Siirry pääsisältöön

Ulla Ruistolan luennon muistiinpanoja

Kuuntelin Ulla Ruistolan tolleriyhdistykselle/aluetoiminnalle pitämän luennon tallenteelta. Luennolla oli myös Smartdog testien tuloksia rodusta. Suosittelen Ullan luentoja, oli tosi hyvä ja mielenkiintoinen! Noutohaasteista löytyisi myös oma luentonsa.

Ääntely: on turhaumaa, joko edetty liian nopeasti. Perusasioiden vahvistamista. Edellytään rauhallisuutta noutoihin pääsyyn.
- mietittävä mikä syy
- perusteiden vahvistamista
- koiralle ei ole opetettu rauhoittumista ja vireen laskemista erikseen

Omaehtoinen toiminta: koira luovuttaa oma-ehtoisesti, ei paineesta. 
- naksutellaan riistan nosto, naksutellaan kiinnostus kohti riistaa, nostoon saakka. Myös kylppäritreeniä, helpossa ympäristössä. 
- riistan nosto tarjoamalla (ilman käskyä)

Koiralle tehdään perustoiminnot niin vahvoiksi, että haluaa toimia niin
- luovutus
- paikallaolo ja rauhoittuminen
- seuraus (koira tarjoaa-> palkka) 
- luoksetulo
-> myös jatkuvaa ylläpitoa! Ja täytyy tehdä palkitsevaksi koiralle sivulla olo. 
(Meillä esim pennusta lähtien vahvistettu seurauspaikkaa houkuttelulla ja sitten tarjoamisen kautta ja Tofu hakeutuu siihen ilmankin käskyä treeneissä. Ja jos pysähdyn niin korjaa paikkaa. Vs jos aletaan vaatia vasta tietyssä iässä. Koiran alkeistreenit pohjautuu myös nuorena pääosin näihin. )


Noin 80% treeneistä pitäisi olla onnistumisia, muuten ei etene ja koiralle tulee turhautumista. 

Epävarmuus luovutustilanteessa voi tuoda turhautumista. Opettaa koira luovutuksessa istumaan mahdollisimman rauhallisena ja paikallaan. Koiran pitää oppia alkuun kotona oikea mielentila ja kesto luovutukseen.
Premackin periaate: Heikkoa käytöstä seuraava käytös, vahvistaa edeltävän heikkoa käytöstä. Jos luovutus on koiralle vahva ja se haluaa tuoda, vahvistuu koko nouto. Jos ei ole, niin kaikki haasteet kuuluu siihen kirjoon esim tiputtelu, kieltäytyminen jne.

Luopuminen on tosi tärkeätä! Palkoista luopuminen, dameista, muista koirista jne kuitenkin niin että koira haluaa myös tavoitella dameja eikä passivoidu. Kontakti, luoksetulo, seuraaminen poispäin, seuraaminen kohti, kaksoismarkkien alut.

Nouto opetetaan takaperin ketjuttamalla: luovutus, luoksetulo, välinouto, nouto. 

Kesto: kaikkeen saa harjoitella ajallista kestoa. Kokeessakin suurinosa on odottelua ja käytännönmetsällä.

Tehtävä loppuu vapauttamiseen tai toiseen tehtävään. Koira ei saa itse vapauttaa itseään. Ja ohjaajan tärkein tiedostaa asia koulutuksessa. 

Opetetaan rauhoittuminen pennusta lähtien: palkataan nameilla matolle tai korokkeelle. Heitetään nami pois. Palkataan uudestaan matolle. Rauhoittuminen on taito, jonka yleensä seuraavalle koiralle opettaa kantapään kautta..

Ns pakkonouto on vanhanaikaista ja siinä turhautuu ohjaaja aiemmin kuin ne alkaa toimia. 

Jokainen uusi paikka, helpotetaan treeniä.

Palkkana koira saa valita esim pallo tai märkäruoka, jos harjoitus vaatii parempaa motivaatiota.


Koira ei palauta:
- palkkion arvo
- luoksetulo
- luovutus

Kieltäytyminen on meille tärkeää infoa eikä siitä saa rankaista.


Riistaa kannattaa näyttää pennulle 8-12vk iässä, kun se on avoin kaikelle uudelle ja hyvä jos kasvattaja on näyttänyt riistaa tai siipiä.

Jos koira ei nosta riistaa, voidaan laittaa päälle sukka, daminkangasta "panta" tai kokeilla jäisempänä. Tai siipiä damin päällä.


Ryhmätreenit: usein liian aikaisin. Aluksi vain parin kanssa ja rauhallisempaa tehtävää. Taipparissa ja nomessa kaikki tehtävät tehdään yksin. Wt:ssä parin kanssa alossa.
Ei anneta koiran katsoa alussa toisen treeniä. 
(Aluksi ryhmätreenit Tofun kanssa oli pentukurssilla perusteita eikä noutoja, vauhdikkain asia oli luoksetulo, josta on joillekin jo riittävästi häiriötä. Kavereiden kanssa kimppatreeneissä toiset koirat on oottaneet autossa pääosin tai sitten ottanut etäisyyttä kouluttajan kanssa. Oman toisen koiran kanssa on harjoiteltu sitten kun pysyy paikallaan korokkeella tai istumassa kytkettynä hihna löysällä helpot häiriöt. )

Etäisyydellä voidaan helpottaa esim muista koirista johtuvaa ongelmaa. 

Jalostuksessa olisi hyvä ottaa huomioon, että edes toinen vanhemmista kykenee vesityöhön liikaa kiihtymättä. Tollereilla esiintyy paljon vedestä kiihtymistä. 
Sekä että käytetään spontaaninoutajia eli jotka osoittaa jo pentuna taipumuksia ja jotka ei vaadi kippaskonsteja. Sekä rohkeita koiria ja joita on helppo kouluttaa. 
Taipparit kertoo näistä asioista hyvin ja omistajan kertoma. 


Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...