Bordercollie
FI AVA FI AVA-H BH RTK1 RTK2 PPR1 PAIM1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
FI JVA FI MVA HK1 BH RTK1 TK1 Siipiveikon Vahva Vainu "Nova" ja Burning Red's Dude Where is my Duck "Tofu"

7.2.2019

Liitelyä, tokoa ja geenitestituloksia

KE SAIJAN TREENIT

Novalle irtoamispätkät: 
1-3 suoraan tehtynä, Saijalla namikippo, irtosi hyvin.
Sitten esteet toiseen suuntaan kuin radalla 5, 4, 2 ja 1. Namialusta jätetty salaa, irtosi hyvin!

-Puomille 2on-2off sivusta, palkka, sitten putkeen 8 ja rengas ja keinulle oli tarkoitus mennä. Nova tuli ihan jalkoihin pyörimään. Saijan kutsuessa edestä vielä sama ja Nova ehti mun toisella puolen olevalle pituudelle. Kun yritin tehdä niin, että lähdetään samaan aikaan renkaalle, etten juokse edellä. Erikseen keinulle, ok. Kun juoksin keppien puolella ei keinulle irtoamisessa ollut mitään ongelmaa! Eli jos on paikka mihin voi kääntyä, Nova mielummin kääntyisi kuin irtoaisi.. Bortsu taas jatkaa aina mielummin suoraan eli sille ansat on siellä. :D Tollerin ansa oli ohjaajan sivussa, käännöksen puolella. Nova hajotti myös kerran renkaan sen takia, että kääntyi katsomaan mua eikä katsonut mihin hyppää (tähän sopisi se hyymiö, missä on kädet silmien edessä).

- Kepit ok, tein valssin joka meni hyvin koska Nova keskittyi hyppyyn edessä.
- Leijeröintitreeniä tai ainakin irtomista kun otettiin 18 okseri, 19 hyppy ja palkka alustalle. Sen jälkeen palkka tuli alustalle pituuden jälkeen. Ja leiröinti sujui, kun sai juosta ihanaan putkeen. (Toiseen suuntaan oliskin ollut varmaan eri juttu..)

Nova teki taas pätkien välissä makaamista. Jokaisessa lähdössä nostin käden ja seisoin paikallaan, kun katsoi eteen sai luvan. Jossakin yhdessä? lähti ennen lupaa ja vain palautin. Keinulla voitaisiin tehdä enemmän niitä missä appari on namikipon kanssa keinun päässä houkuttelemassa. Se ei esteenä ime hirveästi.


Gavalle pikatreeni, ensin oli katsonut Novan vuoron. Tehtiin neliöt 22 asti nollatreeninä. Rima 6 tipahti, sanoin käännöksestä tai jätin sinne tekemään? Ja renkaan hajotti. 11 hypyn unohdin olevan takaakiertoa, voi olla että tein sen Novankin kanssa niin. Kahta virhettä lukuunottamatta mentiin koko rata sujuvasti. Ja vautsi lopussa onnistui kepeille meno! :) Gava sai vähän kisamaisia kierroksia odottelusta. Vähän mietin radalla keskeytänkö keinulla, mutta tsempattiin sitten loppuun asti.
Kannustusta tuli myös siihen, että alkuun ne on pikkuvirheitä ja kyllä ne jossain vaiheessa jää pois. Gava kuunteli myös tosi hyvin ja kääntyi nätisti.


TO KOMPASSI TOKOT


Torstaina päivällä nähtiin Kati ja Tria Kompassissa. Mukava piristys päivään! Tila on n. 15m pitkä tai vähän reilu sellainen ja sopii rauhalliseen treeniin.

Evl paikkis: Gavalle ja Trialle. Mentiin kuvassa näkyvän pressun toiselle puolelle ja peilistä näin Gavan. Molemmat istui hyvin, vaikka agilitypuolelta kuului haukuntaa ja leikkiä. Palkattiin n. 1,5-2min kohdalla, ei otettu aikaa. Siitä maahan käsky toisena. Palkattiin maahan eikä otettu luokse kiihdyttelyä.

Novalle
- katsekontakti häirittynä: alkuun meinasi vähän katsella. Palkkasin pienistäkin hyvistä. Loppua kohden parani ja malttoi.
- seurausta liikkuroituna: tässä käännöksiä hiottiin. Eka vasempaan, istui. Päin ikkunaa/tuolia/ikkunalaudan romppeita kontakti tipahti. Täyskäännöksessä myös vilkaisi eteen. Peruutusta ei muistettu.
- kaukot: ensin 4m, 6m, 8m ja kaikki toimi. Istumaan ja maahan suuntaan. Ei tullut otettua peräkkäisiä vaihtoja? Niitäkin voisi ottaa välillä. Palkaksi myös pallo, jonka kanssa sai juosta ympyrää.
Tauko

- jääviä: ensin seisominen käsi avulla. Sitten pelkällä käskyllä. Palkkasin kädestä (piti tehdä luopumisen kautta, kun muuten tulee vastaan). Tai heittäen namin, mutta ei meinannut aina löytää herkkua. Muistuteltiin myös kerran ympäri kävely, jätin namin maahan. Näitä lisää!
            Istumiset onnistuu niin, että ottaa ehkä puoliksi askelta taakse ja istuu. Kokeilin namilla vetämällä ja sitä nostamalla, jos menisi enemmän etujalat paikallaan tekniikalla istumaan.
          Maahanmeno sujui ja oli hieno.

Novalla oli hirmu hauskaa! Sen kanssa on kyllä mahtava treenata. Ei voi olla iloinen, kun katsoo oppimisen riemua! Toki sen mieltää niin pikkupojaksi. On kehitystäkin tapahtunut, kun saadaan jäävät edistettyä ja kaukoja tehtyä. Peruutustakin kotona. Tunnarin voisi myös kotona opettaa.. Ruudun paikkaa pitäisi tehdä vaikka pihatreeninä tai parkkiksella!


Gavan kanssa
- tunnari: haki hyvin oman ja palkkasin vauhdista. Sitten pari tunnarin tuontia, niissä hyvä ote. Ihan alussa meinasi ennakoida lähtöä kapuloille. Kun liikutin suuta tai maiskutin huulia. Päästin vasta, kun ei nytkynyt.
- kaukot: ensin tuntui että kaikki vaihdot sujuu. Kokeiltiin namipalkkaa tassujen välissä, se toimi joskus kun oli kiltti neiti. Nyt Gava söi namin viimeistään kun olin kävellyt 3 askelta. Itse peruuttaen pääsin pois, mutta kun käskin tekemään vaihdon, teki väärin ja söi namin. :DD Oli liian hyviä herkkuja!
Tehtiin sitten ilman nameja. Maahan- istu vähän hidas.
- Muutamasta seisomisesta ennakoi jo istumaan. Seisomiseen viivettä!
- Maasta seisomaan nousu ei sujunut ekalla.
- istu- maahan vaihdot oli yllättävän hyviä.
Tekniikka oli erittäin hyvää, vain se että meni paristi sekaisin käsky treenattavaa. Vaihtelin matkaa 10-15m. Loppuun pallo jalkojen edessä. Gavalle tehtiin liikkuroiti alun kanssa kerran tai kaksi, muuten tehtiin yksittäisiä. Oli hyvä ottaa myös koemaista alkua!

- peruutus: ensin väärä käsky ja meinasi lähteä liian lujaa kauas. "Sivu" käsky ja lähden peruuttamaan oikealla jalalla. Oli suoraa! Ainut mitä saa katsoa, ettei mene liian kauas, meinasi olla pää reiden kohdalla. Alussa vähän seilasi, sitten tasoittui "suoruus". Näitä lisää! Kehitystä on tapahtunut, oon yrittänyt välillä kotona tehdä edes muutamia askeleita.

Selkeetä koetavoitetta ei ole, mutta Gavaa ajatellen maalis-huhtikuu voisi olla hyvä vielä hallikaudella. Toisaalta auttaa jos ottaa tavoitteen ja pitäisi myös muistutella silloin välillä palkattomia treenejä. Eteenmenokin!


Novan geenitesti tulokset tuli lopuistakin
DEGENERATIVE MYELOPATHY (DM): N/N, TWO NORMAL COPIES OF THE GENE ASSOCIATED WITH DM SUSCEPTIBILITY

NORMAL

DM (Degenerative Myelopathy)

DM on selkäytimen rappeumasairaus, jossa oireet tulevat vasta vanhemmalle koiralle ja saattavat usein mennä ns. vanhuuden piikkiin. Sairauden edetessä selkäytimestä lähtevä viesti ei mene kunnolla jalkoihin, ja koiralla sairaus näkyy liikkumisen vaikeuksina. Tyypillisesti sairaus alkaa toisen takajalan laahaamisena. Koiralle sairaus on kivuton. Maailmanlaajuisesti tollereilla tiedetään esiintyneen muutamia yksittäisiä DM-diagnoosin saaneita koiria, mutta geenitestin löytymisen jälkeen kantajia on löytynyt jonkin verran tollereista ja tämän vuoksi jalostuskoirien geenitestaamista suositellaan niissä tapauksissa, kun lähisukulaisella on todettu kyseinen sairaus tai suvussa tiedetään olevan sairauden kantajia. DM-geenitesti on patentoitu ja sen ainoa virallinen testauslaboratorio on yhdysvaltalainen OFA (http://www.offa.org/).

ja

DEGENERATIVE ENCEPHALOPATHY (DEN): CARRIER
(kuten Novan isäkin on)

Degenerativiinen enkefalopatia (DE)

on neurologinen sairaus, eikä sen oireita osata vielä tällä hetkellä yksiselitteisesti kuvata. Sairastuneiden koirien perusteella kansainvälinen tutkimusryhmä on kuitenkin kyennyt listaamaan tiettyjä oireita, joista on eläinlääkäreille apua sairauden diagnosoinnissa. Häntätumakkeen tuhoutumisesta seuraa usein motorisia ongelmia, joiden lisäksi sairastuneilla koirilla on oppimis- ja/tai keskittymisvaikeuksia. Motoriset ongelmat ilmenevät esimerkiksi hyppäämisvaikeuksina, holtittomina liikkeinä tai kömpelyytenä. Sairastuneilla yksilöillä voi myös esiintyä aggressiivisuutta ihmisiä tai toisia koiria kohtaan.
Vastaavia oireita voi kuitenkin aiheuttaa myös muut sairaudet. Edellämainittujen oireiden lisäksi degeneratiiviseen enkefalopatiaan sairastuneilla koirilla on havaittu kaksi erikoispiirrettä: pystyasennossa uiminen ja unihäiriöt. Tietenkään uimaan opettelevat pentukoirat eivät ole automaattisesti sairaita, eikä satunnaisesti normaalista poiketen uneksivalla, joskus syvemmin nukkuvalla tai heräämisvaikeuksista kärsivällä koiralla myöskään ole automaattisesti degeneratiivinen enkefalopatia. Ne saattavat kuitenkin olla sairauden ensimerkkejä.
Degeneratiivinen enkefalopatia diagnosoidaan magneettikuvasta, missä näkyy sairaudelle tyypilliset muutokset aivoissa.
Sairaudelle on kehitetty myös geenitesti (DEN), jonka voi tilata OFA:n sivuilta (offa.org).

Rasmuksen vointi on taas huonontunut. :( Suuria päätöksiä on edessä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!