Bordercollie
FI AVA FI AVA-H BH RTK1 RTK2 PPR1 PAIM1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
FI JVA FI MVA HK1 BH RTK1 TK1 Siipiveikon Vahva Vainu "Nova" ja Burning Red's Dude Where is my Duck "Tofu"

19.12.2020

Noutajan pentukurssi 3/3

3 kerta eli vika kerta Mervi Salon ja Tiina Mursulan nome pentukurssia ke 16.12. 
(Kerta 1, Kerta 2 (2: treenivideoita), Kerta 3 )

- treenit 19.12

Kurssista jäi paljon käteen ja mitä tehdä monipuolisesti. Ensin ulkona tallin ulkokentällä, siellä oli loskaa mikä ei haitannut Tofua, mutta labbikset vähän hienohelmaili. Ensin odottelua toisen tehdessä, palkkasin odottamista ja oltiin kauempana, lopuksi lähemmäs. 

- Pilli istu: kertailtiin sivulla ja edessä istumista pillillä. Eli vihelsin piip ja samalla nostaa käden. Tässä rauhallisuus, ettei tee nopeasti toistoja. Ja pitää myös pidempään istumassa. 

- Taakse lähetys: Eteenmeno lipun lähelle jätettiin namikuppi tai kouluttaja laittoi. Sitten vein Tofun n. 5m päähän siitä. Jätin istumaan selkä kipolle päin. Menin n. 7m eteenpäin ja sieltä ensin pysäytyspillitys. Eli vain istumista, jota teki jo. Tofu alkoi jo miettiä palkkaa ja ekalla meinasi lähteä. Muissa oli levoton. Kehutaan, kun pysyy. Sitten käsi kohti taivasta, valkoisen lapun kanssa ja "eteen". Eli taakselähetys linjalle. Kouluttajan koira kokeili damista/kiposta jopa n. 40m matkalta. Eka piti tehdä 20m ja sitten 40m sujui.  
Taakse lähetys, piip istu (opetetaan että pysäytystä ja odottamista tulee ensin) ja eteen. Helpoin kun koira lähellä palkkaa. Ohjaajan etäisyyttä vaihdella. 
Myöhemmin tämän idea on, että kun koira juossut linjaa kohtaan, missä pysäytetään. Damit on kuitenkin edempänä ja pitää lähettää uudestaan eteen. Ja koirien on paljon helpompi lähteä eteenpäin kuin taaksepäin. Valkoisen lapun (laminoitu A6) idea oli, että kun koira on 100m päässä niin näkee valkoisen paremmin kuin maastoväriset vaatteet. 

Kuva yllä ja alla Säde Suonpää

- luoksetulo, eteenistuminen, sivulletulo ja eteenlähetys: tehtiin tämä myös namikipolle. Namirasian päälle namit. Sitten jätin Tofun odottamaan. Ensin oli vaikea tulla sivulle peppu kohti nameja. Sitten paikalleen istumaan ja menin n.10m. Kutsuin sieltä eteen. Tai oli vaiketa, koska ruoka taas takana. Jäi vinoon ja korjasin. Muutama nami ja sivulle. Sitten lapun kanssa eteenlähetys. 

Kotiläksynä taakselähtetys ja luoksetulolla


Seuraus:
- harvemmin etupalkalle; nyt oli liikaa ajatus etupalkassa ja seurauskriteerit unohtui. Oikean jalan heilutusta ja palkka ohjaajalta. 
- apparin kanssa: appari näyttää edessä nameja, ja kun istuu paikallaan saa namia, häiriönä ohjaaja liikuttaa oikeaa jalkaa. Jos nousee niin korjaus sivulle. Sitten 1 askel eteen ja jos paikka pysyy niin appari palkkaa sivulle. 
- 2 kippoa molemmissa suunnissa. Jos yksi kippo vetää liikaa ja vaikea yksin treenata. 
- kääntyminen, takapäänkäyttö; tasapainotyyny, koroke. Paikallaan käännökset. Auttaa takapään hallinnan kanssa. 

Linja damille, eka ok. Toisessa vähän ällötti maneesin hiekka ja mietti mistä ottaa damin. Toi käteen 10m matkalla. Toisessa jo aiemmin eteentulon käsi valmiina. 
Lapulla eteenlähetys nomessa suuri eleisemmin. Apuaskeleen kanssa ja huitaisten eteenpäin. Tässä eroja? 

Hakuruutua lähestyä hajun kautta. Riista tai dami tuulen puolella, niin että koiralle tulee hajua. Kuljetaan hihnassa ja kun saa hajun lähetetään. Vähän kuin pk-haussa hajunhaku. Koiralle tulee mielikuva noudoista hajuedellä. Vs että etsisi silmillä (se että appari laittaa koiran nähden tai heittää). Auttaa myös siihen, ettei kävisi niin ettei koira nosta ja tuo (että etsii hajulla, eikä silmillä). 

- Riista: otettiin ensin sukkahousussa oleva varis. Aluksi mietitytti jonkin aikaa, sitten Tofu kantoikin useampaan otteeseen. Kehuin paljon. Sen jälkeen ei kiinnostanutkaan enään.
Kokeiltiin vielä kania, jota mietti alkuun ja kunnes innostui. Mutta meinasi ottaa liian rumasti etuhammas otteella ja purra. Pitelin kokoajan kiinni tai nappasin kiinni jos piti huonosti. Lopetettiin muutamaan kantamiseen/otteeseen. Selkeästi vire nousi näistä ja ei saanut silmiä irti kanista, jopa namit ei kiinnostanut. Täytyy treenata tekokanilla (damin päällä karva). Että oppii oikean otteen.  

Keskittyy edelleen edessä rauhoittumiseen ja ohjausjuttuja voi tehdä nameillakin. Sekä tottelevaisuuteen. Dameilla ei ole kiire. Ja palautusta voi tehdä yksinäänkin ja lyhyttä matkaa, dami koiran ja ohjaajan välissä. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!