Siirry pääsisältöön

Evan opissa ja tokstoks med both

Tänään oli AST:n järkkäämä Eva Lacnakovan agikurssi. Oli jännä mennä ohjauksellisesti ulkomaalaisen koulutettavaksi. Evaa oli helppo ymmärtää ja opetti hyvin vaikka vähän varautunein mielin menin. Ei ollut mitään pohjatietoa kouluttajasta. Eva teki meille hyppärin, joka sisälti kepit, kaksi suoraa putkea ja hyppyjä, pelottavan ahtaasti myös. Löysin videon missä tehty samoja treenejä (ekan radan videot), vaan paljon laajemmin noin välit. :D

Ensin tehtiin harjoitus suorassa linjassa 2 hyppyä, suora putki ja hyppy ja se takaisin. Irroteltiin ja miten ohjaaja voi liikkua vähiten. Lähettää niin että kerkeää loppuun.

Tehtiin lisäksi kolme eri lyhyempää rata treeniä.

Ekalla radalla piti jarruttaa putkesta koira hypylle ja tehdä jaakotus. Mä tein ensin hypyllä jotain outoa. Lisäksi saatiin tapella että koira pysyy 2 hyppyä + suoraputki etäisyyden. Jaakotuksessa piti pysyä tarpeeksi hyvin ja tehdä lähelle rimaa. Jos koira ei tule käteen voi kääntää vartaloa välistä vedon tavoin. Sitten koira piti poimia sivuttaisetäisyydellä putkesta valssilla, alkuun lintsasin ja jäin liian pitkälle koira lenkitti ja kävi ansa hypyn. Kääntyi kyllä tosi näppärästi kun ohjaaja oli oikeassa. Sitten lähetys hyppy ja pimeä kulma putkeen, putken edessä persjättö ja kepit.

Toinen harjoitus

Kaksi hyppyä, käännös hypylle, seuraava rinnaikkainen hyppy takaa ja sitten seuraava rinnakkainen hyppy eli serpentiini kuvio. Serpentiinin ekan hypyn takana oli suoraputki. Koitin ensin pakkovalssin mutta se vei putkeen. Muut teki 2 hypylle saksalaista. Kaikista toimivin ratkaisu Ruulle oli muita poiketen. Persjätöllä koira hypylle, koira saatiin tulemaan tiukassa kulmassa hypylle = putki ei ole niin paha ansa. Sitten takaaleikkauksella seuraava hyppy tai poispäin käännösmaisesti. Tästä radan muisti katkeaa pätkäksi tai sitten sekoitan tätä ja kolmatta.. :D Liikaa versioita samoilla esteillä. Yhdessä kohtaa tultiin suorasta putkesta valssilla koira läheltä haltuun. Vienti hypylle, lähetyksen linjaus metri hypyn eteen, ei hyppyä kohden jotta koira kääntyisi paremmin. Ja kääntyen vähän koiraa päin. Jos sen heittää suoraan hyppyä päin se hyppää pitkälle suoraan ja huonoon kulmaan. Kerran heitin sen liikkeellä tyrkyllä olevaan suoraan putkeen. Sitten oli päällejuoksu + takaakierto ja siitä ohjaus kepeille joiden molemmin puolin oli hyppy ja putki. Ohjasin putken puolelta. Ekalla kertaa mun vartalo oli ollut kyyryssä rintamasuunta vähän hypylle ja kun kohottauduin hyppäsi hypyn. ja linjakin huono. Oikea oli niin että käänsin koiran paremmin ja kuljetin suoralla kädellä kepeille, liian yksinkertaista.

Kolmas harjoitus

Kaksi hyppyä (ansa suoraputki) käännös hypylle siitä ohjaus 90 astetta kepeille (ansa putki). Ekalla kertaa en ottanut niin hyvin haltuun niin meni putkeen. Sitten meni oikein mutta ryntäsin -> keppivirhe. Leijeröin suoran putken ja vau sujui, tosin koira luki edessä olevaa hyppyä. :D ja meni sen. Kun otin oikeassa kohtaa haltuun tuli ohitti sen oikein. Sitten pyöritystä suora putki, hyppy, suoraputki. Näissä piti muistaa kutsua koiraa ennen kuin tulee ulos. Kun mentiinkin suoraputki hyppy ja käännös, käsky tuli myöhässä ja koira oli edessä olevassa putkessa. Kun osasin käskyttää ja valssilla kääntää tarpeeksi kaukana niin tuli hyvin. Mullekin jää enemmän aikaa kun tuen rytmitettynä liikkeellä mutta olen kauempana. Vaikeus on rytmittää niin ettei lähetä läheltä hyppyä pysähtyen. Koira lähtee kauempaa jos voi ottaa pari lähetysaskelta kauempana. Taas paikallaan seisominen ei kerro mitään koiralle, harva lähtee pelkästä kädestä. Ruu oli muuten vähän irtoavaisella päällä vikalla radalla. Lähetin pimeästä kulmasta suoraan putkeen ja Rurunen kiertää putken ja hakee kepeille oikein. :D Meni siis pidemmän matkan kiertäen putken suun. No piti ottaa sitten haltuun putkeen. Jos kerran on menty erisuunnasta putken ohi kepeille voi sitä joutua mennä uudestaankin!

Kaikissa radoissa oli haastetta ja Eva sanoi vain että mun käskytykset tulee monet liian myöhään. Jos Ruutille ei kerro ajoissa se tekee omia valintojaan ja irtoaa. Kaikki sen virheet on melkein mussa eli käskytys tulee liian myöhässä. Kaikki neuvot tuntui niin itsestään selviltä, mutta se ajoitus on niin vaikeaa! Kyllähän se on helppoa kun on ajoissa.

Muista
- käskyt ajoissa
- jarruta koiraa putkesta käskyllä ja sivuetäisyydellä koira ei kuule askelia niin läheltä
- suoran käden ohjaus kepit ja hypylle kääntäminen
- ylimääräinen este = myöhästynyt käskytys

XoXoXoXoXoXoXoXoXoXoXoXoXoXoXoXoXoXoX

Kotona mentiin äitin ja Rasmuksen kanssa lenkille. Mentiin vähän tokoilemaan kun äiti olisi innokas että Rasmus saisi tokoilla. Joko opettaa sitä ja mä kisaisin tai sitten itse. Harjoiteltiin seuraamisen paikan vahvistamista, luoksetuloa, ruutua ja zetaa.

seuraus: mitä edistystä :0
luoksetulo: vau mikä eka vauhtiluoksari, ukosta lähti vauhtia. Stopit taaseen oli ihan kauheita. Vahvistettiin niitä yksitellen että palkkasin karvaan takana. Myös niin että palkan jälkeen lopetin leikkimisen, äiti kutsui Rampen, stoppasi ja taas mun kanssa takapalkalla leikkimään.
ruutu: merkille ensin loppu ravilla, sitten hyvä. Ruutua ei tajunnut, mentiin läheltä koittamaan. Sitten kokonaisena, pätevästi haki ruudun paikan just oikein.
zeta: muu sujui muttei istunut äitin kanssa. Sitä erikseen treeninä.

Ruruseni sai enimmäkseen katsoa, mutta myös vinkupallon kanssa. Patoamisen harjoittelua palkka sanalla. Meinasi sivulla tehdä pientä ininää ja odoteltiin varmaan välillä minuuttikin että hiljeni, vähän koettelee kärsivällisyyttä. Ikisuuden jälkeen se hiljeni hetkeksi, naksaus ja palkalle. sitten tehtiin myös perusasennossa että sanon seuraa -> aiheuttaa ininää. Niin monesti kun oli hiljaa sen jälkeen. Vikaksi jätettiin kun oli hiljaa seuraa käskystä + 2 askelta. Äiti varmaan ihmetteli mitä järkeä treenissä oli kun ei saanut "mitään tehtyä". ;)

Ruru sai kyllä tehdä loppuun myös zetan, pitihän sitä koittaa. Aloitettiin istumisella joka sujui hyvin. Sitten tarjosi istumista yllätys yllätys. ihan yksittäin kerrattiin maahanmeno ja sujui. Seisomisessa oli ensin väärä äänen sävy, teki jomman kumman väärän. Kun oikea, sujui. Kertauksena vielä molemmista palkaten m ja s nyt sujui hyvin. Oli kyllä hiljaakin muistaakseni. Ruuti himoitsi kovasti merkkejä, pettymyksekseen ei päässyt tekemään niitä zetassa.


Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...