Siirry pääsisältöön

Laina rytmityksiä

Tänään treenattiin agitreeneissä rytmittämistä. Paperilta katsottuna näytti vähän helpommalta ja toivoin eka mielessäni enemmän tavallista rataa. Löytyi tuosta sitten haastetta ja "pienestä koosta" huolimatta, siinä sai spurttailla. Agilitymotivaatio on ollut vähän hukassa ja oon mielellään myynytkin noi muutamat vuorot. Taitaa olla se kisaamattomuus, mikä heti heikentää motivaatiota treenata. En viitsinyt vetää Ruutille sen kevyen liikunnan jälkeen tollaista treeniä niin sain aussie Dracun taas lainaan, vaikka Shantin jalka alkaakin kohta olla juoksukunnossa. :)

Oltiin loppupäässä ja sitä ennen oli niin sekava olo päivästä ja väsytti, en ollutkaan kovin sosiaalisella tuulella muiden höpöttäessä. Tänään oli vika Laurean AMK esiintyminen, esitin opparin ja nyt vain korjaillaan sitä ja sitten palautetaan. Pitäisi ahkeroitua katsomaan tulevaisuutta, hakea töitä ja kouluihin..

Tehtiin Dracun kanssa medeillä, kerran oltiin ainut maksi. Ihan hyvin niilläkin pärjäsi ja osasi se niilläkin tiputtaa riman (3?) tarvittaessa. ;) Lähinnä yllättyessään mun ohjausta (kun oikeasti lähdin liikkumaan) tai jos olin myöhässä/ epäselvä.

Eka kierros 1-7 oli kaikki uloimmat esteet koiran irrottamista (minkä Dracu osaa) ka leijeröin putkien viereiset hypyt. Irtoominenhan on helppoa! ;D

Sitten koiran pitikin osata kääntyä putkeen menemisen sijaan 8-13. (kierros hypyillä) Tätä vaikeutti se, että oli pakko tehdä vain rytmitys ja veto. Ei pystynyt tehdä mitään kääntävää ohjausta kuten valssia, takaaleikkausta.. Tämä oli hankalaa, sain tehdä aika monta toistoa tähän :D Aluksi tein liian vähäpätöisen rytmityksen ja Dra oli putkessa. (kun kysyin kohtaa missä olin sen tehnyt, olinkin lähempänä hyppyä kuin luulin) Seuraavalla toistolla, joko onnistui tai ei, mutta pointtina oli ettei jäädä käännyttyä itse ihastelemaan, että koira tulee mukaan. Koirakin lähtee paremmin mukaan. Piti rytmittaa 90 asteen käännös, pikku kumarruksella + käsien ohjauksella. Se tehtiin koiran ponnistuskohtaan, tarvittaessa 2-4m esteestä. Onnistui tekemään sen toisella kerralla paremmin (radalla 2 sellaista).

Esteet 13-17, tähän asti päästiinkin. Yritin eka ohjausta, minkä matkin rataantutustumisessa toiselta ohjaajalta ja Draculle ei sopinut. Eli tehdä valssi hypyn taakse ja piti ottaa sivuttaisetäisyyttä. Käännyin myöhään ja Dracu ehti tehdä 2 hyppyä lisää. Sitten alussa suunnittelemaan valssiin hypylle 14. Alkuun mun valssi valui ja olinkin myöhässä jatkossa. Luovutan aina liian helposti, jos pitäisi rynniä koiran alle ja näyttää etten ehi. Mutta oisin yrittämällä voinutkin ehtiä viemään takaakiertoon 16. Sitten sain korjattua valssin, vielä tosin vähän huonoksi. Parhaiten aikaa jäi, kun tein hypyn edessä vain valssiin päästämisen (en sivulla) ja lähdin menemään. Hypyn kulma oli vähän tyhmä, kun sitä sai väistää. Takaakierron kanssa sitten tapeltiin ja sain ehkä 2-3 menemään oikein. Olipa vaikeeta kiihdytyksestä tehdä oikea oppisesti takaakiertoon jalat, tulin aina lysyssä jarrutuksen, tärkein tosin on se rintamasuunta ja liikkeen suunta.

Empä tutustumisessa ajatellut, että 17 hyppy tarvitsee niin erityistä kääntämistä. Ehkä Ruutin kanssa olis tehnyt jaakotuksen, mutta ollut myöhässä. Siihen sitten sama kuin alun hyppyjen käännökset vain tiukemmassa kulmassa. Nopeasti käytiin saattamassa hypylle. Tehtiin nopea ja tiukka käännös ja sitten lähetään viivyttelemättä kohti seuraavaa hyppyä. Koirakin tuli mukaan! Ekalla kertaa hidastelin ja Dracu ehti putken tai väärän hypyn suunnalle. Vaikeinta oli sitten arvata vaikka näin ongelmia putkeen 17 menossa niin oli se meillekin hankala. Siinä oli vieressä 2 hyppyä, pimeä kulma. Sitten oli putken takana A ja kepit viistossa. Joku keppi innokaskoira olis mahtunut hakea kepeille putken sijaan. Piti vaan saattaa lähemmäs, olisi pitänyt muistaa käskyttää aiemmin putkeen meno käskyä. Ja ei saa hidastella, ennen kuin koira lukitsee.

Rata olisi jatkunut tästä vielä vähän, sinne asti ei ehditty. Olikin jo kuuma ja jalat poikki!

Ruutikin pääsi loppuun vähän tokoilemaan. Parsoni oli radalla ja tehtiin seurausta, sivuaskelia, peruutusta, hidasta, juoksua ja täyskäännöksiä.
Zetan maahanmenoa, kiersin kauempaa kuin yleensä. Ei nuuskinut.
Kauko, istumaan nousu 15m. Siinä just lähti ihminen kävelemään edestä ohikin. Ei haitannut.
Luoksetulo: tehtiin yksi stoppi.

Treeneistä voisi sanoa, että tosi huonot treenit, siinä mielessä että tuli paljon epäonnistumisia ja mokiakin. Mutta sanon kyllä, että oli opettavaiset treenit, virheiden kautta oppiin. Dracun kanssa sain haastetta, kun Ruutin kanssa niin monissa treeneissä on sujunut. Pitää kyllä tämä rakentää kentälle (kun esteet viety ulos) ja testata Ruutille. Joskus silloin treeniseuraa otetaan vastaan. ;) AST:n kentälle pääsee 5e lisämaksusta ulkopuolinenkin.

Videointi innostuskin on laantunut, enkä jaksanut pyytää kuvaajaa tai laittaa kuvaamaan. (näissä treeneissä olisin nähnyt hyvin ohjauksen eron) Oli kännykkäkin vain mukana. Kamera on majoitettu jo kassiin mihin kertyy matkatavarat. Lauantai illalla lähtee lento Hong Kongiin ja siitä Japaniin porukoiden kanssa, 2 viikkoa poissa maisemista! Jännää mennä noin kauas!


Dracu on kyllä siisti! <3 Aussiekiituri, joka menee varmasti Ruutiakin kovempaa. Tuli yökylään meille (tuhaa ajella edestakaisin) ja huomenna tokoillaan Shantin kanssa. 
Draculle on muuten pentuja tulossa! (seuraavasta juoksusta eli nyt kevät/kesä) Aiempia pentuja on nyt hyvin tuloksin kuvattu terveiksi. Ehkä joskus tulevaisuudessa mullekin voi tulla tuollainen aussie. Tosin kaikkia muitakin haaveita löytyy. :D Ehkä kolmannen koiran hankinnan kohdalla ;) Onneksi on aikaa!

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...