Siirry pääsisältöön

Terveys, käsityöt ja pikkutreeniä

RUUTIN VATSAPÖPÖ
Ruutilla oli sunnuntaina ummetuksen tapaista. Ei meinannut tulla isompi hätä ja yritti kyykkiä moneen kertaan ja pyysi ulos useasti. Haettiin porukoilta parafiiniöljyä ja Ruuti sai vain kaurapuuroa, vettä ja piimää (veden seassa).

Maanantaina sitten illalla oli tullut ekat tuotteet. Vaahtomuovin palaa ja myöhemmin puuroa. Tässä kaksi yötä olen heräillyt Ruutia käyttämään ja kahtena yönä oksenti myös sisälle ja ma myös ulos kerran. Ajattelin jo, että huomenna veisin eläinlääkäriin, jos on joku esine tukkinut suolen.. Kyselin neuvoja, myös Emmiltä.

Nyt tiistaina ja vähän jo yöllä alkoi muuttua vesiripuliksi. En onneksi ehtinyt käydä ostamassa ummetuslääkettä. Tiistai aamuna ei kahteen otteeseen ehditty edes ulos asti, ei pystynyt ollenkaan pidättelemään. Kuurasin lattioita (yhden alueen kahdestikin, kun tuli vahinko pesemisen jälkeen), pesin Ruutia ja ravattiin pihalla. Apteekista haettua Canikuria, jotka maistui ihan makupalana (Gava vieressä kärkkymässä) olo parani ja porukoilla olon aikana lepäsi hyvin, kuten eilenkin oli hyvänä päivällä (porukoilta oliskin ollut helppo päästää vaan ovesta pihalle kuin kerrostalosta 3. kerroksesta). Tänään Ruuti söi kahteen otteeseen pienen määrän riisiä ja laktoositonta raejuustoa. Päivällä joi hyvin itsekin. Iltalenkillä kävi kerran tarpeillaan eikä näyttänyt niin vetiseltä.

Matot oli myös järkevin ottaa pois lattioilta. Mietinkin, että vaikka meillä oli Gavan ekat viikot matot poissa ja vain huonompi räsymatto. Niin nykyiseen eteisen mattoon on oksentanut Ruuti ja Rasmus, ja pissannut hoitokoira. Vanha olkkarin matto meni jo samasta syystä roskiin (onneksi kirppisostos). Käytävä matto sai nyt Ruutin oksennukset ja olkkarin pienempi roiskeita. Aiemmassa asunnossa oli vain "räsymattoja" jotka pystyi heittää pesukoneeseen ne oli tuossa mielessä käteviä. Mutta itse pentu ei ole liannut yhtäkään mattoa.


KÄSITÖITÄ
Aika on rahaa.. eikun käsitöitä! Säästin tänään taas pitkän pennin.

Katselin eilen Blackrapid kameran olkahihnoja (50-80e), ekaa kertaa huomasin tuon idean. Kamera on aika painava niskassa, joten sitä saa usein tukea kädellä ja kävellessä ja kumarrellessa heiluu. Materiaalit löytyi omasta takaa (panta ja remmitarvikkeita sekä vanhan kamerarepun pari osaa). Tein alkuun pehmusteesta liikkuvan, joka oli vähän vaikeampi tehdä, vaikka lopulta laitoin sen pienellä ompeleella kiinni. Lukkona bgb-lukko, joka ei mahdu täysin kiinnikkeessä liikkumaan.
Täytyi vaan ostaa kamerakiinnike hintaan 17e (BlackRapid FastenR-3). Niitä oli se yksi kappale varastossa. Sekin tuli ilmaiseksi, kun toin huoltoon laitteen josta sainkin lahjakortin kun eivät lähteneet korjaamaan.

Toinen käsityö oli koiranpeti/tyyny Rasmukselle. Tässä kankaana oli pöytäliina/verho kirppikseltä ostettu retrohtava. Ja vanhan rahin tyyny tuli kierrätettyä. Tein koiranpedin päällisen käyttäen samaa ideaa kuin koristetyynyssä, jossa kankaat tuli vain limittäin ja vetoketjua ei tarvittu (eka pystykuva).

 
Koristekuvio on tämä.

TREENIÄ

Eilen tehtiin sisätreeniä Gavan kanssa sadekelillä.

  • Nenäkosketus: nyt alkuun lähellä maata, kuitenkin ilmassa alusta. Välillä vaadin kaksi kosketusta. Myös ihan maassa alusta ja saatoin heittää namin pois ja piti tulla sitten nokkimaan. Nopeasti edistyy. Seuraavalla kertaa pitäisi saada vaikka 1-3 nokkaisua. 
  • Seuraus ja askeleet: Tehtiin alkuun paikallaan käännöksiä, huomasin että käännös oikeaan oli vaikea. Gava mietti kummalta puolelta tulisi sivulle. Tehtiin tästä siis alkuun puoliksi loivempi oikeaan käännös. Tehtiin myös sivuaskelia oikeaan sohvan edessä. Välillä vino pa, mutta enemmän hyviä. Lisää näitä! Sitten myös naksutellen seurausta, meinasi kyllä aluksi pää olla huonossa kohtaa, mutta naksautin vaan hyvästä kohtaa ja nami tuli selän takaa. Koiran puolinen käsi seläntakana namin kanssa ei häirinnyt. 
  • Kaukoja niin, että etujalat oli posliinisen piirakkavuuan päällä. Ensin s-i-s siirtoja. Sitten myös seiso ja maahan. Sitten alkoikin näkyä, että Gava väsyi ja tehtiin vielä älyhelppo juttu loppuun. 


Rasmus treenasi eilen (ma) koiratanssijuttuja metsässä. Käytiin äitin kanssa lenkillä ja sai katsoa meidän tekemistä.

  • Kertailtiin ensin oikean puolen seurausta, sivulletuloa (käsky viereen) ja lyhyttä pätkää. Tätä pitäisi tehdä naksuttimen kanssa. Välillä meinaa myös mennä "normi"sivulle. Polulla oli myös helppo pysyä yhdellä puolella ja aika suoraankin meni.
  • Edessä "sivuttais"seuruu (käskyksi front) eli tässä itse kuljen laukaten sivuun ja opettelu vaiheessa kävelyvauhdissa sivuaskelia. Rasmuksen nenä menosuuntaan päin ja vartalo myös sen suuntaisesti (ihan eri suunta kuin eteenmenossa). Tätä positiota lähdettiin hakemaan mukavaksi, sillä että sivulta siihen tullessa sai namia. Ja sai kikkailla käden asennolla. Kun korjasi itsensä suoraksi niin sai namin. Alkuun nami aina kädessä. Sitten ottaa käden targetiksi ja muualta nami, vaikka naksutellen.  Näytin äitille, myös kuinka opettaa sitä.
  • jalkojen välissä seurauksessa vaikeita on sivuaskeleet, näitä treenattiin. Yleensä vähän jouduin työntämään jalalla. 
  • jalkojen välissä idealla pujottelu, jossa tukijalan varassa käännyn täyskäännöksen 180 astetta ja Rasmus tulee aina takaisin väliin. Tää vaatii treeniä, että tulee sujuvaksi. 
  • Rasmus peruuttaa ympäri kun seison. Ja kun oon kyykyssä kiertää mua ympäri. Tässä myös mahdollista hypätä mun käden yli (käsi lähellä maata). Pyörähdys, jossa molemmat pyörähtää paikallaan sujui hiljaa, mutta vasta parin kerran jälkeen oikein (riskialtis kuitenkin).
  • Lopuksi kuunneltiin musiikkia. Ajatuksissa olisi ottaa Pocahontaksen Colors of the Wind.


Tänään Sellossa ruokamarkettien puolella alkuun oltiin alhaalla rullaportaiden luona. Taas hyvällä tuurilla siirsivät ostoskärry-letkoja rullaportaita pitkin ylös ja tuli myös yksittäisiä kärryjä. Alkuun Gava oli vähän jännittynyt, mutta innostin ja syötiin pari namia. Sitten leikittiin jo hihnalla, tehtiin seurauspätkä ja leikittiin hihnalla jne. Gavaa ei ollenkaan häirinnyt ympäristö enkä itsekään huomannut muita. Oli hyvä pieni tila treenata niin ettei oltu ihmisten jaloissakaan.
Sitten Gava syliin ja mentiin rullikset ylös. Tämä oli vähän jännää. Kierrettiin kauppakerros ja palkkailin kontaktista tai kutsuin nimeltä. Siellä ei ollut mitään erikoista. Sitten G syliin ja rullikset alas. Vielä leikittiin hetki ja sitten kotia. Kokoajan pelotti pitää Ruutia autossa (nopean kauppareissun lisäksi ja jos hätä yllättäisi) onneksi Ruuti nukkuikin autossa.

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...