Bordercollie
FI AVA FI AVA-H BH RTK1 RTK2 PPR1 PAIM1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
FI JVA FI MVA HK1 BH RTK1 TK1 Siipiveikon Vahva Vainu "Nova" ja Burning Red's Dude Where is my Duck "Tofu"

17.3.2019

Vinkuiitat ja kuumakallet - luento & koulutuspäivä

Lauantaina olin kuunteluppilaana Vinkuiitat ja kuumakallet- koulutuksessa, Valkeakoskella Siipiveikon (Novan kasvattajan) luona. Kouluttajana oli Tiina Mursula (noutajia vuodesta 2004). Ensin luento ja sitten oli treenejä. Taustaa oli positiivisilta kouluttajilta ja analyyttisiltäkin sekä sellaisilta, jotka miettivät koiran tunnetilaa mm. Jirka Niemimaa, Jari Kantoluoto, Sari Paavilainen, noutajapuolelta Tomi Sarkkinen ja Päivi Saarilahti.
- Kuvia

Tärkeintä on yhteistyö ja suhde koiran kanssa. 
- Tutut rutiinit (käytös kotona, kulkeminen ovista, ruokailu; ääntelemällä ei saa haluttua asiaa)
- Sosiaalista palkkaa ei kannata unohtaa, sitä voi myös treenata esim opettamalla uuden tempun vain sosiaalisella palkalla, rapsutella, painia, jahdata käsiä, taputtaa..

Noutajalle tärkeitä
- rauhoittuminen

- maltti, kun muut tekevät / tekee omia juttuja ohjaajan kanssa

- rajoitetut noudot / heittojen perään juokseminen (ei pelkästään pallon heittoa, jos koira oppii että aina pääsee perään vs kun joutuu treeneissä odottamaan lupaa ja saako edes noutaa. Ekan vuoden tai enemmän koira ei saa juosta heti heiton jälkeen, ehkäpä 2-3 damin heiton jälkeen, saa hakea ekaksi heitetyn.)

Onko kuumien noutajien määrä yleistynyt? Mistä ääntely johtuu? 
- Perinnöllistä? Huonot hermot?
- Epävarmuus? Turhautuminen?
- Liian korkea vietti
- koirille erikokoiset "painekattilat" toisilla sama määrä painetta, saa kattilan kiehumaan yli tai vuotoamaan ja toisilla kattila pitää paineen sisällään
- kahdella koiralla voi olla täysin sama tunnetila/ kiihtymys ja toisella se purkautuu äänenä. Voi olla perinnöllinen alttius äänen käyttöön. (joku tärisee, läähättää, juoksee enemmän, käsittelee riistaa huonosti..)

- Huono kouluttaja? Väärin treenattu? (Aina voi tehdä virheitä, mutta perimmässään kaikki pyrkii tekemään oikein. Osa voi ottaa treeneistä painetta ja ajatella sen takia ettei ole hyvä. On hyvä kysyä, miksi olet täällä? Muiden takia vai itsesi ja koiran takia?)
- liian paljon liian varhain
- liikaa stressiä / painetta nuorena
- treenitavat, jotka altistavat kiihtymykselle/ ääntelylle (kiire, häiriöt, "vastinetta rahalle" saada treenata paljon, kouluttajan sanelema treeni vs suunnitelma muuttuu, jos mielentila ei ole oikea)


Puhetta oli, myös että lähes kaikki varmaan tietää sen fiiliksen kun oma koira vinkuu. Jotkut voi sanoa, että vie se kauemmas ettei tartu tai joitakin on käsketty mennä kurssilla kentän sivuun. Harvemmin siihen itsessään löytyy neuvoja, kuin komennus tai viedä pois häiritsemästä. Helppo syyttää myös ohjaajaa tai koiran hermoja.
-> kehutaan, kun koira on hiljaa ja syötellään nameja, tarvittaessa tasaisella syötöllä n. 1-2sek välein. Vahvistetaan kontaktia sivulla ohjaajaan. Jos koira ääntelee, ei huomioida, katsota koiraan tai puhuta sille. Koira ei saa huomiota vinkuessaan. Koiraa ei jätetä yksinään tilanteeseen. Harjoitellaan odottamista myös kotona ja muualla.


ÄÄNTELY

Ratkaisuja

1. pakote 
- valitettavasti oikoteitä ei ole onneen
Pakote voi olla "ratkaisu" ja toimia jollain -> huonoja puolia
- kuormittaa koiraa -> juokseminen, riistan rikkominen
- miten vaikuttaa koira-ohjaaja suhteeseen? Tajuaako vinkuvansa?
- myös eettinen valinta, itse ei käytä pakotetta, eikä ohjeista käyttämään

Esimerkkinä oli, että olet kaverin kanssa kaupungilla. Ja saat aina välillä turpaan, ilman varoitusta. Tämä toistuu aina vain kaupungilla, mutta silti suostut mukaan. Ja välillä jopa saat 100e kaverilta. Mutta et ymmärrä, miksi välillä tulee turpiin. Onko se kaveri luotettava?

Automatkalla pohdittiin myös, ettet voi sanoa esim ihmiselle ettei se tärise tai kuorsaa yöllä, ehkä syyhyn miksi niin käy.. Tai sanoa että älä jännitä, mentaalipuolen avulla voit saada helpotusta.


2. Vaikuttaminen tunteeseen, joka purkautuu äänenä. 
TUNNE
- koiralla tunneoppimista, joka treenissä (missä mielentilassa aloitat ja lopetat treenit, se vahvistuu. Esimerkkinä pk-puolella tehdään hetsaavia ja halutaan nostattaa).
- opettele lukemaan tunnetiloja (rento kävely vs jännittynyt kävely; miltä suu näyttää, katse, askellus..)
- mikä kiihdyttää/ mikä rauhoittaa? (välillä täytyy tehdä "eläinkokeita" ja testata miten oma koira reagoi esim silityksiin sivulla, nameilla erilaiseen palkkaukseen, heitettyjen namien etsiminen aluksi, paljon ruokaa, rauhoittaako pallon tai damin kantaminen?)
- älä treenaa, jos mielentila ei ole oikea / muuta ensin mielentila ja jatka sitten treenejä. (seurausta, katsekontaktia, luopumista, nuuskimista, namien etsimistä..)
- vietillä ei saa mennä tunteen yli (esim. jos koira pelkäisi uimista niin nostatetaan ja laitetaan uimaan. Pelko vahvistuu, vaikka koira hakisi.)

- noutajalla perusvireen toivotaan olevan kohtuu matala ja tunne rauhallinen (ja silti toivotaan nopeita ja näyttäviä noutoja, joka on taas ristiriidassa siihen että koiran pitää vieressä rauhoittua ja olla hiljaa. Myös pk puolella koiria pidetään korkeassa vireessä, koska se on näyttävempää. Siellä tosin ääntely ei ole yhtä iso virhe.)

Tunnetilaan negatiivisesti vaikuttavat tavat treenata

- nopeat treenit yksin = koira oppi, että aina ja heti pääsee tekemään -> turhautuu, kun ei pääse ja joutuu odottamaan.
- aktiivisuudesta palkkaaminen / sheippaaminen/ itse asiassa viedään koira turhautuneeseen tilaan ja se alkaa sitä kautta tarjoamaan vaihtoehtoja / ei tunnetila jota halutaan pitkäkestoiseen työhön.
(Esimerkiksi jos ihmistä ohjaa vain "kylmä-kuuma" vihjeillä, niin ketä ei hermostuta, jos välillä on oikea suunta, mutta sitten tulee taas väärä. Jotenkin tuli mieleen myös alias, jotkut on hyviä keksimään ja jotkut ei.)

- liian vaikeat harjoitukset -> koira jää epävarmaan tilaan

- ryhmätreeneihin "valmistautumatta"
= koiralla ei tarpeeksi taitoja selviytyä ryhmätreeneistä, kiihtyy muiden pillityksistä, paineistuu/nostaa kierroksia kielloista tms. On tottunut, että pääsee aina heti tekemään.
= ryhmätreeneissä/ maksullisissa koulutuksissa noudetaan, kun kerran on maksettu "kärjistetysti"

Opettaa pennulle jo odottamista ja rauhoittumista. Pentu odottamaan. Toinen koira tekee seurausta, käsikosketusta tai muuta, missä itse keskityt pentuun/ odottavaan koiraan. Kun odottaa nätisti, saa palkkaa ja oikeasta mielentilasta voi päästä itsekin treenaamaan. Myöhemmin toisille koirille pillityksiä, juoksemista. Sen jälkeen treenikaveri voi treenata koiransa kanssa häiriönä, mutta keskityt vain omaan koiraan. Voi olla myös ilman koiraa avustamassa, esim viheltää pilliin tai osa otti myös kierroksia muiden komentamisesta, joten voi pyytää avustajan komentamaan haamukoiraansa. Alkutreeneissä käytetään aina nameja.

Oikean tunnetilan vahvistaminen: 
- mitä huomioita kotona/arjessa
- ruoka (kun ollaan hiljaa omalla paikalla, kuppi tulee lähemmäs)
- huomioi koiraa, kun se on rauhallinen

Stressi
- stressihermonit poistuu 3-8 päivässä
- muista pitää taukoja treeneistä ja myös pitkistä vapaana-lenkeistä
- mahdollisesti myös 1-2kk tauko lajitreenistä

Useampi koira arjessa:
- kun yksi tekee, muut odottaa rauhassa
- oman vuoron odottaminen / oman vuoron jälkeen odottaminen / vire nousee ja laskee
- odottaminen, kun toiset syö, leikkii ym

(Koirakoulu Visiossa ollut pentu + aikuinen kurssi, jossa treenataan kahta koiraa, on myös vireentilan hallinta ja Istuva Härkä- rentoutumisharjoituksia kurssia. )



Paljon odottelua ja vain olemista:
- sorsapuistossa hengailua
- ostoskeskuksessa
- metsälenkillä
-> rauhoittumista ja odottelua, koira sivulla istumassa ja ehkäpä samalla vihjeellä myös molempien istuessa. Itse voi vaikka virkata, lukea, jäädä eväshetkelle, pohtia treenisuunnitelmia, ruokalistaa tai keskittyä luontoon/ympäristöön ja palkkailla välillä koiraa..
Ehkäpä voi ajatella paikallaanolo liikkeenä (koira sivulla istumassa), alkuun vaikka 1-5min (laita tarvittaessa munakello soimaan niin suoritat tehtävää).
-> kokeissa on paljon odottelemista, joko yksittäin vuorossa tai wt:ssä ryhmässä.

Oikea tunnetila harjoituksissa. Mitä huomioida? 
- suunnittele harjoitus  (muuta suunnitelmaa jos viretila on väärä)
- tunnetila alkaa autosta ulos tullessa (tarvittaessa muutama harjoitus jo autolla, koiran kanssa tullaan yhdessä treenipaikalle, ei kiireellä)
- harjoitukset alkavat aina rauhoittumisella, levollinen tunnetila
- paljon odottamista / vähän tekemistä
- tekemään pääsee vain rauhoittumisen / ohjaajan kautta (tehdään yhdessä ja kuunnellaan ohjaajaa)
- jos ennakoi jotain, tehkää muuta (esim tiettyä damia, niin haetuta toinen, luopuminen tai tee seuraamista)
- riko odotuksia jatkuvasti, kaikissa treeneissä

- ohjaajan OMA tunne -> koira vaistoaa, tavoitteena rauhallinen zen, muista hengittää. Ohjaajalle treenattavaa!
- nuorta koiraa ei päästetä heitetylle damille, käännytään, heitetään toinen dami ja lopuksi pääsee hakemaan ekan. Tue koiraa omalla ohjauksella.

- taukopaikka? voisiko olla sivu? Tietyllä käskyllä rauhallisesti sivulla ja tietyllä käskyllä on viritelty töihin. Esimerkisi kotona käsky "rauha" illalla kotona. Erillinen käsky ennen tekemistä "hommiin/mennään".


Palkkaaminen rauhoittumisesta -> ruoka
Huom, tutkitusti:
- pelkkä ruoka rauhoittaa
- ehdollinen (naksu) + ruoka kiihdyttää

Älä päästä ääntelevää koiraa työskentelemään, vaikka se ei tietäisi ääntelevänsä niin tunnetila vahvistuu -> odota että hiljenee (eikä aina tarvitse päästä noutamaan! Varsinkin jos et ehdi sen jälkeen odotella, että vire laskee sopivaksi ennen treenien lopettamista.)
- Kun koira vinkuu, ei huomioida (älä edes katso koiraan) -> kun on hiljaa kehutaan
- Poislähteminen voi palkita koiraa, odota siis että koira on hiljaa, kunnes menette kauemmas!

- merkkaa ei toivottu käytös (oi oi, äp, ei yms) ja anna rauhoittumisen jälkeen uusi mahdollisuus / tämä ei sovi kaikille esim jos vinkuminen lisääntyy (koira voi myös liika vireen takia nousta seisomaan, hyppiä..)

- perusperiaate, tunnetilan saaminen oikeaksi (tämä on aina tärkein treenissä, opettele lukemaan koiraasi!)

- pitkä tie ja vaatii paljon malttia ohjaajalta ja hyvää koiranlukutaitoa

Apuja ja "oikoteitä" oikean tunnetilan löytämiseksi:
- damin/ pallon kantaminen ennen treeniä / palkkioksi rauhoittumisesta
- pitkä lenkki ennen treenejä
- siirrä koira operantille puolelle esim. käsikosketus
- mieti mitä treenaat, mutta ole valmis rikkomaan suunnitelma jos koira ennakoi
- vaihtelevuus treeneissä / mitä vähemmän koira ennakoi sen paremmassa mielentilassa ja avoimempi ohjaajaa päin
- jos ääni epävarmuudesta, aloita treeni helposta ja vaikein tehtävä keskelle -> lisää itsevarmuutta

HUOM! Päätä treeni rauhalliseen mielentilaan -> jää viimeiseksi mieleen seuraavaa treeniä ajatellen

Lopuksi
Koska on oikea aika "luovuttaa"?
- liikaa painetta koiralle / ohjaajalle (kokeilla eri lajia?)
- harjoittelu ei ole enään kivaa
- liika yrittäminen (liian iso tavoite? Kaikista ei ole huipputasolle. Liikaa treenejä?)
- "saat sen mistä luovut"
- tauko 2-3kk lajiharjoittelusta voi tehdä hyvää
- ketä varten treenaatte? (itseä? kouluttajaa? treeniryhmää varten? Ajatellaan monesti painetta muista..)
- tulokset ei kerro tasoa (meillä treenataan yleensä sen koiran kanssa, kuka sattuu kotona olemaan, ei laiteta vaihtoon jos ei ole lajiin parhaiten sopiva)


TREENIVUOROT

Yksittäin (n. 20min/ koira): 
Jokaisella koiralla vähän vaihteli harjoitus, kirjaan tähän mitä kaikkea tekivät. Yleisesti kaikille paljon seurausta, sivullaoloa ja luopumista. Treenissä meni paljon nameja. Ahneelle vaikka päivän ruoka. Monilta löytyi damiliivejä, kouluttajalla oli myös liivi dameilla ja treenit oli pellolla traktoriurassa.

- nomeseurausta: palkataan koiraa sivulle, kun se pysyy oikeassa paikassa tai katsoo ohjaajaan. Ei välttämättä tarvitse käskyä, tai sitten voi opettaa omaa vihjettä esim "mukana", "vieressä", "mennään". Ei sama käsky kuin tottelevaisuuden seuraamisessa, koska kriteerit ei ole yhtä tiukat. Tämä rauhoittaa eli paljon nome seurausta alkuun! Jos koira kiskoo, pysähdytään, pidetään hihna sen pituisena että pystyy kääntyä koiran edestä täyskäännöksen.

- sivulla istumista: palkataan tiheästi, jos koira on hiljaa. Pysähtyessä koira istumaan.
Jos koira vinkuu ei katsota koiraan tai käännetään selkä (ei komenneta, koska muuten saa huomiota! Yhdellä kouluttaja piti koiraa hihnassa seläntakana, kun koira tuli muuten sivulle.). Ei myöskään liikuta poispäin vinkuessa). Kun se hiljenee, kehutaan. Sitten pyydetään takaisin sivulle. Jos yksittäiset namit ja taskusta kaivaminen nostaa kierroksia, ota paljon nameja nyrkkiin.
- Koiran pitäisi myös pysyä paikallaan, kun taskusta kaivetaan nameja (jos koira liikkuu, kun käsi lähestyy taskua, se pysähtyy ja kun pysyy paikallaan käden taskuun laittamisen ajan niin voi ottaa taskusta palkkaa).

- seurausta häiriössä: kouluttaja heilutti damia edessä. Kokeneelle damin heitto ja kun se laskeutui pysähdyttiin. Avustajalta pillityksiä.

- damien heitot: kouluttaja heitti damin. Käännettiin täyskäännöksessä koira namikädellä , vasemman kautta eli ohjaaja käveli koiran eteen. Koira vapaana tai hihnassa (yhdellä liina valjaissa). Seurausta poispäin damista. Sitten heitettiin toinen dami. Täyskäännös taas koiran edestä kääntyen.
-> Jos koiran mielentila oli hyvä, se sai noutaa ensimmäiseksi heitetyn. (Koira ei äännellyt ja teki hyvin seurausta, ei nykinyt damien perään tai noussut.) Jos ei niin seurausta damien ohi.
-> Kun koira nouti damin, osalla nousi vire. Luopumista damista noudon jälkeen, heilutellen sitä koiran pään vieressä tai vaihdellen kouluttajan kanssa. Seurausta ja sivullaoloa myös nameilla palkattuna.

- damin haku seläntakaa, esim metri takana vaikka salaa jätettynä. Lähihaku pillitystä pi piuu pi piuu voi käyttää. Voit lähettää myös aiemmin jätetylle damille kauempana. Eteen- käskyllä ja käsimerkillä?

- namien etsiminen maasta voi rauhoittaa (luvalla syömään, tiputtele vähän kerrassaan lisää)

- karkaileva koira: liinan kanssa voi saada ohjaajalle varmuutta. Koira vaistoaa asenteen, jos ohjaaja epäilee. Yksi koira yritti noudon jälkeen astua ohjaajaa, se kiellettiin ja annettiin koiralle tehtävä tulla sivulle, josta sai palkkaa.

- koira saa nuuskia hihnassa, jos se ei ole käskyn alla. Osa koirista voi rauhoitella itseään niinkin. Tarvittaessa pitää silloin eri hihnassa jos koira on kova nuuskimaan. Ja voi antaa nuuskia/ käydä pissalla myös luvan kanssa.

- damista luopumista: koira sivulla tai edessä, voit heiluttaa damia tai antaa sen kouluttajalle ja ottaa damin vastaan. Jos koira yrittää kurotella, estä kädellä. Palkataan, kun odottaa hyvin. Moni noudon jälkeen yritti tarttua damiin eli ei ollut irrotuksesta huolimatta luopunut damista. Ratkaisu ei ole antaa dami koiralta "salaillen" antaminen kouluttajalle.

- damin kantamista voi kokeilla ennen treeniä tai jälkeen. Tai pallon kantamista. Täytyy kantaa hyvin ja jos se rauhoittaa koiraa. Lelua ei kukaan käyttänyt näissä treeneissä, koska ruoka rauhoittaa.

- Luoksetulo: samaan tapaan kuin damin nouto? Jos koira tuo eteen, pidetään siinä hetken aikaa. Ettei ennakoi sivulletuloa.

-> samoja harjoituksia toisen koiran ollessa paikalla, mutta keskity vain omaan koiraan. Tai tehkää eka kierros toisen koiran ollessa autossa ja toinen avustaa.



Ryhmässä (n.2h): 

- pitkä siirtymä kaukana olevalle pellolle. Useampi teki nome seurausta paikalle.

- rivissä seurausta: edestakaisin ja kaikki koirat samaan aikaan
- luoksetulot vuorotellen
- damien heittelyä ja pillityksiä sekä mielikuvitus koiran komennus häiriöksi. Kukaan ei noutanut.
- ampuminen kauempana ja damien jättäminen.
-> monella koiralla nousi vire tästä, osa nousi (seisomaan tai nosti takapuolta), joku vinkui ja yksi tärisi
- lyhyt nouto, dami jätettiin ohjaajan ja koiran väliin, n. 10m. Mikäli koira oli rauhallinen. Jokainen vuorotellen. Aiemmin selitettyä damista luopumista osalle. Yksi meinasi hyppiä, muistuttaa vain heti että täytyy tulla sivulle.
- vain yksi koira haki kaukana olevan damin, muut odotti.
- Loppuun "draivi", joka on noutajien working testistä (wt). Koirat rivissä. Useampi ihminen heitteli dameja, huuti "vaak vaak". Ampumista ja osa katosi metsään. Lyhyt näytösnumero koirille. Kaksi koiraa nousi seisomaan.
- rauhallisin koira sai ottaa lyhyen noudon, muut odotti.

-> palkkaa odottaville koirille, kun ne oli nätisti. Keskittyy omaan koiraan ja omaan kuplaan, kun muut tekee.
-> kaikille tehokas treeni, vaikka vain yksi nouto (paitsi yhdellä).

Oli myös rankka koirille vaikkei ollut paljoa juoksemista! Kokeissa suurinosa on odottelua. Sillä logiikalla pitäisi olla treeneissäkin jopa puolet rauhoittumista. Muistaen, että joka treeni alkaa ja loppuu hyvään rauhalliseen viretilaan. Liian helpot noutoharjoitukset voi myös nostaa virettä.


2 kommenttia:

  1. Kiva kun kirjoitit koulutuksesta! Pitää laittaa korvan taakse Voltin treeneihin ideoita :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo paljon tuli ideoita, hyvä jos oli hyötyä. :) Seuraus vinkki tuli jo viime keväänä (ja myös tosi hidasta kävelyä.) Mutta tuota sivulla "lepäämistä" täytyy vahvistaa, tokossa on taas eri käskyt. Tuo myös sille arvoa vs että kaikki hauska paitsi seuraus tapahtuu muualla. Jotkut kouluttajat on ollut myös eri mieltä namien käytöstä.

      Poista

Kiitos kommentistasi!