Siirry pääsisältöön

Paukkuja, agia ja tokoa

TI - PAUKUT
Ti treenattiin Emmin kanssa paukkuja. Kauklahden tottiskentällä, panokset oli ihan lopussa joten Ruutille kolme. Niissä oli pari tyhjääkin välissä. Kävelytin ruutia ja emmi otti stepin ja treenasi sen kanssa. Syöttelin namia ja käveltiin ja sitten istuttiin. Alkuun tärisi ja häntä oli alhaalla, autolle päin kävellessä lähti kiskomaan. Mutta kun emmi alkoi ottaa hyppynoutoa niin alkoi jo palautua ja haukkui stepin menoa. Sitten imutusseuraus sujui ja pääsi juoksemaan stepin pallon perässä.

KE-AGI
Ensimmäisissä Mia Laamasen treeneissä Ruutin kanssa kun jäänyt parit välistä.
Eteenmeno treeni: molemmin puolin 3 hyppyä ja u-putki välissä. Saatiin näyttää miten irtoaa sain toisella kertaa melkein lähdöstä menemään radan. Ruuti raukka sai kerran narupallon päähänsä ja sitten vedätyksessä oltiin vikalla hypyllä rinnakkain, katsoi kai mua ja hyppäsi rimaa päin pahannäköisesti, ei onneksi tänään ole ollut jäykkänä. Läksyksi vedätystreeniä. Rimat pysyi vedätyksessä vaikka luulin että lentelisi.
hyppytekniikka: noin 5 hyppyä ja väli 5,5 jalkaa. Ruutilla oli ensin liian kiire, ei keskittynyt ja hyppäsi vikat 2 "pituutena". Sille tehtiin visuaalista häiriötä lisäämällä poikki rimat. Sitten parani ja keskittyi paremmin.
käännökset hypyllä: tehtiin ensin yhdellä hypyllä käännöksiä matalalla rimalla. Tavoitteena oli että koira tulisi tiukasti ja samalla vauhdilla, ei hidasta laskeuduttuaan. Ruutin käännökset oli ensin niin että laskeutui ja vähän lenkitti kierrossa ja sitten säntäsi perään. Saatiin sitten hyviäkin, pitäisi videoida oli vaikea itse katsoa. Sitten kahden loivassa kulmassa olevan hypyn kanssa käännöksiä, Ruutin pitää tosin vielä harjoitella yksittäisellä hypyllä. Sitten kauempaa lähettäen yms.
seuraavalla kerralla katsotaan Ruutin kontaktit, kun ei vielä keretty. Treenit oli kivat, että tekniikka painoitteiset. Muuten helposti jää se treenaamatta. Ruutin lähdössä pysymiset oli taas huonoja.

TO - TOKO
Perkkaan koulun kentällä. Molemmille koirille ruutu oli vaikea, takana oli ritilä työmaa-aita ja nauhat ei pysynyt eli ei nauhoja. Myös jalkapallo maali oli matkan varrella (ei tosin linjalla). Ruuti ei ensin hahmottanut myös punaista merkkiä. Muuten ruutin 5cm kartiotötsille menot oli parempia, eikä seissyt päällä. Ohjattua myös molempien kanssa, Ruu meni ensin ruudulle. Ruun kanssa seurausta, keskityin paikkaan ja että oli hiljaa, intoa riitti. Muuten kouluttelin tuttuja.

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...