Bordercollie
BH RTK1 RTK2 PPR1 PAIM1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
BH RTK1 TK1 Siipiveikon Vahva Vainu "Nova" ja Burning Red's Dude Where is my Duck "Tofu"

1.2.2012

Jaakon ja Villen opeissa

SUNNUNTAI @ TURKU, JAAKKO
Ajeltiin sunnuntaina turkkuseen Jaakon oppeihin uudelle hallille. Rata oli valmiiksi rakennettu, halli oli pehmeä pohjainen, mukavan lämmin ja ast:n kahvitarjoilut! Voiko paremmat puutteet olla ja loistava kouluttaja. Alkuun tutustuttiin rataan ja koitin saada sen päähäni, ainakin melkein ja alun. Sitten käytiin sitä läpi, Jaakon kanssa mietittiin tarkkaan mikä kohta ponnistaa on koiralle edullinen sekä laskeutumispaikka.

Ruuti pysyi ihan hyvin lähdössä, sain ehkä kerran käskeä takaisin istumaan. Alku oli niistolla, otettiin hypyn keskikohdasta ja seuraavalla hypylle vähän kulman suoristusta. Paljon parempi laskeutuminen näin! Kun tein niiston tarpeeksi rohkeasti rima tuli alas, Jaakko sanoi ettei kokoa hyppyä hyvin vaan rynnis mielellään vaan yli. -> hyppytekniikka!
Lisäksi saksalaisessa tuli selväksi, että katse pitää pitää koirassa niin kauan että se on tullut hypyn. Muuten ruutille tulee kauhea kiire ja koittaa kääntyä jo hypyn päällä joten rima tippuu. Näitä pitää selvästikin treenata ja nyt tuli selvemmäksi oikea tapakin.
Poispäinkäännöksen yritin tehdä aikapaljon "lavalla törkkäämällä". Sen voi yksinkertaisesti juosta kädet melkein normaalisti alhaalla, sulavalla pyöreällä liikkeellä. Lisäksi puhetta oli ettei ohjaus olisi niin varovaista, pelkään niitä rimoja.


MAANANTAI @ OJANKO, VILLE
Maanantaina meillä oli sairastapausten vuoksi melkein privatreenit Vuokkoset hallilla. Rata oli suht helppo, irtoamista, putkijarrutuksia ja vähän leijeröintiä.

Lähdössä tuli puhetta, että lähteekö ruuti kädestä ja toisaalta jos se on väsynyt niin ei jaksa keskittyä lähtöön. Mikä pystyi olla osittain totta koska ruuti oli riehunut tunnin luistelukentän penkoilla ja jotkut heitteli palloakin tai jos ei niin sitten huudettiin siellä. Oli siis aavistuksen rauhallisempaa pollekollieta. Lähdössä olisi hyvä muistaa että kutsu ja sen jälkeen vasta ohjaus. Tehtiin kerran hämäys että liikutin vain kättä, nytkähti muttei lähtenyt! yllätys!

Kepeille menoa treenattiin ja niillä leijeröintiä, meinasi ensin kääntyä hypyltä aiemmin käytyyn putkeen. Kesti hyvin sivuttaisetäisyyden!

Puomin kontaktit oli aika hitaat, niihin tartteisi vauhtia ja varmuutta. Ville ehdotti treenattavaksi (ainakin kenttäkaudella) että laittaa hyppy + puomin alastulo n. 10-25cm korotettuna. Eli alastulolle tulisi kova vauhti, mutta vaikka lelu hidastaisi, kyttäys pitäisi sen siellä koska kisoissakin voi olla tilanteita että kyttää seuraavia esteitä.

Niistoon kerettiin myös syventyä ja kuten sitä ei itse tajua mitkä voisi vaikuttaa niin oon aina ollut liian siivekkeen takana, pelänny et koira tulee päälle. Ja Ruuti ei ole niin kiltti että se näin tulisi hienon käännöksen. Joten tästä lähtien hypyn keskeltä "ihmisnuolena" ja palkattii sitä että jarrutti hypyn toiselle puolelle.

Putkijarrutuksen sai parhaiten kun aloin jo kääntymään ohjauksessa just ennen putkeen menoa tai sanoo haltuunotto sanan, paras myös leijeröidä kätevimpään paikkaan jos on mahdollista. Tärkein on että vauhti olisi seis tai hidas kun koira menee putkeen.


Treenaa:
- hyppytekniikka käännökset
- saksalainen -> rimat
- puomi nopeus
- niisto
- lähtö muista itse!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!