Siirry pääsisältöön

Gavan puomi ja keinu sulkeiset

Tänään taas Sporttikoirahallin omatoimivuorolla agilityssa Gavan kanssa. Treenattiin tänään kimpassa ASTlaisen Annukan kanssa. Hyvä niin sai avustajan.

Puomi: ekaa kertaa. Laitettiin namikippo päätyyn ja remmissä avustaja toisella puolella varmistukseksi. Hyväkin, kun ekat kerrat korkea kohta oli aika jännä ja mielessä Gavalla kävi pääsiskö täältä hyppäämällä alas. Namikipolle piti tehdä iso loikka "kontaktin" yli. Sen verran ällöttävä pinta kuitenkin oli, että kivempi syödä maalla. Ei haitannut, kun ei tiedä vielä kontakteista puomilla. Tehtiin ehkä 5 toistoa, vikoissa alastulolla muisti namikipon. Koitin myös hidastaa ennen alastulon kontaktia ja viedä hiljaa namikipolle ettei hyppää.

Keinu: tehtiin tätä ekaa kertaa niin, että avustaja astui keinun päälle niin, että se ei keikkaa. Vein remmissä Gavan päätyyn ja siellä nami ja nostin pois. Näitä ehkä 3-4 kpl.

- tauko, Gava odotteli ihan nätisti joku yksittäinen haukahdus tai pientä vinkumista.

Puomi: tehtiin nyt erisuuntaan puomia. Vietiin namikippo. Ylösmenolle mennessä sai katsoa, ettei yritä hypätä ohi. Mutta pikku hiljaa aiemmin muistui kippo mieleen ja ylhäällä Gavalla oli jo ajatus siinä. Alastulon ravasi nopeammin kuin ekalla kerroksella. Nyt pysähtyi myös hyvin 2on-2off asentoon kun jarrutti kipolle. Seuraavilla toistoilla varasin käteen nameja, niin kun kippo oli tyhjä sai 2-3 namia ja sitten tule sanalla pois. Vikalla toistolla meni varmasti koko puomin remmissä ja ei tullut kertaakaan ajatusta hypätä pois ja näki, että keskittyi odottavaan nami kippoon.

Keinu: Taas niin, ettei keinu laskeudu ja muutamat kerrat palkkaa päässä. Annoin namin keinun tasolta eli joutui kurottelemaan alas. Nostin pois ja uudestaan.
Sitten siiveke alle ja pamauttelua. Aika äkkiä vähän odottamalla haki 2on-2off asentoon! Muisti siis viime kerrasta. Tässä muutama palkka ja tule-käsky + namin heitto kauemmas. Tehtiin useampi 2on-2off palkaten. Testasin miten jos menee alastulon sivusta niin taas ponnisti kerran alastulolta, meni yli ja sitten tuli takaisin 2on-2off asentoon. Gavan ekat 2on-2offit se siis menee kuin ylösmenona keinulle, kääntyy ympäri ja tekee 2on-2offin. Pitää siitä pikku hiljaa saada, että tulisi jo nenä kohti alastuloa eikä täyskäännöksellä siihen. Varmasti se varmuuden myötä löytyy, kun toinen kerta vasta että tajuaa tehdä 2on-2offin.

Treenaa:
- puomi: namikipolla ensin kytkettynä, löysemmällä hihnalla ja sitten vapaana (kun ei yritä hypätä pois). Kun sujuu 2on-2offin tarjoamista alastulolle, kuten keinulla.
- keinu: avustajan kanssa päähän juoksemisia. Alkuun vaan remmissä. Pamauttelun tiputukseen ei reagoi. Ehkä maxi-pöytä + (minipöytä) ja niin koko keinua.

Videoita ei näistä treeneistä tullut, ehkä sitten kun ei tarvitse avustajaa.

Loppu jäähdettelyiksi parsonseurassa rallia Gavalle. :D Ruuti pysytteli 20-30m edellä ja sai huudella aina odottamaan meitä.

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...