Bordercollie
FI AVA FI AVA-H BH RTK1 RTK2 PPR1 PAIM1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
FI JVA FI MVA HK1 BH RTK1 TK1 Siipiveikon Vahva Vainu "Nova" ja Burning Red's Dude Where is my Duck "Tofu"

22.3.2023

Riistan luovutustreeniä kuurina

Päätin kokeilla saisinko palkattua käteentuontia riistan kanssa, hieman skeptisenä. 

Videoista koitin vakoilla, miten se oppiminen onkaan mennyt. 2021 löytyi sukan kanssa, että toi käteen asti ja sukkateema sekä motivaatio. 

Viime vuonna 2022 teemana oli harjoitella ilman sukkaa ja palkata super herkku namirasialla, heti kun toi linnun. Vaikka välillä kävi katsomassa lintua, sitten rasiaa ja sitten haki linnun. Tämä kaava on nyt varmuuden kasvaessa jäänyt pois. Syksyllä kokeiltiin 2-3 fasaania ja se onnistui, kun oltiin otettu alle yksi lämmittely. Saatiin myös kanin tuonti/jälki toimimaan ja lokkikin tuli vedestä ja maalta itse heitettynä. Laukaukset myös ollut ok.

Tänä vuonna olin niin iloinen kun tuonut useamman kerran heti ekalla linnun. Tähän asti on samastakin syystä tehty eniten vain yksittäisiä noutoja. Tollereilla monesti on "shoppailua" valitsevat kivoimman riistan tai käyvät ensin katsomassa tarjonnan ja sitten tuo kun pakko. Halusin, että saadaan yhdellä varmaksi toiminta, kun näen linnun, otan suuhun ja tuon. 

Kun näitä treenejä tulee tehtyä kotiläksyinä vähän harvakseltaan ja taukojakin ehtii väliin niin videot on kyllä paras tapa katsoa "mitä tehtiinkään", ellei lue täältä. Mutta niistä näkee myös koiran elekielen. Hyvä motivaattori ollut myös tollerien noviisitiimit ja nyt on nähty ex. noviisi tiimillä. Sitten aina innostuu tekemään samaan syssyyn vähän lisää kotiläskyjä. Toki myös koulutukset tuo motivaatiota ja läksyjä, mutta viime vuonna tuli säästettyä ja käytiin vain lähikoulutuksissa.


Vol1: ma 20.3 käsikosketus, 1kg dami variksen siivillä ja varis. Kotipiha. 

Muistuteltiin käsikosketukseen kestoa. Siipi damilla meinasi jäädä vähän kauas. Riistalla alkuun vähän juoksenteli ja koitti tuttua tapaa tiputtaa jalkoihin. Väistin pois ja palkkasin vain käteen tuodut tai melkein. En vaatinut pitoa, mutta kunhan sain napattua linnun. 


Vol2: ti 21.3 ap. varis sukalla, varis ilman sukkaa, pikku tavi. Niitty/pelto. 

Tajusin eilen, että olisin voinut helpottaa myös asteen, sukka linnulla. Ja koska vaakku oli jo vähän käytetympi niin sekin sopi hyvin. En taas reagoinut niihin, mitkä ei tulleet ihan riittävästi. Mutta kehut ja rasiasta namin sai, kun oli hyvin. Sanoin "jes" kun lintu tuli käteen. Muutamassa missä näyttää, että tuli käteen niin en ehtinyt sanoa jessiä ja jonkun tiputin tahalleenkin. 

Ilman sukkaa oli alussa selkeästi vaikeampi, mutta sitten saatiin hyvä. 

Tavia piti alkuun nuuskia, mutta sitten teki sillä melkein damia vastaavaa luovutusta! Ajattelinkin että pikku sorsalintu voisi olla "helppo". 


Vol 3: ti 21.3 ip. varis sukalla, varis ilman sukkaa, pikku tavi. Lähimetsässä. 

Hyvä keli ja intoa niin tehtiin myös ip treeni metsässä. Samat riistat, samassa järjestyksessä. Pientä pidon tapaistakin näkyi taas osassa! Jos olisi muokannut vain onnistuneet niin olisi löytynyt myös se ihanneluovutus, mikä itsellä on ajatuksissa! :) Näistä jäi tosi hyvä fiilis. Ei pidä koskaan sanoa, ei se opi tai ei ikinä. 

Katsoinkin ekasta kokeilusta, että Tofulla oli kokoajan häntä hyvässä asennossa ja kiva vire. Tiedostan, että tehdään aika nopealla tahdilla toistoja ja heittelen lintua. Toiselle koiralle tämä olisi liian hetsaavaa. Mutta treenin alussa Tofu on keskittynyt ja hiljaa, kuten muutenkin treenin ajan. 


Nova ti 21.3 ap: odotti Tofun treenin kytkettynä ja hiljaa, mutta täristen! Edistystä. Nova pääsi tekemään seurausta, lintu mulla kädessä. Sitten laitoin vaakun maahan ja tehtiin ohi seurausta ja pysähdyksiä lähelle. Sekä maahanmeno ja istumaan. Kaksi luoksetuloa linnusta poispäin, ekassa yritti lähteä hakemaan linnun, mutta totteli viime tipassa. Kahdesti sai tehdä luoksetulonouto tyylisesti pelkän noston, niin että nappasin linnun heti nostosta. 

Katsotaan jos torstaina tehdään vielä tavilla treeni ja sitten voikin pitää pienen tauon. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!