Bordercollie
FI AVA FI AVA-H BH RTK1 RTK2 PPR1 PAIM1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
FI JVA FI MVA HK1 BH RTK1 TK1 Siipiveikon Vahva Vainu "Nova" ja Burning Red's Dude Where is my Duck "Tofu"

9.5.2021

Nome jatkokurssi 2/3krt riista, hajualueen ylitys ja lähihaku

Su 9.5 nomen jatkokurssi 2/3 Tiina Mursulan ja Mervi Salon vetämänä. 
Uusi paikka Hyvinkää, Kytäjällä.  
- Nome jatkokurssi 12, 3 (2021)

Seuraus pallo etupalkkana: 2 askelta ja palkka. Toisessa edisti vähän ja peruutin. Seuraavalla 3 askelta ja etupalkalle.

Ampumista starttipistoolilla kuultiin n. 30m päästä. Ei reagoinut kuin katsomalla rauhassa. Kaikki muutkin kerrat ok. :) Ihanaa!

Varis sukassa: oma sukka ja vieras varis. Herkkupalkalla nostoa ohimarssin tavoin. Ekassa piti kehottaa tuomaan, muut nosti oma-aloitteisesti. Ehkä 5-6 nostoa? Osa tuli käteen, osa jalkoihin.
Ekan nostin sukalla. Sitten pari toistoa ja ote parani. Sukan kaventamista n. 10cm. Kantoi kahdesti ihan linnustakin, kun ei pohtinut niin tarkkaan, mistä nostaisi. Jes! Huomaamatta, tulee totuttua hajuun, sulkiin, tuntumaan ja oikeaan käsittelyyn. Vaatii vain aikaa ja kärsivällisyyttä. Kohta kuukausi siitä, kun aktivoiduttiin taas sukalla noutamiseen erikoisherkuilla.

Hakuruutua ei tehnyt: siellä kuitenkin ideana että tuo oma-aloitteisesti eikä ohjata varsinaisesti. Taippareiden ruutu pienempi kuin nome alossa. Ensin sopivasti löydettävää. 

Odottelua jonkin verran, sivulla, käsikosketusta, kontaktia, eteenkatsomista. Alun juttelussa oli rauhallisempi kuin viimeksi. Ja seurausta tai vapaampaa, missä sai nuuskiakin 1m hihnan varalla. Rauhallisesti odotteli. Jos tylsistyy voi tulla pieni (tiedostamaton) ääni 1-3krt. Tai kun näki uusia koiria. Ne pystyi ennakoida ja laittaa luopumaan. Pääosin täysin hiljaa, tosin palkkasin odottamisesta. 
Alla ekan kouluttajan treenien jälkeen, ehti levätä hetken ennen ohjauksia. Treenien jälkeen Tofu sai myös pureskella palloa, kun katselin vikan koirakon treenejä (Tofu ei nähnyt). 
Treenit kesti n. 2-2,5h joten 2 kouluttajalla siinä on silti hyvin odottelua joka on myös hyvä asia. Treenausta (seuraus ja noudot) ehkä 5min, 5min, 10min? 

Retrieving for all occasions laskettiin selkeästi aikaa, sivulla odottelulle ja koiran piti osata odottaa siinä pitkäänkin. Samoin istua paikallaan. Tofu oli kytkettynä sivulla, mutta pysyisi varmaan vapaanakin koska pysyy siinä mihin on istahtanut. 


Ohjaustreenit:

Taakselähetys: Lipun viereen kouluttaja tiputti damin. Tofu n. 10m päähän siitä, selkä damiin. Menin itse n. 8m päähän ja lähetin siitä taaksepäin. Eteenkäskyllä ja käsi ylös. Olisin voinut muistaa ensin viheltää "piip" huomio, istumista. Ja sitten eteen. 

Lähihaku: Ensin "sokkona" kokeiltiin tajuaako käskyä. Kouluttaja laittoi hienien sekaan damin n. 350g?, kädellä pujottaen. Tofu tuotiin 2m päähän ja tuuli sieltä suunnasta. Pillityksellä ei reagoinut, joten sanoin eteen ja pi piuu pi piuu. Mun pillitys liian hiljaista, täytyy treenata kovempaa. Ja myös jos labbikselle sanoisi eteen, se olisi 10m päässä. Joten tässä saa oppia sen, että pillikäskyllä saa lähteä istumasta. Ja ei pidä hätäillä jos ei heti noudata. Olin 2m päässä ja pillitin, ilman mitää käsimerkkejä yms ja kun lähti kehutaan. Nuoren pitää myös oppia, että vaikka on jätetty paikalleen niin pillinkäskyä voi noudottaa. 
Erikseen voi vahvistaa, että motivoidusti piilotettu ja koira ei ole minkään käskyn alla. Siksi selän takana alue, koska sinne on aina vaikein lähteä. 
Ja damin piilotus hyvin heinään piiloon. Että joutuu kaivaa kuonolla ja käyttää maavainua. Ei näe silmillä.

Linja hajustetun alueen yli: tässä kokeiltiin ensin 1m edessä oli lähihaku kohta ja aiemminhan oli juossut linjaa samalle lipulle. Lähti ja juoksi 4m, kunnes muisti lähihaku alueen ja palasi takaisin. Lähetettiin toisella kertaa hajustetun alueen päältä ja nyt onnistui. 
Tosin ei löytynyt ruohon alla olevaa damia ja saanut siitä hajua kauempaa. Etsi kyllä n. 5m alueella, mutta ei saanut hajua tai tajunnut mennä lipun luokse. Käytti niin selvästi ilmavainua niin läksyksi piilottaa pienet damit ja pallot selvästi. Nyt oltiin "pitkässä heinässä". Novakin sai aikanaan saman läksyn. :) Viime kerrallakin lipputolpan dami laitettiin heinän alle. Tofu on sen verran vähän tehnyt lipun kanssa, ettei osaa ottaa siitä apua ainakaan selvästi. 

Vertailuna meidän matkoihin niin läksyksi myös kokeilla linjan taakselähetys n. puolet pidemmällä matkalla. Ja lähihakuun lähetys niin, että itse olen kauempana. Oon jämähtänyt samoihin matkoihin tai unohtanut treenata kuin niin harvoin taakselähetystä ja lähihakua. 

Tällä kertaa Mervin ohjausjutuissa sai enemmän irti. Hyvää kertausta ja läksyjä. Meidän mennessä tekemään ohjauksia siinä kohdassa oli treenannut myös 5 muuta eikä ne hajut haitannut. Yksittäisenä motivoituna linja helppo, toki matkassa treenattavaa mutta siihen lisätä haastetta sillä, että välissä on toinen tehtävä. 

Luovutukset damilla oli taas niin esimerkillisiä. <3 Tofun vire oli täydellinen. 


Tänään tuli myös opittua, että joillakin labbiksilla vesihäntä voi tulla yhdestäkin uinnista näissä vesissä, jos ei kuivaa heti. On sitä joskus tollereillakin, muttei niin herkästi kun turkki suojaa. Ja toisaalta, ei olla vielä varsinaisesti uitettukaan. 

Ryhmässä oli labbis 1-1,5v, joka oli ennen taippareita kokeillut kahdesti muutamaa viikkoa ennen riistalla hakuruutua. Sain käsityksen, että oli nähnyt riistaa vasta sitten. Nyt taukoa kuitenkin ettei kuumu, jos pääsee usein tekemään hakuruutua. Pohdin lähinnä sitä, että jos näyttää nuorempana riistaa niin riistasta pitäisi tehdä mukava juttu ja toisaalta, joku voi tarvita aikaa ja että on hallinnassa. 

Läksyt: 
- riistatreenit
- hajualueen ylitys
- linja lipulle
- linja, lähihaku, linja (muistikuvalla toinen krt)
- damit tai pallo piilotettuna heinikkoon/aluskasvillisuuteen
- huomio pillitys ennen linjaa, ennen luoksetuloa, ennen lähihakua
- pillipysäytys

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!