Siirry pääsisältöön

Fan Yu:n näyttelytreenit, 4 kerta

1. kerta koulutuspäivä, (2. treenit), 3 kerta4 kerta

Tänään (to) oli viimeiset treenit Fan Yu:n opissa. Treenit tällä kertaa taas Showhaulla.

Koiria oli tällä kertaa enemmän niin tehtiin ryhmäliikkeitä enemmän. Vaihdeltiin järjestystä ja koiriakin.

Seisotus: 
- hihnan kaulaosasta oikealla kädellä kiinni. Isolla koiralla nostetaan kyynerpäästä etujalkoja asetellessa. Huomaa, myös että jos vedät pannasta tiettyyn suuntaan voi olla helpompi liikuttaa jalkaa tai koira voi liikkua. Takajaloissa katsoin, nyt ettei ne ole liian lähekkäin.

Jos tuomari olisi kaukana ja eka koira olisi ihan nurkassa, silloin voisi seisottaa vinoon.

Huomasin silti, että Nova jotenkin seisoi aavistuksen vinossa mun edessä. Yksin tehtynä sillä kesti vähän pidempään asettua paikalleen, saattoi liikkua ekan stopin jälkeen. Ryhmässä teki paremmin. Etujalkojen asettelu oli aavistuksen helpompaa, mutta silti vähän meinasi jättää sitä kevyeksi tai ylös. Takajalkojen asetteluun liuttaa käden koiraa pitkin (Nova mm jätkähti jos suoraan vein käden tai koskin häntään).
Kannattaa toistaa, "odota" tai "seiso" käsky, kun siirtää tassua.

Uutena vinkkinä, kun koira seisoo ja otattaa namin eteen. Pidä pannasta tuntumalla ja näytä koiran suun eteen namia vähän etuviistoon. Sitten nami pois. Koira korjaa ryhtiään.

Yksinään hyödynsin taas peiliä, otin myös vapaata seisotusta, siinä vähän vaihteli miten oli. Parhaiten niin, että yksi takajalka oli aseteltava. Täytyy treenata etujalkoja korokkeelle vs seisominen ilman. Nova muuten näyttää paremmalta vapaana seisotettuna, mutta tän päivän uusi namivinkki sai myös seisomaan suorana ja ryhdikkäästi.


Liikkeissä:
muistaa kysyä ekana ollessa muilta, onko valmista. Kävelyä ja juoksuun. Hihna suorassa. Jos koira on hidas, näyttää toisella kädellä houkutellen ja tsemppaa juoksemaan. Koiraa ei vedetä perässä, koska silloin koira juoksee vastentahtoisesti. Liikkeissä ympyrällä sen jälkeen ekan koiran mukaan riviin.

Novan kanssa tuntui ehkä taas vähän helpommalta juokseminen. Ei ehkä mennyt niin lujaa, että oli helpompaa. Käännökset nätimpiä ja ei yrittänyt mennä laukalle. Välillä katsoi tosin muhun.

Koirien vaihdossa sain ison suursnautseri uroksen. Meinasin pitää ensin liian löysästi hihnaa ja pääsi laittamaan päätä maahan. Pidettävä niin ettei laita. Seisottaessa hihna tuntumalla. Monesti sain juuri aseteltua ja sitten liikkui. Joskus ehdin palkata kerran ja liikkui. :D Unohdin kyllä puhua ja käskeä odottamaan, jos olis vaikka ymmärtänyt. Voisi myös silittää. Tassut oli painavat ja hahmottaa missä asennossa takajalka on kintereen alla. :D
Liikkeet tuntui helpolta, kun sai pitää läheltä pannasta ja suoraan ylöspäin, eikä ottanut kontaktia ja meni tasaista vauhtia, ehdin kulmissa edellekin. Sen kanssa sain keskittyä itse juoksemaan rauhallisen näköisesti pitkää askelta.
Nova teki käppänän/snautserin omistajan kanssa, seisottamisessa oli haastetta ja juoksussa meni hitaasti. Sen mitä pystyin vilkaista.

Tehtiin ryhmässä myös edestakaisin juoksutus, siinäkin samaan aikaan. Käännöksessä ei mennä ihan seinään, muut jarrutteli mua aiemmin ehkä koska pöydät oli toisessa kohtaa.

Juoksutuksen jälkeen palkka ja seisotus.

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...