Bordercollie
FI AVA FI AVA-H BH RTK1 RTK2 PPR1 PAIM1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
FI JVA FI MVA HK1 BH RTK1 TK1 Siipiveikon Vahva Vainu "Nova" ja Burning Red's Dude Where is my Duck "Tofu"

19.6.2024

Nadjan koiratanssi yksäri vol3

Ke 19.6.2024 Koiratanssi yksäri vol3 Kompassissa Nadjan opissa 45min. 

Tofu tärisi innosta, kun tunnisti paikan. 

Alussa hali -temppu (tassut olkapäille) meinasi olla liikaa vauhtia. Hepulikin meinasi tulla, kun yritti etsiä lelua treenitaskusta (lelu oli repussa). Testasin vähän pystynkö näyttää vihjeen namittomalla kädellä ja vähemmillä avuilla. Se onnistui osalla kerroista. Joissakin tarjosi yhtä olkapäätä.

- Harjoittele aloitusmerkkiä, millä laitetaan musiikki päälle + siihen pieni viive. Musiikin laittaja voi olla edessä tai takana. 

- Atraimen noutoon kangaskaistale keskelle merkiksi, mistä kantaa. Nyt yritti hakea atrain kohdasta, joka erottui parhaiten. Ja atrain osa lähti kerran irtikin. 

- Temput opettaa suullisille käskyille, helpompi oman liikkumisen kannalta. Ja eri suunnille omat käskyt esim vastapäivään pyöriminen voltti ja myötäpäivään kieri/ympäri. Vasemman jalan ali "sik" ja oikean jalan ali "sak". Tai vas ja oik-oik. 

- Häivyttää namit pois, aluksi esim joku pöytä lähellä missä ne on. Silloin ei myös välttämättä seuraa vain namia ja keskittyy tehtävään. 

- Eteenmeno x2:

- Lopuksi esim hyppy vasten atraimeen nojaten. 

- Väliin: väli+ hyppy atraimen yli, ekalla kertaa kompuroi keppiin. Toisella onnistui. Ehkä se temppu ei niin toimi. Väliin tulo voidaan kuitenkin sisällyttää, se on Tofusta kiva. 

- Etäpalkalle vapautukseen oma sana. Esim "saa" tai "ole hyvä". Tehtiin pyöräytys lelulle, joka oli maassa. 




12.6.2024

Tossu hakuilua

 


Ke 12.6.2024 Tofu oli täpinöissään. Antura ummessa, vähän erilainen tekstuuri vielä pinnassa. Tossulla mentiin ja lyhyempää matkaa.

2. Pistosta aloitettiin. N. 30m. Hyvät haukut, siihen asti että tulin perille. Yritti vähän varastaa purkista kun se oli sylissä. Ei huomannut hämäys vaatetta puussa n. 5m päässä. 


3. Ehti juosta syvemmälle ja paluulla sai hajun. Kiersin laajan ympyrän ja siitä palkka. Haukkui hyvin! Nameja purkista maan tasossa. 


4. Kiven päällä polun lähellä mm. Myötätuuli eli sai hajun ohitettuaan. Tästä videopätkä. :)

kokeilussa palkaksi kongi tahnalla, lipaisi sitä vähän ja kävi taskut tarkastamassa että missä namipurkki. Ideana oli että saisi lelumaisen loppupalkan aluksi on heti ruokaa. Sitten myöhemmin saisi ruoka kongin, kun tuo lelun (toinen samanlainen). Kiinnostus lopahti kongeihin muutaman lipaisun jälkeen. 

Keskilinjalla halusi kaivella mun treenitaskut jos olisi lelua, mutta se jäi alkuun kassiin. Siellä lelu kelpasi omatoi misesti.




4.6.2024

Tottista Talissa ja tanssia

Ma 3.6.2024 tottistreenit Talissa Minnan ja Tuulin kanssa.

Tein Tofulle varjossa vähän seuraustreeniä, pätkiä hihnassa. Osa sujui hyvin. 

Ilmoittautuminen mielikuvitustuomarille Lumo tytön kanssa. Kerran Tofulls kävi mielessä että voiskohan nuuskaista ja kielsin. Palkka taisi olla kädessä ja korjasi. 

Paikkista tehtiin kun Lumo suoritti. Ehkä ekaa kertaa tai pitkästä aikaa ampuminen silloin. Kahdesti nousi istumaan, kun olin hihnan mitan päässä. Tauon jälkeen uusiksi ja olin namien kanssa maassa, nyt pysyi maassa ja palkkailin. :) muuten makoili hyvin, vaikka kävin kauempanakin.

Toinen seuruu treeni, kun otin autosta. Ekat pätkät hyvin. Sitten jätin lelun maahan ja Tofu oli hihnassa. Yritti paristi karata lelulle, mutta hihna esti. Aluksi oli kuin laama seurauksessa. Sitten käskin ryhdistäytymään ja hetsasin, jolloin parani. Muistin Reijan treenistä läksyn käskeä leikistä istumaan ja siirtyä koiran viereen ja siitä seuraamaan. Tämä oli ehkä erilainen aloitus ja laamaili sitä. 

Rasittavaa, että välillä toimii ja välillä jos haluisi nuuskia niin kaikki haihtuu päästä. Ehkä täytyy todeta, että lelu ei toimi ainakaan pitkäkestoiseen tekemiseen. Se ei ole Tofulle niin hyvä palkka kuin muille mun koirille. Ruoka taas toimii metsässä (ja muualla). Pitää ehkä alkaa ottaa spessunameja myös tottikseen. Ehkä haukutustakin voisi kokeilla. Ja muistaa kävellä reippaasti=ajallinen kesto lyhyempi keskittyä. 

Lisäksi pitää varmaan ottaa Tofulle häiriötreenit ja luopuminen seurauksessa treeniin. En ole uskaltanut kauheasti sille huomautella. Ja eniten on yksin piiperretty. Seurauksessa en niin luota, että mitä tekeekään. Samat ongelmat oli Ruutillakin alkuun. 


Hiki! 

Ti 4.6. Omatoimitreeniä lenkillä.

- seuruuta uudessa kohtaa hiekkaisella alueella, jossa oli myös heinää paikoitellen (vanha parkkis). Aluksi Tofu oli ihan hoomoilasena, että siinäkin voi treenata. Leikkipaikka ja urheilukenttä oli lähellä, jota vilkaisi välillä ja yksi koira meni kaukaa. Piti viritellä ensin muutaman askeleen pätkillä. Sitten paristi 10m pätkä. Jätettiin siihen. (Gava oli mulla myös hihnassa, koska lapset epäilyttää) 

- pelto polulla seurausta: Tofu tottunut pääsemään siinä irti. Ja meinasi jo lähteä, vaikka sanoin seuraa. Seuraus oli aluksi laamailua, yritti nuuskia ja paristi karatakin selän takana nuuskimaan. Kun lähti hyvin niin sai palkan tai jos meni n. 10m matkan ok:sti. Kielsin kun karkasi nuuskimaan. Ja kävelin reippaasti. Jankattiin edestakaisin samaa aluetta, kunnes alkoi tehdä töitä ja luopua hajuista. 

Vapaana menoa hetki, sitten fleksissä huitelua (koira tuli vastaan). Tofun lenkit onkin lähinnä pissojen lipitystä, ei ole lenkkiä, missä ei niin tekisi.. Ehkä parempikin ottaa vähän enemmän taas haltuun. Ja välillä ei ole korvia koiraohituksissa, kun hetken aikaa ne löytyi keväällä. 

- seurauksen tarjoamista: pyysin seuraamaan, palkan heitin maahan, sitten karkasikin hajuille ja kielsin. Sitten tarjosi seurausta, palkkasin maahan (ja jonkun seuraukseen), yritti taas hajuille, kunnes mietti ja tulikin seuraamaan. Tämä olikin tosi vaikeata, koska oltiin edelleen peltopolulla. Gavakin tarjosi hienosti oikeaa puolta. :) 


Ti 4.6 Kotipihassa koiratanssia: (heti hakee kontaktia eritavalla eikä nuuski) 

- hali olkapäille: eka oikein. Sitten yritti toisella kertaa siirrellä tassuja. - >Luopuminen.

- hali, kiertox2 itse maassa, seisoen kierto, jalan oli, ympäri, toisen jalan ali ja ympäri. Tällainen, pöyrähdyksestä palkat. Oikeaan helpompi (sivulletulo suunta) vs vasempaan.

- pujottelu jaloissa, sujui nami kädessä

- liik. istuminen, ensin tarjosi maahanmenoa. Palkkasin pari istumista ja sitten otettiin liik. maahanmeno. Yllättävän hyvä!

- väliin kutsu oli muistissa


Gava teki seurausta (painaen ja poikittaen, mutta kontaktilla), puunkierron, jääviä ja rally-tokoa. Ja leikittiin.

Täytyy nyt ahkeroitua tottiksen kanssa.. 


Ke 5.6 lenkillä pikkutottikset

seuraus: Tofulle oli vaikeata, kun pyysinkin ennen ekaa puskapaikkaa tulla sivulle ja seurata pari askelta. Gavakin tuli jo siitä äänensävystä. :D Tofulle kaksi yritystä ja toisella onnistui. 

Vanhalla parkkiksella seurausta, missä eilenkin. Tehtiin eri pituisia pätkiä. Yksi koira tuli ohi niin hihnassa. 

Peltopolulla tehtiin myös helppoa sivulletuloa ja lyhyitä seurauspätkiä. Tänään oli ihan eri ilmeellä mukana. Hyödynnettiin muutama 10m päässä ohi menevä koira. 

2.6.2024

Nomeleiri Villilässä Tofun sukulaisten kanssa

Nomeviikonloppu Villilässä Kangasniemellä 25-26.5.2024:

Tapahtuman täyteinen viikonloppu mökillä ja Villilässä noutajakoulutuksissa Tofun sukulaisten kanssa Kangasniemellä. Ja Novan kaksi 2v pentuakin paikalla.

Tofulle tuli tiistain hakutreeneissä anturaan tassuvamma ja teki vain pientä ja rauhallista. Haava paranemaan päin, mutta kestää aikansa. Odotteluissa pilkkikin välillä. Kuunnellen sai muiden treenistä ideoita ja vinkkejä. 🙂 Kelikin lähestyi +25 astetta.

Mukava leirimäinen viikonloppu kun yövyttiin yksi yö Kouluranta/Villiranta (majoitus ja ruokailut) paikassa.


La treenit kouluttajana ekaa kertaa Ossi:
- kaikki yhdessä ympyrän seurausta

- lähihaku, Tofu oli selkä hajustettavaan alueeseen ja hajusti nurmikon reunan joka rajautui aidalla "salaa". Sitten toin Tofun alueelle istumaan. Lähihakupillityksellä etsimään ja kun Tofu teki hyvin töitä tiputti damin noudettavaksi. Tofu vähän hätkähti sitä.

- Sektoreittain kahden damin pudotus ja normaalisti olisi toisen nouto. Koiralle voisi olla "jätä" tms vihje, jolla kerrotaan jos ei pudotettua noudeta. Aluksi 90 asteen kulmassa, sitten tiukempikin kulma. Damien pudotuskohta oli n. 10m päässä. Otettiin loppuun yksi nouto n.5m päästä, mutta Tofu meni liian vauhdikkaasti senkin..


Sunnuntaina Tofu jatkoi lähihakua, niin että ne laitettiin sinne salaa. Aluksi oli aika laiskakin etsimään. (eri kohta kuin eilen)

Sitten pillipysähdystä, lyhyt matka ja sitten vähän pidempää. Luoksetulo ja sitten pysäytys. Yllättävän hyvin sujui! Vaikka kerran jätti reagoimatta. Silloin pitäisi huomauttaa ja palauttaa sinne. Oma reaktio oli koittaa pysäytystä uusiksi. Enempää ei uskallettu juoksuttaa ja oli niin kuumakin!


Muilta kuunneltua:
- kaikkiin yksi käsky (haku, markkeeraus, linja tms ja kaikkiin käsimerkki)
- käsimerkki on oikealla kädellä ohjaajan suorassa kulmassa näyttämä merkki, ei koiran edessä (tämä aika erilainen kuin meillä nyt, ideana ettei kyykisty koiran eteen).
- Linjalle lähetykseen saa ottaa askeleen eteen, ennen lähettämistä.
- Sivusuunnissa saa ottaa sivuttaisliikettä, kunnes tuomari neuvoo toisin tai on sanonut jonkun rajan.
- pysäytys kun koira menee poispäin -> koira ei näe kättä.
- pysähtysmerkki on sen puolen käsi rinnan kohdalla, ei käsiylhäällä, koska jatko suunnan ohjaus on helpompi niin.
- Sivusuunnan käsimerkki on se, kummalle puolelle ohjataan. Ensin "piip" huomio (koiran ei tarvitse katsoa sitä ennen ohjaajaan). Sitten käsi siirtyy vähän ja hitaasti sivullepäin, koira ei näe yhtä hyvin hidasta liikettä. Käsky tulee käden puolivälissä.










Leiriläisen kuvaama yhteiskuva, Tofun äidin Mairen lapset ja lapsen lapset oikealla 4kpl.
Toinen oikealta on Novan poika Penu. Oikean puolimmaisin Tofun siskon Miinan pentu Ilo.