Bordercollie
FI AVA FI AVA-H BH RTK1 RTK2 PPR1 PAIM1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
FI JVA FI MVA HK1 BH RTK1 TK1 Siipiveikon Vahva Vainu "Nova" ja Burning Red's Dude Where is my Duck "Tofu"

30.4.2020

Luento: Noutajapennun koulutus

Osallistuin 14.4 nettiluennolle Kelpo Kepon järjestämänä (Santtu Narkilahti).
Pennun koulutus tuli oikeaan aikaan!
Erikseen on myös taippariluento ja yhteistyö, joiden asioita oli enemmän niissä luennoissa. Joten luultavasti pitää nekin hommata koska oon tykännyt tosi paljon näistä luennoista. Oppii tosi paljon ja kaikesta, mitä on kertonut oon ollut samaa mieltä. Näissä on myös kivasti nähnyt videomateriaalia, itselle ne jää myös parhaiten mieleen. :)

Tärkeimmät asiat
- paikallaan pysyminen
- seuraaminen
- noutaminen
- pillikäskyt
- nenänkäyttö
- maltti

- Opetetaan ei sanan tarkoitus.

- Ensin kotona, tutussa ympäristössä, tuttu maasto jne

Paikallaan pysyminen:
- kokeissa voi sattua mitä vain haastavia tilanteita
- palkkaa sivulta, ettei koira kurottele tai hivuttaudu eteen (tai muuten saa olla tarkkana)
- lyhyitä
- myöhemmin ohjaajan poistuu näkyvistä ja harjoitellaan odottamista. Ensin sisällä, sitten ulkona puskan taakse. Ohjaaja sivuilla, takana, edessä ja pitää saman asennon.
- vie paikallaan pysyminen noutoharjoituksiin: jos heittää jotain, ei pääse koskaan lähtemään heti. Jos yrittää karata napata kiinni. Tai jos viedään dameja.

Seuraaminen:
- aluksi lyhyitä. Palkkaa kun koira on sivulla, ei koskaan siis liikkeestä ettei koira opi ottamaan liikaa kontaktia. Aluksi max 2m.
- eri käsky kuin tokossa (toisella videolla oli "heel" tai vieressä, käytti samaa käskyä sivulletuloon). Ei tarvitse olla katsekontaktia silmiin (eikä halutakaan liikkuessa), riittää että koiraan on kontakti ja seuraa ohjaajan liikettä.
- hitaasti käveleminen, jos koira on innoissaan
- suunnanvaihdot/mutkittelu
- pysähtymiset kesken seuraamisen
- kehu myös suullisesti

Noutamisen alkeet:
- sisätiloissa alkuun (damillakin)
- käytävässä ja pyrkii estämään ettei koira pääse ohitse
- pentudami ilman naruja
- ei palkata jos tiputtaa damin, pehmeäsuiselle (joka pitää huonosti) kantamisharjoituksia
- Jos palkkaa namilla niin sitten vasta kun dami on kädessä. Ei tyrkytetä heti namia. Eikä ole välttämätöntä antaa namia. Itse ei palkkaa noudoista, vain seurauksesta ja maltista.
- käytävässä istuu maassa ja nojautuu taaksepäin takakenoon. Rapsutellaan pentua ja kaapataan se "syliin", kehutaan. Hetken päästä vasta otetaan dami pois. Jos pentu jää syömään damia, voidaan koittaa tehdä tiheämmin noutoja, että tajuaa että leikki jatkuu, kun tuo sen. Jos ei irrota voi avittaa kädellä irrotuksessa.
- aluksi kevyillä pentudameilla, sitten 250g ja 500g kun muut ok. Käyttää kuitenkin pienempiä aikuisellakin kun on näppäriä taskussa tai mukana. Aluksi sisällä.

Noutaminen maastossa: 
- ensin tuttu maasto
- ei liian haastavia noutoja nuorelle koiralle, jottei itseluottamus kärsi
- vähemmän markkeerauksia -> enemmän linjaa (n. 85%, koska sitä tarvitsee monessa muussakin. Ja on vaikein opettaa menemään suoraa.  Markkeeraus heitot kuumentaa koiraa.) -> enemmän yhteistyötä
- paikallaan pysymistä, seuraamista ja malttia ei pidä unohtaa, kun treenataan maastossa. Ota mukaan harjoituksiin! Enemmän tapa kuin poikkeus. (taippareissa saa olla hihnalla taippariote, mutta ei sitä treeneissä tarvitse ottaa tavaksi, silloin koiralla on vähemmän vastuuta pysymisestä)
- kokeissa oppivat helposti, että aina pääsee tekemään. Kokeissa siis itselle myös malttia, ei taida olla sääntöä että lähetettävä heti(?). Ja voi tehdä siirtymät hitaasti.
- luovutus, aluksi kyykyyn ja kädet levällään (sama luoksetulossa). Koira tuo eteen syliin. Otetaan dami, noustaan seisomaan ja koira tulee sivulle.
- jos luovutuksessa tiputtaa damia niin nojaa enemmän taakse vs että olisit uhkaavasti etukenossa ja alkuun mene kyykkyyn kun koira lähestyy.
- pillipysäytyksellä ei ole kiire. Eikä käytä luoksetulo pillistystä noudossa. Jos on ongelmia niin vähän aikaa, muttei tee siitä tapaa!
- 99% dameilla
- riistaa ennen taippareita, sitä ennen testaa että koira tuo ja ei ole ongelmia. Jos on niin pitää treenata vähän enemmän. Tai sitten enemmän dameilla ja kokeilee uusiksi, pääkoppa kehittyy vielä. Alle 0,5-1v:llä ei ole vielä mikään kiire.

Noutamisharjoitukset, linja: 
- yksi tärkeimmistä taidoista, lähtee tiettyyn suuntaan. Auttaa kaikissa tehtävissä.
- motivoitu vs sokkolinja
- käyttää enemmän motivoitua, missä koira tietää mihin on viety tai sitten koira tietää paikan viime treenistä eli on ns "muistipaikka".
- sokkolinja= koira ei tiedä damin viennistä, eikä ole motivoitu mitenkään, teki vasta 3,5v:lle ekat sokkolinjat.
- alkuun lyhyitä linjoja, alossa matka 20m
- muistipaikat avuksi myös matkan pidentämisessä (damit pois näkyvistä, voit hajustaa vähän ympäristöä koskien damilla n. 1m alueelle). Ja jättää samaan paikkaan dameja useamman ja pidentää matkaa lähetysten välillä, takaperinketjuttaen. Koiralle loppu on silloin tuttua ja helpompaa.
- lähetyksissä oikea käsi koiran pään päällä näyttää suunnan ja katso itse myös mitä koira näkee

Harjoitus, linja: koira seuraa sivulla ja viedään dami n. 10m päähän. Koira odottaa, kun dami laitetaan maahan. Käännytään ja palataan lähtöpaikkaan. Samaa reittiä kuin mennessä. Odotetaan tarvittaessa vähän aikaa ja lähetetään.


Pillikomennot 3 eri pillikäskyä

Pysäytys (istu) pi tai piii pidempi, kun kaukana (aluksi istumaan, koska pysyy varmemmin eikä valu. Jos ok voi kelpuuttaa seisomisen).
- Pennulle kontaktit ottaminen nimen kanssa ja istuminen ensin haltuun. Luonnotonta ottaa kontaktia kesken tekemisen. Tekee pohjaa pillipysäytykselle.
- Pentu vapaana lattialla, katsoo nimellä, palkkaa kontaktista.
- > kutsuu nimeltä ja puhaltaa pilliin, palkataan istumisesta. Ojenna namikäsi koiralle. Ulkona ensin omassa pihassa kontaktia, myöhemmin lenkillä.
- aluksi lyhyeltä matkalta 1m, 2m, jos tulee vastaan ei palkata -> viedään takaisin.
- palkka kun onnistuu, myöhemmin voi palkata noutamisella (kun stoppi varma)
- maastossa palkkaa pysähtymisestä ja palkka koiran viereltä (ei päästä noutamaan)
- ekaa kertaa harjoituksissa avustaja vahtii damia ja ottaa sen ylös, jos yrittää varastaa.

Luoksetulo, joillakin kaksi vihellystä pi pi tai itsellään lyhyttä pi pi pi pi
- ruokakupille kutsu
- ulkoillessa treeniä
- käsimerkein (kädet levällään) ja ilman. Totteleeko pilliä vai käsimerkkiä?

Lähihaku: etsii läheltä damia tai nameja. Rauhallinen pi piuu pi piuu.
Harjoittele niin, että koira istuu ja hajustat läheltä n. 2-3x2-3m alueen. Piilota muutama dami tai nameja. Kun koira on alueella vihellä pillikäskyä. Yhdistää jossain vaiheessa pillityksen läheltä etsimiseen.
- namit matolla alkuun, koiran pedissä, karvamatolla.. -> pilli komento mukaan
- ruohikkoon
- damien kanssa kun noudon perusteet kunnossa. Koiran nähden piilotetaan lähelle nurmikolle/niitylle.

Nenänkäyttö: 
- ei löydä aina silmillä
- lähihakuharjoitukset
- linjalla piilotetaan muistipaikalle
- haussa kivenpäälle, kannon päälle, vetää lyhyen jäljen ja piilottaa damin
- pieniä taskudameja piiloon
- nuorelle koiralle ei markkeerauksissa liian vaikeita piiloja, siinä tarkoitus että muistaa ja löytää sen perusteella paikan

Maltti:
- osittain perinnöllinen, osa rauhallisempia
- osalle helpompaa
- voi olla rauhallisen tuntuinen pentuna, kun ei ole keskitytty -> mennyt vanhempana pahemmaksi

Passiivisen maltin voit aloittaa jo hyvin nuorella koiralla. Laitetaan puuhun kiinni vanhempien koirien tehdessä. Kaikki huomio on hyvä huomio! Ei huomioida jos vinkuu. Kannattaa leikkiä tai väsyttää ensin. Ideaalista jos alkaisi levätä harjoituksen aikana. Pentu väsyy nopeammin vs aikuinen ei. Toisen treeniin esim n. 5m päähän.
- Vanhempi koira esimerkkinä. (Ei missään nimessä toista nuorta, jotka yhdessä kiihdyttävät toisiansa)

Aktiivinen maltti: pitää harjoitella koko koiran eliniän. Jos ottaa kierroksia odotellaan. Kun pääsee noutamaan rauhoittuneena -> parantaa malttia. Jos päästää tekemään kierroksilla -> vahvistaa mielentilaa. Joka kerta mietittävä, oli koulutus, treeni tms mikä tahansa. Palkkaa nameilla odottamisesta ja pitkiä odottamisia. Pennulle palkka tiheämmin. (koira istuu sivulla tai odottaa, että ohjaaja kävelee eri puolilla)

Markkeerauksissa varsinkin malta ennen kuin lähetät! Sujuu usein myös paremmin, kun maltettu ennen lähetystä.

Keinot millä voi rauhoittaa koiraa
- rapsuttele rauhallisesti rinnasta
- tekee malttia harjoituksissa ja koetilanteissa

Vireenhallinta luennolla (Visio koirakoulu) harjoiteltiin ensin
- kylkimakuu (vain turvallisessa paikassa kyljellä), siihen rauhoittumis vihje. Sitten samaa tunnetilaa yhdistetään esim tavalliseen makaamiseen, istumiseen tai alustaan. Aluksi illalla kun koira väsynyt. Palkataan tiheästi ja pitkiäkin aikoja. Kyljellä näkee paremmin merkkejä rentoudesta. Houkuttelee nameilla asentoon, koska houkuttelu on passiivisempaa.
- Hissi mielentila: toinen treeni oli nostaa lelu ylös ja odottaa, että menee maahan. Sitten sai heti lelun. Myöhemmin makuulla pidempään ja lisätään häiriötä. Kun koira oppii tämän niin helpottaa kaikessa vireensäätelyä. Aluksi kotona, sitten ulkona, treenikentällä. Jos koira haukkuu tai hyppii ollaan hiljaa. Aluksi voi kestää pidempään vireenlaskussa. Monesti koira yhdistää vireen nousun treeniliiviin, treenikassiin, kenttään jne.
- pahimmassa tapauksessa opettaa uusi vihje /käsky. Monesti voi olla nopeampaa esim seurauksen kannalta (kun tekniikka on jo). Lisäksi viretilalle on käskyyn oma kriteeri, rauhallinen maahanmeno ja korkeampi vireinen maahanmeno (samalla kertoo voiko tulla luoksetuloa tai pysytäänkö). Seurauksessa matalavireinen ja korkeampi vireinen. Jollakin jolla paljon moottoria voi myös olla vaikutusta treenien pituudella esim pitkää seurausta niin että koira väsyy treenistä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!