Bordercollie
FI AVA FI AVA-H BH RTK1 RTK2 PPR1 PAIM1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
FI JVA FI MVA HK1 BH RTK1 TK1 Siipiveikon Vahva Vainu "Nova" ja BH Burning Red's Dude Where is my Duck "Tofu"

12.9.2024

Reijan tottisluennolla

Kuuntelin etänä tallenteen 100p tottis luennosta, jonka piti Reija Nieminen (Haamuja tuulessa). Luennossa oli osa kertausta, mutta myös paljon uusia vinkkejä! 

Tofun kanssa ainakin läksylistalle:

- seuraukseen ilman sivulletuloa, koira istumaan ja siitä tai viedään namilla tai lelulla liikkeestä jalan viereen ja liike jatkuu seuraukseen

- koira eteen ja pitää luopua molemmin puolin olevista namikäsistä. Sen jälkeen toisessa kädessä voi olla myös lelu. Ennen lelua sivulle ja siitä palkka. 

- jaksotus eli 3sek joka väliin! Joskus myös jännite, oma henkäisy. 

- hop, hypähdys namin perään ja palkka. Nami lentää etujalkoihin. Sama uusiksi. Nopeasti tähän myös jättö. 

- peruutus/peru/back: nyrkki nenän eteen ja kun väistää taakse, heitetään nami jalkojen väliin. Myöhemmin lelun irrotuksesta peruutus. Sivulta peruutus pari askelta taakse. 

- oikeaan käännöksiin seurauksessa asennetta

- eteentulon jälkeen ohjaaja peruuttaa pois ennen palkkaa, harvoin näin tehnyt! Muuten koira joutuu peruuttaa pois, että näkee palkan. 

- lelun kanssa heti ohjaajalle omiminen tai taskuun sujautus on tahaton rankaisu koiralle (palkkion menetys). Enemmän niin, että lelu jää ensin näkyviin tai maahan. Koira voidaan myös ohjata kohotetulla lelulla sivulle, kuten alla neuvottu. 

- lelu maassa treeniä

- namin seuraaminen ohjaajan peruuttaessa, kun keskittynyt nami lentää ja seuraamaan. 

- tolpan kierto, yhden jalan kierto, ohjaajan kierto "temppuna", käskynä suhina. Aluksi houkutellaan vastakkaiselta puolelta ja toisella kädellä blokataan väärä suunta. Vaikka sivulletulo on eri puolelta tästä voisi hyvin palkata tai käyttää liikkeelle lähdössä vauhdista. 

- eteenmenon maahanmeno: ohjeet alla

- Hyppiminen, kynsiminen, raapiminen on kielletty jos se haittaa ohjaajaa jo pennulle. - >käskee maahan ja ohjaaja menee kauemmas. Tai koira käsketään kauemmas. Tofu tekee tätä kiihtyessään, enkä ole kitkenyt pois, sama tuli muutamassa kohtaa bh:ssa. 

- nouto ja pito


Luento muistiinpanoja, luennolla oli hyviä videoita esimerkkinä:

Leikin jälkeen lelu menee vasemmalle olkapäälle ja siitä pään yli ja oikeaan taskuun.

Jännite, keskittymistä, koira patoaa 3-5sek (esim nouto, luoksetulo, sivulletulo).

-> Ohjaaja henkäisee sisään, pidättää hengitystä 1-2sek, ja vetäisee henkeä sisään, mahdollisesti myös sormi näkymiin. Sitten leikitään tai namia.


Ohjaaja passiivinen, ei liikettä käskyjen aikaan. Treeneissä ja kokeessa ohjaaja samanlainen. 


Lelun irrotus + käsikosketus. + peruutus. Koira peruuttaa ja lelu näkyvissä. 


Makupala targetti ohjaaja näyttää namia edessä ja peruuttaa, voi myös pysähtyä. Nami heitetään maahan kun hyvä. Siitä voi myös ottaa seuraamaan, nami siirtyy olkapään yli pois. Sama lelulla. 


Zup palkka tulee taskusta/kädestä. 

Vapaa + käden osoitus: palkka on maassa. 


Liikkeestä istuminen, koira jahtaa namia ohjaajan ympäri, ohjaaja voi hidastaa koiraa rintakehästä. Nami nousee ylös ja istu. Seuraavassa nami käy ylhäällä ja palkka. Vikassa namikäsi oikeassa kädessä ja vasen käsi menee koiran pään ohi, jättö n.2m.


Liikkeestä maahanmeno, jättö, 10m ja ohjaaja pysähtyy selkä koiraan. Kutsuu luokse ja vauhtipalkka jalkojen välistä. 


Koira nousee sivulta taaksepäin ja pysähtyy seisomaan. Namin heitto taakse. "hop" temppu tasajalka seisontaan. 


Takapalkka.


Eteenistumisesta nami, ohjaaja peruuttaa pois =pako ja lelu tai nami.


Eteenistuminen ja makupalat molemmissa käsissä auki. Sama lelu kädessä ja pitää tulla eteen. Siitä "aktivointi" sivulle ja palkka. 


Vinoista linjoista eteen.


Noudoissa vauhti palkkaa jalkojen välistä. Tai koira eteen noudosta ja istumisesta palkka.


Eteenmenon maahanmeno: appari pitää kiinni, hetsataan lelulla, maahan, jännite ja zup lelulle.


Eteenmenon maahanmeno: heitetään lelu, valeheitto, koiramaahan, jaksotus ja palkka kädestä.


Eteenmenon maahanmeno kuopasta: appari vie lelun ja koira lähetetään eteen. Saa olla kiihtynyt.

Sitten appari vale vie lelun, käy kuopalla ja jättää sen tyhjäksi. Lähetetään eteen ja käsketään maahan. Matka n. 15-20m.


Leluun iskiessä ohjaaja voi sanoa sanan x.


Harjoittele ilman koiraa kaavio fyysisesti ja mentaalisesti. 

Eteenmenoon hengitysmerkki. Ennakkomerkit esim käännöksiin. Oikeat askelmäärät, mielummin 11 askelta. 

Katso tuomarin luvat. Käskyt ilman vartaloapuja. Harjoittele kapulan heittoa, tekniikkalaji.


11.9.2024

Hakua ja hallintaa

Ti 10.9.2024 haku ja hallintatreeni Tofu Juvanmalmilla:

Tehtiin toinen treeni hallintatreeniä joka on haltuunoton vika osuus. Maalimies seisoi paikallaan ja raotti rasiaa. Käskin Tofun sivulle. Ekalla kerralla koitti lähteä ilman lupaa, kun liikutti rasiaa.

Muut Tofu pysyi sivulla, mutta väisti vähän mun selänkin taakse eli istuu liian takana. Alussa haukkui paljon sivulla ja odotin vain kontaktia muhun. Siitä vapautus. Jollakin kerralla koitin sanoa, että on hiljaa mutta ei siitä ollut mitään hyötyä, haukkui silti.

Kerran kokeiltiin maali kyykkyyn, hihnassa ilmaisun aloitus ja siitä toisella käskyllä sivulle. Maalimies ylös ja sitten karkasi taas ilman lupaa hyppimään kohti rasiaa. Rasia kiinni ja käskin uudestaan sivulle. En ehtinyt reagoida "oho" tyyliin.


Hakurata:

1.pistolla oli röllimaastopuvuissa keskikohdassa yksi mm. Ja toinen takakulmassa. Juoksi ekan ohi ja palasi takaisin, kun sai hajun. Kesti vähän aloittaa haukku. Häiritsikö aiempi treeni?

Lähetys uudestaan 1. Kulmaan. Kahdesti yritti oikoa kulman. Sitten meni piilon vasemmalta puolelta lähipolun kautta maalimiehen ympäri. Haukkui kahdesti maalin lähellä väärää puskaa, kunnes paikansi oikean röllin. :D

2.pisto oli tyhjä, oikein nätti. Muilla oli ollut siellä maalimies. 

3. Pisto vaneri umppari, jonka sai lähes kiinni, vain sentin ilmaraot oven molemmin puolin. Tofu haukkui sitä tosi hyvin ja focus pysyi siinä, vaikka tulin lähelle. Tähän oli hyvä jättää. Alkoi jo hieman hämärtääkin. Vikasta sai nuoltavan kongin. Aiemmissa namirasiasta herkkuja. 


9.9.2024

Wt eli damitreenit

Ma 9.9 wt treeni Kurttilassa Tofu:

Riikan ja Murun kanssa niin että toinen koira odotti autossa.

Pysäytyspillityksiä niin, että vapautin Tofun ja tein matkaa pidentäen pysäytyksiä. Osassa istui heti, osassa pieni viive. 

Eteenmenot namirasialle ja pysäytykset: Tässä toinen idea oli vahvistaa, että on ok juosta kohti apparia. Laitettiin lippu, namia rasia maahan ja appari laittoi sen päälle pari namia. Ekassa oli selkä koiraan päin, rasian takana. Tofu meni rauhakseen ja söi namit. Pillipysäytin musta n. 8m päähän. Siitä taakselähetyksellä rasialle. Sujui hyvin! Toisessa samantyylisessä meinasi kaartaa kasseille sivuun. Appari oli yhdessä oikealla n. 10m päässä selkä koiraan ja toisessa vasemmalla. Vikalla pidin Tofusta kiinni ja näki namin laitoin eli hetsasi vähän. Sen juoksi kovimpaan.


Eteenmeno damijonolle:

Riikka vei kaksi damia n. 10m päähän toisistaan. Uudelle linjalle (mitä Muru teki aiemmin). Tofu kurkki välillä seläntaakse. Sitten kaksi damia eteenmenolla. Suoralle joka oli n. 90 asteen kulmassa namipaikkaan nähden.  Ekan lähetyksessä lähti namipaikkaan. Kutsuin takaisin ja kävelin vähän toista paikkaa kohden. N. 40m matkalta sujui lähetys toiseen paikkaan. Irtosi hyvin ja meni vähän linjasta ohi, kunnes sai hajun. Toinen nouto sujui myös linjalta. 


Tykkäsi leikkiä lelun jahtausta. Tofu autoon. 

Toinen kierros

1. Markkeeraus: dami heitettiin samalle eteenmeno linjalle kuin jälkimmäinen treeni. Seuruutin lähemmäs heittäjää ja siitä lähetys. Jolloin olin lähempänä tukijoukkona. Tofua jännittää välillä heittäjän läheisyys, tai että se puuttuisi treeniin. Nyt haki hyvällä asenteella! 

Toinen heitto samaan paikkaan ja tässä jäin vähän kauemmaksi. Sekin hyvällä asenteella. Appari oli selkä koiraan ja paikallaan vähän sivussa noutolinjalta. 

Tofu haki hyvällä asenteella nämä. Ei kuitenkaan yhtään kuumunut. Pohdin alkuun tehdäkö ykkös- tai kakkosmarkkeeraus, mutta parempi oli vahvistaa ykköstä ja saada siihen hyvää asennetta. :) eli ykkösmarkkeeraus tarkoittaa että yksi dami heitetään ja se haetaan. 

8.9.2024

Aktiiviviikko haku, wt ja Reija Niemisen haku

Ma 2.9 haku Tofu Juvanmalmi:

Tofulle rata oikealle oli uusi paikka. Kivasti meni, paitsi 4 piston tyhjälle piti lähettää kolmesti. Keskilinja kääntyi siinä ja siltä puolelta tuli kevyt tuuli.


Ke käytiin lenkillä Josefinan ja bortsujen Hypen ja Raimon kanssa. Tofu ja Gava matkassa. 

To 5.9 Juvanmalmilla wt eli damitreenit Tofulle. Muut teki riistalla. 

Seuraus kohti damia: nämä sujui hyvin. Riistakassien ohi menossa piti vähän korjailla. 

Eteenmeno: eli sokkolinjat 2kpl, samansuuntaiset n. 20m välillä. Ja matka n. 40. Damin luona oli mustavalkoinen lippu. Eka meni hyvin ja löysi ekalla. Kaunis luovutus. 

Toisella eteenmenolla meinasi juosta aiempaan paikkaan. Kutsuin takaisin ja otettiin muutama askel eteen. Nyt onnistui! 

Markkeerausheitto äskeisen hajualueen yli: ei nähnyt tarkkaa pudotuspaikkaa. Pysähtyi edellisen damin paikkaan eikä mennyt eteenpäin ellen kävellyt lähemmäs. Väisti ehkä heittäjää, joka oli markkeerausdamin tasolla. Tehtiin näitä 2kpl.

Tofu teki rauhalliseen vauhtiin kaikki tehtävät. Melkein motivaation puutettakin..


Pe 6.9.2024 Reija Niemisen aamu hakutreenit. Korsossa Maisalantiellä joka Tofulle ehkä uusipaikka. Ainakin Nova on käynyt siellä kerran ja rata oli eri suuntaan. 

Takaperin ketjuttaen haltuunotto: kokeiltiin alussa ennen hakurataa. Hyvä myös hallinnan kannalta. Tofu oli aika innoissaan hakuradasta ja haukku oli herkässä. 

Ensin hihnassa maalimiehen luokse joka oli maassa. Tofu lähti ehkä haukkumaan? Sitten käskin sivulle. Taisi tulla ekalla käskyllä. Sanoin odota. Maalimies nousi ylös ja avasi rasian. Tofu varasti sinne. Rasia kiinni. Oho. Ja Tofu takaisin sivulle. 

Helpotettiin sillä, että maali seisoo ja avaa rasian (se oli vaikein myös koska oli pateeta). Ensin yritti taas mennä ilman lupaa. Takaisin sivulle. Odotettiin, että ottaa kontaktia muhun. Siinä kesti tosi pitkään ja parhaillaan oli nopea vilkaisu. Sekin kelpasi. Muutaman kerran tehtiin näitä. 

Näitä läksyksi ja kun sujuu niin otetaan mukaan maalimiehen ylös nouseminen. 


Hakuradalla keskilinja kääntyi vähän. Ja oikealla puolen oli myös kuivan ojan ylityksiä, joka ok. Tyhjät hienoja ja pistot suoria. Tosi hyvä treeni!! 


Pe 6.9 esineet Oittaalla:

Käytiin Järvenperästä Saran ja Nalle aussien kanssa lenkillä. Esineet oli molemmilla matkassa. Saatiin vieraat esineet. 

Tofulle vietiin esineet ensin "salaa". 3kpl n. 10m etäisyydellä toisistaan. Lähetyksestä matkaa ehkä 30m. Lämmittelyesine vasemmalle, tajusi sen heti. Kun lähetin eteen alueelle meni takaisin lämppäkohtaan. Kutsuin takaisin. Kävelin muutaman askeleen eteenpäin ja lähetin eteenpäin. 

Nyt meni epävarmasti ja rauhakseen eteenpäin, sai sitten hajua vasemman reunan esineestä. Löytyi lapsen crocsi, toi sen käteen. 

Toisella lähetyksellä meni tutkimaan samaa kohtaa. Sitten tajusi laajentaa aluetta ja löysi hanskan. 

Kolmannella lähetyksellä löytyi toinen hanska. Nyt Tofu tajusi vähän ideaa. Näitä lisää. Ja oli hyväkin, että esineet oli puolivälissä matkaa, että saatiin onnistunut sokkolähetys. Vaikka alunperin ajattelin n. 50m matkaa. 

3.9.2024

Haussa kisamainen treeni ja toinen tavallinen

Ti 27.8 haku Siikajärvi, Tofu

Olin mukana tallaamassa ja tiesin piilot. Mutta treenikaverit 2kpl sai sopia, mihin piiloihin menevät. 



Eli kaksi ekaa pistoa oli mulle salassa. Tofu poimi sitten molemmista etukulmista ensin 1 pistolle lähettäen 3. piilon umpparista, johon ekaa kertaa pidemmät haukut. Ja sitten 2.piston maalimiehen etukulmasta, kääntyi oikein molemmissa alueelle. :) Kolmatta ennen tehtiin tyhjää ja sitten vikalla sai nähdä liikettä piilolle päin. Sen puolen maalimies oli aiemmin hukassa ja Tofu lähti jonnekin tosi kauas. 

Tämä oli Tofulle uusi paikka. Välillä kalliota ja välillä näkyvyyttä. Olin tosi tyytyväinen! 

Ekaa kertaa tuli haltuunotot kahdelta ekalta. Ekassa tai molemmissa tuplakäsky sivulle? Molemmissa myös karkasi kun maalimies nousi. Sitä pitää treenata erikseen. :) Ekassa palkkasin itse Tofun, toisessa maalimies ja kolmas oli suorapalkka. 



Ma 2.9 haku Juvanmalmi, Tofu

Tofulle ekaa kertaa rata oikealle päin. 

Ilmoittautuminen alkuun, Tofu meinasi alkuun nuuskia kasseja ja polun hajuja. Sivulla kävely oli niin vaikeata, malttoi hetken, joten otin makkarapalan käteen ja nyt malttoi. Toki siinäkin kun näytettiin suuntia niin nousi ylös. Ei olla jaksettu vähään aikaan tehdä ilmoittautumista, hyvä näitäkin ottaa rutiiniksi! 



1. tyhjä oli hieno, 

2. pistolle sai jo hajun umpparista, joten meni vinoon.. Umpparilla n. 20 haukkua hyvin. 

3. löytyi hyvin, vaikka korkeaa suopursua matkalla. 

4. tyhjälle kolme lähetystä, kolmas kohti merkkejä ja sitten upposi riittävästi. 

5. keskiväliltä maalimies hihkaisi ja juoksi kauemmas. Lähetin sen jälkeen, vähän joutui etsimään koska oli kallion takia nähnyt vain maalimiehen keskivälillä. 

Haukut hyviä ja lähti pistoille pääosin hyvin.