Bordercollie
FI AVA FI AVA-H BH RTK1 RTK2 PPR1 PAIM1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
FI JVA FI MVA HK1 BH RTK1 TK1 Siipiveikon Vahva Vainu "Nova" ja Burning Red's Dude Where is my Duck "Tofu"

11.5.2018

Käännöskäskyjä 1/8 kerta, tokoa ja ilmaisua

AGILITY

Keskiviikkona käännöskäskykurssilla, jota veti meidän seuralainen Lotta. On käynyt Susan Garretin kursseilla ja seurannut myös Trkmania.
Kaikissa ohjauksissa koira on linjattava ja ohjattava hypylle.

Kerrat 1 (käännöskäskyt ja eteenmeno), 2 (käännökseen leluhäiriö), 3 (takaakierto), 4 (välistäveto, läksyä), 5 (takaaleikkaus), kerta 8

Hyppy suoraan: Ideana että koira opetetaan ensin menemään suoraan. Se tehdään tosin yhdellä hypyllä (ihan matalalla kaikille) ja ohjaajan ollessa paikallaan. Sheipataan koira menemään hypyn yli ja jatkamaan siitä eteen. Jos koiraa auttaa hetsaus tai taaksepäin vetäminen lähtemiseen sitä voi hyödyntää. Alkuun olisi ilman vihjettä ellei koira tiedä toimintoa, mutta Gava ei lähtenyt ilman. Sitten vapautus tai käsky.
Pikku pennulta palkattiin katsekontakti esteeseen ja lelu lensi yli. Möllikoiralta yksi askel kohti hyppyä. Ja kokeneempi vähän ennen kuin menee esteen yli (kääntyivät muuten esteen takana kohti ohjaajaa). Käskynä eteen tai hyppy, hypyn ero siinä että koskee yhtä hyppyä. Ja idea että käskyn kuulleessaan koira tietää että saa hypätä pitkän hypyn. Gavahan hyppää niin jos ei tiedä toisin. :D

Hypyltä käännös: taas hetsaus tai sitten askel kohti estettä. Ei sanota mitään jos koira tekee ilmankin, että voisi nimetä sitten oikean käytöksen. Jos koira juoksee lenkillä lelu ilmestyy kuitenkin siivekkeen päähän. Lelu voi lentää sinne samaan aikaan kun koira lähestyy hyppyä. Jos koira oikaisee suoraan lelulle, ohjaaja tulee lähemmäs estettä että on lelun ja koiran välissä.
Käskyt molemmille suunnille. Jos vain yksi niin sellainen käsky missä koira kääntyy kohti ohjaajaa. Leikkaukselle sitten oma sana myöhemmin.
- Vas vas oik oik
- va va va, roi roi roi / oi oi oi
- mulla sik sik ja sak sak
- Trkmanilla cik & cap
- kä kä kä

Käännöskäskyt voi opettaa kotona alkuun puunkierron tai jonkun kohteen kierrolla. Sitten tehdä hypyllä. Käännöskäskyjen alkeet opetin aiemmin Trkmanin cik&cap dvd:n avulla.
Käännöskäskyjen ekat harjoitukset
- puunkierron sheippaus kerta 1 ja kerta 2.
- Yhdellä hypyllä suunnat kerta 1,  hieman liikettä kerta 2,  riman nosto video,
- Eteenmeno vs käännöskäsky video erottelu harjoitus.

Panu Erolan AgilitySharks ryhmän käännöstreenit. Panun kurssilla on opetettu kääntyminen 90 asteen käännöksiin esim käsky "käänny" eli loivempi käännös ja koiran pitää kuitenkin koota. Sitten on jyrkälle käännökselle, kuten Trkmanilla että on toistettu suuntasanaa.
Video esimerkit Panun kurssilta 1 yksittäinen käännös, 2 radalla käännös.
Trkmanin käännöksiä esim1, 2.


Gavan käännös tehtiin eteenmenojen jälkeen. Arvaatko missä oli koira? 10m päässä seuraavan siivekkeen luona. :D no tokalla tai kolmannella aukesi korvat ja Gava kääntyi. Gava oli koirista ainut joka irtosi noin.. toki sille on opetettu käskyä vähän muissakin lajeissa.

Toisella kierroksella

Käännös ja liikehäiriö: siedättää se että ohjaaja voi juosta eri suuntaan kun koira on menossa hypylle. Tai ohjaaja voi leikata linjan, kun koira on lähetetty hypylle. Koiralle joka ei tiedä takaaleikkauksia on helppo, mutta kokeneelle ei.
Voi opettaa kestoa myös lelulla. Heitetään lelu ja koira istuu. Mennään vähän edemmäs, vapautus lelulle ja itse juoksee kohti koiraa ohjaus lelussa. Seuraava, että lelu on laskeutumisessa ja ohjaaja juoksee kohti, ohjaus hypylle silti. Palkka laskeutumiseen tai kädestä.

Gavan kanssa lähetys ja lähtö toiseen suuntaan hyvä. Mutta en pystynyt juosta ristiin tai ainakaan uskaltanut kokeilla kovin vaikeita. Ne missä silmukan tavoin leikattiin linjaa jos menin liian aikaisin leikaamaan luki leikkauksena. Jos odotti laskeutumiseen ok. Tässäkin pitäisi kuunnella.
Vaihdettiin useamman toiston jälkeen puolta vasempaan, sik sik. Ja Gava meni takaakiertoon, vippaukseen ja irtosi suoraan 10m. Sitten sujui käännös! :D Kuuntelua siis, että tehdään jotakin ja vaihdetaan. Toki käännöskäskyt on sen verran harvoin tehtyjä. Näkipä myös että mitä koira tarjoaa (no käskyllä) ja mikä sille on helppoa. Oletin että käännökset olisi ollut helpompia.
Ja nämä tehtiin yhdellä hypyllä matalassa vireessä. Gavan mielestä toka treeni oli vähän kivempi kun sai muhun liikettä. Lotta sanoikin että paljon on kiinni mun liikkumisessa ja ottaa siitä vihjeet mitä pitää tehdä. Jos yhtään näytän huonosti meneekin niin.. Vastuuta koirallekin..
Tuon eteenmenon kanssa saa varmaan hyvin eroteltua Gavalle käskyjä.

Novan oli tarkoitus olla tässä tai teen molemmille läksyjä. Mutta Novalla oli to-ti välillä veristä ripulia, joka alkoi yöllä eikä selkeää muutosta mistä johtuisi. Haki maanantaina antibiootit ja muuta lääkettä eläinlääkäristä ja meni heti paremmaksi, ke oli jo normaalia. Toki söi useamman päivän riisiä useamman kerran päivässä ja eläinlääkärin purkkiruokaa. Rasmukseen ei tarttunut eikä meidän muihin koiriin. Stressistä Novan vatsa menee myös vähän löysemmäksi ehkä seuraavalle ulkoilulle, mutta ei se muuten arkeen vaikuta. Syönyt muutamia eri ruokamerkkejä eikä niin vaikutusta.
Itselläkin pukkaa koivuallergiaa ja sain samalla varmaan kevätflunssaa. Myinkin ekat agilitytreenit ja eilen meinasi päähajota jos liian nopeasti käveli tai liikkui.TO TOKO Konala
Melkeimpä helletreenit kun lämpöä 17-20 astetta ja aurinko paistoi.

Paikka istuminen: naapuri meni maahan, Gava istui ekan osion hyvin ja palkkasin. Sitten seuraavassa jätössä tarkoitus tehdä vielä istumista, meni maahan ja samoin ehti seuraavallakin. Mentiin yhden mäen taakse piiloon, mihin tuli matkaa 30-40m? Yleensä piilot lähempänä. Seuraavalla kerralla ehdin juuri palkkaamaan, kun näin jo että istui vähän lonkalla. Lämpö taisi tehdä veteläksi. :D 

Paikkamakuu: hyvin käskystä maahan. Naapurit meni ensin? Luoksetulon palkkasin leluun. 

Eteenmenot: kaksi lelua oli hiekan ja nurtsin rajassa. Kaksi ruutua myös, nyt ne ei tosin vetäneet puoleensa. Lähinnä toisella puolen treenikamat ja toisella pieni valkoinen roska. Tahalleen voisi tehdä juuri niitäkin missä on viistossakin joku lelu, vain edessä olevalle mennään. Tehtiin 5 eteenmenoa, samat suunnat uusiksi. Gava teki hitaasti ja olisi mielummin köllötellyt auringossa. 

Ruutu: molemmissa oli alustat/kaakelit. Eka kisamatkalla ja varjon puolella. Gava haki sinne hyvin, tosin seisoi alustan vieressä, ei erottanut sitä. Toisessa meni alustan lähelle. Molempiin autoin apuaskeleella, että vain onnistuu. Jätin eteenmenon paikkaan ekassa. Toisessa jätin eteenmenoon, kutsuin luokse, eteenmenoon ja siitä ruutuun. 

- tauko

Kierto-ohjattu: treenikassi oli toisena hyppynä. Kiertotötsä 5m nurtsista. Gava halusi mennä ensin hypylle, sitten kapulalle eikä kolmannellakaan tajunnut, seuraavaksi mietti ruutua nurkassa. Merkki käytiin näyttämässä ja sitten sujui. Seuraavalla toistolla vähän katseli kapuloita. 

Ohjattu: merkin takana alusta. Palkkasin eka merkin, sanoin jes vähän liian aikaisin niin jäi vinoon. Merkki käskyllä suoristi. Sitten ohjattu vasen, ruudun puolella hyvin ja vauhti palkka. Merkillä ennen toista noutoa palkkasin, kun pitää kontaktia muhun. PE ILMAISU Malminkartano

Nyt maalimiehet piilossa pressuissa, mutta pää näkyi. Vieraileva mies maalimieskin. Toisella pressu, toisella maastoverkko. Myös uutena, että tehtiin pikku metsässä 15-30m lähetyksillä. 
Molemmilla ekassa maalimies auttoi irtorullan kanssa, ei järkytykseltä tajunnut sitä etsiä. Toisella maalimiehellä vilkaisi maalimiestä 3-5m päässä lähtiessään. Kehuin ekoissa mulle tuonnista. Otin rullan ja kytkin koiran. Päästin liina perässä näytölle. Sai nakkeja maalimiehillä, mutta halusi seistä. Rennompana makoilee? 
Toiset toistot sujui jo paremmin ja vähän lisää matkaa. Nyt osasi etsiä rullan maasta. Mun piti hidastella, etten katoa hiekkakasan tai auton taakse ja palautus vauhti oli vähän hidas. Keskilinjalla myös ylimääräinen henkilö, joka ei häirinnyt. 
Vähän leikkiä maalimiehen kanssa ja rapsutuksia. Jatkossa pressut myös ja maalimiehet piilossa. Umppariakin tai kevythäkkiä alkuun voisi kokeilla niin, että maalimies antaa sisältä rullan. Häiriötä oli myös lähellä pötköttävästä auringon ottajasta (ei häirinnyt kuitenkaan Gavaa). Ehkä yhdet samanlaiset treenit kuitenkin vielä ja ehkä vähän matkaa lisää. Kun saisi varmoiksi voisi siirtää metsään. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!