Siirry pääsisältöön

Noutajan pentukurssi 3/3

3 kerta eli vika kerta Mervi Salon ja Tiina Mursulan nome pentukurssia ke 16.12. 
(Kerta 1, Kerta 2 (2: treenivideoita), Kerta 3 )

- treenit 19.12

Kurssista jäi paljon käteen ja mitä tehdä monipuolisesti. Ensin ulkona tallin ulkokentällä, siellä oli loskaa mikä ei haitannut Tofua, mutta labbikset vähän hienohelmaili. Ensin odottelua toisen tehdessä, palkkasin odottamista ja oltiin kauempana, lopuksi lähemmäs. 

- Pilli istu: kertailtiin sivulla ja edessä istumista pillillä. Eli vihelsin piip ja samalla nostaa käden. Tässä rauhallisuus, ettei tee nopeasti toistoja. Ja pitää myös pidempään istumassa. 

- Taakse lähetys: Eteenmeno lipun lähelle jätettiin namikuppi tai kouluttaja laittoi. Sitten vein Tofun n. 5m päähän siitä. Jätin istumaan selkä kipolle päin. Menin n. 7m eteenpäin ja sieltä ensin pysäytyspillitys. Eli vain istumista, jota teki jo. Tofu alkoi jo miettiä palkkaa ja ekalla meinasi lähteä. Muissa oli levoton. Kehutaan, kun pysyy. Sitten käsi kohti taivasta, valkoisen lapun kanssa ja "eteen". Eli taakselähetys linjalle. Kouluttajan koira kokeili damista/kiposta jopa n. 40m matkalta. Eka piti tehdä 20m ja sitten 40m sujui.  
Taakse lähetys, piip istu (opetetaan että pysäytystä ja odottamista tulee ensin) ja eteen. Helpoin kun koira lähellä palkkaa. Ohjaajan etäisyyttä vaihdella. 
Myöhemmin tämän idea on, että kun koira juossut linjaa kohtaan, missä pysäytetään. Damit on kuitenkin edempänä ja pitää lähettää uudestaan eteen. Ja koirien on paljon helpompi lähteä eteenpäin kuin taaksepäin. Valkoisen lapun (laminoitu A6) idea oli, että kun koira on 100m päässä niin näkee valkoisen paremmin kuin maastoväriset vaatteet. 

Kuva yllä ja alla Säde Suonpää

- luoksetulo, eteenistuminen, sivulletulo ja eteenlähetys: tehtiin tämä myös namikipolle. Namirasian päälle namit. Sitten jätin Tofun odottamaan. Ensin oli vaikea tulla sivulle peppu kohti nameja. Sitten paikalleen istumaan ja menin n.10m. Kutsuin sieltä eteen. Tai oli vaiketa, koska ruoka taas takana. Jäi vinoon ja korjasin. Muutama nami ja sivulle. Sitten lapun kanssa eteenlähetys. 

Kotiläksynä taakselähtetys ja luoksetulolla


Seuraus:
- harvemmin etupalkalle; nyt oli liikaa ajatus etupalkassa ja seurauskriteerit unohtui. Oikean jalan heilutusta ja palkka ohjaajalta. 
- apparin kanssa: appari näyttää edessä nameja, ja kun istuu paikallaan saa namia, häiriönä ohjaaja liikuttaa oikeaa jalkaa. Jos nousee niin korjaus sivulle. Sitten 1 askel eteen ja jos paikka pysyy niin appari palkkaa sivulle. 
- 2 kippoa molemmissa suunnissa. Jos yksi kippo vetää liikaa ja vaikea yksin treenata. 
- kääntyminen, takapäänkäyttö; tasapainotyyny, koroke. Paikallaan käännökset. Auttaa takapään hallinnan kanssa. 

Linja damille, eka ok. Toisessa vähän ällötti maneesin hiekka ja mietti mistä ottaa damin. Toi käteen 10m matkalla. Toisessa jo aiemmin eteentulon käsi valmiina. 
Lapulla eteenlähetys nomessa suuri eleisemmin. Apuaskeleen kanssa ja huitaisten eteenpäin. Tässä eroja? 

Hakuruutua lähestyä hajun kautta. Riista tai dami tuulen puolella, niin että koiralle tulee hajua. Kuljetaan hihnassa ja kun saa hajun lähetetään. Vähän kuin pk-haussa hajunhaku. Koiralle tulee mielikuva noudoista hajuedellä. Vs että etsisi silmillä (se että appari laittaa koiran nähden tai heittää). Auttaa myös siihen, ettei kävisi niin ettei koira nosta ja tuo (että etsii hajulla, eikä silmillä). 

- Riista: otettiin ensin sukkahousussa oleva varis. Aluksi mietitytti jonkin aikaa, sitten Tofu kantoikin useampaan otteeseen. Kehuin paljon. Sen jälkeen ei kiinnostanutkaan enään.
Kokeiltiin vielä kania, jota mietti alkuun ja kunnes innostui. Mutta meinasi ottaa liian rumasti etuhammas otteella ja purra. Pitelin kokoajan kiinni tai nappasin kiinni jos piti huonosti. Lopetettiin muutamaan kantamiseen/otteeseen. Selkeästi vire nousi näistä ja ei saanut silmiä irti kanista, jopa namit ei kiinnostanut. Täytyy treenata tekokanilla (damin päällä karva). Että oppii oikean otteen.  

Keskittyy edelleen edessä rauhoittumiseen ja ohjausjuttuja voi tehdä nameillakin. Sekä tottelevaisuuteen. Dameilla ei ole kiire. Ja palautusta voi tehdä yksinäänkin ja lyhyttä matkaa, dami koiran ja ohjaajan välissä. 

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...