Siirry pääsisältöön

Porvoon agility ja kimppatokojen avajaiset

Porvooseen matkattiin taas samalla porukalla kuin eilen Tian kanssa. Oli onneksi lämpimämpi, myöskin hallissa. Anne Huittinen oli tuomarina, oli muutamia hankalia kohtia ja sitten vain luukutusta.

Rata 1: Alussa oli pituudelta käännös pimeän kulman putkeen, siitä kepeille takaaleikkauksella. Keppejen jälkeen oli viistottain hypyt mitkä olisi kuitenkin vaatinut haltuunoton, koska Ruu ajautui hypyn taakse. Tuli virhe tai ei. Keinulla sain koskemaan. Siitä lähetys putkeen, muuri, A, rengas jolle takaaleikkaus. Sitten koitin takaaleikata hypylle, mutta ruu ennakoi putkeen menoa ja oli sännätä sinne. Eilenkin ei totellut sylkkäriä vaan koitti varastaa seuraavalle esteelle, lintsasi. tuli kolme kielto hypylle -> hyl. sitten putkeen, hyppy jonka rima alas, tosi törkeästi. Puomilla ei pysähtynyt, ei edes hidastanut tippaakaan! (tosin meni hienot juoksarit) Huudahdin siitä, tollasia en salli, pitkään luottamani puomin kontaktit, nyt meni sekin luottamus. Oisin korjannut muttei saa ja ruu kerkes tehdä kaksi estettä jälkeen, josta talutin sen pois ja jäi ilman palkkaa. Hermostuin vähän lopussa, olin niin pettynyt lopun sähellyksiin.
+ alku
- puomi
- takaaleikkaus
- rima ennen puomia
- ei linjassa olevien hyppyjen "välistä veto" eilenkin radalla oli, joka sujui (tosi siihen tultiin viistommin)
saatiin video tästä, kiitos Anna!

Rata 2: Alkoi hyppy, pituus, hyppy (suora linja puomille) ja olikin vierestä muurin takaakierron kieputus. Yritin tehdä valssin ja kierrättää vastakkaiselta puolelta muuria. Mutta valssi venyi liikaa ja koira ei tullut siihen mukaan ja hyppäsi muurin väärin päin. Lisäksi ruuti hiippaili seisten lähdössä. Jo siitä olisi voinut lähteä radalta. Toiseksi siitä kun ei totellut ohjausta, selkä muurille. Puomilla ei pysähtynyt, koski kai, siitäkin oisi pitänyt lähteä pois. Renkaan jälkeen meni kuten moni muu väärään tyrkyllä olevaan päätyyn eikä 2s suuaukkoon. Mikä yleensä toimii hyvin. Monenneksikohan kerraksi A:n kontakti roiskaistiin, se oli viimeinen pisara. Korvat oli ihan jossain muualla. Palkat jäi tältäkin saamatta. Ja sai jäkätystä kiskomisesta. Koska kontakteja ei saanut korjata, tuntuu ettei mistään virheistä opita. Ehkä jos sen saisi heti virheen jälkeen syliin ja lopetettua, mutta liian iso.
- renkaalta (joka väärään suuhun päin) toiseen päätyyn putkea meno
- puomi!!
- A!
- lähtö!
+ lähtörima

Eilen mulla oli ihan eri koira. Koira joka pyöri ennen hyppyjä eikä uskaltanut irrota. Joka juoksi lentokeinuja, tosin tänäänkin se oli vähän törkeä. Tänään koira vaan luukutti täysiä ja korvat oli jossain. Totella jarrutuskäskyjä tai kestää leikkauksia, jotka se varmasti osaa ja treeneissä tekee pienemmästä vihjeestä. Lähtörimat sentään pysyi, oon kutsunut nyt kävelystä.
Pitää taas uudestaan iskustaa päähän että jos koira ei tee kontakteja, heti ulos radalta korjauksen jälkeen.

Treenaa:
- lähtö
- puomi vedätys ja vinkupallolla (ruu sai eilen uuden! vanha ei meinannut enään vinkua)
- keinu!
Huomiset treenit tulee tarpeeseen, hihii, kosto on suloinen tai treeni
___________

Vuoden ekat kimppatokotreenit Kilon pallokentällä pidettiin illasta. Treenailtiin melkein uudella porukalla, kiva vaihteeksi näin ja käskytyksellä. Ajattelin ensin, että Ruuti olisi poikki, mutta ei se ainakaan ulospäin näkynyt. Tehtiin vuorotellen käskyttämällä.

seuraus: uusi käskyttäjä, koitettiin ensi pateeta, paristi vahvistin kun oli hiljaa, paikoittain joku hiljainen ininä. lähellä pateeta olevat sivuaskeleet oli liikaa ja ruutille jäi ääntely päälle, hiljainen ininä. Tehtiin sitten pallon kanssa ihan alkuun hiljaa sivulla, hiljaa seuraus pari askelta ja sitten sivuaskeleet. Se sopii kyllä paremmin meille. Seurauksessa kertailtiin kaikki käännökset ja muutokset. Oli tiivistä, mutta painotus ääntelyllä. Ihan tyytyväinen olin, muttei olla vielä nollatoleranssissa! Mutta edistystä on siihen huutamiseen. Hallissa tai huonompi kuuloinen ei tota niin helposti erota ;D

ruutu: ensin meni vähän oikeeseen laitaan, mutta korjasi oikein. Kävelyssä tehtiin versio missä käskyt paristi (luoksetuloon liikkurilta), mutta palkkasin ja yksi seuraamaan tulo. Hiljaista!

tunnari: ruu nappasi ensin oman ja sitten jatkoikin työskentelyä ja toi reunasta väärän. Mikä lie päähän pistos. Tehtiin tätä ennen metsku ja pallo palkkaus ja nopeasti vireen lasku. Metsku eteen (eilen vauhtina), toi kovaa, ei ällöilyä. Ei sentään maistelua muihin tunnareihin! Toisella kertaa hyvin.

ohjattu: oikea. merkki hieno, lähti juuri oikeeseen suuntaankin ja vauhtina luovutus. jotain on koiran päässä melkein naksahtanut.

Ehkäpä kisat teki ihan hyvää niin se söi ylimääräistä kohellusta pois ja ääntä :D Toko innostus on back. Ollaan tokoiltu kahtena muunakin päivänä.

Plan:
- lelu seurauksien pitkittäminen
- liikkeiden ketjuttaminen pallolla -> kisamaisuus, uuden mallin rakentaminen
- tunnaria
- ruutu paikka suoraan oikeaan paikkaan, ilman eteen tarjoamista! -> apu
- molemmat istumiset

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...