Siirry pääsisältöön

Nome-noviisit koulutuspäivä 1: hakuruutu

Tolleriyhdistyksen meidän nome-noviisi ryhmän ekat treenit Krista Leinosen johdolla Espoossa Vaakkoissa. Oli hieno keli ja siellä olikin porukkaa, mutta onneksi osa kierti kauempaa. Lumet oli ehtinyt jo sulaa, paitsi parkkiksella muutama kasa reunoilla.

Mukana oli Krista ja Hertta, Sanna ja Vaara, Enni ja Leevi sekä Erja ja Fanni. Yksi ei päässyt tulemaan karanteenin vuoksi. Tofu ainut 1v, muut 2-2.5v. 

Ensin teoriaa. Otin Tofun mukaan odottelemaan ja kolme koiraa oli mukana. Palkkailin odottamisesta. Muutaman kerran tuli joku tylsistynyt ininä, muuten oli hiljaa. Ei kiihtymistä vaan enemmän missä namit tai tekeminen. Tofulle uusi paikka. Tuota eri kestoa odotteluun vahvistettava. 

  • Taippareissa usein vaikeinta: että tuo vierasta riistaa (riistankäsittely), lähtee vesinoutoon (erilaisia rantoja) ja hakuinto, nouto n. 5kpl. 
  • Nomekokeet on tosiaan riistoilla. Riistan käsittelyä katsotaan. Koiran motivaatiota ja oma-aloitteisuutta. Irtoamista. Äänien suhteen ei ihan niin tiukkaa. Vaikka ne myös pudottaa palkintosijaa. Kaikkeen pitää odottaa tuomarilta lupa, muuten ei ohjata koiraa. 
  • Wt:ssä (kaikki dameilla) taas äänestä voidaan hylätä/keskeyttää. Siellä on tärkeää hyvä seuraus ja luovutukset. Pillikäskyillä melkein pääasiassa ohjaus. Jos koira osaa hyvän linjan ei ehkä vaadi hirveästi ohjausta. Matkat ei ole ihan yhtä pitkiä kuin nomessa. Ryhmätehtäviä? On jotain sääntöjä, joita ei lue mutta kokeneet tietää. Tuomareissa eroa. 
  • Kun alkaa olla valmis kannattaa mennä katsomaan ja treenaamaan. Jokainen koe on erilainen ja oppii itsekin rutiinia. Eikä odota siihen että olisi "täydellinen." 

Hakuruutu: itsenäisyys. Jos koira meinaa luovuttaa, mennään yhdessä katsomaan löytyykö. Nuorella enemmän dameja kuin noutoja. Hajujälkiä, damilla koskettu maahan ja paremmin piiloon dami. Maa- ja ilmavainua. Eripaikat: metsä, suo, hakkuuaukea, kaislikko, vesi. Kuopat, ojat, notkelmat, kannot, kivet, kova maa vs pehmeä. Damien numerointi hyödyllistä. 

Perusasiat eri paikoissa ja häiriöissä ensin. Suhde koiran kanssa tärkeä. Tollerikin suhteellisen pehmeänä ei kestä kovalla kädellä kouluttamista. Onneksi kouluttajia on monia.  

Treenipäiväkirjaan plussat ja miinukset. Voi käyttää ajan kehittämällä heikkouksia. Jos jokin sujuu, kannattaa olla siihen tyytyväinen eikä etsi virheitä. 

Maltti: rauhallisena tekemään. Vireen nosto vs lasku. Rivistä kääntäminen pois. Alusta, kyljellä makaamistemppu. Pään maahan laitto. Rauhallisessa paikassa ja viereessä opetettu houkuttelemalla. Käsikosketus. Luopuminen. Hallinta asiat. Tottiskouluttaja voi osata antaa myös vinkkejä viretilaan. Ohjaajan toiminta ja rauhallisuus.

Se millä pääsee tekemään vahvistuu, se mihin treenit päättyy, vahvistuu. 

Kuvat Krista Leinonen


1. tehtävä: Käytävä nouto, 

nyt polulla. Jätettiin dami väliin ja pyydetään tuomaan. Ekassa Tofu juoksi suoraan luokse. Menin vastaan ja haki damin ja toi eteen. Sitten uudestaan ja nyt sujui heti oikein. :) Luovutushyvä vieraalla 500g damilla. 

2. tehtävä: leikki ja istu pillillä

Leikitään lelulla, tai lelun jahtausta. Sitten lelu pois ja pilli pysäytys. Sitten taas jatkuu. Tofu istui melkein jo kun otin lelun pois. 


3. tehtävä: Hakuruutu

Tätä ei olla tehty varsinaisesti. Paristi itse vienyt damin ja odottanut, että Tofu reagoi tuulesta tulevaan hajuun ja tuo damin. Mutta n. 5-10m matkalta. Nyt uusi paikka ja katseli kun ihminen vei dameja. Ei kuitenkaan hoksannut, mitä se teki. Damit merkattiin nauhoilla, että tiesi missä mikin. 

Tofu ei varmaan oikein tiedä vielä "etsi"käskyä. On ollut vain linjalla "eteen". Ja perusnoudossa "nouda". Ja kaikissa apuna, että olen itse vienyt. Sai ensin kokeilla ja lähtikin etsimään, muttei ymmärtänyt oikein mitä ja meni juomaan lätäkköön. Löysi damin, muttei nostanut. Tehtiin niin, että dami heitettiin Tofun nähden ruutuun ja toinen koira haki. Tofu odotti vapaana istuen. Sitten heitto Tofulle ja nouto. Tofu yritti ensin viedä kouluttajalle ja sieltä toi mulle. Kaksi tällaista. 

Sitten niin, että mentiin kävelemään ruutuun kouluttajan ja Tofun kanssa. Kun löysi damin, kehuttiin ja pyydettiin tuomaan. Jossakin nuuskaisi meni ohi ja sitten kun jäätiin lähelle, palasi ja toi sitten damin. Tehtiin sama n. 4 eri damille. Sitten sen jälkeen kokeiltiin kaksi lähetystä, joissa otti damit ja toi hyvin. :) Tutuille aiemmin nostetuille dameille. 

Hyvää oli, että Tofu keskittyi hyvin hommiin uudessa paikassa. Ei ottanut häiriötä muista koirista. 

Luovutukset toimi, vaikka olin ehkä vähän nopeammin damia ottamassa kuin normaalisti. Vain 2 ekaa, missä kouluttaja heitti damit juoksi kouluttajan kautta. 

Hakuruutu tehtiin 2 parina, meidän jälkeen 2 pari ja sitten 1 yksinään. Vein Tofun meidän vuoron jälkeen autoon. Kun oltiin katsottu rauhassa seuraavan eka lähetys ja damien vienti. 


Kuvat: Krista Leinonen

Hyvät treenit! :) Läksyjä löytyi, toki ei meillä ole kiirekään. 
Haetaan ideaa ruudusta, mutta muistaen harjoitella myös yhtä paljon linjoja.

Läksyksi 

- vieraat damit (jopa vaikka pelkästään vieraita), meillä ollut aika paljon uusiakin. Tosin Gava jotain noutanut. :D Saatiin vaihtarina 4 vierasta.

- oma-aloitteinen damien nosto ruudussa 

- vieraan viemät damit. ettei opi vaihtamista niin sen verran etäisyyttä ettei tule alkuun kiusausta

- käytävä nouto, dami välissä

- damin arvoa paremmaksi

- muistaa ettei tee liikaa samaa asiaa eikä liian vaikeita treenejä. Vaihtelua. 

- Wagon wheel: eli kellotaulun klo 9, 12, 15, 18. Aluksi heitto klo 9 ja nouto. Sitten heitto klo 9 ja klo 12 ja nouto jälkimmäisestä. Sitten 2 heittoa ja ekan nouto. Aina 90 astetta väliä. Joka päivälle yksi pala, ei liikaa ahnehdita. Tavoitteena, että koira oppii heitoilla kohdentamaan katseen ja juoksemaan osoitettuun suuntaan. Lisäksi matkaa pidennetään 50m asti osissa. Heittojen ja noutojen määrää kasvatetaan pikku hiljaa. Tavoitteena lopussa, että koira lähtee sokkonoutoon osoitettuun suuntaan 50m päähän. Lähetykset tehdään aina ympyrän keskeltä. Sitten voidaan kokeilla myös jättää dami keskelle ja lähettää reunalta noutamaan se. 

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...