Siirry pääsisältöön

AST:n Tokon koulutuspäivä


kaunista!
oiskohan lenkkeilijöitä..
liikkeestä istuminen
Heitä! Ruutin sana on laki.
   
Kiitos Nanna Ruutin kuvista!!

Tänään oli Ansu Leimanin koulutuspäivä. Onneksi sää suosi meitä ja kamerakin lähti ulkoilemaan. Eilen lenkiltä rupesin katsomaan oven suussa, että mistä tulee verta ja ruuti oli jotenkin aukaissut taas kynttään sieltä juuresta, onneksi ei ollut poikki että kärki on ehjä. Tokoiltiin siis tähtitossulla.

Tehtiin kisamaisesti sisäänmeno ja seuraus, istuminen ja luoksetulo läpijuoksuna. Ruuti meinas vähän kentälle kävellessä inistä, jätettiin pallo "kehästä pois". Ruutilla oli sitten ääntelyiden sijasta koomailua ja haahuilua. Ihan hyvä niin päästiin sitä treenaamaan. Liikkeestä istumisessa täytyi kai toistaa seurauskäsky, muuten ok (kerkes poseerata kamerallekin, katseli taakse). Luoksetulossa katseli merkkejä, jouduin toistamaan käskyä seuraamaan, kaikkea sikailua. Luoksetulon tuli tökkäämään kuononsa haarojen väliin ja siitä sivulle. Vaikka normisti tulee suoraan sivulle.

- Ensinnäkin kokonaisuus lähtee siirtymisissä, siihen käsky, mulla sivu. Ja koiran on pysyttävä metrin sisällä. Jos se ei pysy komennus tai jos se ei tepsi niin nappaa kiinni. Tai sitten pysähtyy, sanoo "mitenkä se oikein meni" tai ups ups toruvasti ja oottaa et koira tarjoaa. Näitä treenata ihan palkata hyvästä siirtymisestä suoraan tai perusasennosta (jos tekee sen kerralla oikein) tai tekee ihan miniliikkeen tai aloittaa sen/lopettaa.

- seuraus, komennus haahuilusta tai pysähdys. Ei itse peruutusta!!! koira saa itse korjata. Otan sen askeleen jo automaattisesti, tästä pitää valittaa mulle :D. Ruuti ei välitä jos se vähän haahuilee. Kielto niin että se noteeraa sen. Perusasennon on mentävä kerralla oikein, korjauksia ei pyydetä vaan uusiksi, se osaa sen.

- katsekontakti sivulla: katso käskystä että säilyttäisi kontaktin. Tästä huomautus jos ei katso. Mihin tääkin on unohtunut?! lisäksi häiriöseuraus, sivulla häiriötä. Jotkut opettaa että kun liikkuri sanoo käsky niin koira katsoo ohjaajaa.

toinen osio
- kaukot näytettiin ne ja seisomasta maahan liikkui eteen. Niitä pitkältä matkalta. Ehdotus aloittelevalle oli treenata vain yhtä siirrosta, voitaisiin tehdä samoin kuurina. Tietenkään s-i ei onnistunut. Koska Ruutilla on niin pitkä askel siinä niin tuli ehdotus, että opettaisi sen siirtämään etujalkoja taaksepäin seisomaan nousussa. Esimerkiksi jalat laudalla ja ne pois siitä. Tai kosketusalustalta. Sitten sitä voi häivyttää siihen että (sekä lisätä käskynkin) työntää kengällä jalan kärjestä ja kun väistää jes. ja myöhemmin kauempaa että nostaa omaa jalkaa ikään kuin työntäen.

tehtiin vielä pari siirtymistä ja vähän seurasta. Nyt oli parempi asenne! ja muutama hyvää siirtymistäkin.

Kuvat

Elo
Puuma
Hulda
Silli

Kita

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...