Siirry pääsisältöön

20, 5 ja hyl

Tänään kolmas viikonloppu agilitykisoissa Gavan kanssa. Tällä kertaan 3 starttia. Tuomareina oli hyppyradalla Laura Mättö ja agiradoilla ulkomaalainen naistuomari Vendula Hausnerová, Tsekeistä.

Video on aika pieni, puhelimella hyvä katsottava. :D (hyppäriä ja ekaa agirataa)

Hyppyrata oli kinkkinen, tutustuessa mietin vähän mahdanko ehtiä kaikkiin ohjauksiin ja sitten taas että saisi sen fiiliksen ja energian juosta oikea aikaisesti. Tuolla radalla ei ole aikaa varmistella tai jäädä aikailemaan.
Alussa tulikin kaksi hirveätä lenkitystä, en ottanut Gavaa niissä haltuun ja vähän lepakkotyylisesti valssista huolimatta tuli 3 hypyn ohi (no olis voinut olla parempikin), yksi rima "päällejuoksussa". Kepeiltä napattiin sisäänmenovirhe, juoksi 2 väliin. Ja sitten taas lopussa ei kestänyt joten korjattiin niitä koko rahan edestä.
Sitten päätin, että otetaan rata treeninä ja pyrin pitämään koiran hanskassa ja taistellaan läpi. Siitähän mentiin puhtaana loppu, jonka piti olla radasta vaikein osuus. Toki valitsin yhteen takaakiertoon pyörityksen. Tästä lopusta tuli hyvä fiilis! Videolla näkyy vähän alkua ja loppua. Itselle tärkeintä olisi saada vain hyvällä keskittymisellä tehtyjä ratoja, nollatreenejä tehdään sen verran harvoin että käyhän noikin treenistä! En mitään tulosta ajatellut, mutta 20vp (kielto, rima, 2 keppivirhettä) sieltä tuli. :D

Toinen rata oli 5vp rata, tosi kiva menevä rata jossa sitten tipahti yksi rima putken jälkeen. Gava ponnisti vähän liian läheltä, voi olla ettei heti lähtenyt hakemaan hypylle. Ärsyttävän lähellä taas! Mutta parasta, että tehtiin töitä koko rata läpi, ohjasin miten suunniteltu ja keskityin loppuun asti virheestä huolimatta. Tai siitä huolimatta, että päästiin 4 vikalle nollana. Joskus alan miettimään kesken radan "apua vielä on nolla alla", nyt oon pääsemässä siitä vähän irti. Keskitytään vain joka kohtaan, miten sen on suunnitellut. Ja tehdään parhaamme. Ohjaajalta nolla, koiralta 5. ;)

Kolmas rata, hyl: tässä meinasin tehdä vastakäännöksen hypylle, mutta Gava luki sen takaakiertona tai varmaan poispäin kääntönä. Alussa oli myös viistoon kulmaan pakkovalssi, minkä sai just ja just yli vaikka tein tahallaan sen myöhään niin, että tein koiralle lenkkiä. Viime radalla sain vältetttyä ikävän in-in kulman takaakierto päällejuoksulla. Radalla tultiin myös vauhdikkaasta putkesta, takaaleikkaus hypylle josta piti mennä putken lähempään päähän, mutta Gava vauhdissa liiteli kauempaan, toki siinä oli virheet alla. Tähän vikaan ei jaksanut niin tarkasti panostaa vaikka kepit sujui, takaakierto kohdat, toinen putken pää, keinu.. Puomilta lähti ennen lupaa (juoksin ohi pakkovalssiin, joka muuttui persjätöksi).
Tällä radalla olisi voinut kepeillä leijeröidä hypyn, mutten ollut varma meneekö loppuun asti? Koska oli loiva putki, missä ohjaaja juoksi ulkoreunalta ja koiran piti kääntyä ulospäin putkesta. Gava pyörähti väärään suuntaan.


Gavalla on virettä jonkun verran kisatilanteissa, esim samoja hölmöyksiä siivekkeen kaatamissa ei saatu treeneissä esille. Ja osan puomilta lähti ennen lupaa pois, tänään vain tokalta radalta. Siinä mielessä olisi ihan hyvä, muistaa koulutuspuolen asiatkin radoissa, jos virhe alla niin keskeyttää jos on huolimaton tai joku kriteeri ei pidä. Toki kontaktit on pystynyt hyvin treeneissä muistutella, kun on pienempi juttu että kestää vain ohi juoksua. 2on-2offiin ehtii aina puomilla.

Näistä kisoista jäi vähän harmittamaan, kun oltiin niin lähellä. Mutta parempi näin ja nyt täytyy treenata enemmän nollatreeniä. Sitä ei olla tänä vuonna tehty, vain kisattu. Ja onhan se parempi aina jos on melkein nollia kuin vain hyllyjä. Hyllyprosentti muutenkin on varmaan pienentynyt, joka on parempi. :) Saan olla yllättävän napakka radoilla ja ottaa taisteluasenteen. Gava kestää myös nykyään enemmän eri ohjauksia ja kääntyykin paljon paremmin. Aina itse katsoo lyhyeltä aika väliltä menoa, mutta pitäisi muistaa katsoa myös vuositasolla, jolloin verrata voi 2-luokassa kisaamista. Nyt vain sm-nolla tavoite tuo paineita, vaikka katsotaankin rennosti että ehtiikö tänä vuonna, jos ei niin seuraavana.


Tän vuoden kisoista saldo
hyl, hyl
5, 5, hyl, 5
20, 5, hyl

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...