Bordercollie
FI AVA FI AVA-H BH RTK1 RTK2 PPR1 PAIM1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
FI JVA FI MVA HK1 BH RTK1 TK1 Siipiveikon Vahva Vainu "Nova" ja Burning Red's Dude Where is my Duck "Tofu"

19.11.2020

NuuNuu noutajan pentukurssi 1/3

- kotiläksyjä videolla täällä postauksessa, ja täällä   (Kerta 1, Kerta 2 (2: treenivideoita), Kerta 3 )

Päästiin Tofun 8.5kk kanssa Nurmijärven tallin maneesiin pentukurssille. Kouluttajina Mervi Salo ja Tiina Mursula. 2h treeniaikaa ja tehdään perusteita. Meidän ryhmässä oli 6 koirakkoa, mutta tällä kertaa 5 ja olin kahden parissa niin saatiin vähän enemmän treeniaikaa. 
Huippua oli päästä kurssille ja poimia omalle koiralle sopivat asiat. Tilannekatsausta myös mihin panostaa ja mikä on tilanne. Näistä on apua myös muualla tokossa ja tottiksessa. :) 

Tofu oli nätisti ryhmässä ja maneesissa tarjosi istumista taukomatolle ja sitten makaamistakin. Yksi koira piti aika mekkalaa ja Tofu vähän epäillen vilkuili sitä, mutta palkkasin rauhallisuudesta. Esittelyt ja koirat sai odotella sen aikaa. Se oli hyvä, että kurssilla ei noudeta ja keskitytään perustaitoihin. 

Luopuminen yksi tärkein noutajan taidoista. Pitää pystyä luopumaan esim ammutusta linnusta, jos on kiireisempi haavakko toisessa suunnassa noudettavana. Pitää luopua dameista, häiriöistä, pupuista jne. 

Katsottiin ensin Tiinan kanssa 
- namista luopumista: ensin yksi nami sujui hyvin. Jopa lihapullalla. Sitten 2 namia, tämäkin hyvä vaikka heiluttelin käsiä. Vaikein oli kun Tiina laittoi käden viereen omat perusnappulat. Tofu alkuun katsoi ja kääntyi, mutta sitten otti kontaktia. Lopuksi ei edes katsonut häiriötä. 
- ihmisestä luopumista (toisilla): kun ihminen lähestyy ja pentu kiskoo niin hihna stoppaa. Kun tarjoaa kontaktia omistajalle voi vapauttaa tai palkita. 

- luoksetulo: ei yhdistä aluksi nuorelle koiralle odottamista ja luoksetuloa ellei ole pakko. Yksi koira osasi pelata myös niin, että kun käänsi selän niin hiipi perään ja kun katsoi niin istui. Kun koira jätetään odottamaan palkataan eri matkoilta. 
Jos joku pitelee pannasta tai taippari otteella niin sitten tullaan luokse. Ja lenkillä sitten myös luoksetuloja. Tofu jäi odottamaan niin kiltisti ettei noteerannut ihmistä eikä edes kiskonut perään. Ja ekalla kertaa kun kutsuin pillillä mietti hetken ja sitten juoksi luokse. Niin lujaa ettei pystynyt tulla eteen. 
Oikeastaan tuokin kertoo että jos luoksetulosta on vaikea tulla teknisesti eteen luovutusasentoon/istumaan niin mitä se olisi yhdistäessä noudon. Sen tietää että sitä saa rakentaa melkein metri metriltä tottikseenkin. Nomea ajatellen on katsonut läpi sormien ja tuo palanen jäänyt tottistakin ajatellen vähälle vs mitä vahvistaa sivulletuloa. Näitä voi tehdä vaikka ilman luoksetuloa että heittää namin tai ottaisi kierrosta (jota ei osaa). 
Treeniin "hiit"! 

- lähihaku ulkona
Heppatallin tien reuna oli jotenkin epäilyttävä tai Tofu ei tajunnut vieraan damin etsimistä lampun valossa. Lähihaussa ideana että koira osaa hakea selän takaa ja läheltä. Kun koira pysäytetään kaempana monesti tulisivat eteenpäin etsimään, mutta kun on opetettu että osaa lähteä myös taaksepäin oppii sitä vähitellen. Ohjauksen jälkeen kun koira on kaukana lähihaku pillitys korvaa "etsi" käskyn. Koiraa ei kannata myös lähettää vapaan haun käskyllä jos tiedetään että dami on esim kuuden vieressä, jolloin juoksisi mutkitellen vs eteenmeno, istumaan stoppi ja lähihaku. 

Tofu on harjoitellut lähinnä namien etsintää jolloin oon kyllä päästänyt sen suoraan etsimään (ja se takapihan nurtsilla). Ja damilla markkeeraus tyyliin kerran, että pillitin kun oli lähellä. Mutta selän taakse meno uutta. Aluetta hajustetaan vähän ja laitetaan dami vähän ruohon alle piiloon, ettei sitä näe heti silmillä. Uutta oli sekin ettei nähnyt tarkkaan piilotusta kun oli selän takana. Lähetys ei sujunut myös ekalla, osoitin vähän Tofun ohi niin kääntyi. 
Tämä läksyksi! 

Treenata 3 pillikäskyä ilmankin koiraa ja että niissä on selkeä ero. Ettei koira sekoita esim pysäytystä ja lähihakua. 

Mervin kanssa katsottiin vähän pikaisemmin luovutusta, leluja ja linjaa. 

Luovutuspaikka ja edessä rauhoittuminen. Tofun kanssa eniten edessä oloa on ollut nyt käsikosketuksissa ja kestoakin. Lisäksi erillisenä "hiit" eteenistuminen joka unohtuu helposti ja on paljon avuista kiinni ja hätäisempää. En ole jotenkin ajatellut että edessä pitää osata myös odottaa ja rauhoittua. Hyvä tiedostaa nyt! Ostan kyllä ajatuksen, että jos edessä on mukavaa ja koira luottaa ohjaajaan niin auttaa myös luovutuksiin, kun koira kokee kivaksi tulla lähelle. 
Tätä tehtiin vähän kuin naksutin esitellään alussa tai kuten imuttamisessa koira saa paljon palkkaa. Toisesta kädestä laitetaan kämmenelle namia, joka on jalkojen välissä sellaisella korkeudella, että koira ylettyy ja on ryhdikäs. 
Siksi myös, että tulisi lähelle ja suoristautuu, että ohjaaja ehtii ottaa noudettavan kiinni. Juustosiivut paloiteltuna pysyi hyvin kädessä eikä lentele niin helposti. Tai ehkä nappulat liotettuna? Tottista varten haluan että istuu, mutta muuten ei olisi väliä asennolla. Koira oppii myös, että siihen voi rauhoittua. Tähän ei alkuun nimetty mitään käskyä, kädet on vihje. Ja koira saa poistua kun tulee vapautus tai seuraava käsky. Harvemmin niin hyvin moni odottaa paitsi tottiksessa. 
Siitä olen ehkä eri mieltä, että käsikosketuksella voi ajaa samaa ideaa, siinäkin palkataan käteen. Toki stabiilius ja rauhallisuus hyvä muistaa ja että tekee toistoja luovutusasennossa. Ja vihjeen lisääminen tähän ei haittaakaan, vaikka alussa odotetaan että osaa toistaa oikeaa toimintoa ennen nimeämistä. 
Läksyksi! 

Lelulla opetetaan ensin kantaminen ja nosto. Tätä on vähän kokeiltu huonolla menestyksellä. Tofu ravistelikin paljon, korjaili otetta ja halusi riehua. Murto-osa oli hyvää käytöstä. Kehut vain kun tulee kantaessa (hihnassa) kohti ja ei varsinkaan kun ravistaa. Voi kertoa myös sääntöjä. 
Lelu ei voi olla palkkalelu tai kotilelu, millä saa leikkiä. Solmulelu, vesinoutolelu (pehmolelu patukka), "kovempi" pehmolelu. Sellainen millä opetetaan ideaa. Kantaessa ideana, että lelua ei heti oteta pois. Vain välillä/lopussa. Noutajille kantaminen on aika luontaista. Tofu on ehkä oppinut kotileluilla huonoja tapoja mitkä näkyy.. 
Tokossahan oon opettanut myös muovilelulla alkeet, joka on kapulan tyylinen. Tuntui kuitenkin että nekin oli liian hauskoja. Toisen päädyssä pallot ja vinkuu ja Novan mielestäkin oli vain huippukiva lelu. Narulelulla pitoa saatu edistettyä, mutta tuolla Tofu ei näyttänyt yhtään sitä osaamista. 
Läksyksi! 

Linja, eteenmeno
opettaa että koira juoksee valkoisen lipun luokse. Jotkut käyttää damia pystyssä, jotkut valkoista keppiä tms. Lisäksi kauko-ohjauksiin kädessä A6 laminoitu valk. lappu (joillakin lippis tms). 
No aiemmin kun juteltiin niin laittoi metallikupin ylös. Tofu jäi sitä tuijottamaan. Ajattelin vain, että lelulla ruudussa on tehty mutta tuolla on enemmän häiriötä ettei ota riskiä jos lähtee karrattamaan. Metallikuppiin namien laitto veti kuitenkin kierrokset ylös, koska kotona ruoka tarjoillaan aina metallikupista. (osa treenaten ja osa syöden kupista) Tofu alkoi piipata ekaa kertaa kun kuppi meni 10m päähän. Tehtiin vähän seurausta ja 90 asteen käännöksiä. Ei päästetty kupille kun aika loppui ja ei ollut vielä luopunut. Tästä löytyikin meidän pahin haaste, metallinen ruokakuppi! 
Päätin nyt kotona ottaa muovi ja posliinikupit käyttöön. Ja otetaan treeniin ja matkoille nuo metalliset. Lisäksi voisin syöttää treenissä koko palkan eikä saa koko kuppia. Tai ottaa lenkille loput. Se on hyvästä myös että parin viikon sisään välillä odottanut että rauhoittuu ja ehtii nukahtaakin. 
Linjaa oli tehty vain Katin koirakoulun muistipaikkojen avulla (viedään dami yhdessä ja noudetaan). Mutta namikipolla voi tehdä ilman noutoa. Ja namimaattikin toimii tähän. Kun namit laitettiin takaisin pussiin, Tofu yritti hyppiä, ei saa hyppiä kohti ruokaa! 
Tämäkin linja kipolle treeniin!

Lopuksi luoksetulo pitkältä sivulta. Eka katsottiin kylki sinne. Sitten Tofu käskettiin lähtevän koiran viereen. Palkkailin niin pysyi hyvin odottamassa. 
Omassa luoksetulossa jäi rauhallisesti odottamaan apparille, ei edes kiskonut hihnasta! :D näitä lisää apparin kanssa. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!