Siirry pääsisältöön

Videoitu tokotreeni, kuvia ja kimppatokot

Aamulla päätin, että käydään vähän treenaamassa ulkona ja videoimassa tokoa. Tuuli vähän hankaloitti kännykällä kuvaamista ja välillä se kaatui mun huomaamatta ja kuvasi mustaa. Huomasin ratkaisuksi kännykän kolmijalkaisen pidikkeen. Älypuhelimella tykkään kuvata sen takia, että käytän iMovie (Apple) sovellusta muokkaamaan videon ja saan ladattua suoraan videon nettiin. Koneella on ollut taas ongelmia videonmuokkausohjelman kanssa (ainakin pidemmissä) ja kameralla kuvausta oon harrastanut vähemmän.

Videolla (alla) on tokojuttuja ja lähes koko treeni. Olikin tosi hyvä kuvata treenailua ja huomasin paljon itseltä apuja ja mun sanomaa vastaistakin, kuten kerran tai kaksi "korjauksen jälkeen ei palkkaa vain kehu". Ja hups miten paljon näytänkään sivulletuloon esimerkiksi vartaloapua tiedostamatta..

  • ruutu: ekalla kertaa lelu. Sitten kosketusalustalle, joka ei näy videolle joka kerta. Pysyi hyvin kosketusalustalla verrattuna viime treeniin. Pidin lähetys oli ehkä 15-20m. Harmittaa, kun katsoin jälki käteen videolta, että jätin sellaiseen toistoon jossa Gava käveli vastaan alustalta. Kun haluan, että odottaa alustan luona palkkaa.
  • seuraus: alkuun edisti ja pää huonosti. Ja vähän väljääkin osittain. Taas tein vahingossa aika vakiopituisia pätkiä vaikka yritinkin poimia aina sen parhaan kohdan. Näissä oli sivulletuloissa mun apuja! (seurauskohta videolla)
  • puun kierrosta stoppi: Läpijuoksuja ja halusin tehdä hämäysheittojakin. Kaksi hämäysheittoa, ekasta pyöri kaksi kertaa ympäri ennen kuin ehdin heittää lelun. Kerran meinasi pysähtyä kierron jälkeen, kun ei tullut kii kii käskyä. Vähän meinasi siis ennakoida. Myös sellaiset toistot, että heitin lelun. (videon kohta)
  • tunnari: Kolme piilostusta ja pitoa. Keskimmäisessä, jossa myös nousi odottaessa kesti pitkään löytää kapula. Rasiassa kapulat matkalla ei kiinnostanut. (video kohta)
  • eteentuloja: näitä pitäis tehdä enemmän, kun näki taas miten on epävarmoja. Jos Gava törmäsi niin se ei halunnut istua tai sitten istui peruuttamalla. Namikäsi apuna ja yksi nami siitä suuhun ja toinen hyppäämällä mua vasten. Tehtiin lopuksi pari leluun tuloa jalkojen välistä (eteen ja siitä lupa), niissä ei meinannut tajuta juosta suoraan jalkojen välistä vaan meinas kiertää mun taakse. Oikean puolen käsi edessä toimi, myös paremmin kuin vasen (toinen lelussa). (videon kohta)
  • kaukot ei tullut videolle, nyt steppaili jalat. Vire oli eri kuin sisällä. Ja taisin tehdä vaihtoja taas vähän nopeeseen vauhtiin. 
Loppuun ryhmäliikkeet eli Ruutin ja Gavan paikkaolot. Ekaa kertaa näin.
Istuminen: Gavalle käskyllä istu. Alkuun pari palkkaa, että olin lähempänä. Sitten menin n. 10m päähän ja hetken päästä sivulle. Gava oli tosi rauhassa olihan se saanut purkaa treenatessa energiaa ja varmaan Ruutikin esimerkkinä hyvä.

Paikallamakuu: Testasin miten sujuu pienemmällä käsiavulla sivulta maahanmeno, ihan hyvin!
 Tässä taas lähellä alkuun palkkaa. Sitten 10m päähän hetkeksi seisomaan. Kiersin monesti seläntakaa ja myös molemmat koirat. Usein laitoin namin jalkojen väliin ja toistin käskyä "maahan". Kertaakaan ei noussut ja oli rauhassa. Viimeksi, kun takaakävelystä nousi.

Video Gava toko 7kk

Parit kuvat aamulta, mikä ei kuulu joukkoon? - kuvat
Hepulijuoksua kaarnan pala suussa

Bostoninterrieri? :D



















TOKOTREENIT Lintuvaara
Mukana Kira & Mindy, Anne & Jedi ja 4kk ikäinen lagottopentu eli pentupainotteisesti siis treenailtiin taas. Lintulaakson koululla, jossa oli hyvät valot ja iso kenttä (isompi kuin Veräjäpelto).

Gavalle tulikin hyvää häiriötreeniä, kun suurimmaksi osaksi moni puuhasteli samaan aikaan. Hyvä joskus niinkin, vaikka tykkäänkin tehdä myös vuorotellen jonkun kanssa ja silloin saa sen silmäparinkin. Löysin porukoilta meidän ketjupannan sellainen lukollinen aika pitkä vain Gavan kaulaan, onneksi voi säätää. Ruuti käytti sitä aikoinaan aina treeneissä. 

Rasmus oli myös mukana, Ruuti jäi kotiin. 
Rasmus teki kahteen otteeseen koiratanssiin liittyvää. Edessä sivuttain kävelyä ja laukkaa front- käskyllä. Alkuun namilla imutin oikeaan asentoon. Sitten namikäteen naksutin ja nami tuli toisesta kädestä. Paristi lähti tarjoamaan temppua, mutta sain palkattua hyvästä positiostakin näin. Nopeasti oppii! 
Välissä kävelyä ja sivuaskeleet sujui jo paremmin ettei tarvinnut osua Rampeen. Rampe sai nameja ja leikittiin. Intoa riitti niin paljon kuin pienessä kylässä.

Mietin tänään, myös vähän kappaleen jakamista sen rytmien mukaan. Mikä nopeus sopisi mihinkin. Ja kirjoitin ylös sanoja, joita edeltää muutos.


Gavan treeni kahdessa osassa. 
Aloitin paikallaoloilla tehtiin reunassa ja pari muuta koiraa treenasi kauempana. Ensin istuminen eli palkkasin läheltä ja sitten kävelin 5-10m. Jonka jälkeen palkka ja vapaa- sanalla ylös. 
Sitten makuu tässä läheltä palkkaa, kävelin kauemmaskin ja kiersin Gavan ympäri. Useasti palkkaa. Pysyi molemmissa hyvin eikä yrittänyt nousta.

Ruutu: ensin lelulle. Sitten tehtiin läheltä kosketusalustaa. Teki hyvin ja jäi sille. Sitten iski joku nuuskimis into ja meinasi mennä ruutuun vain nuuskimaan. Pyysin pois ja innostin. Hyvästä toistosta palkka, nyt laitoin namin aina alustan päälle jos alkoi niitä etsimään. 

Seuraus: tehtiin ensin paikallaan käännöksiä, joita naksuttelin. Sitten tavallisessa seurauksessa naksuttelin paikkaa, vähän parempaa. Ehkä sivulletuloissa en antanut niin paljon apuja, pitäisi pyytää katsomaan tai muistaa tiedostaa se paikanpäällä. Ruutinkin kanssa käytin pitkään turhaa käden heilutusta tai taputusta, häiritsee vaan koiraa. Lopuksi vähän sivuaskelta oikeaan, meinas ensin pompata ison loikan. Sitten tein hitaasti ja lyhyen askeleen. Hyvin haki oikeaan kohtaan sivulle ja jätettiin missä teki aika siististi. Sitten leikkiä ja leikkipalkalla vielä yksi seuruupätkä.

Gavalla oli ekassa treenissä remmi alussa, kun otin irti seinästä. Muuten ei sitä tarvittukaan eikä yrittänytkään lähteä muualle. Kaksi käytti namipalkkaa lähinnä niin se ei ole niin paha häiriö kuin lelu. Epäilytti myös vähän uusi koira mukana, kun välillä juoksi jonkun luokse (ei onneksi meidän), en halua sitä että pääsevät rallattamaan treenin kesken. Enkä halua, että seurustelevat ennen treeniä kentällä. Ruuti ei ollut mukana, mutta muuten sen sietorajaa olisi koetellut tuo. 

Totesin, myös että pitää taas yrittää lihottaa Gavaa. Koittaa ekstra aterian kouluttaa tai tehdä jäljen tai antaa vain iltapalana. Tai sitten rasvaista luuta, kuten siankorvaa. Meillä on vain ollut kevyitä luita Ruutia ajatellen. Nyt se syö n.5dl päivässä, josta pitää kasvattaa. 

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...