Siirry pääsisältöön

Nova täytti 1v!

Novan synttärit oli eilen ja täytti nyt tasan vuoden. Äkkiä eka vuosi hurahti. Todella kiva koira, joka siis asuu vanhemmilla ja on aloittanut äitini kanssa harrastusrintamalla. Novan otan myös aina mielellään hoitoon tai jos ehdin hakea treeneihin.

Nova on sosiaalinen ihmisiä kohtaan, rakastaa kaikkia (Rasmus kun on välinpitämätön). Se on ahne ja leikkii hyvin. Palkkautuu hyvin myös sosiaalisilla kehuilla. Tulee hyvin toimeen kaikkien koirien kanssa ja suhtautuu niihin kivasti. Lenkillä tietää, että vieraat ohitetaan. Lapsista tykkää, ei reagoi laukauksiin. On rohkea kaikessa uudessa paikassa. Täydellinen pakkaus vielä varustettuna hyvällä hermorakenteella ja keskittymiskyvyllä. Oikea työmyyrä kettuturkissaan. :) Sen kanssa on saanut ilmaiseksi monta asiaa, minkä kanssa muut tekee työtä.

Tässä kuvia ekasta vuodesta

Ensi näkeminen

8vk

14vk

14vk

Joulukuvissa
Kaverukset


5,5kk








Nova 11kk

Jos videot kiinnostaa
- Nova 5kk tokoa (jalkaiässä :D)


Lähdin mukaan Novan taipparitreeneihin Luukkiin nyt lauantaina. Halkolammella treffattiin Jaana & Ilkka sekä Imppu tolleri. Meidän varis unohtui kotiin, mutta onneksi treeniseura oli muistanut. Linnut oli vähän jäisiä vielä.

Nova teki toisena. Tehtiin nyt ekaa kertaa hakuruutua variksilla. Ajattelin tehdä sen testinä, onko se vielä taippari valmis kuukauden treeniajalla, mutta ei varmaan kyllä saada riittävään kuntoon palautuksia..

Ilkka vei varikset niin, ettei Nova nähnyt. Odotti vähän kauempana. Kolmeen eri suuntaan valmiiksi eli 3 varista. Sitten yksi heitettiin Novan nähden. Tuuli vähän sivusta. Haki ensin heittovariksen ja sai vähän tarkentaa mistä löytyi. Seuraavana löytyi keskimmäinen takaa. Sitten vasemman laidan. Oikeaa laitaa (mistä suunnasta ei tuullutkaan) ei löytänyt, vaikka juoksi kahdesti ihan vierestä. Otettiin vain 3 ja Ilkka haki neljännen, minkä ohi oli juossut. Että jäi onnistuneeseen. Novan haku oli hyvää, samoin variksen nosto. Mutta sitten palautuksessa, se liikutteli välillä lintua suussa tai sitten meinasi vähän kiemurrella takaisin tullessa. Jollakin kerralla piti myös komentaa, ettei pysähdy syömään lintua. Äiti lähti pois päin kävelemään ja kutsui pillillä ja suullisesti. Vähän parempaan päin, mutta paremmin saisi kyllä tuoda. Otettiin vielä yksi variksen haku 10m päästä niin, että vietiin Novan nähden. Tässä piti käydä komentamassa, ettei saa lähteä kaartelemaan tai pysähtyä. Ei mennyt sen paremmin kuin hakuruudusta.

Mutta sentään Nova tuo linnut, vaikka vähän viivyttelee. Varikset tuli kyllä käteen. Kun variksen otti suusta Nova yritti pompata sen perään. Ja välillä näytti tuodessa, että se vähän leikittelisi niillä, kun korjaili otetta.

Huhtikuussa vielä uskalsi roikottaa vain siivestä :D

Tauko ja sitten uusiksi.

Nyt yksi variksen tuonti niin, että Nova odotti paikallaan, varis noin 7m päähän, ja äiti meni sen verran toiselle puolen varista. Eli noudettava varis oli ohjaajan ja koiran välissä. Tämä nouto meni ihan nappiin. Tokotyyliin siis sujui. Jätettiin siihen.

Vielä damin vienti 60m etäisyydelle Novan nähden. Hyvin irtosi ja toi damin. Pieni kaarros taas takaisin tullessa ihan damin päädyssä. Muuten toi hyvin, dami tosin tipahti maahan.


Treeneissä uutta oli noi varikset hakuruudussa. Dameillahan ruutu sujuu aika hyvin, toki välillä niidenkin palautuksissa hiottavaa. Variksilla on vain tehnyt lyhyempää palauttamista lyhyemmillä matkoilla muutamat kerrat sekä mitä äiti on esitellyt varista pihassa. Mutta kyllä myös damejen palautukset oli alkuun huonompia ja ne parani tosi nopeasti. Vaikea treeni siis ekalla kierroksella, mutta siitä on vain suunta ylöspäin. Varistreenissä koira oli kokoajan näköetäisyydellä, valittiin varikset sellaisiin kohtiin ja matkaa 15-30m. Ihan pitotreenitkin damilla edelleen voi auttaa ja variksella vähän tokomaisempia palautuksiakin.

Auton päädyssä Nova vähän piippaili ja kiskoi hihnassa metsään (komennettuna). Mutta treenipaikalla ja tehdessä se on täysin hiljaa, keskittynyt ja odottaa hienosti. :)

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...