Siirry pääsisältöön

Paimennusta, agilitya ja kuulumisia

Huh onneksi kuukausi lähenee loppuaan vaikka kaikkea hienoa on ehtinyt tehdä. Häät vieraana, agilitya viikottain sekä kouluttamista, extra agikoulutus, agiepikset, paimennusta, ulkomaan matka, konsertti, kokous x2, talkoot, tokovalmennus, paimennuksen em-kisapäivä, kavereiden näkemistä, pitkiä työvuoroja.. viimeiset kaksi viikkoa omat koirat (tai Gava) on ehtinyt käymään vain agilityssa muuta ei olla ehditty tekemään.

Käytiin siis eilen sunnuntaina Caritan kanssa katsomassa päiväreissuna paimennuksen EM-kisoja. Hyvä mennä katsomaan ekaa kertaa livenä paimennuskisoja. :D Raskas 12h reissupäivä, mutta sen arvoinen. Hienoja koiria! Taas näki, ettei tuollakaan tasolla kaikki ehtineet tehdä rataa loppuun tai saaneet jaettua merkittyjä lampaita. Käskyjä sai myös toistaa tai huutaakin tietty koska koira niin kaukana. Alkuun olin aika pihalla mitä oli tarkoitus tehdä, mutta pikku hiljaa selkeni. 
Muutamia kuviakin, mutta mukana oli huono objektiivi jota saa aina sadatella kuvauksen jälkeen joten joutaa kyllä nyt myyntiin..

EM voittajan ottein

Tuli hommattua kuun puolivälissä uusi kamerakin (tai vähän käytetty) täyskennoinen Nikon D700 (eli vanhasta yksi nolla pois). Kaupoista sama malli ei enään löydy. Totuteltavaa on painoon ja asetuksiin. Kolmesti tullut pikaisemmin testattua. Ei vielä mitään erityistä jälkeä = perussettiä. Päätin ottaa rungon kokeiltavaksi vaikka olisin halunnut yhden toisen siitä uudemman. Ulkomaan matkalta perheeseen liittyi taas olan yli laitettava kameralaukku. Kuvat, ekat testikuvat








MA PAIMENNUS

Maanantain paimennus Lillgårdissa:
Taukoa oli kertynyt 2vk joka näkyi selkeästi. Gavaa jännitti normaalia enemmän varsinkin ekalla kierroksella. Hyvä, että pystyi tehdä mitään flankkiä kauempaa. Tehtiin ihan peruskuljetusta ja välillä flankkiä tai ajamista. Gava kerran ajoi kaikki lampaat hyppäämään yksitellen toiseen aitaukseen. Kokeneempi haki ne, saatiin vähän kuljetettua niitä kunnes ne uudestaan karkasivat. Gavan eka kierros sai loppua siihen. Pisti varmaan miettimään, että lampaat karkasi ja piti lopettaa. ;) Tuli kyllä fiilis ettei mitään osata enään, kun Gavaa jännitti niin paljon. Silloin kun jännittää ei voi edes käyttää oikein painetta.

Toinen kierros mentiin ekaa kertaa Eijalla isolle pellolle, missä oli ehkä 20 lammasta. Viimeks varmaan vuosi sitten testattu ehkä 10 lammasta. Gava tajusi aika hyvin pitää kaikkia silmällä. Kerran jyrkemmin kääntyessä unohtui jonon pääty ja jakoi lampaat kahteen porukkaan.
Tehtiin flankkiä ja kuljettamisia. Joko itse edellä tai poispäin ajona. Pystyin isolla porukalla helpommin tekemään kuljetusta kuin viidellä lampaalla! Lopussa sai vähän flankkejä ihan lyhyeltä matkalta aukeamaan. Oli siistiä! Gavan äitistä on kuvia juuri ajamassa tai kuljettamassa isoa laumaa. Kun on isolla tilalla töissä. Gavalle tollainen on helpointa. Annoin sen itse tehdä työt enkä paljoa käskenyt. Flankissä kun kerran sanoin ylimääräistä kiihtyi siitä.

Simba lampailla (kännykkäkuva)


TI AGILITY

Tiistaina liideltiin taas Anu Niemen rataa. 

Oli hieman kinkkisiä kohtia, mutta heti 3 hypyllä tuli esiin yksi ongelma jota näkyi Niinun radalla. Niistolla ottaen tuli hyvin ohjaukseen, meni nätisti kiertoon, putkeen ja uudestaan kiertoon. Näin ohjattuna hyvin.

Anu kehotti sitten kokeilemaan samaa kohtaa valssilla. Periaatteessa valssin pitäisi kääntää paremmin kun suunta muuttuu. Jotenkin alitajunnassa olin kuitenkin ajatellut ettei toimi, koska on niin loiva kulma. No Gavahan roiskaisi jätti loikan ja valui mun seläntaakse. Toki eka valssi oli vähän myöhässä, mutta oikea aikaisellakin yritti samaa. Anu meni riman kanssa seisomaan väärälle linjalle, ekassa Gava meinasi silti juosta päin kun ei kääntynyt. Seuraavassa Anu huudahti ja kohotti käsiä, että Gava oikein hätkähti. Sitten alkoi keskittymään ja kääntymään paremmin. Oikeastaan samaa juttua treenasin viimeksi muurillakin. Sen on pakko kääntyä, siitä ei neuvotella! Anu myös palkkasi heittäen lelun.  Nyt osaan neuvoa muitakin kouluttajia. 

Mulle vaikeinta oli myös, vaikka oli palkkaaja eikä Gava hypyn ohi nyt ainakaan tule, että liikun takaakiertoon asti. Ekoissa vaikka käskettiin jäin silti pitämään katsetta ja ohjasin vain seuraavan hypyn. Vikassa, kun Anu uhkasi huitasta mua rimalla niin osasin juosta ja liikkua kiertoon asti. :D Aikaa menee hukkaan tuollaisissa kohdin "missä jään poimimaan" koiraa. 

Treenaa:
- 3 hyppy, avokulmassa valssi
- 16-18 vaikutti hankalalta (puomi ansana)
- 19-21 pätkä päällejuoksulla7viskileikkauksella tms 
- kepit jäi tälläkin kertaa tekemättä


TI TOKO RUUTI

Ruuti teki aksakentällä treenit missä seurausta, luoksetulon sekä kaukojen jättöä, kaukoja ja kierto-ohjattua. Ruuti teki tosi hienosti ja kierto-ohjattu heti ekalla oikein! Palkkailin toki, milloin tekee kivasti. Jos kisoja mietitään niin pitäisi saada tehtyä ahkerammin ja pyrkiä tekemään taas kisamaisia 50%, oli se sitten kehäänmeno, siirtymä, useampi liikettä, liike + siirtymä tms. Ilman palkkaa Ruuti kehittää välillä liian korkeat kierrokset tai sitten liian matalat. 


KE FYSSARI

Keskiviikolle oli jo aiemmin varattu fyssari aika Petra Niemenpalolle Tapiolaan. Gavalla oli vähän samaa kuin viimeksi eli ranka oli takaata vähän jäykempi toiseen suuntaan. Huomasi taivutuksissa, kun otti tukijalkaa ja taivuttaessa kääntyi huonommin toiseen suuntaan. Täytyy muistaa taas tehdä taivutuksia sekä pyyherullan päälle voi laittaa makaamaan niin, että kapein kohta jää sen alle. 

Gava jaksoi pusutella kiitokseksi. :D 

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...