Siirry pääsisältöön

Päällejuoksut aisoihin

TI ANUN AGILITY

Tämän viikkoisissa agilitytreeneissä oli aiheena keksiä 2-3 asiaa, joita pitäisi treenata tai on hankalaa.

Ekana mieleen tuli päällejuoksu ja saksalainen. Sekä hetken päästä, myös takaakierto missä saapumislinja viettää hyppäämään hypyn väärinpäin. Näissä yhteistä on vaikeasta kulmasta hypättävä hyppy sekä olennaista takaakierron osaaminen.

Tehtiin ensin kaksi eri takaakiertoa, näissä ideana myös että lähetän kiertoon ja sen jälkeen jatkan liikettä. Eli kuten päällejuoksu sen vaatiikin. Lelu oli aikalailla "ponnistuspaikassa". Läksyksi tehdä esim puilla tai muilla kohteilla kiertoja, joissa lähetys ja sitten lähden jo vastakkaiseen suuntaan liikkumaan.

Ensin palkkaa siis pelkästä kierrosta. Sitten putki + takaakierto ja liikuin samalla. Gava näki lelun, mutta lähti mun liikkeen perään. Kun teki niin, että lelu tipahti oikeaan aikaan niin poimi sen mukaan. Paikallaan oleva lelu ei mene mun liikkeen edelle. Piti silti seuraavat kerrat vaatia se ottamaan. Kun se sujui niin palkka tuli päällejuoksun kohdasta eli hypyn jälkeen. Kun se sujui vasta toisen päällejuoksun takaakierrosta. Sitten taas kahden päällejuoksun jälkeen hypyn laskeutumisesta. Tehtiin alla olevan kuvan yläreunassa näitä. "Laittomia päällejuoksuja", koska käännyttävä kulma oli niissä niin tiukka. Mutta Gava pystyi niihin. Kaikki koirat ei pysty. Täytyi lopetella, kun huomasi että Gava ei enään fyysisesti jaksanyt hypätä toistojen jälkeen maxirimalla. Tuossahan tulee Vapun mainitsema yhden jalan punnerrus ja vielä molemmat oli samaan suuntaan.

Tauon jälkeen tehtiin ihan pikainen treeni. Nyt keskimmäinen mutkaputki, rinnalla oleva hyppy takaa ja sitten tuli palkka päällejuoksun jälkeen. Laskin tämän riman mediin, vaikka tulikin eri puoli. Vielä seuraava haaste oli tehdä kaksi päällejuoksua saaden seuraavankin hypyn taakse. Yllättävän hyvin Gava lähti kiertoon ja vaikka en ehtinyt niin täydellisesti viemään. Ehkä takaakierrot on myös vaikeita silloin, kun 80% muista hypyistä mennään suoraan ja saa irrota.. Kun tehtiin nyt loivempana toinen päällejuoksu niin Gavalla venähtikin käännös lähteä hypylle. Gava vaatii myös kunnon ohjauksen vastakkaisella kädellä yli ja välillä myös käskytin.


Hyvää treeniä oli ja nyt kun sujuu yksittäisenä pitäisi saada sujumaan useampikin kappale. Näitä voisi treenata medeillä, jos tulee toistoja. Koska itsellä on hakemista rytmityksen kanssa saada onnistumaan useampi. Usein kanssa tein välillä liian huonon takaatyönnön (hätäisen) eikä lähtenytkään.

Muita:
- 180 asteen käännös (peruskäännöksellä ja vauhdista, alla olevan kuvan alin)
- välistäveto (aina)
- kontaktit oli kisojen jäljiltä mielessä, mutta niitä toiste
- kepeillä vahvistaa omaa liikettä sietämään


Piirtelin junassa ylös myös viime kisoista tulleita treenattavia kohtia:


Vähän on tokoiltukin 

ma: Gava teki tunnarin pihassa. Oma palautui ravilla ja leikittiin. Sitten hetsattuna pelkkä oman tuonti, toi kovaa. Sitten oman tuonti taas väärien joukosta ja toi ravilla. Palkkasin eteen palautettua. Leikittiin taas. Palautus ravilla on ok, kun miettiin vasta hetki sitten Gava nosteli vääriäkin välillä, nyt tuo heti oikean. Varmuutta saatava vielä enemmän. 

ti: Gava teki aamulla kaukoja. Seisomiset hyviä 5m. Ekat seiso- maahan liikkui. Sitten tosi hienoja maahanmenoja, joihin jätettiin. Loput teki täydellisesti. Pihalla portailla. Ruutikin hömpötteli rallya. 

Ruuti teki agikentällä kierto-ohjattua (agihypyillä):
Kierto ok, vilkaisi mennessään kapuloita. Istumaan stoppi ok. Lähetin hakemaan musta katsottuna vasemman eli mille pidempi matka. Lähti vähän taaksepäin, kunnes tajusi tulla hakemaan edessä olevna kapulan. Toisella kertaa ei tehnyt samaa mokaa. Ekassa käsimerkillä muistutin hypyn (tulee ekana reaktiona). Toisissa muisti sen ilman käskyä. Käskyn saa kyllä sanoa hypylle, mutta jos unohtaa parempi jos osaisi ilmankin. Oikea on helpompi, koska Ruuti ajautuu kierrossa sinne helpompaan kulmaan. Tästä liikkeestä tuo kapula osa vaatii nyt enään eniten treeniä. 

Eteenmeno Ruutille lelulle, minkä näki heitettävän. Lenkillä Ruuti sai palkkaa, kun tarjosi oikean puolen seuruussa riittävän tiivistä paikkaa.

Ke aamuna: Gavalle kaukoja. Aloitettiin istumasta seiso ja maahan. Nyt eka maahan oli huono sekä seisomisessa liikkui toinen tassu. Sitten paransi ja teki ne oikein. Matkaa 3m. Vielä maahan jätöstä seisomaan, yritti eka istua. Sitten erotteli. Koitan edes aamuisin edistää näitä jos jää 5min luppoaikaa. Ruuti peruutteli ja seurasi vähän.

Torstaina Gavalle pikaiset agilityt.
- keinu oli ok. Irtoamispätkässä, jos en ehtinyt riittävän lähelle juoksi ohi!
- Kepit oli hienot vaikka vähän otin sivuttaisetäisyyttä ja juoksin rinnalla
- A tehtiin kerran, vähän jarrutteli ja lähti vapautuksesta. En ottanut kuin yhden toiston.
- Puomille kahden esteen kautta hakien vauhtia. Kannustin molemmilla kerroilla juoksemaan kovaa. Toisessa juoksi jo ok vauhtia. Nopeat vapautukset molemmissa, nopeasti jarrutti pysyi sekuntin 2on-2offissa ja lelulle. Uskon, että meidän pitää tehdä tuollaisia, että tulisi uskoon että nopeakin pysäytys käy ja saa juosta silloin lujaa. Ja välillä palkataan pidemmästä viiveestä.

Pe aamuna pientä tokoilua ennen töihim lähtöä, hyödyntäen 10min ylimääräistä aikaa.
Gava, kaukot: ensin portailla. Laitoin maahan ja sieltä seisomaan nousua. Ekan istui. Matkaa 3-4m. Sitten pari hyvää seisomista. Yhden missä tassu liikahti kehuin vain. Sitten yksi m-i hyvin. Siirryttiin hiekkatielle, joka selkeästi ällötti kun oli kostea ja kylmä. (Kuiva betoniporras oli kivempi) maahanmenoissa sivulta hitautta sen takia. Eka seisominen 7m liikkui eteen. Kehut ja jätin palkkaamatta. Sitten seuraava 7m täydellinen. Vielä 10m ja täydellinen jes!
Pääpaino siis tänään maasta seisomaan nousu 3-10m ja kerran testasin kuuntelua. Nyt oli ekaa kertaa myös 10m matka. Voitais jatkaa sen esittelyä samalla tapaa. :)

Ruuti teki rally juttuja. Oikean puolen seuruu alkaa näyttämään aika hienolta. Ei myöskään ääntele siinä enään niin paljoa. Takaa puolenvaihto ja peruutus ei sujuneet ekalla.


PE AGIEPIKSET OJANGOSSA

Perjantaina päätin lähteä tukiepiksiin Ojankoon, kerran päivä kävi. Rata oli tullut etukäteen tietoon ja näytti vähän kinkkiseltä. Päätin ottaa 2 starttia siihen, että päästään nopeammin pois. Tuomarina Kati Erholtz.

Ekaa kertaa radalle mentiin kolmantena, oli jonotus systeemi.
Alku sujui hyvin, vaikka vähän mietittytti kiemurat. Kepeille takaaleikkauksella. Ne sujui tosi hyvin! Lähetysputkeen 6 ja hypylle 7 tein käännön varmaan liian myöhässä, kun kääntyi väärään suuntaan. Saatoin aika paljon suoristaen puomilla. Gava teki hienon 2on-2offin ja pysyi siellä lupaan asti. Okseri vähän tavallista lyhyempi ok. A:lle vienti vähän jännitti, kun pikkusen vino kulma ja putki. Hyvin meni, vein helpommalta puolelta. Kääntyi hypyn 14 eri suuntaan kuin yritin ohjata ja ehti hypätä saman hypyn takaisin ennen kuin reagoin. Eli hyl. Keinulle jarrutti hienosti ja loppu hyvin. Eli pienestä jäi kiinni ja kahdella "täyskäännös" hypyllä oli pieniä informaatio katkoksia. Kaikki kontaktit tosi hyviä ja tuli testattua puomilla, että pysähtyy myös. A:lla juoksari käsky ja juoksi tosi nätisti.

Vähän käveltiin ja katseltiin muiden ratoja. Sitten mentiin uudestaan, nyt saatiin olla aika monen koiran ajan jonossa. Siitä huono tuo, kun ei yhtä hyvin saanut lämpättyä ja jos olisi ollut esim Ruutin kanssa nuorempana, kun välillä koirat oli metri molemmin puolin. Gavaa lähinnä ihmetytti mille asioille lk colliet jonossa molemmin puolin haukkui. Aluksi se yritti bongata syytä parkkikselta ja murisi sinne jollekin. :D Kyllä Ruutin haukuilla pääasiassa taitaa olla joku syy, kun meni lankaan aluksi.

Toisen kerran radalle, tämä otettiin videolle muttei sujunut yhtä hyvin. 2 rima tipahti, myöhässä? Kepeille haki oikein, mutta tuli rytmitysmoka keskellä. Toisella taas jätti vikan välin, selkeästi muisti, että käännyttiin. Vikalla kehuin ja saatoin pidemmälle. Puomia edeltävä käännös 7 sujui nyt, riittävän ajoissa info. Puomilla nopea vapautus. A:lla tuli kontaktin yli, liian ajoissa hidasti ja sitten hyppäsi. Selkeästi tuo juoksemiskäsky ei ole niin luotettava. Ehkäpä helpoin olisi vuorotella milloin juoksee ja milloin jarruttaa. Tai jos jossain vaiheessa saisi aikaa huolehtia muutamasta sekuntista mikä menee jos käsken pysähtymään A:lla. ;) Tärkeintä alkuun saada muut asiat sujumaan.

Hyppy 14 sujui nyt, mutta jäin vähän miettimään A:ta. Loppu hyvin.

Tässä video, vaikkei se mikään nappisuoritus ollutkaan. Luulisin, ettei Gavalle sovi niin hyvin jankata samaa rataa. Tiedä sitten.


Nova pääsi tekemään alussa suorta ja loivaa putkea. Lisäksi kahta eri hyppyä tarjottuna. Eli heitin aina namin hypyn suuntaan. Seisoin alkuun siivekkeen vieressä ja lopulta siitä lähes metri. 

Gavan tehdessä ei riittänyt Novan pokka (A:n ja pari hyppyä). Täytyy opettaa vielä Novan käy siihen - käskyä paremmaksi koirahäiriössä. Itse asiassa se on päässyt vielä aika helpolla, kuin mitä Ruuti ja Gava tuossa iässä sai odotella. Pistetään korvan taakse. ;) Alkuun oon siis tehnyt, että toinen koira seuraa mun kädessä namia ja itse kyttään sitä paikallaan pysyvää. Jos lähtee niin palauttamaan. Jos hyvin välillä vien palkkaa. Pikku hiljaa isompaa häiriötä ja lisää matkaa. Joskus joutui palauttamaan sitkeästi myös 5-10 kertaa, mutta lopulta pysyi. Koira siis makuulla ja useimmiten on ollut irti tai hihna kytkemättä mihinkään, niin huomaa selkeämmin että unohti pysyä. Alkuun kotipihassa, sitten lenkillä ja pienemmässä häiriössä jne. 

Ja kelpasi Gavan olla "kisailmoilla", kun tein sille uuden aksahihnan. Puolikiristävä panta, joka on kiinni fleecehihnassa. Radalta tullessa se haluaa taistella vaikka hihnalla.



Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...