Bordercollie
FI AVA FI AVA-H BH RTK1 RTK2 PPR1 PAIM1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
FI JVA FI MVA HK1 BH RTK1 TK1 Siipiveikon Vahva Vainu "Nova" ja Burning Red's Dude Where is my Duck "Tofu"

25.4.2021

Nome Tiinan ja Mervin vetämä jatkokurssi 1/3

NOME - Nome jatkokurssi 12, 3 (2021)

Su herättiin aikaisin ja klo 8:30 Hyvinkäälle treeneihin. 2 kouluttajaa Tiina Mursula (noutajakoulu Murcas) ja tmi Mervi Salo. Kivaa jatkumoa pentukurssille syksyllä. 

Tofu ja kolme "pikku mustaa" eli labradoreja oli meidän puolikkaassa ryhmässä. Ehdittiin ennen harkkoja käydä lähistöllä lenkillä. Sitten oli alun rupattelua ja odottelua kun odotettiin muiden tuloa. Tofu oli sivulla ja lopussa taukomatolla. (Miettiä taukomaton käyttöä, jos ei ole yhtä rauhallinen kuin mihin se on opetettu. Ja voi miettiä myös pitäisikö osata olla siinä vapaana. Ehkä noin vieraiden koirien kanssa luotto alussa ei ollut 100% vaikka pysyi kyllä. Löysällä hihnalla oli.)

Ei mahduttu malttiin, joten mentiin 

ensin Mervi Salon oppiin ja odottelemaan noutovuoroa. Nähtiin ensin konkarin linjaa ja taakselähetystä sekä markkeeraushäiriöllä eteenmenoa. Ja sitten markin haku ojan yli. Eteenmenon paikassa valkoinen muovikeppi, aitauskeppi piikillä. Dami laitettiin nurmen alle. Keltaiset kouluttajan damit aika hyvin maastoutui vielä näin keväällä. Aina parista edellinen vei damin paikalleen. Matkaa oli ehkä 60-70m, sen verran tehtiin kerran mökillä motivoituna. Oja kaartoi vieressä. 

Tofu oli kolmantena ja palkkasin kontaktista, rauhallisesta katsomisesta ja seurauksesta. Odotti rauhassa ja hiljaa. 

1. kierros

1. Edellinen oli vienyt damin eteenmeno paikkaan, annoin Tofun katsoa. 

2. Kouluttaja tiputti vastakkaiseen suuntaan alla olevan kuvan valk lipun lähelle damin. Katsottiin se.

3. käännyttiin, seuruutin vähän. Sitten eteen lähetys, linja. Juoksi hyvin, rauhallisesti ja pieni mutka lopussa. Näki syksystä tutun valk.kepin? Lähihaku pillitystä lähellä. Luovutukset kaikki nättejä.

4. Vein lähemmäs tiputettua damia. n. 10m matkalta taakselähetys. Käsiylös ja "eteen". Eli koira istui mua kohti lähempänä damia kuin mua. Kääntyy ympäri ja ohjaaja jää seläntaakse. Meni ekalla katsomaan viistossa olevaa kassia. Vähän lähemmäs n. 7m ja nyt lähti taakse. Löysi damin aika nopeasti. 

5. markkeeraus heitto sivuun ojan yli (koiran puolelle).

6. Luopumisen testaaminen, lähettämällä koira eteen linjalle (90 asteen kulmassa), mihin 3 kohdassa. Tofu yritti kahdesti lähteä sivuun, vaikka kävelin eteenpäin. Menin sitten 10-15m lähemmäs ja sieltä sujui n.40m matkalta. Pe tein saman, mutta häiriödami oli oikealla ja menin myös lähemmäs.. 

Linjalla ei ole kotona jaksanut käyttää lippua, nyt hommasinkin kevyet sellaiset viikko sitten. Ryhmäläinen vinkkasi myös vaikka valk.muovipussista puun oksaan tms tai saahan siitä lipunkin teipaten sen johonkin. Pellolla tuli ajateltua, että sillä saa suoruutta lähetyksiin, se näkyikin varmalla labbiksella. Ja lisäksi koiralle pieni varmuus juosta sinne, vaikkei näe damia. Pienentäisi kynnystä jättää dami koiran nähden. Yksi keino häivyttää ohjaajan damin vientiä. Ja tulla lähemmäs sokkolähetystä. Namikippoa ei olla myös hetkeen käytetty, kotona olisi myös iso ruokakuppi.

Kuvassa taakselähetyksen lippu vähän näkyvissä, valk.tolppa maastoutuu tai näkyy lähempää.
(Yrtti Tofun punkkipanta vähän näkyvissä, joku yrttituoksu)2 kierros

1. Ojien ylitys oli haastavaa. Näitä on tehty vain paristi aiemmin ja kuiva oja helpompi. Ekassa juoksi yli (kuva yllä) ja otti damin. Sitten palautusmatkalla tiputti ja meni juomaan. Sitten unohti ja piti ottaa uusiksi. Sitten dami palautui.

2. Tokalla kiekalla otettiin meidän lyhyellä ajalla vain markkeerausheitto kouluttajalta ojan yli, käännyttiin ympäri ja sitten nouto. Eri kohta ja nyt mietti että olisko se tippunut ojan sille puolelle ettei tarvitsisi kastua. Kouluttaja meni näyttämään mistä pääsee yli ja Tofu perässä, tassut kastuen. Nouto perille ja vielä toisen tiputus samaan kohtaan ja nyt sujui ekalla. Yksi laukka piti ponnistaa ojan pohjalta, kun oli niin leveä oja. 

Toki arjessa tullut kiellettyä lähiojiin menoa, ettei likaa itseään. 

"Virallisissa" markkeerauksissa luetetaan muistiin ja usein käsky on niissä eri. Eikä välttis tarvitse kädellä ohjausta (tai saako edes?). En tiedä onko niissä eri kuin hakuruudun, vapaa haku "etsi". Tai tottiksen "nouda" (siellähän myös heitetään, mutta ohjaaja). Markkeerauksia eli heittoja apparilta ei kuitenkaan paljoa nuorille, ainakaan ilman luopumista ja jos hallinta pillikäskyillä ja linja ei ole kunnossa. Tofulla noita ollut varmaan 5% kaikesta treenistä, joten ei hirveästi heitot merkitse.  

Vielä parempi focus eteenmenon lähetysasentoon. Toistoja ja toistoja, samalla varmuutta lisää. Enemmän aikaa damin viennin välillä. Tai muutakin muistettavaa. Tai joku muu vie. Kun luottoa enemmän niin voi alkaa tehdä lyhyeltä matkalta sokkona. 
Koira oppii= sinne minne osoitetaan sieltä löytyy jotain vaikkei heti näytä siltä. 

Vapaana sivulla damihäiriöissä

3. kierros

Malttipuolella Tiina Mursulan ohjauksessa. 

Katsottiin rivissä koirat sivulla hihna irti, kun palloa heiteltiin ja dameja. Tofu meinasi jo yhdessä vaiheessa luopua niin, että meinasi peruuttaa mun taakse. Palkkailin odottamisesta. Katsoi rauhallisesti ja otti myös kontaktia. Tuli varmaan pahempi kuin wt kokeen drive(?). Kaikki odotti rauhassa, paitsi kahdesti yksi yritti pinkaista varastamaan damin. Koirien vastuulla pysyä. Tofu ei kertaakaan yrittänyt lähteä eteenpäin. Välillä hihna päälle ja pois, joskus luulevat että hihnan pois oton jälkeen pääsee hommiin. Talvella tehtiin hyvin malttitreenejä.

Nomeseuraus: katsottiin perusseurausta. Tofun vire matalempi kuin kotona tehdessä ja pirteänä. Nameja syötellen sujui hyvin. Mutta heti jos piteni tauko, jäi vähän taakse. 

Etupalkan käyttö on vähän jäänyt myöhäissyksystä. Kokeiltiin damilla, ei ollut niin vetävä. Sitten pallolla, sai ensin leikkiä vähän Tiinan kanssa. Sitten sivulle ja 2 askelta seurausta ja vapautus palkalle (tai jes). Pari tällaista ja jätettiin siihen. Ideana, että koira oppii että edessä olevalle kivalle asialle pääsee vain seuraamalla oikeassa paikassa. Jos koira karkaisi lelu menee piiloon (roikotettiin kädessä) tai dami napataan pois. Jos yksin niin pentukurssilla taisi olla hihnassa. Jos edistää, peruutetaan tai otetaan alusta. 
Eipä olla myös muistuteltu aikoihin nomeseurauskäskyä "heeling". Käyttänyt vain sivu ja seuraa kuten toko/tottis. 

2 damin seuraus kun sujuu paikan pito: kohti 1 damia, täyskäännös, lentää 2 dami ja kun paikka pysyy vapautetaan damille. Sitten kohti 1 damia seuraten. Nome seurauksessa saa katsoa eteen, mutta ei saa edistää.

Kun yksi teki seurausta, se seuruutti 2+1 koirakon kujan läpi. Ja teki noutoja koirien kohdalta tai vähän yli. Osa kyllä kujankin läpi. Välillä melkein unohdin valvoa Tofua, hienosti odotti. Lopussa halusi löhöistua ja mennä maahankin. 
Todettiin että kaikilla oli täydellinen rauhallinen tunnetila lopettaa treenit. 

Ulkona oli joku +2 ajaessa paikalle ja pelloilla oli tuulista. Hyrr! Tilataan aurinkoa seuraaville kerroille 9.5 ja 23.5! Sadetakki karkotti muutamat aamun ripottelu yritykset. 

Tofu oli kuitenkin tosi hieno! Luovutukset toimi ja vire oli hyvä. Tai noudoissa kouluttaja sanoi, että melkein liian matala vire. Mutta toisaalta, kun on niin äänekäs koira välillä arjessa niin luulen että varmempi pitää vire matalalla jos mahdollista. Ompa sitä aiempienkin kanssa ensin mietitty, että on liian matala vire ja sitten huomaa äkkiä että on liian korkea. 

Ainakin kun vielä on aika kakara. Jossain väleissä ennen noutoja meinasi alkaa hyppimään ja leikkimään käsivarsilla/kellolla. Tofun painileikkiä, tosin ei ole niin vakuuttavaa treeneissä. :D Toisaalta jos niin voi purkaa odottelua. Myöhemmin otin hihnasta kiinni ettei voi hyppiä, kun meni riehumispäälle. Annoin etsiä muutamat namit nurtsilta niin sai vapaata. 

Haastavaa:
- ojan ylitys (vettä matalalti n. 4m levyisesti)
- linjalla matka ja tolpat käyttöön = suoruutta
- taakselähetyksessä kassi sivussa
- seurauksessa nameja usein

Treenaa:
- eteenmenoihin/linjaan "tolpat/lippu" eri matkoja
- heitto sivuun ja lähetys eteen (luopuminen)
- taakselähetykseen lisää matkaa, koira vs ohjaaja ja koira vs dami. 
- ojan yli noudot
- lisää aikaa ennen noutoon lähetystä, joku muu vie
- nomeseuraus etupalkalla, perusseurauksessa namien häivytystä/vähennystä

Tärkeintä on luopuminen, odottelussa ja ennen noutoon pääsyä! Ja hallinta vapaana. Sekä luovutuksiin rauhoittuminen ja niiden opettaminen ensin kuntoon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!