Siirry pääsisältöön

Välistävetoa ja päällejuoksua

Anun agilitytreeneissä taas tänään tiistaina. Ratatreeniä vuorostaan ja ideana oli valita joku hankala kohta mistä aloittaa tai pätkä mikä näyttää kivalta. Päätin aloittaa sitten keskeltä rataa, että ehdistään välistäveto kohtaan, joka on meille hankalin. 

15-17 kepit: Pyöritys, putkeen ja kepeille. Ensin sisäpuolella eli kävin saattamassa kepeille. Ekalla kertaa meni 3 väliin. Tein väärin, kun itse lähdin kääntymään. Odottaa niin pitkään, että hakee kepeille sisälle. Gava pujotteli muuten 100% oikein. Onnistuneesti ja palkkasin suoraan.

15-21: Sitten uudestaan ja nyt jatkettiin putkeen 16, perjätön ehdin lyhyemmän putken eteen. Törkkäsy 19, 20. Puomilla nopea 2on-2off ja vapautus. Gava tuli kivan lujaa! Täytyy muistaa, että vapauttaisin vasta kun 2 tassua maassa pysähtyneenä, en voi ihan varmasti sanoa oliko niin..

Vielä uudestaan 15-17 pätkä, mutta niin että ohjasin putken oikealta puolelta. Vähän arastelin ottaa vielä lisää keppejä, mutta kannatti. Lähetys putken suun takaa, sitten jäin putken toiselle puolelle liikkumaan. Eli leijeröin putken. Ja vautsi se sujui! Anu palkkasi Gavan keppien loppuun. Gava pujotteli myös hienosti ja lujaa.

22-26 ohjauksen alotin 2on-2offista puomilta. Ekalle hypylle päällejuoksu persjättö = saksalainen, valssilla käännöstä hypyltä 24 ja hypylle 25 sylkkäri. Ekassa liian myöhään liikuin. Rohkeasti päällejuoksusta, katse laskeutumispaikkaan ja puolenvaihto, kun koira laskeutuu. Hyvin sain aikaa kyseiseen kohtaan. Sitten heti puolen vaihduttua tekemään sylkkäriä, jossa käännyin hypyllä jo osittain vasten kun lähi ponnistamaan = osasi tehdä lyhyen hypyn ja kääntyä. Loppu olikin helppo, sylkkäriosuus ja valssi hypyn 26 eteen. Ainiin ekassa, missä mun ajoitukset oli huonot Gava tiputti ekan ja kolmannen riman. Seuraavalla kerralla heti petrasi eikä tiputtanut yhtään, vaikkei mun ohjaus niin sulavaa ollut. Radalla hypyt oli myös aika samassa linjassa.

22-26 haastettiin tekemään vielä päällejuoksuina. Niitä kerran Niinulla talvella yrittiin tahkota ja pelkään aina siinä jäävän koiran alle, jos niitä pitäisi tehdä useampi tai jäädä samalle linjalle. Tuli huomattua, että koska väistän niin juoksen pidemmän reitin ja kädellä kurottelu takaakiertoon ei auta, jos en tule linjalle mistä koira juoksisi hypyn suoraan. Eli tärkein on saada jalka käymään takaakiertoon työnnössä. Voi ajatella siis vain, että tärkeintä on, että jalka ehtii tehdä työnnön silloin kun koira laskeutuu edelliseltä hypyltä. Kun sain kropan toimimaan ja jalan ehtimään ajoissa oikeeseen paikkaan saatiin 2 päällejuoksua peräkkäin! Jes! Täytyy saada vain luottoa näihin ja rutiinia omaan liikkumiseen.

Hirvittäviä noi viistohypyt on kyllä, pieni väärä ajoitus niin koira ehtii hypätä väärässä linjassa tai väärästä kohtaa hyppyä. Onneksi Gava on kapoinen niin mahtuu pienestäkin välistä. ;)

Kivat treenit, missä päästiin tekemään juuri sellaista mikä meille on vaikeata. Ja itse taas opin lisää ja koitetaan saada päällejuoksuissa omaa liikkumista oikeaksi niin voin unohtaa ne ajatukset, että täytyy väistää.

Treenaa:
- saksalainen + sylkkäri tai päällejuoksuina 22-26
- 12-15 A:n sisältävä pätkä jäi
- 1-10 vaikutti myös kivalta

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...