyi oikealle, radalla eteenpäin. Kääntyminen oli pääasiassa, vaikka pisto huononisikin. 

5. Lähimaalimies löytyi helposti. Lyhyt haukku. :) 

Vähän oli treenin jälkeen fiilis, että menikö nyt hyvin. Mutta treenin idea täyttyi oikeaan suuntaan kääntymisestä. Ja sai aina palkan toiselta puolelta. Vaikeampi siinä mielessä että rata oli uudessa paikkaa, niin vastasi vähän koetilannetta. 




6.5.2024

Nosework ilmaisua kotiläksynä

To 2.5.2024 kotitreeninä ilmaisua 2krt. 

Tajusin videota käsitellessä, että naksutin aina hajun nuuskimisesta. Kun piti naksuttaa istuminen. Sanoin aina hajun jälkeen "istu" ja palkka jos istui. Kouluttajan kanssakin toi oli vaikea tottua, kun oppinut nyt naksuttamaan hajun nuuskimisesta. :D 


Pe 3.5.2024 ulkotreeninä eukalyptuksen etsintä ja ilmaisua. 

Tuuli kovaa niin haju kulkeutui puskiin, Adakin teki saman tyylisesti. Itseltä moka, että haju oli vähän liiankin vanha näihin olosuhteisiin. Täytyi toisessa auttaa vähän että rajasin aluetta. Tehtiin sitten löydettyä muutama ilmaisutoisto. Välillä tarjosi suoraan istumista, livenä mietin etten ehtinyt reagoida siihen. Mutta videolta huomasin, että niissä ei nuuskinut hajua lähempää. Haluaisin että nuuskii hajun ja istuu sitten. Tässäkin taisin naksutella hajua. 

Kiva oli nähdä kuitenkin miten innoissaan Tofu oli. Hihna saisi olla vähän pidempi, kouluttaja suositteli n. 3m mutta saa olla kai pidempikin. Nosekoulutuksissa oon käyttänyt valjaita. 


La-su tehtiin pihahommina kivetystä ja hoidossa oli Ada parson. Meni paljon paremmin kuin viime vuonna. Äitille meni muut koirat ja Tofu oli Adan kanssa.

La illalla käytiin Tofun kanssa moikkaamassa 55min vuorolla Nuuksion suunnilla yksityisessä Pikkutähti koirapuistossa Katia ja Swiiti belgiä. Vähän leikkivät, mutta enemmän oli hajuja mitä tutkia. Ja katsella hevostalleille puiston rinteestä. 

1.5.2024

Reijan hakukoulutus omalla ryhmällä

1.5.2024 vappuhakuilua, yhdellä sentään oli lakki ja haalarit! :D Reija Niemisen hakukoulutus meidän omalle hakuryhmälle.

Koska oli toinen treeni niin otettiin nyt vaikeampi treeni. 

- 4 tyhjää

- yhdessä haukkui siihen asti kun tulin piilolle

- vaneriumppari ok

- tyhjiltä luoksetuloa pitää saada paremmaksi, tarvittaessa maalimies voi viedä tyhjältä vähän eteenpäin ja otetaan uusiksi luoksetulo

- lähetyksestä aiemmin kutsu ja luoksetulosta palkka, vaikka olisikin vajaa mutta koirahan tekee silloin oikein. Tässä pitäisi olla joku vahviste luoksetulo vs ne joissa pyytää palaamaan takaisin vinosta pistosta.. Pilli on jo noutajajutuissa ellei olisi erilainen pillitys. 

- tyhjiltä voi luoksetulon palkata namipalkalla, vaikka se olisi vähän pakkopullaa. Myöhemmin palkka on seuraava lähetys. 

- Lähetyksissä koiraan ei saa koskea kokeessa. Jatkossa niin, että koira katsoo suunnan ja kun oikea, niin tuodaan käsi viereen - > vahviste oikealle katsomiselle. 1,2 ja lähetys. Ei odotella pitkiä aikoja. Jos koira hiippailee eteen, pyydetään takaisin. Tofu teki näin yhdessä. 

Alkutreeneissä taas valjaista kiinni pitäminen on hetsannut, jos olisi tarve osittain pitää niin pitäisi löysätä ainakin ennen lähetystä. (harvemmin Tofulla, paitsi jos apuja) 

Tänään oli vaikeahko ja pitkä treeni, Tofu teki kuitenkin tosi hienosti! Mitä nyt hätätilanne tuli 1 maalimiehen vieressä piti käydä kakalla ja sitten vasta ilmaista. Ei aiemmin malttanut käydä, vaikka ehdittiin käydä kävelemässä. Oli niin täpinöissään menossa treenaamaan. 



Läksyksi, jotain jo ylempänä. 

- vahvistaa oikeaa kääntymistä tyhjillä, uppoaa hyvin ja kattaa alueen

- keskilinjalla sisääntulossa siirtymä

- lähetys keskilinjalla yksinkertainen

- maalimiehet takakautta piiloille, tarkastaa siirtyvän jäljen




Ma nosework alkeis/jatko 3/4 ja muuta kuulumista

Nosen 3/4 kerta Tofulle ja tällä kertaa keskityttiin ilmaisuun sisällä. 

Hajuerottelu 3 purkkia, ekassa setissä vähän koitti ilmaista vääriäkin. Tauon jälkeen kaikki meni oikein. Tofu tarjosi paristi jalkojen väliintuloa. :D 

Yhden purkin ilmaisu: kun nuuskii - >käsky istu (ei käsimerkkiä) - > naksaus ja palkka. Joskus voi palkata kahdestikin. Kerran ekassa setissä tarjosi itse istumista, muuten alkoi vaan steppaamaan. Ja kahdesti meni maahan, silloin otettiin uusiksi. Heitin palkan jälkeen namin sivuun, ja sai sen jälkeen uuden toiston. 

Näitä tehtiin kaksi kierrosta, että välissä tauko. 

Kun nämä sujuu niin yhdistetään treeniin hajuerottelu. 

Nyt kun keväällä alkaa olla muita treenejä ja kiireitä niin motivaatio nosetreeneihin kotona ja sellaisen muistaminen ollut aika nollassa. Ilmaisuun tarvitsee kyllä muistaa kotiläksyjä tehdä. Sitten voi jäädä sopivalle tauolle kesäksi, kun on muita lajeja. 


Ilmoitin Tofun Riihimäen näyttelyyn 29.6.

Novalla on kastraatio ke 29.5, koska veritippoja tuli taas useampina päivinä. Tänä keväänä myös sen turkki on ennätyshuono. 


Hajuerottelu purkit taustalla




25.4.2024

Koiratanssi yksäri vol 2 Nadjalla

Ke 24.4.2024 koiratanssi yksärillä Kompassissa Nadja Böckermanin koulutuksessa Lime- tilassa. 

Tofun kanssa näytettiin temppujen tilannetta ja sitten tehtiin temppusarjoja. Niin, että palkkausta vaihteli tai teki sarjan ja palkka tulee vasta sitten. 

Jos atraimen nouto on alun jälkeen niin itselle olisi loogista tekemistä käsille. Mutta muutenkin pitää ottaa askelia musiikin tahtiin ja muistaa kääntyillä eri suuntiin ja kattaa ohjelmalla koko aluetta. 

Tofu oli taas innoissaan treenaamassa. Gavakin oli matkassa, sai vähän rapsuja, odottelua ja kokeilla yhden riman hypyn. 


Tofulle uutena juttuna kokeiltiin

-  Dami suussa mun kiertämistä ympäri ja pyörähdystä, jossa juoksi isomman lenkin ympäri. Atraimen varteen voi tarvittaessa laittaa lätkäteippiä tai sähköteippiä jos on liian liukas. 

- Uusi temppu/sarja oli myös liikkeestä istua, kutsutaan väliin (seläntakaa), seurausta välissä, sitten pysähdys istumaan. Atrain alas ja Tofu hyppää kepin yli. Näissä ekoissa treeneissä, heitin namin ja Tofu odottaa n. 20cm korkeudella olevan vaaka kepin edessä. Vasta toisella vihjeellä uskalsi hypätä ja mennä syömään namin. 


Muuta: 

- Vasten hyppääminen on Tofulle niin vahva niin kannattaa palkata vain pyörähdystä siitä pois. 





Kertailtiin temppuja myös to 25.4 ja pe 26.4

Jätettiin vähän kuraisena hali temppu torstaina sisällä tehtäväksi. Nyt sujui päänkääntö ja Tofu pysyi paikallaan. Yhdistettiin luopumista joka väliin. 

Tofu sekoitti ali ja väli(in) käskyt perjantaina niin ehkä käytänkin kepit/pujo - sanaa jalkojen pujotteluun. Kokeiltiin myös sarjana ja palkka loppuun. 

Näitä pystyi hyvin tehdä lenkinkin ohessa: pyörähdys, kierto, liikkeestä istumaan jättö, vapaana pujottelu "kepit/pujo" ja väliin. :) 

Ekaa kertaa kepin kiertämisessä "siksik" otin mukaan omaa liikettä toiseen suuntaan. Tofun kierto oli aina puolikas ympyrä ja tiputin namin eteen maahan. Nyt tarjosi kiertää vastapäivään. 

Samoin ohjaajan kierrossa kokeilin että pyörin vähän itsekin vastapäivään. Ohjaajan Tofu kiertää vastapäivään. 


22.4.2024

Reijan hakukoulutus

Pe 19.4.2024 Reija Niemisen hakukoulutuksessa aamutreeneissä Tofun kanssa. Mätiksellä. Oli samalla kauden avaus. Tofulla oli kaksi siirtyvää vierasta maalinaista. Namirasiat oli jalan alla. 

Ekassa kahdessa haukku oli ollut vähän epävarmaa, otettiin 5-15 tai kun alkoi haukkua hyvin. 

2.lähetys onnistui toisella toistolla (polun ylitys), kaikki muut löysi ekalla lähetyksellä. Viime vuonna 1.lähetys ojan yli oli vaikea, nyt se sujui ekalla. Yhteensä 6 pistoa. Vikaan huuto "Tofu" kun oli puolivälissä matkaa niin vähän hetsasi.

Tofu oli niin innoissaan treeneistä, autossa vain tärisi sieltä hakiessa ja haukkui innoissaan. Paikka oli sille jo tuttu.

- haki välillä siirtyvien maalimiesten jäljen perusteella. Täytyy tehdä myös takakautta piilolle tulevia.

- sitten kun 4 tyhjää peräkkäin on koe valmis. Toki se bh uupuu myös.

- kokeessa saa olla lelu mukana, mutta ei ruokaa. Ja lopussa saa tuomarin luvalla palkata. Tofua ei niin lelut kiinnosta aina, kunnes pääsee irti namiajatuksista.





17.4.2024

Ma Nosework alkeis-jatko 2/4

Ma 15.4.2024 Tofulla nosework alkeis-jatkon 2/4 kerta. Taukoa oli treeneistä pääsiäisestä lähtien (muita asioita treenattu).

Aiheena oli ekaa kertaa ulkokuistilla piilot. 

- rasian kansi maassa

- rasian kansi olkkarin pöydän hyllyllä

- rasian kansi nojallaan olevan kyltin takana

Tauko

- magneettirasia tuolin jalassa

- magneettirasia ikkunapellin lähellä, tämä vaikea kun olisi pitänyt hyppiä. Meinasi aluksi haukahtaa ilmaisuksi. Sitten kannustin että saa hyppiä.




Ilmaisusta juteltiin

Kohteen tuijotus on vähän työläämpi opettaa ellei sitten ole tapana tuijotella palloa tms. Kokeilin sitä pari kertaa ja oli vaikeata. (Silloin hajun saisi tennispalloon, jonka leikattuja paloja voi tarvittaessa piilottaa.) 

Helpompi Tofulle voisi olla, että vahvistaa nyt paljon istumista käskystä ja sitten yhdistetään se ilmaisuksi.


Tofu oli motivoitunut ja tosi pätevä! Hyppimistä pitää treenata, että etsiessä saa hyppiä seiniä päin.


Ti 16.4. Ada parsonin ja Virpin kanssa lenkillä Kirkkonummella. 




12.4.2024

Nadjan koiratanssi yksärillä! Ja koiratanssi temppuja videolle

Ke 10.4.2024 koiratanssi yksärillä Kompassissa Nadjan opissa. Tofulle eka kerta siellä päin. Puhuttiin vähän musiikista, sitten käytiin läpi temppuja joita olin jo ajatellut ja vähän treenannut. Sitten löytyi myös uusia temppuja, joita voisi suht helposti ottaa ohjelmaan. 

Tekee yleensä alkuun niin, että treenaa temppuja yksinään ja voi toki miettiä jotain musiikin kohtaa mihin liike sopisi. Sitten kun temput on valmiita niin sitten niitä mietitään koreografiaan ja lyödään lukkoon ohjelma. Jos silloin joku temppu ei suju kovin hyvin, niin sen voi jättää pois. 

Temppuja olisi hyvä olla n. 6-7 ja hyvä jos niihin tulee toistoa ettei näytä siltä, että vahingossa koira teki noin. Ja pieni kestokin on hyvä osassa. 

Otin Gavankin mukaan, jos Tofu ei jaksaisi 45min treeniaikaa. Mutta jutellessa laitoin maahan odottamaan ja sitten taas jatkettiin. 

Olalle nojailuun "hali" temppuun vinkkinä, että sen voisi ottaa alkuun kun muuten siihen on vähän vaikea siirtyä. Voin pyytää istumaan paikalleen ja siirtyä eteen. Aluksi näissä Tofu nousi, koska takana istuminen oli uutta. Otettiin istumiseen mukaan namista luopuminen niin sain kestoa ja pysyi seläntakana. Sitten haliasennossa koiran on helpoin pysyä tassu molemmilla olkapäillä, nyt oltiin tehty välillä vain toisella tai käsivarteenkin nojaten. Ja kestoa eli luopuminen mukaan myös haliasentoon. 

Apuja pitää häivyttää kaikista niin, ettei ne näytä yhden käden ohjauksilta. Eli molemmin käsin soljuvaa liikettä tms. 

Rekvisiittaa käyttäessä pitää olla sille useampi kuin yksi käyttötarkoitus. Ja freestylessa ylipäätään pitää olla temppuja enemmän kuin siirtymisiä eli jos musiikki on 1,5min ei riitä n.30sek temppuja. Mutta samoihin temppuihin voi ottaa toistoja tai ripotella niitä. Myöhemmin seuraavaan luokkaan voi jatkaa samaa kappaletta, ottamalla sitä pidemmäksi niin voi hyödyntää samaa ohjelmaa.

Meidän merenneito musikkiin sopisi myös vähän uinnin tapainen käsiliike. :D Ja pantaan sininen huivi kierrettynä ja itselle sinistä. Ajatuksena myös, että voisi ottaa jonkun kepin/sauvan/atrain/harppuunan noudettavaksi ja sillä olisi noi keppiliikkeet. 

Temput:
Hali (olalle tassut) 
Pujottelu "ali" 
Kasi
Jalkojen "väliin" 
Kierto x2 myötäpäivään ja itse käännyn vastapäivään
Pyörähdys "ympäri" 
Hyppy "vasten" 

Sauvan kierto/ympäri pyöriminen

Sauvan nouto

Ehkä kohteen kierto tai peruutus


Pe 12.4.2024 temppujen videointi nykyisessä "alkeistasossaan". Nyt tehtiin kaikki mitä muistin videolla ylös, mutta jatkossa pitää jakaa niitä vähän eri kuureihin. Tofu ei tiedä myös vielä selkeästi käskyjen nimiä näille. Kiva oli nähdä videolta, että Tofulla on hauskaa. Ja sitten väsyttikin! 

Kokotreenin video vähän leikattuna (taukoja pois)



Ja parhaat palat video: 



9.4.2024

Temppujen kertailua

 Ma 8.4 tempputreeniä sisällä Novalle ja Tofulle samat setit

- kurkistus olan yli, molempien kanssa huppari tarpeen! Nova tajusi tuon nopeammin. Tofu välillä rötkötti milloin missäkin asennossa. :D 

- pujottelu Nova muisti, Tofulla kertailua ja apuja

- kahdeksikko Novalle, sujui hyvin

- kurre (sanaa ei tosin voi sanoa Gavan kuullen eli ehkä se olisi "orava" tai tassut) Nova kykeni lyhyitä hetkiä ja liikkui helposti myös taaksepäin. 

Maaliskuussa kaksi mökkiviikonloppua Kangasniemellä ja järvi oli silloin jäässä. 
Gava oli järkyttynyt molemmat kerrat siitä, että oli ostettu ilmalämpöpumput, voi hyökätä milloin vain seinästä. Lisäksi mikron piippaus oli aika hirviö! 


Monesti ollut mielessä, että pitäisi tehdä joku treeni muttei ole jaksanut ryhtyä yksin tekemään. Talven jäljiltä välillä ollut masentunut olo, jolloin ei jaksa alkaa ylimääräistä tai innostua. Sitten välillä taas on intoa liikaakin. Mutta toisaalta tauko tekee hyvää aina väleissä, eikä pitäisi moittia itseä tekemättömyydestä, se ei auta mitään. Seurassa on vain niin motivoivampaa treenata. Nyt kokeiltiin temppuja koiratanssi yksärin lähestyessä. 

Ei olla myöskään tehty nyt nosework läksyjä kotona.

Ulkona lähinnä arkitottelevaisuutta, luoksetuloja muistuteltiin kolmikon kanssa, ohituksissa seurausta. Viime viikonloppuna oli kaikki kolme kotona, käytiin la keskuspuistossa ja su Nuuksiossa lenkillä. Gavan kanssa käytiin viime perjantaina Petenkoiratarvikkeessa hirveässä lumisateessa shoppailemassa, Gava sai kerjättyä myös myyjältä herkkuja, se on parasta!

Tofu on nyt taas käyttäytynyt vähän iisimmin ja välillä on ohiteltu koiria jopa ilman namejakin aika normaaliin tapaan! Ehkä luopumista ja malttia alkaa pikku hiljaa tulla. :) Yleensä urokset alkaa aikuistua vasta 4v jälkeen. :D Ja helpottaa ettei ole lumihankia keltaisella sorbetilla ihan joka puolella.

Kaipaankin kaikkia ulkotreenejä, kohta hakukausi lähestyy. Takatalvi tuli viime viikolla, mutta nyt kaikki alkaa olla sulanut uudestaan. Kaikkea kivaa treeniä on nyt luvassa huhti-toukokuussa. :) 

27.3.2024

Vaakkutreeni

Ke 27.3 nähtiin Riikan ja tolleri Murun 9,5v kanssa. Käveltiin puoliväliin vastaan ja mentiin keskuspuiston puolelle treenaamaan.

Oma varis sukka keskivartalolla. Ekan palkkasin vaikka tippui käteen osuttua. Sitten vaadin käteen tuontia. Jossakin tiputti kun variksen sulat tuli nenän päälle, kantoi keskivartalosta sukasta. Se onkin myös hyvää treeniä, kun sukka on vain siellä. 

Vieras varis ilman sukkaa. Tässä menin vähän karkuun ja vaadin käteen tuontiin asti. Jätettiin yhteen onnistuneeseen toistoon/nostoon. 

Selkeästi vielä maasta nosto sujuu välillä. Kokonaisessa noudossa palaa opittuun tapaan tiputtaa lintu, vaikkakin tuo jo lähemmäksi. 


Tofun odottelut sujui hyvin. Istui tai makasi hihna löysällä. Ekan ekoissa kuului hetken pieni piip, sitten oli hiljaa. Ja oman treenin oli hiljaa. Toisen koiran treenit osittain kukkulan takana. 

Gava teki hanskan etsimisen, seurausta, liikkeestä seisomista ja leikkimistä. :) 

20.3.2024

Tottista ja tokoa Kilossa

19.3 Tiistaina (eilen) tottista/tokoa Josefiinan, bc Raimon ja Hypen kanssa lenkkipolun varrella. Gava ja Tofu mukana. Tofu odotti nätisti ja hiljaa penkillä, vaikka sen vuoro oli vikana. Molemmat on opetettu odottamaan hihnassa remmi löysällä. 

Gavalle zeta. Ekassa seisomisessa kääntyi mun perässä ympäri. Muissa muistutin pysymään ja pysyi. 

Gavaa vähän jänskätti (tärisytti) kun lähellä liikkui välillä lapsia ja läheisellä koululla on luistelujää ja vuosia sitten siellä oli skeittirampit. Treenissä ei haitannut. 


Tofulle tottista 

- seuraus suoraa (ekassa lelu kainalossa, sitten taskussa). N. 10-40m vaihdellen. 

ja tauon jälkeen 

- liikkeestä maahanmenoa, ekat avuin ja sitten teki ilman apua maahan syöksymällä. :) Teki hyvällä asenteella eikä ottanut häiriötä pojista. 

Kännykkäkuvat oheen





19.3.2024

Ma 18.3 Nosework alkeis-jatko 1/4 kerta

 Ma 18.3 Nosework alkeis-jatko 1/4 kerta 

Samassa paikkaa Espoon Eläinkoulutuskeskuksessa Kerassa, kuin aiemminkin. 

1. Eka haju oli metallinen magneetti jakkarassa. Pari uros oli käynyt Tofua aiemmin ja Tofu vähän murisi etsiessään, kun oli uroksen hajut siellä ja uros aidan takana. Sitten löytyi. 




Toisessa huoneessa peräkkäin neljä nurkkapiiloja. 
2. haju: Ekana patterin termostaatissa huopalappu, löytyi nopeasti. 
3. Haju: lasten pöydän alla patterin ja nurkasta n. 50cm päässä oli haju. Tätä tarkensi pisimpään. Toisellekin tämä oli vaikea. 
4. Haju: nurkassa lattia listan lähellä haju. En olisi itse huomannut ilmaisua. 
5. Haju: nurkassa vähän korkeammalla haju. Kouluttaja sanoi taas kun osui siihen. 
Tofu odotti vähän joka väliin lelua, mutta lopuksi sai leikkiä ja vähän jumputtaa. Toinen huone oli meille uusi paikka. Mutta myös rauhallisempi, kun toinen koira oli toisessa tilassa. 

6. Haju: metallijalkainen jakkara normaalilla puolella. Tofu tarkasti ensin vanhan piilon ja patterit. Sitten löysi jakkara hajun. 



18.3.2024

Nosework alkeiskurssin 4/4 kerta ja pesu&föönaus

To 14.3 Nosework alkeiskurssin 4/4 kerta 

Nosepuolituntisella parin kanssa vuorotellen

- Hajuerottelu: neljä savirukkua ylösalaisin alustoilla. Ekassa toistossa Tofu näytti tarkasti heti tokavikan ja oikean hajuruukun. Hyvä pieni viive "näytössä". Käveltiin vähän pois päin ja järjestystä muutettiin, nyt oli vähän vaikeampi ja piti tarkastella muita, kunnes löytyi. 


Etsintä: Uutena juttuna kouluttaja naksutti Tofulle löydön. Enkä itse tiennyt ihan tarkkaan, missä kohdin oli. 

- pieni magneettirasia (suorakulmio ja vähän kuluneempi) oli tuolin jalan sisäyläkulmassa. Tofu tarkensi hajua läheltä, kunnes näytti sitten kohtaa. 

- laatikoston sisällä metallirasia, laatikko oli vähän raollaan. Tämä oli myös uudenlainen piilo. Löytyi hetken etsittyä. 

- Patterin päällä magneettirasia ja lauta sen päälle. Tofu osui kerran vahingossa hajuun ja sai palkan. Otettiin sama uusiksi, kun ei oltu varma oliko Tofu itse tajunnut piiloa. Etsi paljon läheltä, kunnes löysi hajun uudestaan. Tämä oli vaikea. Patteri ei ollut päällä, mutta ikkunasta ehkä vähän veti. 



Yhdessä etsinnässä Tofu kiipesi lasten puutuolin päälle. :D 

Kun Tofu sai hajua läheltä niin alkoi kuulua nenästä kunnolla tuhinaa, kun tarkensi hajua. Siitä tiesi, että oli lähellä hajua. 

Tofun etsintätapa on kuulemma sellainen, että se menee vähän vauhdilla aluetta ympäriinsä ja kun törmää hajuun niin alkaa tarkentaa paikkaa. 

Tofu sai vuoron päätteeksi lelun, mitä olisi kyllä monesti halunnut ennenkin vuoroa ja yritti silloin hyppiä. 


Nova ja Tofu kävi pesussa ja föönauksessa la 16.3.2024.




12.3.2024

Siipidamin kertailua ja varis sukassa

Ti 12.3 siipidamilla pikainen aamutreeni, yksi nosto ja koiran makkarapalkaksi. 1kg dami variksen siivillä. Ensin Tofu yritti monta toistoa pinnallista otetta, ei puntti noussut! Sitten vähän parempaa ja taas tippui, nyt alkoi irvistyttämään höyhenet, mitä osui suuhun! 

Muutama yritystä tuoda dami käteen niin, että tippui heti kun osui mun käteen. (sehän meillä ollut vähän riistoilla..) kun en kelpuuttanut, olin hiljaa ja peruutin pois ja laitoin luovutuskäden esille niin lopulta tuli istumaan eteen ja piti damia sen verran ylhäällä että pito onnistui! 

Näköjään vaikka viime vuonna saatiin tämä muistuteltua niin on ylläpidettävää toimintaa. Ehkäpä meidän pitää alkaa vuorotella damiluovutusta, muistuttaa mitkä olikaan siinä kriteerit ja kuinka palkitsevaa on tuoda oikein. Ja sitten ottaa taas riistoja mukaan. Ei kai se myöskään haittaa palata taaksepäin riistan kanssa sukkiin ja muistutella oikeaa toimintatapaa. Ja voidaan myös tehdä sukkiin reikiä tai käyttää eri paksuisia. 


Ti ip tehtiin uusiksi 1kg siipidamin nosto. Tai onnistuakseen se vaati Tofulta aika monta yritystä. Tuli punttisalia. Lopulta otti hyvällä otteella. 

Varis oli kohmeinen ja laitoin sille sukan pannaksi. Variksen tuonti oli nyt lasten leikkiä, kun se oli ehkä puolet damin painosta! Lisäksi priima ja sukassa, oli helpotusta siltä kantilta. Kaikki toistot oikein! Mutta ei tarjonnut istua kuten damilla, mutta ei haittaa. 


Ke 13.3 aamun siipidami ja riistatreeni koivikossa
Lämpimästä kohtaa löytyi heinikkoa. Ensin pari siipidami treeniä, tänään ne onnistui tosi hyvin! Heti ekalla tyylikkäästi! Toisessa oli ote vähän sivumpaa ja sai vähän sinnitellä että sai suoraan. 
Variksessa sukka pysyi ekalla kertaa, mutta tasapaino ei ollut hyvä, toistolla sai tuotua ja tarjosi istumistakin. Seuraavassa sukka lähti ja nyt vähän häiritsi pörröiset sulat. Lintu oli ollut yön ulkona niin oli jäinen ja kohmeinen. Muutama hyvä toisto, sitten jäin miettimään tekeekö vielä. Ja Tofu menikin jo riistapapanoita etsimään. Totesin, että taisi olla hyvä lyhyt ja ytimekäs treeni. :D Ei se määrä vaan laatu. Koiramakkaraa oli palkaksi. 
Tofun video: 


Gavakin halusi tehdä tai saada herkkuja niin muistuteltiin "siksik" puiden kiertoa ja käännöskäskyä. Ja tehtiin yksi seisomaan ja istumaan stoppi. Sitten Gava halusi laittaa etujalat polvelle, ottaa rapsutuksia ja pusutella. Lelukin olisi kelvannut, muttei ollut mukana. Tofua ei kiinnostanut Gavan treeni vaan meni hajujen perässä. :D 
Video: 



Sunnuntain lenkkikuvia