Bordercollie
FI AVA FI AVA-H BH RTK1 RTK2 PPR1 PAIM1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
FI JVA FI MVA HK1 BH RTK1 TK1 Siipiveikon Vahva Vainu "Nova" ja Burning Red's Dude Where is my Duck "Tofu"

9.5.2023

Reija Niemisen hakuviikonloppu

La 6.5- su 7.5. Reija Niemisen hakuviikonloppu Korsossa omalla hakuporukalla, Tofu treenasi. La myös kaksi vierailijaa, jotka oli myös Tofun maalimiehinä. Oli vaihtuvat maalimiehet eli joka pistolla eri mm. 

Tehtiin hakurata vähän eri päin kuin yleensä, joten ei ollut tarkkoja muistikuvia piiloista. 

La 6.5:

1&2 haamupareilla +huuto, molemmissa myös vaneri umpparit. Sujuivat hyvin, ekassa n. 10 haukkua, toisessa n. 5kpl. 

3 yliheittona, jätin odottamaan tai maalimiehelle. Eli ei apuja tähän. 


4. Pisto. Ekoissa lähetyksissä juoksi rinteelle päin etuviistoon, johon haju varmaan painuikin. Kolmannella hyvin upposi pääpolun yli ja juoksi nyt suoraan. Vieras mm ja haukku oli vähän epävarman kuuloinen. 

5. Yliheittona? Taisi löytää ihan hyvin. 

6. Tähän puoli pakeneva ja palkka. Halusin loppuun helpon ja motivoivan. 
Haukkuja oli 5-10kpl.


Su 7.5 Tofu nyt pystyi hyödyntää myös muistikuvia. 

1.pisto: Otettiin heti alkuun eka suunniteltu tyhjä, kun intoa oli. Upposi hyvin ja otti syvyyttäkin ainakin kahden piilon mitalta. Ei halunnut lelua tai sosiaalista palkkaa multa. (Mietittävää, että huutaisi vain "täällä" tms eikä nimeltä, mitä maalimiehet käyttää kutsuissa") 

Itse oon pelännyt ottaa näitä, ajatellen epäreiluna. Mutta pitää ajatella koiralle hedelmäpelinä, ehkä voittaa piilolla, keskilinjalla tai vaikka seuraavalla pistolla lähilöytö. Mutta kun koira osaa juosta suoraan ja valmiita niin näitä voi ottaa. Tai vahinkotyhjää ellei koiralle olla näytetty pistolta apua. 

2. Pisto: korkeampi umppari. Lähti hyvin ja löysi, haukkuja 5-10 kpl. 


3.pisto: yliheittona eka meni etuviistoon. Uusi lähetys hieman mystisesti koiralle puhuen, että mitä sinne jäi. Toisessa juoksi suoraan ja löysi. 

4. Pisto: haukkulähtö. Maalimies noin 10m kohdilta tuli puun takaa ja jähmettyi. Katsoi osittain koiraan ja sanoi "puh". Tofu alkoi haukkua kuten tarkoitus, mutta vähän perääntyi ja oli epävarma. Sitten maalimies kiljahti korkealta ja juoksi poispäin piiloon. Siitä taas Tofu innostui ja vaihtoi saalisvietille. Kun mm piilossa, sai päästää ja tuli hyvät haukut. 
Helpompi tapa tähän, että mm näyttää namirasiaa koiran edessä, mutta estetään hihnasta ettei ylety, hihna tuntumalla. Sitten menee 5m päähän, jähmettyy ja haukut jne. 


5. Pisto: valmis, tavallinen lähetys. Mm jäi pitämään kun mentiin vähän eteenpäin radalla. Tofulla lyhyt hihna valjaissa. 

Lähipiilot 6 ja 7. Keskilinjan lähellä hiekkakuopat molemmissa. Otettiin niin,, että kutsuin koiran n. 5-10m sivussa piilosta. Molemmissa tuli luokse ja kävi seisovien maalimiesten luona. Sitten käytti nenää ja sai hajun piilosta. Taisin kutsua Tofu tule, voisi olla myös "täällä/tähän" . Jota käyttää pistoillakin. Idea jos koira saa hajun paluumatkalla, pitää ilmaista mm ja silloin saa jättää tottelematta. 

Lähipiilot pistolle menossa oli myös osalle ryhmäläisille vaikeita (saattoi kaahata nenä kiinni perälle) . Tai kaksi maalimiestä samalla pistolla, sitäkin voisi kokeilla. Vaihtelun takia. 

Läksyt
- haukkuja voi treenata aktiivikaudella joka päivä. Hyvä tavoite! Haukkuja väh 30sek kokeessa.
- 1kpl tyhjä 
- umppari joka treeni
- L-pisto (välillä) 
- sisääntulo ja yliheitto
- lähipiilot, näissä hyvä treenata myös ohjaajan kiertelyä haukkuessa
- haukutuslähtö
- vaihtelua! 

Palkkauksessa, ilmaisussa kiinni


Jaksotus juttu (kaikessa):

Jaksotus - kommunikaatio - jaksotus- liike. 

Esim kun siirryt koiran sivulle, jaksotus 3sek, käsky seuraa/tms - jaksotus 3sek, liike eteenpäin. Sivulla kontaktiin voi lisätä myös tarkkuutta henkeisemällä sisään äänekkäästi, jaksotus 3sek ja liike eli lelu/palkka. 

1,2,3 ja lähetys. Lähetyksissä ei jäädä liikaa oleskelemaan. Haamuissa tarkkana myös, että koira pyydetään katsomaan piston suuntaan ja kun katsoo oikein niin haamu nousee ylös. 

Valepiilo alussa (läksy Keijo), pienen kuusen tai kivenpäällä kangas/takki tms. 

Hiphei ukot: kun koira edennyt n. 40m sanotaan puhelimeen nyt ja tulee kutsu nimellä tai "hiphei" tms. 

L pisto, huuto kulmassa, 1 per treeni? (läksy Konsta) mm menee takakautta piiloon n. 5-10m piilosta eteenpäin. 

Hallinta ohjaajan tekemä: lelu eteen maahan. Pyydetään koira sivulle tai ottaman kontakti. 3sek odotetaan ja jes jos hyvä. + vapaa tms lupa etäpalkalle. 

Palkka edessä seurausta, 2 askelta ja vapautus. Palkka takana, seurausta 5 askelta ilmoittautumiseen ja takapalkka. 

Hallinta apparin kanssa: mm näyttää nameja nyrkissä tai kämmenessä, kun luopuu niin saa namia. Sama lelun kanssa, vain luvalla saa ottaa. Keskilinjan hallintatreeni. Koira kutsutaan luokse n. 10m. Maalimies 10m edempänä lelun tai palkan kanssa. Vapautus sinne kun koira tulee sivulle. Jos karkaa niin palkka menee piiloon, ei sanota mitään. 

Koiranmakkara testissä Jahti&Vahti liha-ateria, aika tahmainen eikä niin herkullisen näköinen. Pakko oli kuitenkin laittaa palkoiksi ja maistuivat kyllä. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!