Bordercollie
FI AVA FI AVA-H BH RTK1 RTK2 PPR1 PAIM1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
FI JVA FI MVA HK1 BH RTK1 TK1 Siipiveikon Vahva Vainu "Nova" ja Burning Red's Dude Where is my Duck "Tofu"

11.9.2011

Evan opissa ja tokstoks med both

Tänään oli AST:n järkkäämä Eva Lacnakovan agikurssi. Oli jännä mennä ohjauksellisesti ulkomaalaisen koulutettavaksi. Evaa oli helppo ymmärtää ja opetti hyvin vaikka vähän varautunein mielin menin. Ei ollut mitään pohjatietoa kouluttajasta. Eva teki meille hyppärin, joka sisälti kepit, kaksi suoraa putkea ja hyppyjä, pelottavan ahtaasti myös. Löysin videon missä tehty samoja treenejä (ekan radan videot), vaan paljon laajemmin noin välit. :D

Ensin tehtiin harjoitus suorassa linjassa 2 hyppyä, suora putki ja hyppy ja se takaisin. Irroteltiin ja miten ohjaaja voi liikkua vähiten. Lähettää niin että kerkeää loppuun.

Tehtiin lisäksi kolme eri lyhyempää rata treeniä.

Ekalla radalla piti jarruttaa putkesta koira hypylle ja tehdä jaakotus. Mä tein ensin hypyllä jotain outoa. Lisäksi saatiin tapella että koira pysyy 2 hyppyä + suoraputki etäisyyden. Jaakotuksessa piti pysyä tarpeeksi hyvin ja tehdä lähelle rimaa. Jos koira ei tule käteen voi kääntää vartaloa välistä vedon tavoin. Sitten koira piti poimia sivuttaisetäisyydellä putkesta valssilla, alkuun lintsasin ja jäin liian pitkälle koira lenkitti ja kävi ansa hypyn. Kääntyi kyllä tosi näppärästi kun ohjaaja oli oikeassa. Sitten lähetys hyppy ja pimeä kulma putkeen, putken edessä persjättö ja kepit.

Toinen harjoitus

Kaksi hyppyä, käännös hypylle, seuraava rinnaikkainen hyppy takaa ja sitten seuraava rinnakkainen hyppy eli serpentiini kuvio. Serpentiinin ekan hypyn takana oli suoraputki. Koitin ensin pakkovalssin mutta se vei putkeen. Muut teki 2 hypylle saksalaista. Kaikista toimivin ratkaisu Ruulle oli muita poiketen. Persjätöllä koira hypylle, koira saatiin tulemaan tiukassa kulmassa hypylle = putki ei ole niin paha ansa. Sitten takaaleikkauksella seuraava hyppy tai poispäin käännösmaisesti. Tästä radan muisti katkeaa pätkäksi tai sitten sekoitan tätä ja kolmatta.. :D Liikaa versioita samoilla esteillä. Yhdessä kohtaa tultiin suorasta putkesta valssilla koira läheltä haltuun. Vienti hypylle, lähetyksen linjaus metri hypyn eteen, ei hyppyä kohden jotta koira kääntyisi paremmin. Ja kääntyen vähän koiraa päin. Jos sen heittää suoraan hyppyä päin se hyppää pitkälle suoraan ja huonoon kulmaan. Kerran heitin sen liikkeellä tyrkyllä olevaan suoraan putkeen. Sitten oli päällejuoksu + takaakierto ja siitä ohjaus kepeille joiden molemmin puolin oli hyppy ja putki. Ohjasin putken puolelta. Ekalla kertaa mun vartalo oli ollut kyyryssä rintamasuunta vähän hypylle ja kun kohottauduin hyppäsi hypyn. ja linjakin huono. Oikea oli niin että käänsin koiran paremmin ja kuljetin suoralla kädellä kepeille, liian yksinkertaista.

Kolmas harjoitus

Kaksi hyppyä (ansa suoraputki) käännös hypylle siitä ohjaus 90 astetta kepeille (ansa putki). Ekalla kertaa en ottanut niin hyvin haltuun niin meni putkeen. Sitten meni oikein mutta ryntäsin -> keppivirhe. Leijeröin suoran putken ja vau sujui, tosin koira luki edessä olevaa hyppyä. :D ja meni sen. Kun otin oikeassa kohtaa haltuun tuli ohitti sen oikein. Sitten pyöritystä suora putki, hyppy, suoraputki. Näissä piti muistaa kutsua koiraa ennen kuin tulee ulos. Kun mentiinkin suoraputki hyppy ja käännös, käsky tuli myöhässä ja koira oli edessä olevassa putkessa. Kun osasin käskyttää ja valssilla kääntää tarpeeksi kaukana niin tuli hyvin. Mullekin jää enemmän aikaa kun tuen rytmitettynä liikkeellä mutta olen kauempana. Vaikeus on rytmittää niin ettei lähetä läheltä hyppyä pysähtyen. Koira lähtee kauempaa jos voi ottaa pari lähetysaskelta kauempana. Taas paikallaan seisominen ei kerro mitään koiralle, harva lähtee pelkästä kädestä. Ruu oli muuten vähän irtoavaisella päällä vikalla radalla. Lähetin pimeästä kulmasta suoraan putkeen ja Rurunen kiertää putken ja hakee kepeille oikein. :D Meni siis pidemmän matkan kiertäen putken suun. No piti ottaa sitten haltuun putkeen. Jos kerran on menty erisuunnasta putken ohi kepeille voi sitä joutua mennä uudestaankin!

Kaikissa radoissa oli haastetta ja Eva sanoi vain että mun käskytykset tulee monet liian myöhään. Jos Ruutille ei kerro ajoissa se tekee omia valintojaan ja irtoaa. Kaikki sen virheet on melkein mussa eli käskytys tulee liian myöhässä. Kaikki neuvot tuntui niin itsestään selviltä, mutta se ajoitus on niin vaikeaa! Kyllähän se on helppoa kun on ajoissa.

Muista
- käskyt ajoissa
- jarruta koiraa putkesta käskyllä ja sivuetäisyydellä koira ei kuule askelia niin läheltä
- suoran käden ohjaus kepit ja hypylle kääntäminen
- ylimääräinen este = myöhästynyt käskytys

XoXoXoXoXoXoXoXoXoXoXoXoXoXoXoXoXoXoX

Kotona mentiin äitin ja Rasmuksen kanssa lenkille. Mentiin vähän tokoilemaan kun äiti olisi innokas että Rasmus saisi tokoilla. Joko opettaa sitä ja mä kisaisin tai sitten itse. Harjoiteltiin seuraamisen paikan vahvistamista, luoksetuloa, ruutua ja zetaa.

seuraus: mitä edistystä :0
luoksetulo: vau mikä eka vauhtiluoksari, ukosta lähti vauhtia. Stopit taaseen oli ihan kauheita. Vahvistettiin niitä yksitellen että palkkasin karvaan takana. Myös niin että palkan jälkeen lopetin leikkimisen, äiti kutsui Rampen, stoppasi ja taas mun kanssa takapalkalla leikkimään.
ruutu: merkille ensin loppu ravilla, sitten hyvä. Ruutua ei tajunnut, mentiin läheltä koittamaan. Sitten kokonaisena, pätevästi haki ruudun paikan just oikein.
zeta: muu sujui muttei istunut äitin kanssa. Sitä erikseen treeninä.

Ruruseni sai enimmäkseen katsoa, mutta myös vinkupallon kanssa. Patoamisen harjoittelua palkka sanalla. Meinasi sivulla tehdä pientä ininää ja odoteltiin varmaan välillä minuuttikin että hiljeni, vähän koettelee kärsivällisyyttä. Ikisuuden jälkeen se hiljeni hetkeksi, naksaus ja palkalle. sitten tehtiin myös perusasennossa että sanon seuraa -> aiheuttaa ininää. Niin monesti kun oli hiljaa sen jälkeen. Vikaksi jätettiin kun oli hiljaa seuraa käskystä + 2 askelta. Äiti varmaan ihmetteli mitä järkeä treenissä oli kun ei saanut "mitään tehtyä". ;)

Ruru sai kyllä tehdä loppuun myös zetan, pitihän sitä koittaa. Aloitettiin istumisella joka sujui hyvin. Sitten tarjosi istumista yllätys yllätys. ihan yksittäin kerrattiin maahanmeno ja sujui. Seisomisessa oli ensin väärä äänen sävy, teki jomman kumman väärän. Kun oikea, sujui. Kertauksena vielä molemmista palkaten m ja s nyt sujui hyvin. Oli kyllä hiljaakin muistaakseni. Ruuti himoitsi kovasti merkkejä, pettymyksekseen ei päässyt tekemään niitä zetassa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!