Siirry pääsisältöön

Riistan luovutustreeniä kuurina

Päätin kokeilla saisinko palkattua käteentuontia riistan kanssa, hieman skeptisenä. 

Videoista koitin vakoilla, miten se oppiminen onkaan mennyt. 2021 löytyi sukan kanssa, että toi käteen asti ja sukkateema sekä motivaatio. 

Viime vuonna 2022 teemana oli harjoitella ilman sukkaa ja palkata super herkku namirasialla, heti kun toi linnun. Vaikka välillä kävi katsomassa lintua, sitten rasiaa ja sitten haki linnun. Tämä kaava on nyt varmuuden kasvaessa jäänyt pois. Syksyllä kokeiltiin 2-3 fasaania ja se onnistui, kun oltiin otettu alle yksi lämmittely. Saatiin myös kanin tuonti/jälki toimimaan ja lokkikin tuli vedestä ja maalta itse heitettynä. Laukaukset myös ollut ok.

Tänä vuonna olin niin iloinen kun tuonut useamman kerran heti ekalla linnun. Tähän asti on samastakin syystä tehty eniten vain yksittäisiä noutoja. Tollereilla monesti on "shoppailua" valitsevat kivoimman riistan tai käyvät ensin katsomassa tarjonnan ja sitten tuo kun pakko. Halusin, että saadaan yhdellä varmaksi toiminta, kun näen linnun, otan suuhun ja tuon. 

Kun näitä treenejä tulee tehtyä kotiläksyinä vähän harvakseltaan ja taukojakin ehtii väliin niin videot on kyllä paras tapa katsoa "mitä tehtiinkään", ellei lue täältä. Mutta niistä näkee myös koiran elekielen. Hyvä motivaattori ollut myös tollerien noviisitiimit ja nyt on nähty ex. noviisi tiimillä. Sitten aina innostuu tekemään samaan syssyyn vähän lisää kotiläskyjä. Toki myös koulutukset tuo motivaatiota ja läksyjä, mutta viime vuonna tuli säästettyä ja käytiin vain lähikoulutuksissa.


Vol1: ma 20.3 käsikosketus, 1kg dami variksen siivillä ja varis. Kotipiha. 

Muistuteltiin käsikosketukseen kestoa. Siipi damilla meinasi jäädä vähän kauas. Riistalla alkuun vähän juoksenteli ja koitti tuttua tapaa tiputtaa jalkoihin. Väistin pois ja palkkasin vain käteen tuodut tai melkein. En vaatinut pitoa, mutta kunhan sain napattua linnun. 


Vol2: ti 21.3 ap. varis sukalla, varis ilman sukkaa, pikku tavi. Niitty/pelto. 

Tajusin eilen, että olisin voinut helpottaa myös asteen, sukka linnulla. Ja koska vaakku oli jo vähän käytetympi niin sekin sopi hyvin. En taas reagoinut niihin, mitkä ei tulleet ihan riittävästi. Mutta kehut ja rasiasta namin sai, kun oli hyvin. Sanoin "jes" kun lintu tuli käteen. Muutamassa missä näyttää, että tuli käteen niin en ehtinyt sanoa jessiä ja jonkun tiputin tahalleenkin. 

Ilman sukkaa oli alussa selkeästi vaikeampi, mutta sitten saatiin hyvä. 

Tavia piti alkuun nuuskia, mutta sitten teki sillä melkein damia vastaavaa luovutusta! Ajattelinkin että pikku sorsalintu voisi olla "helppo". 


Vol 3: ti 21.3 ip. varis sukalla, varis ilman sukkaa, pikku tavi. Lähimetsässä. 

Hyvä keli ja intoa niin tehtiin myös ip treeni metsässä. Samat riistat, samassa järjestyksessä. Pientä pidon tapaistakin näkyi taas osassa! Jos olisi muokannut vain onnistuneet niin olisi löytynyt myös se ihanneluovutus, mikä itsellä on ajatuksissa! :) Näistä jäi tosi hyvä fiilis. Ei pidä koskaan sanoa, ei se opi tai ei ikinä. 

Katsoinkin ekasta kokeilusta, että Tofulla oli kokoajan häntä hyvässä asennossa ja kiva vire. Tiedostan, että tehdään aika nopealla tahdilla toistoja ja heittelen lintua. Toiselle koiralle tämä olisi liian hetsaavaa. Mutta treenin alussa Tofu on keskittynyt ja hiljaa, kuten muutenkin treenin ajan. 


Nova ti 21.3 ap: odotti Tofun treenin kytkettynä ja hiljaa, mutta täristen! Edistystä. Nova pääsi tekemään seurausta, lintu mulla kädessä. Sitten laitoin vaakun maahan ja tehtiin ohi seurausta ja pysähdyksiä lähelle. Sekä maahanmeno ja istumaan. Kaksi luoksetuloa linnusta poispäin, ekassa yritti lähteä hakemaan linnun, mutta totteli viime tipassa. Kahdesti sai tehdä luoksetulonouto tyylisesti pelkän noston, niin että nappasin linnun heti nostosta. 

Katsotaan jos torstaina tehdään vielä tavilla treeni ja sitten voikin pitää pienen tauon. 

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...