Siirry pääsisältöön

Tollausluento 2021

Kuuntelin Koiravalkku Riikka Pöyhösen tolleriyhdistykselle järjestämää luentoa (joulukuu 2020). Kyseessä on vain tollerien rodunomainen Ruotsissa löytyvä koemuoto. Sorsat kiinnostuu ketun näköisestä koirasta.
* Teksti kirjoitettu 18.3.2021 oli jäänyt luonnoksiin

Koemuotoa ei löydy vielä Suomesta, mutta työryhmä on perustettu.  

Ruotsin Tollingjaktprov 

Hiipiminen:
Hiivitään naamiointiverkon taakse, koira seuraa ja ohjaaja kumarassa. Koira vapaana. Verkko veden rannalla. Ei noutoesinettä esillä. 

Tollaus:
Heittoja n. 2-3, väleissä koira makuulla. Ohjaaja kyykyssä tai istuu maassa naamiointiverkon takana. Äänetöntä ohjausta, kuiskaten tai äänikäskystä voidaan ottaa vähennys. Pillistäkin voi tulla vähennys. Koira lähtee heti heiton perään. Tuomari määrää kumpaan suuntaan ja montako. Tauko, missä koira makaa ohjaajan lähellä verkon takana n. 20sek tai muu aika. Tauolla koiran oltava hiljaa. Ääntely on hylkäävä, mutta tuomari päättää rajan. 
Sitten muutama heitto lisää. Mahdollisesti uusi tauko ja heitot. Tuomari päättää paljon haluaa nähdä. 

Tollaustehtävän aikana, voi olla joku veneessä tai vene liikkua. Heitto voi mennä vahingossa veteen ja ei saa noutaa sieltä. Tennispallo tai maastonvärinen pieni dami, kannattaa olla useampi jos koira ei löydä tai noutoesine menee veteen. Iloinen, pomppiva nouto on ihanteellinen. Suht pitkät heitot rannan suuntaisesti. 

Markkeerauksessa:
ohjaaja ja koira katsoo sen kyykyssä verkon takaa. Ohjaaja osoitti noudon suuntaan. Laukaus ja noudettava tippuu veteen. Ekassa luokassa sorsalla nouto. Ylemmässä sorsa tai hanhi. Kun koira on vedessä, ohjaaja saa nousta ja ottaa luovutuksen. 

Kokeessa ei saa koskea koiraan.
Alemmissa ei ohjaustehtäviä, markkeerauksia ja hakua. 

Vaiheet:
1.Yhteistyö ekalla portaalla. 

Maltti: aloitetaan tilanteesta, missä pyhtyy rauhoittumaan ja vaikeutetaan tilannetta asteittain.

2. Perustaidot: luoksetulo, paikallaolo ja seuraaminen. Passityöskentely. 

3. Perusnouto: odottaa sivulla damin tai riistan heiton. Noutaa suoraviivaisesti, palauttaa kauniisti ja siirtyy sivulle perusasentoon. Lajitaitoja vasta sitten, kun perusnouto on kunnossa. Kaunis riistan käsittely. 

4.Lajitaidot: Suomessa paikallistamiskyky, Ohjattavuus, itsenäinen hakutyöskentely. 
Ruotsi tollaustyöskentely
Ei koskaan valmista. 

Harjoittelu kokeisiin:
- hiipiminen, maahan, dami eteen ja rauhoittuminen
- passivaiheessa koira makaamassa 
- tollausnoudot ilman käskysanaa, välissä maahan, dami maahan. Paukkunoutoja eli saa noutaa heti heitettyä. 
- uusi nouto kun rauhassa. Passivaiheen pituus riippuu tuomarista. Kun tollaus ohi, dami taskuun. 
- koira osaa istua ohjaajan oikealla puolen markkeerausta katsoessa. Perusasento kyykyssä. Markkeerauksessa koiran liikahtaminen virhe.
- rannan lähellä 
- laukauksen sieto
- suurien riistojen kantaminen, hanhet on valtavia. Suurenriistan noutaminen vaatii enemmän kantamistekniikkaa. Paksu painava dami tai iso kani. 

Ilmoitin meidät verkkokurssille tähän liittyen. :) 

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...